Vodič za kupovinu hladnjaka: Kako odabrati najbolji?

Kupovina hladnjaka nije jednostavna. Hladnjak je jedan od najvažnijih uređaja u kućanstvu te je prije njegovog odabira važno razmisliti o vašim potrebama i njegovoj namjeni. Osim što ga koristite svakodnevno i stalno, navedeni uređaj je toliko bitan da mnogi odluku o najmu stana ili odabiru apartmana za more temelje na mjestu za pohranu hrane. To ni ne čudi obzirom da kvalitetan hladnjak čuva namirnice svježima i zdravima, a time štedi vaše novce.

O hladnjacima na internetu postoji mnogo informacija i ponekad se lako pogubiti i odlučiti koji izabrati. Mi vam donosimo objedinjenu listu svih stavki koje trebate provjeriti prije kupovine hladnjaka. Tipovi, kapacitet, energetska učinkovitost i dodatne značajke koje je korisno proučiti. Sve savjete na što paziti i što trebate znati prije odabira donosimo u nastavku.

dijete koje uzima hranu iz hladnjaka

Tipovi hladnjaka

Iako se tipovi hladnjaka razlikuju ovisno o marki, postoji nekoliko osnovnih konfiguracija i nekoliko različitih stilova ugradnje. Predstavit ćemo vam četiri tipa koja se najčešće mogu pronaći u prosječnom obiteljskom domu.

Klasični hladnjaci

Prije nego odlučite bilo što drugo, prvo što treba odabrati kad krenete s projektom zvanim kupovina hladnjaka, je odlučiti se želite li ugradbeni ili samo stojeći hladnjak. Ugradbeni hladnjaci se ugrađuju u ormariće kuhinje, to jest integrirani su s njome te ponekad na prvi pogled ne možete razaznati gdje je hladnjak smješten. Klasični samostojeći hladnjaci pak puno su češći odabir zato što se može postaviti gdje god vam odgovara, a imate i više slobode za odabir veličine. Veličinu hladnjaka birajte prema broju osoba u kućanstvu, kao i vašim prehrambenim navikama.

muškarac dodaje djevojvi mlijeko iz hladnjaka

Klasični hladnjaci često su ekonomičniji od drugih vrsta hladnjaka, kao što su side-by-side modeli ili hladnjaci s dvojnim vratima. To ih čini popularnim izborom za mnoge kućanstva s ograničenim budžetom. Mnogima se sviđa i što pružaju dovoljno prostora za skladištenje hrane i pića, uključujući zamrzivač i hladnjak u jednom uređaju. Klasični hladnjaci obično imaju jednostavan dizajn s otvorenim vratima i jednostavnim kontrolama. Njihova upotreba je intuitivna i ne zahtijeva složene postavke.

 

Hladnjaci često nemaju napredne organizacijske opcije kao što su posebni ladice, police i pretinci za različite vrste hrane. To može otežati organizaciju hrane i praćenje njezine svježine. U klasičnim hladnjacima, temperatura se obično ne održava jednako ravnomjerno u svim dijelovima uređaja. To znači da neki dijelovi mogu biti hladniji od drugih, što može utjecati na kvalitetu hrane.

Savjetujemo da prilikom kupovine hladnjaka imate na umu da je za optimalan rad hladnjaka i njegovu najveću učinkovitost najbolje da je smješten najmanje 5 cm od zida i ima prostor sa svih svojih strana. Kad krenete mjeriti hladnjak koji ćete kupovati ostavite si slobodu od barem 5 cm.

