Pravi madrac za vas – kako odabrati?

Kvalitetan san pozitivno utječe na djelovanje imunološkog sustava, povećava energiju, jača koncentraciju i oporavlja memoriju. Njeguje naš izgled, pomaže u održavanju optimalne tjelesne težine i proljepšava kožu, puni nas pozitivnim emocijama i omogućuje  nam da se svakodnevno uhvatimo u koštac s novim izazovima. Ovi razlozi i više su nego dovoljni da uložite u svoje spavanje tako što ćete pronaći pravi madrac za sebe. 

Madrac za bolji san

Madrac – jamac kvalitetnijeg sna

Jedna od najvažnijih odluka koju za svoj san morate napraviti jest kupovina madraca. Kvalitetan madrac koji odgovara vašim potrebama može drastično podići kvalitetu vašeg života. Stručnjaci savjetuju da se madrac mijenja svakih par godina, dok je 8 godina gornja granica. Iako ćete za kvalitetnije madrace dobiti garanciju i na 10 do 15 godina, preporuča se mijenjati ga i prije.

Svoj madrac koristite svakodnevno i to više sati dnevno. On upija znoj, bakterije, prašinu i grinje, reagira na vaše promjene težine, navike spavanja, apsorbira pokrete, zato je ekonomičnije  u startu odabrati kvalitetan madrac. Ulaganje u sebe, uvijek je pametno ulaganje.

Probudite se naspavani

Kada mijenjati madrac?

Postoje situacije u kojima možete biti sigurni da je vrijeme za promjenu madraca.

Prvo- legli ste, a nešto vas žulja i smeta. Niži madraci s bonell oprugama podložni su trošenju kroz vrijeme. Kako se madrac udubljuje, a pjena troši, opruge se jače osjete pa ih s vremenom možete osjetiti kod ležanja. Također, madraci koji imaju udubine nipošto nisu za daljnje korištenje.

Drugo- budite se s bolovima u leđima ili ramenima. Madrac služi kao najvažniji oslonac vašoj kralježnici i bitan je jednako kao i pravilno držanje. Ako madrac nije dovoljno čvrst, tvrd, mekan, fleksibilan ili ukratko, ne odgovara vašem načinu spavanja, budit ćete se u bolovima i poželjeti da uopće niste otišli na spavanje.

Pogrešan izbor madraca

Treće- budite se natečeni, kišete, kašljete i šmrcate ujutro, a niste prehlađeni. Naime, male životinjice koje poznajemo kao grinje hrane se ostacima ljudske kože i mogu uzrokovati ove simptome. Njihov dom je vaš stari madrac na kojem ležite. Ne zvuči lijepo, zar ne?

Loš madrac može povećati oštećenja kralježnice i imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje, stoga odabir ne treba shvaćati olako.

Odabir madraca

Iako se na prvi pogled čini zahtjevno, kupovina madraca ne mora biti stresna. Ipak, prije kupovine trebate razmisliti o svojim navikama spavanja, potrebama i preferencijama. Svatko je drugačiji, stoga nemojte slušati baš sve preporuke. Prijatelj vam možda može preporučiti neki madrac, ali ako je njemu, na primjer, Tempurov madrac odličan, ne znači da će isti odgovarati i vama.

Tip madraca koji ćete odabrati ovisi o svim navedenim faktorima. Najpoznatije kategorije madraca su madraci od pjene, od džepićaste jezgre i od bonell opruga. Više o njima možete vidjeti i pročitati u našem vodiču za kupovinu madraca. Postoje i oni koji kombiniraju više materijala, stvaraju zone i pružaju vrhunsku udobnost. Najpoznatiji i najprodavaniji su kombinacija džepićaste jezgre i HR ili lateksa s kojima ne možete pogriješiti. Oni su ujedno i višeg cjenovnog ranga, no s obzirom na to da madrac mijenjate par puta u životu, vrijede ulaganja.

Madrac za svačije potrebe

Kako bi odabir savršenog madraca za vaše potrebe bio jednostavniji, postoji par pitanja koja si morate postaviti:

1. Koji je vaš najdraži položaj spavanja?

Postoje tri najčešća položaja spavanja: na leđima, boku ili trbuhu. Istraživanja o navikama spavanja pokazala su kako je najčešći položaj ‘na strani’. Upravo se spavanje na boku i leđima smatra najzdravijim.

Ako spavate na boku, bitno je da odaberete madrac koji će istovremeno biti potpora vašoj kralježnici i ramenima, no ujedno smanjivati pritisak na njih. Preporučili bismo srednje tvrde madrace, iako je tvrdoća madraca izrazito subjektivan osjećaj. Razmislite o kombinaciji džepićaste jezgre za potporu i memorijske pjene za maksimalnu prilagodljivost vašem položaju, držeći vašu kralježnicu u pravilnom položaju. Navedena kombinacija, kao i madraci koji su podijeljeni u više zona imaju optimalan ergonomski učinak.

