Kako izabrati pravi laptop?

Približava se početak nove školske i akademske godine odnosno vrijeme kada mnogi razmišljaju o kupnji novog laptopa. Znajući da je ponuda vrlo široka, a time i izbor još teži, odlučili smo vam predstaviti 10 koraka koji će vam olakšati dolazak do Vašeg novog laptopi.

1. Odredite svrhu uporabe

Korisnici laptopi sada su podijeljeni u različite dobne, interesne skupine te prema potrebi. Dok ih neki koriste za uredski posao, drugi ih koriste za kućnu upotrebu ili igranje igrica. Svrha upotrebe se razlikuje od osobe do osobe pa se tako razlikuju i laptopi. Pružaju sve što veliko stolno računalo može ponuditi, ali su i prijenosni.

Prvo što morate razjasniti prije kupnje je svrha korištenja laptopa. Najbolje je da na papir zapišete za što će se laptop koristiti, a zatim u tablici ispod saznajte u koju klasu spadaju vaše potrebe.

VRSTA UPOTREBE NAMJENA UPOTREBE MJESTO UPOTREBE
osnovno pregledavanje web stranica, društvene mreže, e-pošta, pisanje teksta kod kuće
prosječno pregledavanje web stranica, društvene mreže, e-pošta, gledanje filmova, povremeno igranje igara, pisanje i uređivanje dokumenata u Wordu, Excelu, PowerPointu  kod kuće, u uredu
zahtjevno pregledavanje web stranica, društvene mreže, e-pošta, gledanje filmova, igranje računalno zahtjevnijih igara, obrada grafičkih slika, izrada multimedije, uređivanje i izrada dokumenata u različitim aplikacijama  kod kuće, u uredu i u pokretu

Ako ćete uglavnom koristiti laptop za igranje računalno zahtjevnijih igara preporučujemo vam da pogledate 5 najboljih prijenosnih računala koja su trenutno dostupna. Možda među njima pronađete svojeg budućeg suputnika za igre.

Odabir pravog laptopa

2. Uskladite svoje potrebe i financijske mogućnosti

Jednom kada saznate svrhu vašeg novog laptopa, tada odredite iznos koji ste za njega najviše spremni oplatiti.

Cijene prijenosnih računala razlikuju se ovisno o tome što mogu ponuditi i pružiti. Laptpi se mogu podijeliti u tri cjenovna razreda: niži, srednji i visoki. Ako vam je potreban laptop za kućnu upotrebu, vjerojatno ga ne biste trebali kupiti iz višeg cjenovnog ranga za zahtjevnije korisnike. Takva kupnja bila bi potpuno besmislena, čak i ako vam budžet to dopušta, jer neće koristiti većinu značajki i komponenti.

Veličina laptopa

3. Upoznajte različite grupe laptopa

Laptopi se razlikuju prema veličini, težini, kapacitetu, namjeni i cijeni. Ovisno o potrebi oni se mogu podijeliti u 5 većih skupina.

Laptopi za svakodnevnu upotrebu su nižeg i srednjeg razreda te su posebno pogodni za upotrebu kod kuće ili u uredu. Sljedeća skupina su multimedijski laptopi. Oni su namijenjeni prvenstveno prosječnom korisniku koji želi laptop koji bi mu omogućio da gleda film, sluša glazbu i povremeno igra igre. Laptopi ultrabook izuzetno su lagani, tanki i lako prenosivi. Namijenjeni su svima onima koji redovito nose svoj laptop, izvršavaju složene zadatke i trebaju snažnu bateriju. Tu su gamer laptopi namijenjeni svima koji ne mogu zamisliti život bez najnovijih igara. Ova prijenosna računala sadrže najsnažnije komponente na tržištu kao što su izuzetno moćan procesor, velika količina RAM-a, dobra grafička kartica i obilje priključaka. Moderna prijenosna računala najprikladnija su za one s suvremenim tempom života. Riječ je o laptopima s novom generacijom procesora Intel Core, s čvrstim pogonima, cjelodnevnom baterijom, dodirnim zaslonom i Windows 10 operativnim sustavom.

Različite grupe laptopa

4. Odaberite veličinu dijagonale zaslona

Veličina dijagonale zaslona uglavnom je povezana s prenosivošću. Veći ekran znači veću težinu i samim tim teže nošenje. Prijenosna računala s dijagonalom zaslona od 13 inch-a ili manje, najprikladnija su za one koji svoj posao rade uglavnom na terenu. Ovi laptopi teže oko 1 kilogram i zbog toga su izuzetno pogodni za prijenos. Tablet se također može pokazati kao vrlo korisno rješenje na terenu. U svakom slučaju odluka: tablet ili laptop u potpunosti je vaša. Više o razlikama između tableta i prijenosnog računala možete pročitati ovdje.

Laptopi s dijagonalom od 14 do 15 ″ preporučuju se prosječnim korisnicima koji će raditi na laptopu kod kuće ili u uredu, a povremeno ga ponesu sa sobom na duže putovanje. Dijagonale zaslona veće od 17 ″ prikladne su samo za igrače i one kojima je laptop potreban za profesionalnu upotrebu (recimo multimedija).

5. Je li rezolucija zaslona važna?

Naravno, pogotovo ako nekoliko sati dnevno provodite iza laptopa. Viša razlučivost nudi oštriju i ljepšu sliku, ali također troši više energije. Najbolji omjer kvalitete slike i potrošnje energije trenutno je 1920 x 1080 piksela ili rezolucija Full HD. Ali naravno, postoje i druge vrste rezolucija, manje i veće. Pogledajte koja je najbolja za vas.

