Kako lakše spavati dok je vruće?

Svibanj je, no već su stigle ljetne vrućine, noćna preznojavanja i okretanja po krevetu. Otvaranje prozora u ponoć, borba s komarcima i prebacivanje pokrivača sa sebe – na sebe. S obzirom da je kvalitetan san bitan za sretan život, moramo pronaći način da spavamo mirno, bez obzira na temperaturu u zraku. Donosimo par jednostavnih savjeta kako si pomoći i kako spavati dok je vruće.

buđenje

Prije odlaska u krevet

  • Hladan tuš ili kupka pomaže rashladiti tijelo i sniziti temperaturu kože. Osim toga, tuš pomaže u opuštanju, što je jako bitno prije spavanja.
  • Navlažite lice ili tijelo vodom, a zatim stanite ispred ventilatora.
  • Operite kosu prije spavanja i ostavite je da se prirodno suši. Toplina najbrže izlazi iz glave i stopala, stoga i njih možete uroniti u hladnu vodu.
  • Hladne, mokre krpe stavite na područje prepona ili pazuha. Naime, na tim mjestima krv teče najbliže koži, pa se brzo možete ohladiti.
  • Nabavite klima uređaj koji ima noćni način rada, tiha je, ima automatsko ponovno pokretanje i tajmer.

spavati dok je vruće

  • Nemojte jesti 3 sata prije odlaska u krevet. Hrana povećava tjelesnu temperaturu, a to ne želite.
  • Izbjegavajte kavu ili tople napitke prije spavanja. Kava sadrži kofein, koji reagira kao stimulans za buđenje, povećavajući proizvodnju adrenalina. Također, iako je čaj odličan za opuštanje prije spavanja zimi, ljeti će vas zagrijati, stoga ga ne preporučujemo. Za ljetne vrućine, voda je najbolji odabir.

voda za lakše spavati dok je vurće

  • Izbacite alkohol. Jedna od najvećih posljedica konzumiranja alkohola je dehidracija, što remeti san i uzrokuje glavobolje. Iako vam ‘kapljica’ alkohola možda pomaže da lakše utonete u san, njegova se kvaliteta drastično smanjuje.
  • Vježbajte preko dana, ne prije spavanja. Nakon vježbanja svojem tijelu morate dati vremena da se ohladi, što je u ljetnim danima teže nego kad su temperature niske. Ostavite malo vremena između tjelesne aktivnosti i spavanja.

Okruženje u kojem spavate

Okruženje, odnosno spavaća soba jako je bitan faktor za dobar san. Ako u spavaćoj sobi ne možete osigurati dovoljno zraka, hlađenja i tame za kvalitetan san ljeti, preselite se u neku drugu prostoriju u najhladnijem djelu kuće.

madrac za ljeto i zimu

Također, nikako ne smijemo zaboraviti madrac na kojem spavate. Za vrijeme ljetnih vrućina dobro će vam doći madrac koji ima dvije strane (za zimu i noć). Osim toga, madrac s lateksom je odličan za one koji loše spavaju dok je vruće. Ako niste sigurni imate li dobar madrac za svoje potrebe, možete provjeriti naš Vodič za kupovinu madraca ili pročitati koji su to razlozi za promjenu madraca.

Ako imate problema sa znojenjem, posebice ljeti, savjetujemo da kod odabira madraca tražite model s perivom navlakom. Na taj ćete način sačuvati higijensko okruženje.

Odaberite pravilnu posteljinu za ljeto. Preferirajte lagane i pamučne navlake, bez debelih slojeva materijala na sebi. Sve deke možete pospremiti na sigurno mjesto u svoj ormar te ih izvaditi po potrebi.

ljetna posteljina

Jastučnica vam uvijek mora biti čista, a jastuk pravilnog oblika za vaš položaj spavanja. Pročitajte savjete kako odabrati pravi jastuk, a ponudu možete vidjeti u Harvey Norman trgovinama ili na webu.

jastuk

Kako lakše utonuti u san

Postoje razne tehnike i metode kako lakše i brže zaspati. Neki ljudi koriste zvukove, poput ASMR metoda ili bijelog šuma. Neki izbjegavaju ekrane prije spavanja, a neki čitaju knjige. Kako lakše utonuti u san i spavati dok je vruće:

  • Pijete puno vode. Čaša vode neka vam uvijek stoji pored kreveta, u slučaju da se kroz noć probudite zbog dehidracije.
  • Vrata od sobe držite otvorena kako biste omogućili protok zraka. Protok zraka u sobi možete dobiti i korištenjem ventilatora.
  • Izbjegavajte sintetiku. Pidžama ili odjeća za spavanje neka bude od prirodnih materijala.

Nadamo se da će vam uz ove savjete biti jednostavnije spavati dok je vruće te da ćete imati više energije za stvaranje ljetnih uspomena!