Side-by-side hladnjaci

Side-by-side hladnjaci dizajnirani su tako da se zamrzivač i hladnjak nalaze jedan pored drugog. Prilikom kupovine, ovaj tip hladnjaka ćete prepoznati po dvama vratima po čemu je i dobio ime side by side (dvokrilni hladnjak). Najčešće su širine oko 90cm, no mogu biti i puno veći, pa čak i oko 120cm. Mnogi modeli ove vrste dolaze sa dodacima za led i hladnu vodu, što vam pruža veću razinu komocije.  Dodatan savjet je da potražite kvalitetan side-by-side hladnjak koji ima podesive police. Namještanje polica po želji može vam uvelike pomoći u spremanju namirnica ili pića u hladnjak.

side by side hladnjak

Prednosti i mane Side-by-side hladnjaka

Side-by-side hladnjaci obično nude veliki kapacitet za pohranu hrane i pića. Imaju široke i visoke ladice koje omogućuju lakšu organizaciju i pristup namirnicama. To ih čini pogodnima za obitelji ili kućanstva s većim potrebama za skladištenjem hrane. Mnogi Side-by-side modeli dolaze s ugrađenim ledomatom i dispenzerom za vodu na vratima. To je vrlo praktično, jer omogućuje brz pristup ledu i hladnoj vodi bez otvaranja vrata hladnjaka. Zahvaljujući širokim vratima, lako je pregledati sadržaj hladnjaka i brzo pronaći što vam treba bez puno otvaranja vrata. Iako imaju velik kapacitet, širina vrata Side-by-side hladnjaka može predstavljati izazov pri postavljanju uređaja u kuhinji. Trebat ćete dovoljno prostora sa svake strane hladnjaka kako biste osigurali potpuno otvaranje vrata. Visina ladica u Side-by-side hladnjacima može ograničiti skladištenje visokih ili većih predmeta kao što su veliki lonci ili torte.

Kako optimalno organizirati prostor u Side-by-side hladnjaku?

Optimalno iskorišten prostor u Side-by-side hladnjaku zahtijeva malo planiranja i organizacije, ali će vam pomoći da bolje iskoristite puni kapacitet uređaja i očuvate svježinu hrane. Grupirajte slične vrste namirnica zajedno. Na primjer, mliječni proizvodi držite zajedno, voće i povrće čuvajte u za to predviđenim ladicama, a meso i riba se držite na odvojenim policama. Ovo će vam olakšati pronalaženje potrebnih namirnica i smanjiti potrebu za traženjem po hladnjaku. Periodično provjeravajte sadržaj hladnjaka i uklonite istekle ili pokvarene namirnice i očistite prostor i tako održite hladnjak urednim i higijenskim.

Hladnjak s francuskim vratima

Hladnjaci s francuskim vratima trendy su izbor prilikom kupovine hladnjaka. Riječ je o hladnjacima koji imaju jedan neprekinuti prostor za hlađenje na vrhu kojem se pristupa kroz dvoja vrata, a zamrzivač se nalazi ispod. Zahvaljujući svom inovativnom dizajnu, hladnjaci s francuskim vratima nudi raspored koji podsjeća na ostavu.

hladnjak s francuskim vratima otvoren u kuhinji

Prednosti i mane hladnjaka  s francuskim vratima

Na dnu je širok zamrzivač, na vrhu – dvostruki hladnjak. Dvoja vrata francuskog tipa hladnjaka mogu se otvarati pojedinačno ili oba zajedno. Za razliku od tradicionalnih hladnjaka, hladnjaci s francuskim vratima dolaze s jednom ili dvije ladice zamrzivača na izvlačenje na dnu. To je jako zgodno rješenje, jer većina ljudi ne otvara zamrzivač toliko često koliko hladnjak.

Francuski hladnjaci s vratima obično imaju široke police i veće spremnike u vratima, što olakšava spremanje velike količine hrane i pića. Sami spremnici na vratima dovoljno su prostrani da u njih stanu čak i veliki vrčevi. Gornja polica u hladnjaku s francuskim vratima također je podesiva, što je velika prednost koja oduševi mnoge prilikom kupovine hladnjaka.

otvoren hladnjak pun hrane

Raspored hladnjaka s francuskim vratima također je logičniji od rasporeda tradicionalnog hladnjaka, tako da možete lako vidjeti i pristupiti svemu unutar hladnjaku. Na taj način manja je šansa da na poleđini police ostane neka zaboravljena hrana.

Kako zamrzivač nema spremnik na izvlačenje, traženje hrane u samom stražnjem dijelu je kompliciranije. Jedan od načina da to olakšate je kupovina hladnjaka s francuskim vratima s ladicom za zamrzavanje koja se može izvući. Drugo moguće rješenje je kupiti hladnjak s dvije ladice za zamrzavanje na dnu, jednu na vrhu druge.

