Jednostavni savjeti za čišćenje perilice rublja

Čišćenje perilice rublja mnogima je stran pojam – nekima jer misle da nemaju potrebu za tim, a nekima jer jednostavno ne znaju kako je očistiti.

Kao i svi kućanski aparati i perilica rublja treba čišćenje koliko god to neobično zvučalo. Ona se također troši i prlja korištenjem – deterdženti za pranje rublja ne isperu se do kraja pa ostaju skoreni ostaci koji se pjene tijekom sljedećeg korištenja pa je moguće neadekvatno ispiranje rublja.

Prljava perilica može ostaviti i negativne posljedice, a to su najčešće neugodni mirisi. Ako vaša roba nakon pranja ne miriše kako bi trebala, a iz perilice se širi neugodan miris plijesni, vrijeme je za njezino čišćenje!

Mi vam donosimo savjete za efikasno i jednostavno pranje perilice rublja i to pomoću stvari i sastojaka koje vjerojatno već imate u svom domu.

Top 6 savjeta za cjelovito čišćenje perilice rublja

1. Čišćenje gumene brtve

Prvo krenite s čišćenjem gume jer je nju najlakše i najbrže očistiti. Osim toga, njezino se čišćenje preporuča češće od čišćenja ostatka perilice rublja – trebalo bi ju čistiti barem jednom mjesečno, a može i češće.

U gumi se skupljaju dlake i slični otpaci koji također mogu širiti neugodne mirise. Za njihovo čišćenje treba vam samo krpa i topla voda.

Smočite krpu i prstima očistite udubljenje u gumi – pobrinite se da sve dobro očistite i povadite.

U gumi možete pronaći i naslage plijesni, a to je problem koji je moguće izbjeći (za razliku od nakupljanja dlaka). Kako ćete to ubuduće izbjeći? Samo ne zatvarajte perilicu nakon pranja, već je ostavite otvorenom da se dobro osuši.

Još jedan koristan savjet jest da je gumu dobro povremeno premazati glicerinom kako ne bi izgubila na elastičnosti.

Čišćenje gume na perilici rublja

2. Čišćenje bubnja

Čišćenje bubnja ujedno je i najsloženiji i najdugotrajniji korak, ali zato ga ne trebate čistiti često kao već navedenu gumu – dobro ga je očistiti jednom u pola godine.

Ono što vam treba za njegovo čišćenje već imate, a to su:

  • alkoholni ocat
  • soda bikarbona
  • krpica za brisanje
  • izbjeljivač (za detaljnije čišćenje)
  • voda

Postoji nekoliko preporuka za čišćenje bubnja – jedna je opcija da se prvo očisti izbjeljivačem pa zatim octom, a druga je opcija čišćenje samo pomoću octa i sode bikarbone.

  • Čišćenje izbjeljivačem

Izlite 2 šalice izbjeljivača u bubanj i pokrenite opciju pranja na najvišoj temperaturi. Kada se bubanj napuni vodom i promiješa s izbjeljivačem, pauzirajte pranje na pola sata. Nakon toga samo pustite da ciklus pranja završi.

Zatim pokrenite ciklus ispiranja kako biste bili sigurni da ste odstranili sve tragove izbjeljivača.

Savjet je da se čišćenje s izbjeljivačem koristi prije čišćenja s octom jer je njegova funkcija uglavnom uklanjanje neugodnih mirisa.

Ocat i soda bikarbona za čišćenje perilice rublja

  • Čišćenje octom i sodom bikarbonom

 Ovo je ujedno i najjednostavnije čišćenje bubnja.

U spremnik za deterdžent ulite dvije šalice octa, a u bubanj pola šalice sode bikarbone. Zatim samo stavite perilicu na najdulji program s najvišom temperaturom i to je to.

Za još jednostavnije i manje temeljito čišćenje bit će dovoljno samo poprskati bubanj octom te ga dobro očistiti krpicom.

Postoji još jedna varijanta pranja koja uključuje već navedene sastojke. U toj varijanti trebate pomiješati četvrtinu šalice sode bikarbone s četvrtinom šalice vode i tu smjesu staviti u posudu za deterdžent. Dvije šalice octa istresite u bubanj te, kao i u prethodnim varijantama, stavite opciju s najvišom temperaturom.

