Dolazi vrijeme DVB-T2 / H265! Jeste li spremni?

Za mjesec dana očekuje nas kompletan prijelaz na DVB-T2 tehnologiju s H265/HEVC kodiranjem video signala. Nakon par mjeseci testnog perioda, pokazalo se kako većina stanovnika Hrvatske dobro hvata i reagira na promjene u TV signalu.

Dana 12. studenog u potpunosti ćemo prijeći na novi, bolji i jači oblik tehnologije, sa signalom pune jačine u cijeloj Hrvatskoj.

Drugim riječima, oni koji se do sada nisu prilagodili na ovakvo emitiranje televizije, više neće moći pratiti zemaljske kanale. Stari signal se gasi.

O čemu se zapravo radi?

DVB-T2 tehnologija donosi jači signal, bolju pokrivenost i HD kvalitetu slike na cijelom području Republike Hrvatske. DVB-T2 je nadogradnja postojećeg europskog standarda za zemaljsku digitalnu televiziju te se odnosi na prijenos digitalnog signala. S druge strane, H265/HEVC je tehnologija koja se koristi za kodiranje dostupnog video signala. Moguće je da imate DVB-T2, ali vam TV ne podržava HEVC, stoga prilikom kupnje trebate biti oprezni.

Kako se pripremiti?

Svi današnji televizori renomiranih brendova dolaze s DVB-T2 prijemnikom i podrškom za H265/HEVC video kodiranje, a također i većina onih starih dvije do tri godine. U slučaju da posjedujete takav TV, jedino što ćete morati je napraviti automatsko skeniranje frekvencija.

U suprotnome, ako vaš TV ne sadrži DVB-T2 prijemnik i sposobnost HEVC kodiranja, imate sljedeće opcije:

– kupnja DVB-T2/H265 prijemnika (zasebno, kao „kutija“)

– gledanje televizije putem interneta (IPTV, MAXtv)

– kupovina novog televizora

Cijena novog DVB-T2/H265 prijemnika okvirno je oko 150 do 200kn. Međutim, dugoročno je najisplatljivije, najbezbolnije i najracionalnije kupiti novi TV.

Naime, novi način digitalnog zemaljskog emitiranja sa svojim pogodnostima (poput jednake kvalitete pokrivanja signala HRT-ovog 3. i 4. programa s programima poput RTL-a ili Nove TV) donosi i bolju kvalitetu slike. Ona nije HDR kvaliteta, no drastično je bolja od standardne televizijske slike. Sve ovisi od programa do programa, no slika izgleda mnogo bolje od nekadašnjeg TV programa.

Situacija je sljedeća: ako imate stariji TV bez DVB-T2/HEVC mogućnosti, a da je on dijagonale 43 inča ili veći, moći ćete primijetiti poboljšanje kvalitete slike. U tom slučaju kupite samo prijemnik. Ukoliko je vaš TV manji od toga, definitivno preporučamo kupnju novog TV-a.

Ponuda televizora

Cijene današnjih televizora kreću se od oko tisuću kuna, pa na više. Često možete pronaći i posebne promocije gdje uz TV dobijete i odličan, vrijedan poklon. Kako bi se kvaliteta zvuka izjednačila s kvalitetom slike koja je na novim televizorima vrlo visoka, najčešći pokloni uz kupovinu TV-a su soundbarovi. Samsung  ide i korak dalje, pa u sadašnjoj promociji uz kupnju 8K ili QLED tv-a od 75“ ili više, na poklon dobivate i Frame TV!

Najprodavaniji televizori današnjice su oni od 49“ do 65“ , a više od 90% TV-a u prodaji su 4K,  tj. UHD & Smart. Full HD televizori su najčešće manji (32“- 43“) i polako odlaze u zaborav, a razlika u cijeni između 4K  i Full HD je neznatna.

Odlične specifikacije današnjih televizora omogućuju vam da u potpunosti uživate u kvaliteti slike i doživite atmosferu. Fantastičan omjer kvalitete i cijene sažeo se u vrhunskim QLED i  OLED televizorima.

Ovisno o željama i mogućnostima, renomirani  i vrhunski proizvođači poput SamsungSony, LG ili Philips-a nude široku ponudu svih veličina, specifikacija i cijena televizora, stoga vas ovaj konačan prijelaz na novi signal ne treba plašiti.

Uputite se u našu poslovnicu ili kliknite na webshop i odaberite TV uz koji ćete moći doživjeti revoluciju slike i shvatiti mogućnosti napretka tehnologije.

Kako biste bili potpuno sigurni, uz kupovinu novog TV-a odaberite i dodatnu Zaštitu plus. Pored kvarova pokrivenih zakonskim jamstvom, Zaštita plus vam pruža dodatne prednosti poput pokrića troškova uslijed kvarova uzrokovanih kondenzacijom, udarom groma, pregrijavanjem i sl. Isplati se, pogotovo ako ste se odlučili kupiti televizor višeg cjenovnog ranga. Za par stotina kuna više osigurajte svoj televizor na dodatnih 5 godina i bez straha uživajte u novim filmovima, prvenstvima i serijama koje dolaze.