8 savjeta za uređenje kuhinje iz snova

Znate one kuhinje koje vidite na slikama ili u filmovima i pomislite: „Ajme, izgleda kao iz bajke!“ ? Uz naših 8 savjeta za uređenje kuhinje i vaša će biti pravo ostvarenje snova!

Ponuda kuhinja najčešće se svodi na kuhinjske blokove, modularne kuhinje i kuhinje po mjeri. Od tri navedene kategorije, kuhinje po mjeri pružaju najviše slobode, najvišu razinu kvalitete i najviše mogućnosti. S obzirom da idealnu kuhinju za svoj dom vrlo vjerojatno uređujete jednom u životu, savjetujemo da ju u potpunosti kreirate prema svojim željama.

Ipak, puno mogućnosti donosi i veliku odgovornost. Na što paziti i otkuda krenuti? Provjerite…

1. Kuhinjski raspored kao temelj za planiranje

Najbolje što dobivate odlučite li se na kuhinju po mjeri je mogućnost kompletne, potpune prilagodbe vašem prostoru. Samim time, možete u centimetar isplanirati veličinu kuhinje, njezin oblik i raspored elemenata. Najčešće forme kuhinja su linearne, kutne ili u obliku slova U. Bez obzira na kakav se oblik odlučili, najvažnije je da odgovara prostoru. Prvo što vam treba je metar, a zatim papirić gdje ćete moći skicirati svoju ideju. Besplatno mjerenje i nacrt vaše kuhinje iz snova mogu napraviti i stručnjaci, stoga je brige još manje.

2. Kuhinjski trokut – zanimljiva smjernica

Kuhinjski trokut je naziv zanimljivog pravila koje se pojavilo u prošlom stoljeću, a tiče se rasporeda hladnjaka, štednjaka i sudopera u kuhinji. Navedeni uređaji najkorišteniji su u pripremi hrane i bez njih ne možemo napraviti gotovo ništa. Sjetite se samo svojeg posljednjeg kuhanja za štednjakom. Koliko ste puta otišli do hladnjaka ili stavili neki lonac, tavu, tanjur i slično u sudoper? Upravo je zbog takvih situacija izuzetno bitno da raspored tri uređaja bude učinkovit i funkcionalan.

Pravilo je jednostavno- udaljenost između štednjaka, hladnjaka i sudopera mora biti između 1,2 i 2,7 metara. Na taj način, zajamčeno je najučinkovitije kretanje u kuhinji.

3. Kuhinjski otok : da ili ne?

Kada planirate uređenje kuhinje iz snova, prvo pitanje na koje morate znati odgovor je želite li kuhinjski otok ili ne. Osim što je estetski vrlo zanimljiv i moderan detalj u kuhinji, kuhinjski otoci mogu biti izrazito funkcionalni i višenamjenski.

Ukoliko je vaš odgovor pozitivan te ste o njemu oduvijek sanjali, razmislite o funkciji otoka. Ako ćete ga koristiti kao radnu površinu, pobrinite se da iskoristite kompletan njegov prostor i osigurate si odlično mjesto za pohranu. Police, ladice ili izvlačni elementi samo su neke od opcija koje možete imati kada stvarate kuhinju po svojoj mjeri. S druge strane, otok možete koristiti kao mjesto za ručanje i druženje. U tom slučaju, pobrinite se da imate dovoljno prostora za stolice.

4. Funkcionalno uređenje kuhinje

Kuhinja je srce doma i njen izgled trebao bi se uklapati u ostatak interijera. Međutim, iako će izgled biti prvi faktor koji ćete primijetiti, funkcionalna kuhinja oduševljavat će vas iz dana u dan. Razmislite o potrebama svojeg kućanstva, svojem priboru i ostatku prostora u kući. Prema tim faktorima odredite koliko vam je mjesta za pohranu potrebno, i o kakvom se mjestu radi.

Ormarići na izvlačenje, broj ladica, dubina polica…sve to ovisi o veličini mjesta koje ćete imati za pospremanje i skladištenje. Ladice su praktičnije za pospremanje manjeg pribora za kuhanje, a također omogućuju preglednost. Ormariće možete koristiti i kao ‘ostavu’ ili ‘mini smočnicu’, za namirnice koje svakodnevno koristite.

Za odlično iskorišten prostor, naš su savjet elementi do stropa. Budimo iskreni, rupu iznad elemenata ionako koristite za skladištenje, zar ne?

5. Radna ploha – uživajte kuhajući

To što planirate veliku kuhinju ne znači nužno da ćete imati puno mjesta na radnoj plohi. Radna ploha je zasebna kategorija, odnosno ovisi o modelu kuhinje i vašim željama, a ne isključivo o veličini prostora. Za sve ljubitelje kuhanja preporučamo veliku radnu plohu gdje će priprema bilo kojeg jela biti jednostavna igra. Uređenje kuhinje i planiranje radne plohe uključuje i razmišljanje o aparatima. Ukoliko planirate imati mikrovalnu, toster, blender i druge male kućanske aparate izložene na vanjskome mjestu, radna ploha trebala bi biti još veća.

