Kako očistiti madrac brzo i efikasno

Madrac je jedna od najkorištenijih stvari u svakom domu jer na njemu provodimo barem trećinu svoga dana. Upravo je zato sklon trošenju i prljanju pa nije neobično pitati se “Kako očistiti madrac?”

Kada govorimo o madracu, govorimo je ozbiljnoj investiciji i zato želimo da traje što duže. Čišćenjem se životni vijek madraca može produljiti, a možda ćete se iznenaditi kad vam kažemo da je čišćenje madraca vrlo jednostavno i da sastojke za njegovo čišćenje vjerojatno imate kod kuće.

Čist madrac

Zašto je važno čistiti madrac?

Svakodnevno korištenje madraca na njemu ostavlja tragove. Madrac skuplja prašinu, prljavštinu, znoj i kojekakve kemikalije iz kozmetičkih proizvoda, npr. parfema. 

U madracu se može razviti plijesan, pogotovo ako se noću jako znojite ili ako živite u domu s visokom koncentracijom vlage. Uz znoj i vlagu dolaze i grinje – mali kućni paraziti koji se hrane odumrlim stanicama kože i peruti.

Posljedica svega toga jest razvoj alergija, a kada je u pitanju plijesan, u pitanju su puno gore posljedice. Pa ako primijetite plijesan na madracu, naš je savjet da ga što prije promijenite. 

Čišćenje madraca od velike je važnosti ako imate kućne ljubimce, također kako bi se spriječile moguće alergijske reakcije. 

Koliko često treba čistiti madrac? 

Madrac biste trebali čistiti barem dva puta godišnje kako biste spriječili nakupljanje prašine i grinja, a suzbili stvaranje plijesni. Naravno, češće čišćenje madraca itekako je dobro došlo. 

Češće čišćenje madraca poželjno je ako se intenzivno znojite i ako vam na krevetu često borave kućni ljubimci. 

Osim čišćenja madrac je nužno prozračiti, kao i cijelu spavaću sobu, a preporuka je prozračivati barem jednom tjedno. Ako je dan topao i sunčan, približite madrac sunčevoj svjetlosti jer će ga ona dobro isušiti i uništiti bakterije. Isto to napravite i s jastucima, ostavite ih na suncu nekoliko sati zajedno s madracem.

Čišćenje madraca

Kako očistiti madrac – top 5 savjeta

Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako očistiti madrac. Moramo uzeti u obzir da se onečišćenja madraca razlikuju i da nije isto trebate li ukloniti tvrdokorne mrlje, riješiti se plijesni ili se samo riješiti prašine.

1.Usisavanje madraca  

Vjerojatno vam ovaj savjet zvuči vrlo banalno, ali jedno je od najefikasnijih rješenja ako na madracu nemate tvrdokornih mrlja. 

Usisavanjem ćete usisati prašinu i izvući grinje, samo vodite računa o tome da koristite poseban nastavak za namještaj, a ne za pod. Usisajte sve dijelove madraca, posebno utore i dijelove oko šavova. Bilo bi dobro da okrenete madrac pa da odmah usišete i donji dio madraca kao i njegove bočne dijelove.

S obzirom na to da je usisavanje madraca vrlo jednostavan proces, možete ga prakticirati kada god mijenjate posteljinu.

2.Kako očistiti madrac od mrlja

Mrlje na madracu najčešće nastaju od tjelesnih izlučevina (krv, znoj, urin) te od hrane i pića (to vrijedi za one koji vole jesti u krevetu). Sve te mrlje najbolje je tretirati odmah, dakle čim umrljate madrac, bacite se na čišćenje mrlja jer će ih kasnije biti samo teže ukloniti. 

Pa ako se pitate kako najbolje očistiti madrac od tvrdokornih mrlja, čitajte dalje. 

Prvi i najvažniji savjet jest da izbjegavate natapanje vodom jer će ju madrac brzo upiti te na taj način samo potencirate razvoj plijesni. Neki madraci čak niti ne podnose vodu, npr. madraci od memorijske pjene. Umjesto vode koristite sredstva za uklanjanje mrlja ili vlastite domaće pripravke. 

Postupak uklanjanja mrlja – domaći pripravci 

Pri kupnji sredstava za uklanjanje mrlja tražite one s enzimom, a druga je opcija da sami napravite svoju smjesu. Nekoliko je načina kako sami možete napraviti svoju smjesu za uklanjanje mrlja. Možete koristiti sodu bikarbonu, deterdžent za pranje suđa ili vodikov peroksid. Sve navedeno prvo pomiješajte s malo vode, zatim smjesu nanesite na spužvicu i utrljate na mrlju te ostavite da djeluje 15-ak minuta do pola sata. 

