Blagdanski stol za svaku obitelj: na što ne smijete zaboraviti?

Blagdanski stol mjesto je zajedništva, stvaranja uspomena i uživanja u finoj hrani sa svojim bližnjima. Većina obitelji ima svoju uhodanu tradiciju i točno se zna koji se obrok jede kod koga. Netko tako preuzima večeru za Badnju večer, netko priprema ručak za Božić, a netko je domaćin za Štefanje.

Bez obzira na dan, blagdanski stol u svakom trenutku mora blistati. Što sve trebate imati i kako pripremiti savršeni blagdanski stol donosimo u nastavku.

1. Ne zaboravite na dekoracije

Postoje mnogi dizajneri i stranice za uređenje doma gdje možete pronaći savjete o uređenju blagdanskog stola , a većina njih se temelji na pravom omjeru božićnih ukrasa. Bitno je da uređenje blagdanskog stola prati uređenje doma.

božićni ukrasi

Ukoliko vam je božićno drvce crveno, pokušajte imati crvene detalje i na stolu. Preporuča se kombinirati do tri boje. U ovom slučaju, više je manje. Na dekoracije ne morate potrošiti bogatstvo. To može biti stolnjak u boji, svjećice, grančica bora, češer i par kuglica.

blagdanski stol uređenje

2. Odaberite dobar meni

Jesu li blagdani stvarno blagdani bez francuske salate na stolu? Nikako ne smijete zaboraviti jednu od najvažnijih namirnica za blagdanski ručak, no što dolazi uz nju?

Badnjak je u Hrvatskoj obilježen postom i ribom, najčešće bakalarom. S druge strane, Božić i blagdan svetog Stjepana označavaju obilje. Najčešća hrana za Božić je purica s mlincima, iako Slavonci, no i mnogi drugi radije biraju odojak ili dobar komad svinjske pečenke. Osim mesa i salate, svoje ćete goste oduševiti domaćim kruhom. Ukoliko imate pekač to vam ne oduzima puno vremena, a opojan miris će sve vratiti u tople, lijepe uspomene.

blagdanski ručak

Također, za Štefanje definitivno predlažemo toplu domaću juhu. S obzirom da se ostatak menija priprema u pećnici, kuhinjska ploča ostat će slobodna da na njoj pripremite toplu juhicu kao predjelo u kojem će svi uživati, posebice nakon obilnog božićnog ručka.

3. Ne zaboravite na slatko

Na kraju blagdanskog ručka ili večere na stol obavezno dolazi desert. Ukoliko se želite držati tradicije, predlažemo makovnjaču za sjever, a fritule za jug Hrvatske, no nećete pogriješiti niti sa kiflicama, raspucancima, čupavcima ili mađaricom. Mali božićni keksići u obliku zvjezdica ili borića razveselit će najmlađe, a odrasli ih vole u božićno jutro i uz svoju prvu kavu.

blagdanski obrok

Bez obzira za što se odlučili, jednostavan put do najboljih božićnih kolača čine pozitiva, inovativnost i uživanje u pripremi. Uz pomoć voljenih osoba i male kućanske aparate koji polovicu posla naprave za vas, priprema slastica ne mora biti zamorna.

Blagdani se polako približavaju, no još uvijek stignete urediti svoj dom i pripremiti sve za najbolji blagdanski stol. Provjerite blagdansku ponudu Harvey Normana, posjetite trgovine u Zagrebu ili Puli te nabavite vrhunske uređaje uz koje ćete imati više vremena za uživanje s obitelji u toplom razgovoru, smijehu i finoj hrani.