Dječja soba za dvoje djece – kako to urediti?

Dječja soba je najzabavnija prostorija u kući. To je malo utočište najmlađih ukućana i njihovo mjesto za igru, zabavu i odmor. Za razliku od ostatka kuće, uređenje dječje sobe ne mora biti moderno, skupo ili u trendu. Djeca nisu zahtjevna i draže im je da ste kreativni u uređenju sobe nego da pratite modu. Djeca žele zaigrano okruženje a tome pridodajte posebnu pažnju, osobito kod dječje sobe za dvoje.

Funkcionalna soba Kiki Joy

Funkcionalnost je ključ uređenja dječje sobe za dvoje

Kod uređenja dječje sobe važno je da je uredite tako da odgovara uzrastu i potrebama djeteta. Uzmite u obzir njegove navike i što voli, a što ne. Osnovni sadržaj koji bi dječja soba trebala imati su krevet, ormar, funkcionalni radni stol i odgovarajući prostor za igru. No kada je u pitanju soba za dvoje trebat ćete nešto više namještaja. Kada dvoje djece dijeli sobu morat ćete posegnuti i za nekim dodatnim idejama da pospremite dvostruko više stvari. To su primjerice taburei u koje se mogu pospremati igračke, šarene kutije na kotačiće koje se mogu voziti po sobi, dodatne police i slično.

Dječja soba za dvoje djece Funky

Dječja soba za dvoje ne smije biti zatrpana

Dječja soba za dvoje djece trebala bi imati površinu između 10 i 12 m2. U njoj morate smjestiti prostor za spavanje, za igru i rad. Također je potrebno i mjesto za spremanje odjeće. Iako trebate više namještaja nego kada je u pitanju soba za jedno dijete, nemojte pretjerivati s njim. Danas su dječje sobe napravljene iznimno funkcionalno, tako da pomoću kreveta na kat ili na izvlačenje, ili pak samo jednog dobro organiziranog ormara, djeci možete ostaviti dovoljno prostora za igru i kretanje.

Predivne dječje sobe

Pokušajte sobu učiniti funkcionalnom

Prvi razlog tomu jest da se u sobi nalazi dvoje djece. Bez obzira jesu li istog spola, bitno je da ne ometaju jedan drugog u radu ili u igri. Mudro rasporedite stolove, stolice i ostali namještaj kako se ne bi međusobno ometali. Veliku pažnju obratite na rasvjetu. Mnogi roditelji podcjenjuju važnost dobre rasvjete u dječjoj sobi. Dječje oči su vrlo osjetljive i lako im se može naštetiti ako postavite svjetlo zbog kojeg se oči naprežu ili ako je svjetlost previše jarka za njih.

Kako učiniti dječju sobu funkcionalnom?
Budite mudri što se tiče boje zidova. Ako uređujete sobu za dva dječaka ili dvije djevojčice bit će to lak posao. No, ako su u pitanju brat i sestra računajte da će oni voljeti različite stvari i boje pa je bijela ili neka nježna pastelna boja dobar izbor. Nemojte zidove bombardirati šarenilom i kričavim bojama jer kada dodate ostale stvari u sobu (od igračaka do posteljine), možda će biti preupadljivo i djeca će zbog šarenih boja sobe previše naprezati oči.

Boja zidova u dječjoj sobi

Namještaj dječje sobe za dvoje ne smije biti previše djetinjast

Razlog ovoj tvrdnji proizlazi iz činjenice da u toj sobi stanuju dvije osobe. Ako ga uredite šarenim i malenim namještajem, oduzet ćete im previše prostora za kretanje. Zato stavite veći i jednostavniji namještaj koji će im poslužiti i kada budu stariji. Kupnja namještaja po mjeri skuplja je izvedba od kupnje već gotovih dječjih soba, no dječja soba za dvoje više voli prvu varijantu. Zašto? Zato što se izradom namještaja po mjeri maksimalno iskorištava prostor, a samim time dvoje djece dobiva više osobnog prostora i dječja soba osobinu prostranosti.

Jednostavan namještaj u dječjoj sobi

Uređenje sobe za dvoje nije jako zahtjevno

Za svaku dječju sobu, bez obzira je li u pitanju soba za jedno ili dvoje djece, bitno je samo da je funkcionalna. Dvoje djece će bez problema dijeliti jednu sobu ako svako dijete ima svoj kutak za igru i učenje. Sve ostalo ćete uspjeti organizirati bez problema ako ne pretjerate u uređivanju i dječja soba za dvoje bit će omiljeni kutak za igranje vaše djece.
Provjerite ponudu dječjih soba.