Ultimativni vodič za odabir vrtnog namještaja – Transformirajte svoj vanjski prostor

Dolaskom lijepog vremena svi vole više boraviti na zraku, a oni koji imaju predivnu terasu ili vrt, brzo će si dolaskom sunca priuštiti jutarnju kavicu na otvorenom ili roštilj u vrtu za vikend. No za ugodne dane na otvorenom, potreban je kvalitetan vrtni namještaj.

Vrtni namještaj je posebna vrsta namještaja specijalno dizajnirana za vanjsku upotrebu. Obično je riječ o namještaju izrađenom od materijala otpornih na razne vremenske uvjete. Ljudi sve više prepoznaju kako im skladan vrt donosi osjećaj mira u kojem mogu ‘puniti bateriju’ nakon stresnog i zahtjevnog dana. Lijep i udoban vrtni namještaj omogućit će savršeno opuštanje na otvorenom, a fantastično je i to koliko je svestran.

Neovisno o tome imate li veliki vrt u kojem sadite cvijeće, voće i povrće, prostranu terasu s divnim pogledom ili mali balkon u zgradi, uz naše savjete moći ćete pronaći vrtni namještaj za svoje potrebe.

1.     Vrste vrtnog namještaja prema funkciji

Jedna od prvih koristi vrta ili terase koja nam svima padne na pamet definitivno je odmor na otvorenom. No čak se ni tu odabir vrtnog namještaja ne mora se svesti samo na vrtne garniture, jer je izbor puno širi od toga.

vrtni stol i vrtne stolice na terasi

Vanjsko sjedenje

Važnost udobnog vrtnog naslonjača, nije potrebno dodatno objašnjavati, posebice u vrtnom kutku namijenjenom opuštanju. Prilikom izbora naslonjača, vodite računa da se stilski uklapa u ostatak vašeg vrta ili terase.  Stilska ujednačenost lako se postiže izborom garniture za terase, tzv. vrtnog lounge seta. Odaberite boju koja se najbolje uklapa u okolinu ili koja sadrži profinjeni dizajn koji vam se sviđa.

Ako želite ostaviti dojam egzotične atmosfere, odličan su izbor garniture od drva poput tikovine, eukaliptusa i akacije. Moderniji izgled može se postići odabirom aluminija ili kombinacijom drva i metala. Preporučuje se da tkanine na vrtnim garniturama budu od prirodnih materijala i nježnih, oku ugodnih boja. Napominjemo kako prirodni materijali dopuštaju koži da diše, reguliraju temperaturu, sprječavaju alergijske reakcije i bolje apsorbiraju vlagu.

Izležavanje na suncu

Tko za to ima prostora, odmah će poželjeti pronaći idealno mjesto u svom vrtu za opuštanje u udobnom vrtnom namještaju. Kada pronađete pravi prostor, idući korak je savršena vrtna ležaljka. Vrtne ležaljke savršene su za sunčanje, lagani spavanac u hladu, opuštanje ili čitanje napete knjige pod suncem. Jedino je važno odabrati vrtnu ležaljku u koju se možete posve opušteno zavaliti. Udobnost stoga treba biti prva kategorija koju će vrtna ležaljka zadovoljiti.

Stručnjaci najčešće preporučuju da minimalna širina ležaljke bude 50 cm, a duljina najmanje 160 cm. Odaberite onu vrtnu ležaljku, koja odgovara vašim preferencijama i tijelu. Nakon što se uvjerite da je ležaljka udobna, obratite pozornost na materijale od kojih je napravljena. Ležaljke su često izložene UV zrakama i vodi su blizu bazena, zbog toga je bolje dati prednost kvalitetnim i otpornim materijala, poput aluminija, ratana ili plastike.

Zabavan način za opuštanje u vrtu su i vrtne ljuljačke. Na tržištu je ponuda široka što omogućuje velik izbor, a prilikom odabira najvažniji element trebala bi biti struktura. Ako odaberete trajniju strukturu, imat ćete ljuljačku koja će duže trajati. Stručnjaci obično preporučuju tri vrste strukture: aluminijsku, čeličnu ili drvenu.  Aluminijska je jedna od najpopularnijih opcija jer je izdržljiva i lijepo se estetski uklapa u okolinu. Čelična je obično ekonomičniji izbor od aluminija, a uz drvenu strukturu se postiže rustikalni izgled.

vrt, vrtni namještaj, vrtni stol, harvey norman

Vrtni namještaj za vanjsko blagovanje

Pojesti ukusan obrok na otvorenom mnogima je prava uživancija, a uz to ima i puno benefita. Jesti ukusan obrok okružen prirodom može dovesti do boljeg raspoloženja i smanjenja razine stresa, jer svježi zrak i prelijepa priroda imaju smirujući efekt i tako dovode do opuštanja našeg organizma.