Organizacija i raspored prostora u francuskim hladnjacima

Stručnjaci savjetuju da prilikom organizacije imate na umu razlike u temperaturi unutar hladnjaka. U pravilu, stvari koje su najprikladnije za hladnija okruženja za pohranu trebale bi biti pohranjene na donjim policama, dok manje osjetljive stvari mogu ići na toplije gornje police. Na primjer, gornje police općenito su najbolje za spremanje pripremljene hrane i pića — one su također pogodno područje za stavljanje namirnica koje se redovito koriste, poput mlijeka ili jaja.

Držite meso, mliječne proizvode i druge kvarljive namirnice na nižim policama. Spriječite unakrsnu kontaminaciju određivanjem posebnih područja za pohranjivanje hrane koja će se kuhati na visokim temperaturama, poput sirovog mesa, peradi i ribe.

Kombinirani hladnjak

Kombinirani hladnjak je uređaj koji kombinira hladnjak i zamrzivač u jednom uređaju. Također se naziva i kombinirani hladnjak-zamrzivač ili konvencionalni hladnjak. Kombinirani hladnjak ima dva odvojena odjeljka – hladnjak i zamrzivač – koji su obično raspoređeni jedan iznad drugog. Hladnjak se nalazi na vrhu, dok je zamrzivač smješten na dnu.

osoba koja uzima limun iz hladnjaka

Prednosti i mane kombiniranog hladnjaka

Prilikom kupovine hladnjaka kombinirani hladnjak sa zamrzivačem mnogima je primamljiv jer je isplativiji od odvojenog hladnjaka i zamrzivača. Isplativost ga čini boljim izborom za one koji žele smanjiti svoje račune. Uz to, za manje prostore pogodniji su kombinirani hladnjaci s zamrzivačem nego zasebni uređaji.

Najveći problem s kombiniranim hladnjakom sa zamrzivačem je taj što može biti ograničen prostor, posebno ako želite pohraniti puno svježih i smrznutih namirnica. Međutim, parovi i manje obitelji obično će otkriti da kombinirani hladnjaci sa zamrzivačem nude dovoljno kapaciteta za njihove potrebe, posebno ako odaberu veliku opciju u američkom stilu.

Kako odabrati pravu kombinaciju zamrzivača i hladnjaka?

Najbolji izbor učinit ćete ako se vodite svojim potrebama. Prvenstveno provjerite da željeni hladnjak veličinom odgovara vašoj kuhinji i uz to osigurajte prostor za ventilaciju straga, sa strane i na vrhu zamrzivača. Bez njega, kondenzator će morati više raditi i zamrzivač neće biti učinkovit. Provjerite točne upute proizvođača, ali većina preporučuje između 2,5 cm i 3 cm. Ako volite imati kontrolu nad sadržajem hladnjaka, preporučujemo kombinirani hladnjak sa digitalnim zaslonom jer će vam on omogućiti jednostavno praćenje temperature.

Kapacitet hladnjaka

Dimenzije bilo kojeg hladnjaka mjere se u visini, dubini i širini. Visina rijetko doseže standardne stropove stana, a za skup bilo koje dubine možete pronaći pravi kut. Ali njegova širina značajno se odražava na funkcionalno područje kuhinje.

bijeli hladnjak u kuhinji

Standardni kapaciteti

Srećom, većina hladnjaka ima standardnu ​​širinu, što se može sigurno uzeti u obzir prilikom dizajniranja izgleda kuhinjskog namještaja i posuđa. Standardna širina ovisi o vrsti stroja.

Kapacitet hladnjaka obično  se izražava u litrama, a u većini slučajeva iznosi od 85 litara kod kompaktnih hladnjaka do 850 litara kod onih koji su za obiteljske namjene. Preporučljiva zapremina hladnjaka za dvije osobe iznosi približno 250 litara, uz dodatnih pedesetak litara po svakom sljedećem članu kućanstva.