Ako vam je cjenovni rang niži, i bonell jezgra s pjenom učinit će sličan efekt, no zbog manje kvalitete madrac ćete brže morati mijenjati.

Udobnost spavanja

Za spavanje na leđima srednje tvrdi do tvrdi madrac također je dobar izbor. Savjet: kada isprobavate madrac, između vaših leđa i madraca smije biti samo jedan prst razmaka, u suprotnome je madrac pretvrd.

Ako najčešće spavate na trbuhu, razmislite o mekanijem madracu, no pripazite da ne uranjate previše. Madrac treba pružati potporu, ali i biti udoban.

Madraci samo od pjene također mogu biti dobar izbor. Poliuteranska pjena je spužvasta i u kombinaciji s nekim drugim materijalom pruža dobru potporu. HR pjena je kvalitetniji oblik jer osim što pruža podršku tijelu, izrazito je prozračna. Memory pjena najpoznatija je zbog svoje prilagodljivosti i ublažavanju mjesta pritiska.

2. Spavate li sami ili s partnerom?

Spavanje je kao i svaka druga navika. Ukoliko ste sami, mislite samo na svoje potrebe. Ako spavate pored nekog, razumno je razmišljati o navikama i potrebama svojeg partnera. Često se radi o različitim oblicima spavanja, o različitoj težini osoba i potrebama, stoga je u tom slučaju kupovina madraca malo problematičnija.

Spavanje u paru

Ako nemate problema s ‘rupom’ između madraca, možete kupiti i dva manjih dimenzija- za svakog savršeno. Ipak, većina ljudi ne voli ovaj izbor, stoga savjetujemo da razmislite o madracu s dvije različite jezgre ili madracu koji je podijeljen u zone tvrdoće, a izbjegavajte madrace s bonell jezgrom jer opruge s vremenom mogu proizvoditi zvukove tijekom okretanja, ali i prenositi vibracije. S obzirom na to da vas je dvoje, razmislite o odabiru debljeg, odnosno višeg madraca koji neće izgubiti na čvrstoći, kao i o srednje tvrdom do tvrdom madracu.

3. Koliko ste teški i visoki?

Nije vrijeme da lažemo o kilaži. Osobe ispod 75 kg, kod odabira madraca, ne moraju  tjelesnu težinu uzimati kao faktor jer njihova težina neće utjecati na madrac. Ipak, za one nešto teže savjetujemo da ne biraju madrace od pjene, posebice ne iz mekane kategorije. Ako vam vaga pokazuje više od 95kg, za vas je tvrđi te viši madrac.

Koliko ste visoki također utječe na odabir madraca. Osim što se morate pobrinuti da je krevet optimalnih dimenzija, bitno je da set krevet + madrac čine i optimalnu visinu za lakše ustajanje. Za osobe do 180 cm preporuča se da krevet s madracem bude oko 57-58cm od poda. Osobe do 200cm trebale bi tražiti visinu do 65cm, a oni viši na dalje. Kada sjednete na madrac noge bi vam trebale biti u pravilnom položaju na 90⁰.

4. Znojite li se tijekom noći?

Optimalna temperatura spavaće sobe je između 15-20 stupnjeva, međutim svi smo različiti. Za osobe koje imaju problema sa znojenjem ne preporučamo madrace od memorijske pjene. Ona ima izuzetna svojstva prilagodljivosti, no ujedno je i termosenzibilna.

Za osobe koji nisu previše osjetljive to znači potpuni užitak spavanja. Legnete, a pjena reagira na toplinu tijela i vaš dodir te se postepeno oblikuje, pamteći vaš položaj i oblik tijela. Kada promijenite položaj, ona se vraća u prvotni oblik. Zvuči idealno, međutim, za one koji imaju problem sa znojenjem termosenzibilnost znači još više znojenja.

Hilker madrac

 

5. Jeste li alergični?

Ako imate problema s alergijama, posebnu pažnju morate posvetiti prozračnosti. Izbjegavajte madrace koji su cijeli od pjene, razmislite o madracima s džepićastom jezgrom (kod njih zrak može strujati), a ako želite najvišu razinu higijene, birajte lateks zbog prirodnih materijala. Bez obzira na tip madraca, obavezno se raspitajte ima li vaš željeni madrac perivu navlaku i antialergijska te antibakterijska svojstva.

Navlaka za madrac

Uz madrac obavezno morate imati odgovarajuću podnicu koja će omogućiti što bolji protok zraka. Također, preporuča se okretati ga svakih 45 dana.

Idealan madrac omogućit će vam kvalitetniji san, buđenje s osmijehom i energiju kroz cijeli dan. Stoga, zašto čekati?