Vrtni stol brzo postane ključno mjesto okupljanja obitelji i prijatelja za vrijeme dugih, sunčanih dana. Prilikom odabira vrtnog stola, najbitnije je uzeti u obzir prostor na raspolaganju. Osim toga, preporučljivo je pomno promisliti i prije odabira oblika stola. Odabrati okrugli, pravokutni ili ovalni zavisit će o toga kakav dojam želite ostaviti svojom blagovaonicom na otvorenom. Veličina stola mora biti proporcionalna veličini vrta, kod većih vrtova preporučuje se pravokutni ili ovalni stol, dok su maleni pravokutni stolovi najbolji odabir za manje vrtove.

Nikako ne zaboravite na kvalitetu, jer vrtni namještaj ne kupujete svake godine, već na dulji period i zato je važno izabrati izdržljivost i trajnost. Preporučljivo je uz stol uzeti i stolice , točnije cijeli vrtni set jer ćete inače teško pronaći komad vrtnog namještaja koji odgovara istom stilu. Ako vam je potrebno više sjedećih mjesta u manjem prostoru, odaberite vrtne stolice, no ako vam je prioritet udobnost odličan izbor su vrtne fotelje. Uz  profinjene vrtne jastuke za vrtne stolice možete pojačati eleganciju svog vrta i kada god poželite, stilski mijenjati izgled svoje terase ili vrta.

Idealno mjesto za piće na otvorenom

Zgodan dodatak za vrtove, pogotovo one manje su barski stolovi i stolice. Danas se na tržištu mogu pronaći barske stolice različitih visina, boja i dizajna, pa se postavlja pitanje kako odabrati najbolju. Kako biste svom vrtu dali kutak za druženje i piće, provjerite je li barska stolica odgovarajuće visine u usporedbi s barskim stolom. Posebnu pažnju obratit na visinu sjedišta barskih stolica koja će pisati u tehničkim specifikacijama.

Uobičajena je visina sjedišta polubarskih stolica između 65 i 75 cm zbog čega one odgovaraju stolu ili šanku čija je visina oko 90 cm. Za stol ili šank visine oko 105 cm, najbolje je odabrati barske stolice čija su sjedišta visine između 75 i 85 cm. Uz to barske stolice mogu biti napravljene od različitih materijala. Tapecirane barske stolice pružaju udobnost, dok su materijali poput metala, plastike i drva savršeni za one koji preferiraju vrtni namještaj koji se lako održava.

Vanjska zaštita od sunca

Iako nam je ljeti svima sunce drago, ako smo mu previše izloženi, osjetit ćemo to na koži. Vrtni suncobran bit će neophodan za stolom na terasi, ako želite doručkovati ili ručati obasjani toplim zrakama. Osim na terasi, suncobrani su također dobrodošli u hladovini vašeg vrta, pored zatvorenog bazena i na balkonu, ako su tijekom dana okrenuti prema sunčanoj strani.

Suncobrane najčešće dijelimo po konstrukciji njihova postolja. Suncobrani središnjeg stupa imaju dobru stabilnost i čvrsto postolje, no često su ograničavajući. S druge strane, suncobrani s bočnim stupom obično su skuplji od suncobrana sa središnjim stupom i zahtijevaju više mjesta , ali su zato fleksibilniji i možete ih naginjati i vodoravno i okomito. Uz postolje, prilikom izbora suncobrana, provjerite i da je mehanizam za otvaranje praktičan, jer nikome nije cilj mučiti se s otvaranjem suncobrana po ogromnoj vrućini.

vrt, vrtni namještaj, vrtni krevet, harvey norman

Vanjski prostor za odmor i opuštanje

Uživanje u prirodi jedan je od glavnih benefita kojeg će navesti svi koji imaju vrt, a kvalitetni lounge set te slatke gušte podiže na višu razinu. Kada birate vrtni namještaj i ostale dekorativne elemente u dvorištu, ne zaboravite da je važno da tvore jednu skladnu vizualnu cjelinu s vanjskim izgledom kuće.