Povećani kapaciteti

Povećani kapacitet hladnjaka donosi sa sobom različite prednosti i mane, a treba li vam veći hladnjak najbolje ćete procijeniti sami. Prednosti hladnjaka s proširenim kapacitetom su veći prostor za skladištenje, mogućnost čuvanja većih namirnica i posuda, te bolja organizacija i vidljivost. S proširenim kapacitetom hladnjaka imate više prostora za skladištenje hrane i pića. To je posebno korisno za obitelji i kućanstva koja redovito kupuju veće količine namirnica. Uz to, ovaj tip hladnjaka odličan je jer može skladištiti veće predmete poput torti, velikih posuda s hranom ili veliku lubenicu. Prošireni hladnjaci obično imaju bolju unutrašnju organizaciju sa više polica, pretinaca i vrata. To omogućava bolju vidljivost sadržaja i lakšu organizaciju hrane, a uz to kad jednom napunite hladnjak većeg kapaciteta ne morate toliko često do trgovine.

Najveći nedostatak povećeg hladnjaka je veća potrošnja energije jer hladnjaci većeg kapaciteta troše više energije kako bi održali nižu temperaturu, a to se osjeti i na računima za struju. Kad uzimate veći hladnjak svakako morate osigurati da imate prostora za njega, jer ako izlazi iz omjera ostatka kuhinje to neće lijepo izgledati. Za povećani kapacitet hladnjaka preporučujemo da se odlučite ako živite u većem kućanstvu ili većim brojem cimera ili ako imate naviku kupovati u većim količinama kako biste uštedjeli ili zbog zaliha.

Mini hladnjaci

Dok su nekima potrebni hladnjaci većeg kapaciteta zbog toga koliko kupuju, nekima je mini hladnjak sasvim dovoljan. Mini hladnjaci su obično kompaktni i lakši od standardnih hladnjaka, što ih čini lako prenosivim. Zbog toga su idealni za ljude koji često putuju ili žive u malenom stambenom prostoru. Mini hladnjaci su savršeni za male kuhinje, spavaće sobe, kancelarije ili sobe za goste, jer omogućavaju hlađenje namirnica bez da zauzimaju previše prostora. Odlično je i što budući da su manji, obično troše i manje energije u usporedbi s većim modelima, što može rezultirati manjim računima za struju.

mini hladnjak u sobi

No upravo ono što je prednost velikog hladnjaka, glavni je nedostatak manjeg, a to je – ograničen kapacitet. S mini hladnjakom imat ćete manji kapacitet za sve namirnice koje potencijalno želite pospremiti u hladnjak. Uz kapacitet, i prilikom organizacije ćete morati biti kreativniji, jer vam se nudi manje prostora. Konačna odluka je na vama. Odlučite se za veličinu koja odgovara vašim potrebama i dostupnom prostoru. Razmislite o tome koliko često ćete koristiti hladnjak i koliko hrane želite skladištiti.

Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost hladnjaka se odnosi na sposobnost hladnjaka da održava niske temperature i očuva hranu s minimalnom potrošnjom električne energije. Hladnjaci su stalno uključeni i zahtijevaju električnu energiju za održavanje niske temperature unutar odjeljaka.

Razredi energetske učinkovitosti

Razredi energetske učinkovitosti predstavljaju sistem označavanja koji pomaže potrošačima kako bi lakše raspoznali koliko je određeni uređaj energetski efikasan. Ova oznaka obično sadrži slovo koje označava energetski razred, pritom A predstavlja najvišu energetsku učinkovitost, dok se ostali razredi označavaju prema tome koliko se razlikuju u potrošnji energije u odnosu na taj najviši razred.

Pregled razreda energetske učinkovitosti:

A+++: Najviši razred energetske učinkovitosti. Uređaji označeni ovim razredom troše najmanje energije i imaju najmanji utjecaj na okoliš.

A++: Veoma energetski efikasni uređaji, ali nešto više potrošnje energije u odnosu na A+++.

A+: Energetski efikasni uređaji, ali troše više energije u odnosu na A++ i A+++.