Nakon što je prošlo određeno vrijeme, navlažite krpicu te na taj način isperite smjesu i zatim dobro osušite te dijelove madraca pomoću fena. Pazite da madrac bude u potpunosti suh!

Kako očistiti madrac

3.Kako očistiti madrac od plijesni 

Kao što smo već spomenuli, plijesan je loša za vaše zdravlje i zato bi madrac koji je već razvio plijesan trebalo promijeniti. Ako niste u mogućnosti kupiti novi madrac, obavezno pokušajte uništiti plijesan. 

Sredstvo koje je dobro za ubijanje tih mikroskopskih gljivica je alkoholni ocat. Spužvicu namočite alkoholnim octom i istrljajte mjesta na kojima probija plijesan. Ocat ne morate ispirate jer će sam ispariti, a ujedno će uništiti neugodne mirise. 

Stavite nakon toga madrac na sunce i ostavite ga što duže kako bi ga sunce što bolje osušilo i samim time uništilo plijesan koja uspijeva samo ako je dovoljno vlažno. 

Nastajanje plijesni možete spriječiti tako što ćete redovito izlagati madrac suncu i redovito prozračivati prostor, a savjet je i da ne slažete krevet odmah nakon buđenja. Tijekom noći se znojimo i tako navlažimo madrac pa ako ga ujutro odmah prekrijemo, znoj neće ispariti. Zato maknite posteljinu i pustite da se madrac osuši.

Za sve vas koji vodite borbu s vlagom i stvaranjem plijesni, rješenje su madraci koji su napravljeni tako da kontroliraju količinu vlage i imaju dobar protok zraka poput Hilker ili Serta madraca.

Kako očistiti madrac - korištenje navlake

4.Rješavanje neugodnih mirisa 

Kraljica svakoga kućanstva – soda bikarbona – pomaže i u ovom slučaju. Pospite sodu bikarbonu po cijelom madracu, u tom vam može poslužiti kuhinjsko sito. Ostavite je tako na djeluje minimalno pola sata, a idealno bi bilo nekoliko sati. 

Soda bikarbona će razgraditi kiselinu i apsorbirati preostalu vlagu i miris. Što dulje možete ostaviti sodu bikarbonu na madracu, to će bolje djelovati! Dok se madrac puni sodom bikarbonom, otvorite sve prozore u prostoriji da uđu svjetlost i sunce. Sunčeve UV zrake ubit će preostalu plijesan i bakterije. 

Nakon toga samo usisajte madrac i to je to. 

Madrac možete namirisati eteričnim uljima, samo ih razvodnite i pošpricajte po cijelom madracu. Eterično ulje od čajevca pokušajte kombinirati sa sodom i dobit ćete kombinaciju koja će uništiti grinje.

5.Čišćenje madraca parom 

Čišćenje madraca parom zadnji je korak cijelog procesa jer je zapravo riječ o dezinfekciji madraca

Prije toga ga usisajte i operite mrlje ako ih ima, zatim slijedi tretman parom. Para će toplinom ubiti bakterije i uništiti neugodne mirise. 

Kako očistiti madrac na prirodan način

Brinite o svom madracu 

Osim da brinete o tome kako očistiti madrac, brinite i o tome kako ga sačuvati. Pratite ove savjete kako bi vaš madrac što dulje bio kao nov. 

  • koristite nadmadrac ili perivu navlaku za madrac (perite ju svakih nekoliko mjeseci)
  • barem jedno tjedno dobro prozračite sobu i madrac
  • okrećite madrac u smjeru glava-noge
  • ne držite madrac na podu 
  • izbjegavajte jedenje i pijenje u krevetu kao i sjedenje na rubovima jer ga tako možete udubiti

Vjerujemo da ste naučili nešto o tome kako očistiti madrac i da će vam neki od ovih savjeta dobro doći. No imajte na umu da madraci imaju svoj vijek trajanja, ne mogu trajati vječno. Trebali biste ih mijenjati nakon 8 godina korištenja, ali i ranije ako primijetite da se budite s bolovima u leđima ili ako se pojavila plijesan. 

Našu široku ponudu kvalitetnih madraca možete pogledati na našem webu ili nas posjetiti u trgovinama u Zagrebu i Puli. 🙂