Vanjske sofe i kauči važan su aspekt stvaranja opuštajuće atmosfere u vašem vanjskom prostoru. To je oaza gdje možete uživati u samoći ili vremenu s obitelji i prijateljima. Prilikom odabira vrtne garniture potrebno je promisliti o veličini vašeg vanjskog prostora. Za maleni vrt ili terasu bolje rješenje od kutne garniture je garnitura s dvije stolice i stolom. Kod velikih vrtova mogućnosti su mnogobrojnije, a velike udobne kutne garniture neutralnih boja su uvijek popularni izbor.

Jednako tako kao što je važno odlučiti se za udobne vanjske sofe i kauče, tako je udobnost i prvo što ćemo gledati prilikom odabira vrtne ležaljke. Prioritet stavite na ergonomičnost i prirodni oblik ležaljke. Važno je da vam je udobno i za leđa i za noge. Kada su u pitanju materijali, najčešći su drvo, ratan ili metal.  Ako želite vrt u rustikalnom stilu i od prirodnih materijala, kupite vrtnu ležaljku od drva. Lijepa vrtna ležaljka može se uklopiti bilo gdje: na terasu, balkon ili u vrt.

Viseće ljuljačke pravi su izbor kad se želimo predati bezbrižnim užicima. Zbog svojih atraktivnih i različitih oblika pogodni su za uljepšavanje bilo kojeg vanjskog prostora. Najčešće verzije ljuljački su širine oko 190-230 cm i na njih stanu dvije do tri osobe, no naravno postoje i ljuljačke za jednu, pa čak i one snažnije za do četiri osobe.  Razmislite prije kupnje koliko će osoba koristiti ljuljačku i neka vam to bude vodič. Dodatno savjetujemo kako je za čestu upotrebu isplativije uzeti skuplje i kvalitetnije izrađene modele.

2.     Vrste vrtnog namještaja prema materijalu

Nakon što ste dobro promislili za koju svrhu i u kojem kutku vanjskog prostora ćete koristiti vrtni namještaj, dobro je i promisliti koji materijal bi vam najbolje odgovarao. Odabirom materijala zapravo odabirete i način održavanja. Vanjski namještaj konstanto je izložen sunčevoj svjetlosti i vlazi što dugoročno može utjecati na njega, stoga je isplativije odlučiti se za kvalitetu.

Drveni vrtni namještaj

Drvo je prirodni materijal i stoga zahtjeva posebnu brigu, no jako se lijepo uklapa u bilo koji vrt. Prednost drvenog namještaja je u činjenici da prostor opremljen vrtnim namještajem od drva pruža rustikalni i udoban ugođaj. Drvo je živo i mijenja boju i teksturu kako vrijeme prolazi, no definitivno je pravi izbor za one koji vole miris drva i željeli bi vrt prepun naturalističke i skladne atmosfere. Najveći nedostatak je što je kod drvenog vrtnog namještaja potrebna iznimna njega i održavanje. Koliko brige morate voditi ovisi o vrsti drveta. Imat ćete najmanje posla ako odaberete drvo čempresa, cedra ili sekvoje. Navedene vrste drveta su otporne na različite vremenske uvjete i zahtijevaju manje regeneracije boje i UV zaštite.

vrt, vrtni namještaj, harvey norman

Metalni vrtni namještaj

Čelik i kovano željezo su materijali koji moraju biti zaštićeni od hrđe tijekom nekoliko sezona vodootpornim premazom ili bojom. Izuzev toga, aluminij je izuzetno otporan i kvalitetan materijal. No svakako se mora napomenuti da metalni vrtni namještaj nećete moći koristiti bez odgovarajućih jastuka. Aluminijske garniture za sjedenje na otvorenom i vrtne stolice izuzetno su lagane i nehrđajuće. Aluminij je iznimno izdržljiv materijal, stoga će izdržati vlagu i svakodnevnu uporabu, a najveća mu je prednost što je veoma jednostavan za održavanje. Dovoljno je da ga redovito čistite odgovarajućom vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje.