A: Relativno efikasni uređaji, ali nešto manje učinkoviti od prethodnih razreda.

B, C, D: Ovi razredi označavaju sve manju energetsku učinkovitost, pri čemu uređaji označeni sa D troše značajno više energije u odnosu na A+++ uređaje.

E, F, G: Ovi razredi označavaju najnižu energetsku učinkovitost, pri čemu uređaji označeni sa G troše najviše energije i imaju najveći negativni utjecaj na okoliš.

ušteda kroz hladnjak

Odabir hladnjaka sa što boljom energetskom učinkovitošću može vam pomoći dugoročno uštedjeti novac na računima za struju i bit će manji vaš utjecaj na zagađenje okoliša. Zato, ako vam je energetska učinkovitost važna, pažljivo proučite energetske oznake na različitim modelima hladnjaka. Tražite modele sa što višim razredom.

Utjecaj energetske učinkovitosti na potrošnju energije

Energetska učinkovitost hladnjaka direktno utječe na količinu električne energije koju uređaj troši tijekom svog životnog ciklusa. Energetski efikasan hladnjak troši manje energije za održavanje željene temperature unutar svojih odjeljaka, čime se smanjuju troškovi električne energije i smanjuje negativni utjecaj na okoliš. Kome je važna energetska učinkovitost, uvijek se savjetuje prelazak sa manje efikasnog hladnjaka na energetski efikasan model, jer to može rezultirati značajnim smanjenjem potrošnje energije.

Dugoročne prednosti energetski učinkovitih hladnjaka su smanjenje računa za struju, smanjen osobni negativni utjecaj na okoliš i duži vijek trajanja namirnica koje su u energetski učinkovitijim hladnjacima.

Dodatne značajke

Osim klasičnih stvari na koje trebate pripaziti kod kupovine hladnjaka, tu su i neke dodatne značajke koje vam mogu pomoći u odabiru koji hladnjak je idealan za vas.

LED osvjetljenje

Mnogima zapne za oko imaju li moderni hladnjaci LED rasvjetu, koja je danas sveprisutna u modernim hladnjacima, za razliku od starih tradicionalnih žarulja. LED rasvjeta puno je bolja i zbog uštede energije i zbog poboljšane osvijetljenosti unutar uređaja. Ušteda energije je jedna od ključnih prednosti LED osvjetljenja u hladnjaku. LED diode pretvaraju veći dio unosa električne energije u svjetlost, a manje u toplinu. To je suprotno kod klasičnih žarulja koje generiraju više topline nego svjetlosti. Dugotrajnost LED osvjetljenja također je značajna. Prosječna LED dioda može izdržati i do 25.000 radnih sati, što je mnogo dulje od žarulja koje se mijenjaju nakon oko 1000 do 2000 sati rada. Ovo smanjuje potrebu za čestim zamjenama i štedi novac.

U konačnici, LED osvjetljenje u hladnjaku ne samo da poboljšava osvijetljenost i preglednost, već također ima značajne energetske i ekološke prednosti. Prilikom odabira novog hladnjaka ili zamjene postojećeg, LED tehnologija je pametan izbor koji će dugoročno donijeti uštedu i efikasnost.

led osvjetljenje u hladnjaku iz kojeg osoba uzima hranu

Brzo hlađenje i zamrzavanje

Brzo hlađenje i zamrzavanje su napredne funkcije koje se sve češće nalaze u modernim hladnjacima. Ove mogućnosti omogućavaju brže postizanje željenih temperatura unutar hladnjaka i zamrzivača, što ima pozitivan utjecaj na čuvanje svježine hrane i štednju vremena. Ako hitno trebate ohladiti vruću hranu ili napitak, funkcija brzog hlađenja u hladnjaku omogućava da se brže postigne optimalna temperatura, čime se štedi vrijeme. Brzo hlađenje hrane znači da će se manje vremena provesti u temperaturama na kojima se bakterije i mikroorganizmi brže razmnožavaju. To pomaže u očuvanju svježine i produžava vijek trajanja namirnicama.