Rezolucija zaslona prijenosnih računala:

  • Rezolucija 1366 x 768 ili HD i dalje se najčešće koristi u klasičnim laptopima za prosječnu upotrebu.
  • 1600 x 900 ili HD + rezolucija koja nudi normalno gledanje filmova i igranje igara.
  • 1920 x 1080 ili Full HD je, kao što smo rekli, optimalna rezolucija u pogledu slike i potrošnje energije.
  • 2304 x 1440, 2560 x 1600, 2880 x 1800 ili Retina je rezolucija koju imaju samo Apple laptopi. Gustoća piksela čini oštrinu slike izuzetnom.
  • 2560 x 1440, 3200 x 1800 ili QHD + i QHD je rezolucija usporediva s Retinom. Pogodno za sve koji su uključeni u fotografiju, grafiku ili video.

Vrsta procesora

6. Odaberite vrstu procesora prema namjeni laptopa

Prilikom odabira vrste procesora imajte na umu zašto kupujete računalo! To je procesor (mozak laptopa) koji pokreće sve potrebne radne zadatke na laptopu. Više snage procesora osigurat će da vaš laptop može obraditi složenije aplikacije, ali potrošit će više energije i na kraju koštati više.

  • Procesori Intel Caleron i procesori AMD E-serije: nalaze se u laptopima nižeg cijenovnog razreda. Prikladni su za osnovne korisnike.
  • Procesor Intel Atom: ovaj procesor ima iste značajke kao i prethodna dva, ali je ekonomičniji.
  • Procesor Intel Core m: nešto moćniji procesor od ranije spomenutog, ne pregrijava se i stoga ne zahtijeva ventilator za hlađenje.
  • Procesor Intel Core i7 i AMD A Series: u pogledu performansi dva procesora otprilike su jednaka. Jedina je razlika što je AMD A Series rjeđi.
  • Procesor Intel Core i5: nudi najbolju vrijednost za novac. Pored manjeg brata i3 ovo je najrašireniji procesor u laptopima.
  • Procesor Intel Core i7: najmoćniji procesor za rješavanje najtežih izazova. Omogućuje korisniku da brzo odgovori i bude produktivniji.

7. Koja radna memorija vam odgovara?

Radna memorija, poznata i kao RAM, osigurava brzinu rada programa koji se izvode na vašem prijenosnom računalu. Više RAM-a omogućuje istodobnom pokretanju više aplikacija, dok sustavu omogućuje pristup većem broju podataka. Više RAM-a kod prijenosnog računala za rezultat ima bolji multitasking i prebacivanje programa. Za dobre performanse sustava, preporučujemo vam da odaberete radnu memoriju koja ima 4 GB ili više. Naprednim korisnicima savjetuje se dodatni GB.

8. Odredite koliko podataka želite pohraniti

Disk je pohrana vašeg računala pa odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Tvrdi diskovi ili HDD-ovi nude više prostora, ali su sporiji, glasniji i veći, dok su SSD-ovi brži i tiši, ali s manje prostora i većim troškovima. Ako želite pohraniti sve vrste podataka, od filmova i glazbe, do obiteljskih fotografija odaberite tvrdi disk. Međutim, ako vas više zanima brzina učitavanja i brzo pokretanje prijenosnog računala odaberite SSD.

Laptopi Harvey Norman ponuda

9. Zašto je kvalitetna tipkovnica toliko važna?

Ako svakodnevno provodite sate iza laptopa, svakako nabavite laptop s udobnom tipkovnicom. Također je važno da su dodirne tipke brzo reagirajuće i osvjetljene, a posebno kada radite u mračnijim prostorima. Koliko god obraćali pozornost na tipke, TouchPad će također privući pažnju pa se pobrinite da je njena veličina optimalna i reakcija dobra.

10. Pronađite bateriju koja može podnijeti sve vaše zadatke

Za laptope trajanje baterije je od najveće važnosti, posebno kada je riječ o terenskim radovima. Međutim, trebali biste znati kako na trajanje baterije utječe nekoliko čimbenika poput svjetline i rezolucije zaslona, ​​vaših zadataka i prijenosa datoteka na mreži. Životni vijek baterije izražen je u watima (Wh) ili miliamperima (mAh). Što je veći broj, duže traje vaš laptop bez dodatnog punjenja. Baterija ultrabook-a veličine 13,3″ traje negdje između 44 i 50 watt sati.

Ako ćete svakodnevno koristiti laptop onda je također dobra ideja kupiti dodatni pribor. Ovo može nadograditi i proširiti osnovne korisničke funkcije vašeg laptopa. Ovdje provjerite što od doatne opreme vam je potrebno.

I na kraju, evo nekoliko brzih i korisnih savjeta kojima ne treba dodatno objašnjenje.

  • Namjenska grafička kartica pogodna je za napredne korisnike.
  • Ne, više vam nije potreban DVD optički pogon, to vrijeme je prošlo.
  • Preporučuje se da laptop ima HDMI izlaz, 2 do 3 USB 3.0 konektora i čitač memorijskih kartica.
  • Kupite laptop s unaprijed instaliranim operativnim sustavom jer inače ćete ga trebati dodatno kupiti.

Savjeti za odabir laptopa

Međutim, kad kupujete laptop, ne zaboravite ga zaštititi. Sigurnost od virusa ključna je za besprijekoran rad pa evo načina kako svoj novi prijenosnik sačuvati od virusa. Svoj novi laptop možete dodatno zaštititi odabirom prave torbe što u najgorem slučaju može spriječiti čak i katastrofu!