Plastični vrtni namještaj

Plastični vrtni namještaj jedan je od materijala koji je vrlo zahvalan za održavanje, no ipak valja imati na umu da je osjetljiv na UV zrake i prljavštinu. Previše sunca smanjuje intenzitet boje, a prašina zalijepljena na površini stvorit će sivi veo na namještaju. Treba pripaziti na plastični namještaj i skloniti ga tijekom zimskog perioda kada nije u upotrebi, no odlično je što ga je vrlo lako održavati te se jednostavno čisti deterdžentom i krpom. Umjetna plastika pogodna je za one koji želi da namještaj bude nehrđajući, relativno jeftin i jednostavan za održavanje.

vrtni namještaj, vrt, vrtni stol, harvey norman

Vrtni namještaj od ratana

Ratan se često smatra vrhunskim dodatkom vanjskom prostoru. Kada je u pitanju vrtni namještaj, prednost stručnjaci daju sintetičkom u odnosu na prirodni ratan. Namještaj od umjetno proizvedenog ratana ima mnogo dulji životni vijek od autentičnog. To osigurava da će zadržati svoj izgled i dojam puno dulje.

Prema procjenama nekih stručnjaka, sintetički ratan može trajati između 10 i 20 godina. Vrtni namještaj od ratana je u većini slučajeva iznimno lagan i stoga jednostavan za prenošenje. Kvaliteta pletenje ratana i podobni umjetni materijali također prkose kiši. Ako se odlučite za vrtnu garnituru od prirodnog ratana onda je vodootporni premaz ratana potreban svakih nekoliko godina.

Kada je u pitanju vrtni namještaj, izbor je velik. No najbitnije je da za sebe stvorite oazu mira i tišine u kojoj će vam biti lijepo nakon napornog dana i u kojoj ćete vikendima imati prostor za druženje i stvaranje najljepših uspomena s voljenim osobama.

vrt, vrtna ležaljka, vrtni namještaj, harvey norman

3.     Odabir i održavanje vrtnog namještaja

Uživanje u predivnom vrtu nije potpuno bez pravilno odabranog i održavanog vrtnog namještaja. Bez obzira jeste li zaljubljenik u druženje na otvorenom ili tražite mir i opuštanje u prirodi, odabir pravog vrtnog namještaja ključan je za stvaranje ugodnog i funkcionalnog prostora. Bez brige, slijede tri koraka kako biste izabrali savršen komad vrtnog namještaja i naučili kako ga pravilno održavati.

Kako odabrati odgovarajući vrtni namještaj u 3 koraka

Prvi korak u odabiru vrtnog namještaja je razmišljanje o veličini i prostoru koji imate na raspolaganju. Izmjerite površinu vrta ili terase kako biste dobili jasnu predodžbu o raspoloživom prostoru. Pazite da odaberete namještaj koji odgovara veličini prostora. kako biste osigurali da se prostor optimalno iskoristi.

Nakon što ste razmotrili veličinu, vrijeme je da razmislite o stilu i estetici. Da li preferirate moderni minimalizam ili rustikalni šarm? Istražite različite stilove vrtnog namještaja i odaberite onaj koji odgovara vašem ukusu i prepoznatljivom stilu vašeg doma. Usklađivanje namještaja s okolinom može stvoriti skladan i ugodan prostor za opuštanje.

Naravno, udobnost i funkcionalnost su također ključni faktori pri odabiru vrtnog namještaja. Razmislite o tome kako namjeravate koristiti taj prostor. Želite vrtni namještaj za blagovanje na otvorenom, za opuštanje s knjigom ili za druženje s prijateljima? Odaberite namještaj koji će zadovoljiti vaše potrebe i pružiti vam maksimalnu udobnost i funkcionalnost.

Održavanje vrtnog namještaja

Nakon što ste savršeno odabrali vrtni namještaj, ključno je naučiti kako ga pravilno održavati da bi zadržao svoj izgled i funkcionalnost tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Prva i osnovna briga je redovito čišćenje i pravilna njega vrtnog namještaja. Ovisno o materijalu od kojeg je izrađen, vrtni namještaj može zahtijevati određene postupke čišćenja. Drveni namještaj treba čistiti blagim sapunom i vodom, izbjegavajući upotrebu agresivnih deterdženata koji mogu oštetiti površinu. Plastični namještaj može se očistiti vodom ili blagim sredstvom za čišćenje. Metalni namještaj treba biti zaštićen od hrđe i čišćen redovitim uklanjanjem prašine i blata.

