Čišćenje kožne garniture – što nikako ne smijete raditi?

Kožne garniture elegantan su dio dnevnog boravka i uklapaju se u bilo koji stil doma. Vječno klasične, no zauvijek moderne, kožne kutne garniture su namještaj u kojeg se isplati uložiti. Osim što dolaze u raznim modelima i bojama te su izrazito kvalitetne, čišćenje kožne garniture je poprilično jednostavno. Ipak, čak i tada mnogi pogriješe. Kako svoju novu kožnu garnituru ne biste, u najboljoj namjeri, uništili umjesto očistili, donosimo savjete što nikako ne smijete raditi.

Što trebate izbjegavati?

kožna garnitura

Agresivna sredstva za čišćenje

Iako su određena sredstva za čišćenje odlična za brisanje kuhinjskih, kupaonskih ili drvenih površina, ona nisu namijenjena za održavanje materijala od kože. Korištenje takvih agresivnih sredstava može dovesti do promjena u boji, mrlja ili čak rupa na garnituri.

Ako vam se kožna garnitura zaprlja, vrijedi pravilo pravovremenog reagiranja. Što prije krenete s čišćenjem, to su šanse za posljedicama manje. Mrlje od bezalkoholnih pića, kave, mlijeka, čaja, čokolade, ulja, masti, kozmetike ili krema možete ukloniti krpom s upijajućim svojstvima ili papirnatim ubrusima, trljajući kožu od vanjskog ruba prema sredini. Krpu možete namočiti u vodu ili blagu otopinu sapunice. Ipak, pazite da kožu ne namočite previše i odmah je posušite suhom krpom.

kožna garnitura Dakota

Alkoholna otopina, aceton i benzin

Postoje situacije u kojima mislimo da smo sve isprobali i mrlja nikako ne nestaje. Ako je na jako vidljivom mjestu i imate osjećaj kako je vrijednost proizvoda ionako pala, nemate što izgubiti i posegnete za acetonom ili alkoholom. Nemojte.

Ovakvi sastavi uništit će kožu i ostaviti diskoloraciju. U nekim slučajevima, kod agresivnih otopina ili agresivnog nanošenja takvih sastava na mrlju, na garnituri mogu ostati čak i rupe.

Masti i vosak

Iako na raznim Internet mjestima možete pronaći savjete kako namastiti kožni namještaj, to najčešće nije pametna ideja. Kožni namještaj nije isti kao koža od koje se rade cipele ili torbe. Dok svoju cipelu možete premazati i ulaštiti nekom masti, kremom ili voskom, za vašu garnituru to nije preporučljivo. Naime, masti na koži mogu promijeniti njezinu boju, izazvati promjene u obliku, pa čak i truljenje. Sloj masti koji nanesete neće propuštati zrak na površinu kožnog namještaja, koža će biti masna bez mogućnosti da se osuši i može početi trunuti.

elegantna kožna garnitura

Savjeti za održavanje čišćenje kožne garniture

Osim gore navedenih sredstva koja treba izbjegavati, savjetujemo da se uvijek držite samo krema za njegu preporučenih od dobavljača vaše garniture. Čišćenje kožne garniture ne bi trebalo zahtijevati puno energije jer kožu nikada ne smijete trljati, a niti koristiti spužvice ili ručnike.

Kako bi vaša kožna garnitura ostala sačuvana dugo godina, nemojte je postaviti na direktnu sunčevu svjetlost. Koža ne voli jaku svijetlost i toplinu, tako da garnituru obavezno udaljite od radijatora ili grijalica u kući. Previše vlage je također negativno.

Ukoliko je moguće, probajte ne sjedati na kožu s jarko obojanom odjećom, ostavljati novine ili vruće predmete na garnituru jer svi oni mogu ostaviti, odnosno preslikati se na vaš novi komad namještaja.

Za više savjeta pročitajte naš Vodič za njegu i održavanje. 

kožna garnitura Genova

Zašto je kožna garnitura pravi odabir?

Iako vam se ovo čini kao puno pravila na koje morate paziti, kožne garniture su izuzetno zahvalni komadi namještaja koji se uklapaju u svaki prostor. Svaka je jedinstvena, elegantna i izdržljiva, a u velikoj Harvey Norman ponudu kožnih garnitura možete pronaći razne modele klasičnog ili modernog dizajna, kao i odabirati boje po želji.

Krenite u potragu i odaberite svoj idealan model. Sada znate da čišćenje kožne garniture ne mora biti komplicirano, stoga si priuštite trajnu vrijednost i atraktivan dom.