Imamo odgovor na vječno pitanje: Što je potrebno znati prije kupnje sušilice rublja?

Dosta vam je višednevnog sušenja rublja na radijatorima koje stvara neizbježnu vlagu u vašem domu? Ako je odgovor pozitivan, vrijeme je da razmislite o kupnji sušilice rublja – must have aparata bijele tehnike modernog doma kojeg ćete zavoljeti odmah nakon prvog korištenja. No, među toliko različitih modela sušilica, kako pronaći „onu pravu“?

Idiličan prizor svježe opranog rublja koje se suši na suncu i uz blagi povjetarac najčešće se viđa ljeti. No u gradovima, pogotovo za vrijeme sve hladnijih dana, takav je scenarij prava rijetkost. Onima koji nemaju vremena danima čekati da im se odjeća osuši na stalku ili na radijatoru, u pomoć uskače sve naprednija moderna tehnologija. Vaša upravo oprana najdraža majica ili posteljina može biti suha, meka i mirisna za svega par sati zahvaljujući – sušilici rublja!

Ponuda sušilica rublja

Kod kupovine sušilice, baš kao i kod kupovine bilo kojeg drugog kućanskog aparata, pojavljuju se ista brojna pitanja od kojih zaboli glava. Među najčešćima su: koji model kupiti, koje marke i dimenzije te imate li dovoljno novaca u kućnom budžetu za novi aparat? Harvey Norman donosi mali vodič za vas kojim ćete, bez stresa i nepotrebne nervoze, vrlo lako pronaći najbolju sušilicu rublja za sebe.

Pomno odaberite mjesto

Prije nego li se odlučite za određeni model i marku sušilice, dobro razmislite u kojem dijelu stana ili kuće biste ju voljeli postaviti. Dimenzije klasične sušilice rublja su 85 x do 66 x 60 cm (VxDxŠ) i najčešće se koriste u kupaonici ili u nekoj drugoj prostoriji u domu, pa čak i na balkonu, u podrumu, ugradbenom ormaru ili kuhinjskom otoku. Moderne sušilice vrlo su lagane, pa ih se bez velikih problema može postaviti na perilicu rublja kako bi se, osim zbog praktičnosti, uštedjelo i na prostoru. Sušilicu možete imati čak i ako živite u malom stanu jer na tržištu postoje i tzv. plitke sušilice u dimenzijama od 33 cm, 45 cm i 50 cm dubine.

Bez obzira na koji se model odlučili, ne zaboravite ostaviti barem 3 do 5 cm praznog mjesta sa svake strane kako bi sušilica imala dovoljno prostora za usis zraka, te pripazite da se vrata sušilice mogu otvoriti do kraja, za što lakše punjenje stroja.

Kondenzacijska ili ventilacijska: u čemu je razlika?

Nakon što ste detaljno proučili gdje ćete sušiti veš, valja razmisliti i o tipu sušilice rublja. Postoje dvije vrste, ventilacijska i kondenzacijska, a svaka od njih ima svoje pozitivne i negativne karakteristike. Ventilacijska sušilica je učinkovitija, troši manje električne energije i radi pri nižim temperaturama, te je prvi odabir onih koji imaju adekvatno mjesto za njezinu primjenu. Naime, ovaj tip mašine za sušenje rublja uzima suhi zrak iz svoje okoline te ga ispušta u obliku toplog, vlažnog zraka, najčešće kroz ventilacijsku cijev na zidu podruma, tavana ili neke druge prostorije u kući.

Kondenzacijska ili ventilacijska sušilica rublja

Za razliku od ventilacijskog modela, kondenzacijska sušilica cirkulira isti zrak iz okoline tako da ga pusti kroz bubanj po odjeći, potom ga propušta kroz kondenzator, gdje se on hladi. Ta kondenzirana vlaga se sprema u zaseban spremnik u gornjem ili donjem dijelu mašine, a koji se preporučuje isprazniti nakon svakog pranja. U usporedbi s ventilacijskim modelom, ovaj tip sušilice ima veću potrošnju električne energije, ali je i dalje najčešći izbor onih koji žive u stanovima jer nije potrebno bušiti zidove, već ju se može postaviti gdje god ima utičnice za struju.

