Kakav blagovaonski set odabrati za ugodan ambijent?

Uz dnevni boravak, blagovaonica je središte doma i mjesto gdje stvarate uspomene. Obiteljski ručkovi, druženja s prijateljima uz finu klopu ili noćni razgovori trenuci su koje pamtimo. Kako bi ih bilo što više, bitno je da se osjećate ugodno, opušteno i da ste zadovoljni izglednom prostorije i namještajem u njoj. Kakav blagovaonski set odabrati za idealan ambijent, na što paziti i o čemu razmisliti, doznajte u nastavku.

Blagovaonski set

Iako u konačnici svaku prostoriju u domu možete stilski urediti malim detaljima i dekoracijama, ipak postoje osnove koje su temelj uređenja. Blagovaonski set, odnosno blagovaonski stol i blagovaonske stolice bitan su faktor za budući ambijent prostorije. Osim izgleda, one su bitan faktor i za sve koje će se njima koristiti. Udobnost, funkcionalnost i uklapanje u prostor nešto su o čemu u startu trebate voditi računa.

luksuzan blagovaonski set

Uredi prema prostoru, prilagodi sebi

Ako je blagovaonica povezana s vašim dnevnim boravkom, potrudite se da blagovaonski set stilski ne odudara od drugog namještaja u prostoriji. U slučaju da ih želite razdvojiti, otvorene poličare možete koristiti kao pregradu, a vizualno zanimljivi motiv je i odabir tepiha koji kreira podijeljenost prostora. Nakon što se okvirno odlučite oko stila, obavezno izmjerite prostor!

Vjerujte nam, kod kupovine i odabira značit će vam par centimetra razlike. Kockasti blagovaonski stolovi ili oni kojima se strana nalazi do zida bit će odličan izbor za manje prostorije, dok se okrugli stolovi preporučaju za otvorenije prostorije. Također, za manje prostore preporučuju se nježnije, svjetlije nijanse.

veliki blagovaonski stol

Ako se vaša obitelj može mjeriti sa Sopranosima ili ste često domaćini raznih druženja, obavezno razmislite o stolu koji se razvlači. Bez obzira na veličinu prostorije, stol na razvlačenje pružit će vam dodatnih 2-4, pa neki čak i 6 mjesta ukoliko se radi o ovalnom stolu gdje se stolice mogu stisnuti. Stolovi na razvlačenje razlikuju se po načinu, pa tako postoje oni gdje je dio za razvlačenje u sredini (najčešće ovalni ili okrugli) ili oni koji se razvlače na krajevima.

Blagovaonski stol u trendu

Postoji razlog zašto se kaže ‘vječna klasika’- jer s njome nikada ne možete pogriješiti. Ipak, u posljednje vrijeme ponuda blagovaonskih stolova je sve raznovrsnija, a sve je popularniji odabir stola kojemu nogice kreću od sredine. Različit oblik nogica može u potpunosti promijeniti izgled stola, a mogućnosti kreiranja su sve brojnije.

Osim oblika, bitni su i materijal i boja stola. Kombinacija različitih boja nogica i površine može stvoriti osvježenje i razbiti klasičnost namještaja.

trendi blagovaonski stol

Osim neobičnih boja i posebnog dizajna nogica, popularni su i blagovaonski stolovi koji umjesto nogica imaju moderno oblikovanu bazu stola. Materijal baze može utjecati na cjelokupan izgled blagovaonice, no nije presudan kao površina. Kod odabira površine blagovaonskog stola nude se mnoge varijante: staklo, metal, drvo… Odaberite po želji, no pripazite i na njegu i održavanje.

Ukoliko imate malu djecu ili ukućane za kojima stalno morate brisati, staklene površine su super izbor. Ako se odlučite za metalne površine, pripazite na moguća oštećenja i budite oprezniji.

staklene nogice

Komforna praktičnost- blagovaonska stolica za potpuni gušt

Kod odabira blagovaonske stolice, razmislite o visini stola i stilu namještaja. U današnje doba nije neobično kombinirati različite modele, boje i materijale, stoga pustite mašti na volju. Ukoliko kombinirate različite modele, pripazite samo na visinu naslona (da budu jednaki).

blagovaonske stolice

Bili klasičan tip ili hrabrijeg duha, procijenite funkciju stolica i prema tome, njihovu udobnost. Ako imate djecu stolice s rukonaslonom bit će sigurnije, a u velikoj ponudi možete pronaći različite oblike, kao i tapecirung. Uskladite boju, tapeciranje i oblik prema stilu blagovaonice, a kako bi blagovaonski set bio što primjetljiviji, kombinirajte različitosti (npr. tamnu boju stola i žarku boju stolica).

Odlične kombinacije izvana i iznutra

vrtni blagovaonski set

Vrhunska ponuda blagovaonskih stolova i stolica pružit će vam inspiraciju za potpuno uređenje unutrašnjosti vašeg doma. No, osim što možete uživati iznutra, dopustite si potpuno opuštanje izvana. Elegantni vrtni stolovi, stolice i kvalitetni vrtni setovi omogućuju vam da uživate u svakom trenutku. Iskoristite super cijene i preuredite svoj dom u malu oazu mira!