Jednostavan put do najboljih božićnih kolača

Božić u gradu započinje ukrašavanjem izloga i adventskim kućicama, a Božić u domu započinje mirisom cimeta i pripremanjem slastica. Božićni kolači su nezaobilazni dio. Mnogi s planiranjem krenu već u studenome, a čak i oni koji ne vole samu izradu slastica, uvijek uživaju u njihovom isprobavanju.

Evo kako jednostavno napraviti najbolje božićne kolače i imati najslađi Božić!

Najbolji božićni kolači:

1. Sastojak: drži se sigurnog, no probaj i novo

Priče o božićnim kolačima sežu do srednjeg vijeka. Europske prestižnije obitelji za blagdansko vrijeme na svojem su stolu imale slastice čiji su sastojci najčešće bili cimet, bademi, suho voće i đumbir. Neizostavan je bio i maslac, a zanimljiv sastojak u kolačima činio je crni papar. Neke od tih kolača poznajemo i volimo dan danas. Medenjaci, paprenjaci, kuglof i razne vrste pita nikada ne izlaze iz mode.

Ipak, u Hrvatskoj su trenutno među najpoznatijim božićnim slasticama orahnjača, makovnjača, fritule, zvjezdice, mađarica, kiflice… Popularni su kolači i rafaelo kocke, kolači s lješnjacima, šape, no i brojni drugi, ovisno o ukusima.

Obično prevladavaju suhi kolači, jer oni uz dobro skladištenje mogu potrajati čak i do proslave nove godine. Odaberite po svojem ukusu, a naš je savjet da se držite jednog provjerenog, tradicionalnog recepta, a svaki Božić uz njega isprobate i neki novi.

Uz pećnicu s dobrom regulacijom temperature i uz pomno praćenje recepture, vjerujemo kako ne možete pogriješiti.

božićni kolači u pećnici

2. Sastojak: pozitivna atmosfera

Recepti za kolače su se kroz godine proširivali, a deserti više nisu bili namijenjeni samo za posebne prilike. Danas kolače jedemo puno češće kroz godinu, no Božić je svejedno teško bez njih zamisliti. U brojnim hrvatskim obiteljima, posebno tradicionalnim, priprema božićnih kolača nije zadatak, već provod. Cijela obitelj skupi se u kuhinji, izvade najbolje male kućanske aparate, pročitaju recepte i bace se u avanturu. Najmlađi obično pomažu s miješanjem smijese ili izrezivanjem oblika božićnih keksa, dok oni iskusniji brinu o praćenju recepture.

Još samo nedostaje božićna glazba sa zvučnika u pozadini, malo brašna po podu i dio pudinga u kosi te smo gotovo opisali scenu iz svakog božićnog filma ikada napravljenog. Ali šalu na stranu, priprema božićnih slastica često točno tako izgleda, ili bi trebala izgledati. Jako je bitno da božićne kolače radite pozitivni, smireni, bez nervoze i žurbe. Organizirajte vrijeme, opustite se i probajte se zabaviti. Tada će ispasti najbolji.

3. Sastojak: mali kućanski aparati čine čuda

Kod pripreme kolača bitno je imati dobre sastojke, no ponekad je još bitnije imati dobre kuhinjske aparate. Iako će mali ručni mikser napraviti dobru smjesu za biskvit, gotovo se svi preporode kada nabave samostojeći mikser, ili još bolje, kuhinjski robot uz koji se biskvit stvara gotovo sam. Samo stavite sastojke, a on miksa dok vi pripremate nešto drugo.

božićni kolači uz kuhinjski robot

Rijetko se koji kolač može raditi s mjericom šalice, stoga je kuhinjska vaga neizostavan aparat. Osim što garantira da ne pretjerate sa sastojcima, dobra kuhinjska vaga utječe i na vaše raspoloženje. Svi kojima se dogodilo da im se vaga ne želi upaliti, pokazuje čudne znakove na ekranu ili istu količinu tri puta različito izmjeri znaju na što mislimo.

Uz ove tri smjernice vjerujemo da će vaši božićni kolači ispasti točno kako želite, a vi ćete ostati puni energije i spremni za uživanje. Nabavite poklone u Harvey Norman odličnoj ponudi, posjetite trgovine u Puli ili Zagrebu za uređenje doma  i pripremite kolačiće na vrijeme kako biste na Božić mogli uživati s obitelji u svakom trenutku, u toplini i zajedništvu.