U novije vrijeme kupci biraju kondenzacijske sušilice s toplinskom pumpom, a koje su se donedavno koristile samo u profesionalnim praonicama i bolnicama. Glavni razlozi su manji trošak električne energije, mogućnost sušenja na nižim temperaturama te raznoliki kapacitet bubnja, između 3 i 9 kilograma.

I kapacitet bubnja prilagodite svojim potrebama

Niti jedna od ove dvije vrste sušilica neće obaviti svoju funkciju ako ih se pretrpa rubljem. Da biste još više suzili izbor kod kupnje, potrebno je odgovoriti na jednostavno pitanje: koliko često perete rublje? Većina kućanstava koristi strojeve s kapacitetom bubnja od 7 ili 8 kilograma, što je dovoljno za četveročlanu obitelj koja dva-tri, pa čak i više puta tjedno pere odjeću. Ako nemate potrebe za čestim pranjem veša, odaberite mašinu s kapacitetom od 5 kg. U oba slučaja morate voditi računa da, prilikom korištenja sušilice, ostavite malo prostora u bubnju kako bi se mogao lakše okretati i kako bi se rublje bolje osušilo.

Perilica + sušilica = idealna kombinacija za male stanove

Osim sušilica sa standardnim punjenjem sprijeda, postoje i modeli u koje se rublje stavlja odozgo, pa čak i kombinirani aparati poput perilice i sušilice rublja u jednom. Ovaj posljednji model idealan je za domove u kojima je teško pronaći mjesto za dva zasebna aparata, kao i one koji ne peru odjeću toliko često, poput samaca ili u apartmanima za najam. Ovaj tip uređaja je jako praktičan, ali samo ako vodite računa da ga ne prenatrpate. Naime, oprat će više rublja nego što ga može osušiti, odnosno, može se dogoditi da vam ne osuši rublje do kraja, već ćete ga morati osušiti u dva ciklusa.

Informacije za odabir sušilice rublja

Veća funkcionalnost, manja potrošnja električne energije

Kod kupnje aparata za sušenje rublja ne treba previše škrtariti. Harvey Norman u svojoj ponudi ima veliki izbor sušilica različitih dimenzija, modela i popularnih brendova kao što su Bosch, Electrolux, Candy i Whirlpool, a sve ih krasi vrlo visoka energetska učinkovitost.

Istraživanja su pokazala da perilice i sušilice rublja čine desetinu potrošnje električne energije čitavog kućanstva. Zahvaljujući mnogim tehnološkim inovacijama u proizvodnji, sušilice rublja iz godine u godinu smanjuju potrošnju električne energije (čak i do 226 kWh). Ušteda na struji jedan je od najboljih razloga zašto biste svoju staru sušilicu zamijenili novom s najmanjim energetskim razredom A.

Prošlo je vrijeme kada su sušilice bile na zlu glasu da uništavaju odjeću. Moderne verzije nude preko desetak programa sušenja odjeće, od sušenja pamuka s različitim stupnjevima vlažnosti, sintetičkih tkanina ili jakni s perjem, pa sve do sofisticiranih programa koji uklanjaju grinje s odjeće ili ju osvježavaju ionima. Većina kućanica radije bi se odrekla perilice posuđa nego sušilice rublja, koja je s vremenom postala idealan saveznik protiv peglanja – osušena je odjeća u većini slučajeva čista, mirišljava i uopće je ne treba glačati.

Samo vas jedan klik dijeli od vaše idealne sušilice rublja – istražite raznoliku ponudu na Harvey Norman web stranici ili posjetite najbližu trgovinu gdje će vam naši stručni djelatnici pokazati koji su modeli trenutno na akciji, dati odgovor na svako pitanje ili vas razriješiti nedoumice.