Zaštita vrtnog namještaja od vremenskih uvjeta također je važna kako bi se produžio njegov vijek trajanja. Kada nije u upotrebi, prekrivanje prekrasnih vrtnih komada zaštitnom navlakom može spriječiti izlaganje kiši, suncu i drugim nepovoljnim vremenskim uvjetima. Također je preporučljivo izbjegavati izlaganje vrtnog namještaja izravnom suncu i držati ga u hladu kad god je to moguće.

Konačno, skladištenje vrtnog namještaja tijekom zime iznimno je važno, posebno u područjima s ekstremno hladnim vremenskim uvjetima. Ako je moguće, premjestite vrtni namještaj u suhu unutarnju prostoriju poput garaže ili podruma. Ako nemate dovoljno prostora za skladištenje, razmotrite investiranje u posebne pokretne kontejnere ili preklopive komade namještaja koji se lako mogu spremiti na manjem prostoru.

4.     Dizajnerski trendovi u vrtnom namještaju

Vrtni namještaj ne mora biti samo praktičan – on može biti i pokazatelj vašeg stila i smisla za estetiku. Dizajnerski trendovi u vrtnom namještaju neprestano se mijenjaju, pružajući nam širok izbor opcija za stvaranje jedinstvenog i modernog vanjskog prostora. Bez obzira jeste li ljubitelj minimalizma, zaljubljenik u vintage šarm ili ekološki osviještena osoba, postoje trendovi koji će vas oduševiti.

Minimalizam i suvremeni dizajn

Minimalistički pristup vrtnom namještaju postaje sve popularniji. Jednostavne linije, čisti oblici i suptilni detalji karakteriziraju ovaj stil. Minimalistički vrtni namještaj odlikuje se jednostavnošću i funkcionalnošću, bez pretjeranih ukrasa ili nepotrebnih dodataka. Materijali poput metala, stakla i čvrstog drva najčešći su odabiri koji doprinose modernom izgledu. Minimalistički vrtni namještaj pruža elegantan i suvremen izgled vrtu te naglašava ljepotu prostora.

Vintage i retro stilovi

Vintage i retro trendovi u vrtnom namještaju oživljavaju duh prošlih vremena. Ovaj stil donosi osjećaj nostalgije i šarma iz prošlih dekada. Namještaj inspiriran 50-ima, 60-ima ili 70-ima može dodati dašak retro estetike u vaš vrt. Karakteristični elementi uključuju šarene boje, zaobljene linije i retro uzorke. Materijali poput bambusa, ratana ili drveta s izraženom teksturom često se koriste kako bi se naglasio vintage izgled. Vrtni namještaj u retro stilu pruža autentičnost i oživljava nevjerojatan šarm prošlih vremena.

Ekološki prihvatljivi materijali

Sve veća svijest o zaštiti okoliša utječe i na dizajn vrtnog namještaja. Trend ekološki prihvatljivih materijala naglašava upotrebu održivih i recikliranih materijala u proizvodnji namještaja. Drvo iz održivih izvora, reciklirani plastika i materijali od prirodnih vlakana poput ratana ili trske sve su popularniji izbori. Ovi materijali ne samo da smanjuju negativan utjecaj na okoliš, već donose i toplinu i prirodan izgled u vaš vrt. Ekološki osviješteni vrtni namještaj kombinira stil i odgovornost prema planeti.

Odabir pravog vrtnog namještaja za vaš vanjski prostor ključan je za stvaranje ugodnog i funkcionalnog ambijenta. Bilo da se radi o udobnom sjedenju, opuštanju, blagovanju ili uživanju u prirodi, sigurni smo da ćete uz naš širok izbor vrtnog namještaja zadovoljiti sve svoje potrebe i stilove. Važno je uzeti u obzir faktore poput udobnosti, kvalitete materijala, estetike i prostornih ograničenja prilikom odabira vrtnog namještaja.

Provjerite ponudu i kupite vrtni namještaj uz koji ćete transformirati svoj vanjski prostor u oazu.