Filteri za vodu

Filteri za vodu u hladnjaku igraju ključnu ulogu u osiguravanju čiste i sigurne vode za piće. Ovi filteri pomažu u uklanjanju nečistoća, bakterija, kemikalija i neugodnih mirisa iz vode, čime poboljšavaju kvaliteta vode koja se koristi za piće i pripremu hrane. Filteri za vodu u hladnjaku pomažu u uklanjanju čestica, sedimenta i nečistoća iz vode, čime se osigurava da voda koju konzumirate bude čista i sigurna za piće. Filtrirana voda je manje podložna prisustvu bakterija, virusa i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati bolesti i zato je sve popularniji izbor kad se promatraju dodatne značajke prilikom kupovine hladnjaka.

Odabir hladnjaka s filtrom za vodu može biti koristan, jer vam omogućuje pristup čistoj i svježoj vodi izravno iz hladnjaka. Prvo razmotrite svoje specifične potrebe i preferencije. Ključna pitanja su: koliko često ćete koristiti filtriranu vodu, koliko ljudi živi u vašem domaćinstvu i koliko vam je prostora potrebno za hlađenje i zamrzavanje hrane. Također razmislite o svojim financijskim ograničenjima. Postoji nekoliko vrsta filtara za vodu koji se koriste u hladnjacima, uključujući filtere za aktivni ugljen, filtere s reverznom osmozom i druge. Razmislite o vrsti filtra koji najbolje odgovara vašim potrebama. Filteri s aktivnim ugljenom su česti i dobro rade u uklanjanju nečistoća i okusa iz vode.

Smart funkcionalnosti

Pametni hladnjaci donose niz naprednih funkcionalnosti koje vam olakšavaju upravljanje i održavanje svježine hrane. Neki od najčešćih su Wi-Fi povezanost, kamera unutar hladnjaka, automatsko punjenje vode i prilagodljive police. Pametni hladnjaci su obično povezani s Wi-Fi mrežom, što omogućuje daljinski pristup i upravljanje uređajem putem pametnog telefona ili tableta. Uz Wi-Fi lako je provjeriti status hladnjaka, mijenjati postavke temperature ili primati obavijesti o potrebama za zamjenom filtera za vodu ili drugim održavanjem.

osoba koja otvara bijeli haldnjak

Neki pametni hladnjaci dolaze s unutarnjim kamerama koje vam omogućuju pregled sadržaja hladnjaka putem aplikacije na pametnom telefonu. To vam pomaže da vidite što vam nedostaje dok ste u kupovini i izbjegnete nepotrebno otvaranje vrata hladnjaka. Neki modeli pametnih hladnjaka imaju mogućnost automatskog punjenja vode u spremnik za vodu ili led. Ovo je posebno korisno ako često koristite led i vodu iz vrata hladnjaka.

Pametni hladnjaci često imaju prilagodljive police i ladice koje se mogu prilagoditi različitim potrebama skladištenja hrane. Odlično je što možete mijenjati visinu i raspored polica kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Savjeti za održavanje

Hladnjak koji dugog i pažljivog odabira kupite, bitno je i održavati, kako bi trajao što dulje.  Održavanje hladnjaka čistim i funkcionalnim je ključno za produženje njegovog životnog vijeka, očuvanje kvaliteta hrane i efikasno hlađenje.

Redovno čišćenje

Stručnjaci za bijelu tehniku preporučuju redovno čišćenje hladnjaka, najmanje jednom mjesečno.  Za čišćenje unutrašnjosti hladnjaka treba koristiti toplu vodu i blagi deterdžent. Naravno, prije ponovnog uključivanja očišćenog hladnjaka, važno je da je temeljito obrisan i osušen. Ako nemate NoFrost hladnjak, bitno je redovito očistiti zamrzivač kako bi se održao pravilan protok zraka. Ne dozvolite da se led previše nakupi. Hranu držite zapakiranu i dobro zatvorenu kako biste spriječili curenje i širenje mirisa. Uz to što je bitno da je hladnjak čist, treba i redovno provjeravati i podešavati temperaturu, kako ne biste bezrazložno prejako ili preslabo hladili svoju hranu.