Nakon bilo kojeg pranja obavezno obrišite bubanj kako biste uklonili neželjene ostatke.

Ova kombinacija dobra je za uklanjanje kamenca i neželjenih mirisa, ali postoji opasnost od nagrizanja gume.

Postoje i posebna sredstva za čišćenje bubnja koja preporučuju pojedini proizvođači perilica rublja, ona su manje agresivna od octa pa samim time ne nagrizaju gumu. Njih je dobro koristiti svaka tri mjeseca.

3. Čišćenje filtera

 Filter bi se trebao očistiti na već spomenuti način – pomoću octa koji će otopiti sav kamenac na filteru.

Za njega ne trebate poseban način pranja, već samo izaberite onu varijantu pranja bubnja koja uključuje ulijevanje octa u dozirne posude. Zapravo ćete tako odraditi dvostruki posao.

4. Čišćenje dozirne posude (posude za deterdžent)

I tu će vam najbolji saveznik biti ocat (pobrinite se da ga imate dovoljno kada krenete čistiti perilicu rublja).

Dozirnu posudu najprije izvadite i ako na njoj vidite dosta naslaga deterdženta, stavite je namakati u ocat. Nakon toga dobro ju izribajte četkom ili četkicom za zube, tu vam opet može poslužiti soda bikarbona. Četkica za zube je dobar izbor je tako možete doprijeti do uvučenijih dijelova i ukloniti sve sitne čestice prljavštine i plijesni.

Dozirnu posudu trebali biste ipak nešto češće čistiti, idealno bi bilo svaka dva mjeseca. Ako vidite da nije toliko prljava, dovoljno ju je samo prebrisati i ukloniti ostatke omekšivača i deterdženta za pranje.

 

5. Čišćenje pumpe

 Prije nego što krenete čistiti pumpu provjerite je li vam zatvoren dotok vode jer perilica rublja ne smije biti priključena na napajanje.

Zatim otvorite servisni poklopac i pričekajte da iscure ostaci vode iz nje. Kada je iscurila sva voda, odvite poklopac pumpe i očistite ju od stranih predmeta, u slučaju da ih ima.

6. Uklanjanje neugodnih mirisa

Neugodni mirisi trebali bi nestati nakon što obavite navedeno dubinsko čišćenje perilice rublja. Kao što je spomenuto, ocat je majstor u uklanjanju neugodnih mirisa.

No, postoje još neki trikovi koji vam mogu pomoći u borbi s neugodnim mirisima.

Neugodni mirisi iz perilice rublja  mogu se ukloniti pomoću tableta za pranje posuđa. Samo ih ubacite u bubanj i upalite program na 60 stupnjeva.

Druga opcija jest da prelijete bubanj kombinacijom klora i vruće vode.

Još nekoliko savjeta za čišćenje perilice rublja 

Čišćenje perilice rublja važno je kao i čišćenje ostatka doma i drugih aparata koje svakodnevno koristimo poput velikih, ali i malih kućanskih aparata.

Pravilno održavanje produljuje njezin životni vijek i smanjuje mogućnost od kvarenja. Zato smo vam pripremili još nekoliko korisnih savjeta kojih se nije teško pridržavati, a svakako će dobro doći vašoj perilici rublja.

Pridržavajte se sljedećih savjeta:

  • nakon pranja ostavite perilicu otvorenom i obrišite gumu
  • umjesto omekšivača povremeno koristite ocat – dobar je i za perilicu i za robu (omekšat će ju). Ako želite dodati malo mirisa, samo dodajte par kapi eteričnog ulja u ocat.
  • stavljajte manje deterdženta – iako mislite da je velika količina deterdženta ponekad potrebna, nemojte to raditi jer će zasigurno ostati naslage, kao u perilici tako i na vašoj odjeći.
  • ne pretrpavajte perilicu jer to uzrokuje njezino brže trošenje
  • koristite funkciju samopranja ako je vaša perilica ima
  • često čistite gumenu brtvu – najmanji je problem pokupiti nakupljene dlake i ostalu prljavštinu

Nadamo se da će vam ovi savjeti koristiti i da ćete svojoj perilici osigurati dug životni vijek. A ako ste u potrazi za svojom idealnom perilicom rublja, pogledajte našu široku ponudu bijele tehnike najpoznatijih svjetskih proizvođača ili nas posjetite u dućanu.