Za funkcionalan prostor bitno je da ostavite mjesta pored sudopera i štednjaka. Pored sudopera najčešće sušimo oprano posuđe, dok je prazna radna ploha pored štednjaka odlična za pomicanje lonaca, ostavljanje tanjura ili jednostavno, namirnice koje koristimo u pripremi jela.

6. Stilsko uređenje kuhinje

Neka sstil vaše kuhinje odražava vaš osobni ukus i karakter. Na taj ćete se način u kuhinji osjećati najugodnije i najopuštenije, a i dugoročno biti najzadovoljniji odabirom. Tri najpoznatija stila kuhinja su klasične, rustikalne i moderne kuhinje po mjeri.

Klasične kuhinje

Klasične kuhinje obilježavaju ravni elementi i jednostavni detalji. Ona je bezvremenska i neupadljivog dizajna, no uz posebne ukrasne detalje i zanimljive boje od klasične kuhinje imate prilike stvoriti pravo remek djelo! Klasičan stil odlična je opcija za dom koji je bilo koju vrstu uređenja interijera jer je uz njega vrlo lako kombinirati sve vrste namještaja.

Rustikalne kuhinje

Rustikalni stil kuhinje vraća nas u prošlost sa svojim tradicionalnim uzorcima. Najčešće su ti uzorci dio rubova elemenata, no rustikalni stil jednostavno ćete prepoznati i po prirodnim nijansama boja, specifičnim ukrasnim ručkama za otvaranje, otvorenim staklenim vitrinama i policama. Staro ne mora značiti da više nije trendi, i točno to rustikalna kuhinja dokazuje!

Moderne kuhinje

Moderan stil kuhinje je kombinacija raznih materijala i boja uklopljenih u minimalizam. Funkcionalnost je njezina najvažnija funkcija, no istovremeno izgledom oduzima dah. Brojni modeli, načini izvedbe, načini otvaranja elemenata i široka paleta boja omogućuju vam da stvorite svoj idealni primjerak kuhinje po mjeri koja će biti moderna ne samo sada, već i u budućnosti.

7. Boje, lak, sjaj- gdje je odabiru kraj?

S funkcionalne strane, lakirani elementi su izdržljivi i otporni na grebanje. Vizualno gledano, elementi visokog sjaja obilježje su modernih kuhinja i savršen izbor za one koji žele dozu suvremenosti i elegancije u svojem životnom prostoru. Za pun pogodak preporučujemo kombinaciju elemenata visokog sjaja s mat površinama.

Savjet: ako imate malu djecu, pripremite se na čišćenje malih otisaka prstiju sa površina. Međutim, djeca narastu, a predivna kuhinja ostaje.

S bojama se možete poigrati! Bijele, svijetle boje bolji su odabir za manje prostore zbog dojma prozračnosti, iako mogu izgledati vrlo moderno i u velikim prostorima. Sive nijanse česte su u modernim interijerima, a odlične su za jednostavno održavanje. Za hrabre, moderne nijanse crvene ili drugih žarkih boja stvorit će ‘wow’ efekt! Poznato je da kuhinje žarkih boja donose osvježenje u bilo koji prostor.

Jedinstven dojam dubine postići ćete kombinacijom 2 do 3 boje. U tom slučaju, neka pod i zidovi kuhinje budu jednobojni.

8. Aparati za idealnu kuhinju

Za potpuno uređenje kuhinje iz snova potrebni su vam kvalitetni aparati. Najkorišteniji aparati u kuhinji su ploča za kuhanje, pećnica i hladnjak. Kod odabira razmislite o svojim potrebama, no i o energetskoj učinkovitosti i garanciji te birajte svjetske brendove. Osim toga, izuzetno bitan uređaj bijele tehnike je perilica posuđa. Ako živite sami, za sada tu opciju možete preskočiti. Za sve drugo, najiskreniji savjet je da prilikom planiranja kuhinje, unaprijed definirate mjesto za nju.

Nemojte zaboraviti na napu. Odaberite napu koja će se vizualno uklapati u vašu novu kuhinju, no istovremeno biti funkcionalna i dovoljno jaka za veličinu vašeg prostora.

Mali kućanski aparati mogu izuzetno olakšati pripremanje hrane. Savjetujemo kuhinjski robot jer birate više uređaja u jednom, a uz njega će vam dobro doći mikrovalna, toster, sokovnik i za najljepša jutra- aparat za kavu. Unaprijed definirajte aparate koje ćete sigurno imati jer na taj način unaprijed možete planirati predviđeni prostor za njih, kao i utičnice u kuhinji.

Pretvorite san u stvarnost

Sada vam je još samo preostalo da se odlučite između brojnih mogućnosti! Pribilježite se na besplatan nacrt i iskoristite posebne pogodnosti. A za sva dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju – vaša želja, naš je izazov. Izgradimo zajedno vašu kuhinju iz snova!