osoba koja čisti hladnjak s vanjske strane

Zamjena filtera

Zamjena filtera u hladnjaku još jedan je važan korak kako biste osigurali da voda iz hladnjaka bude čista i da uređaj efikasno radi.  Kad je riječ o zamjeni filtera, najbolje je pratiti preporuke proizvođača. U većini slučajeva, filteri se obično mijenjaju svakih šest mjeseci do godinu dana, ali to može varirati zavisno o modelu i brendu hladnjaka.  Prije nego krenete u zamjenu filtera, isključite hladnjak iz struje, potom locirajte filter. On se obično nalazi u unutrašnjosti hladnjaka, a ponekad je smješten na zadnjoj strani ili ispod donje ploče. Stari filter izvadite, a novi izvadite iz eventualne zaštitne folije u kojem ste ga kupili prije instalacije. Pažljivo pročitajte sve upute, ponekad je potrebno novi filter napuniti vodom prije instalacije. Nakon što ste uspješno instalirali novi filter prema uputama proizvođača, možete hladnjak ponovo uključiti u struju.

U konačnici, potreba za hladnjakom sa proširenim kapacitetom zavisi od vaših životnih okolnosti, navika i prioriteta. Važno je pažljivo razmotriti prednosti i mane kako biste donijeli odluku koja odgovara vašim potrebama. Odaberite hladnjak za više godina i razmišljajte unaprijed. Mnogi proizvođači nude opcije dodatnih godina jamstva (3+2), a navedeno može biti iznimno korisno ako se dogodi kvar. Također, možete iskoristiti našu opciju Zaštita plus i dodatno se zaštiti.

visoko kvalitetan hladnjak u kuhinji

Česta pitanja (FAQ)

Koji je najbolji hladnjak za male kuhinje?

Najbolji hladnjak za male kuhinje ovisi o vašim potrebama i preferencijama, ali najčešći izbor za male kuhinje su kompaktni i tanki hladnjaci s dobro iskorištenim unutarnjim prostorom.

Koliko prostora trebam imati za Side-by-side hladnjak?

Za Side-by-side hladnjak, potrebno je imati dovoljno širine i dubine u kuhinji da bi se smjestio. Obično treba imati najmanje 90 cm širine i oko 70 cm dubine, ali dimenzije mogu varirati ovisno o modelu.

Jesu li hladnjaci sa većim kapacitetom skuplji za održavanje?

Da, hladnjaci s većim kapacitetom mogu biti skuplji za održavanje, jer obično troše više energije, i mogu imati složeniju tehnologiju koja zahtijeva redovito održavanje. Veća potrošnja dovodi do većih troškova.

Koja je razlika između klasičnog i francuskog hladnjaka?

Klasični su najčešće kombinirani hladnjaci od 60 cm širine sa hladnjakom i zamrzivačem, a francuski imaju četiri vrata i u unutrašnjosti hladnjaka se postiže širina od oko 90 cm u većini slučajeva. Uz to, klasični hladnjaci obično imaju zamrzivač na vrhu ili dnu, dok francuski hladnjaci ima dvije vratnice na vrhu za hladnjak i veliki zamrzivač ladica ispod. Francuski hladnjaci često nude i više prostora i bolju organizaciju.

Koje su prednosti pametnih funkcionalnosti u hladnjaku?

Pametne funkcionalnosti u hladnjaku mogu uključivati mogućnost daljinskog nadzora i kontrole putem pametnog telefona, obavijesti o otvorenim vratima, automatsko praćenje zaliha i još mnogo toga, što olakšava upravljanje i uštedu energije.

Koliko često trebam zamijeniti filtere za vodu u hladnjaku?

Stručnjaci većinom tvrde da je to otprilike jednom godišnje. No najbolje je držati se uputa proizvođača, ovisno o kojem hladnjaku se radi.

Kako odabrati pravi razred energetske učinkovitosti za hladnjak?

Prilikom odabira treba ciljati na što višu energetsku učinkovitost, a to su najčešće C,D i E razredi. Za sada nema velik broj hladnjaka koji su postigli A ili B razred energetske učinkovitosti.