Kako odabrati dobro gaming računalo?

Gaming računalo na kojem možete uživati ​​igrajući računalne igre mora biti pažljivo odabrano. U računalnom svijetu općenito je prihvaćeno da i malo skuplje komponente obično pružaju znatno bolje performanse. Uz samo nekoliko kuna više, možemo kupiti mnogo bolji hardware, što znači da ćemo s našim računalom biti zadovoljni duže vrijeme. Međutim, odlučimo li kupiti jeftiniju verziju, komponente mogu zastarjeti nakon godinu dana i uređaj više neće postizati očekivani rezultat.

Kako odabrati gaming računalo

Koji procesor odabrati za gaming računalo?

Za dobro gaming računalo potreban će biti CPU (centralna procesorska jedinica) odgovarajuće kvalitete. Budući da znamo da procesor predstavlja mozak računala i obavlja najvažnije operacije, mora biti pažljivo izabran. Snažan procesor velike brzine (poput Intel Core i7 ili Intel Core i5) osigurat će maksimum iz vaše odabrane grafičke kartice. Suvremene računalne igre danas su vrlo zahtjevne u pogledu grafike i matematike, što znači da zahtijevaju pravilan sastav računala s ekranom koji pruža visoku razlučivost. Brzina je također presudna.

Većina igara nije optimizirana za osam jezgri što znači da je četverojezgreni procesor najprikladniji za igranje. U ovom rangu se preporučuju Quad-Core CPU (četverojezgreni procesori). Preporučuje se kombinirati ga s tihim, ali učinkovitim sustavom vodenog hlađenja. Naravno, možete odabrati i procesor koji ima više jezgri, poput AMD Ryzen 7 (osmojezgreni procesor) ili AMD Ryzen Threadripper 1950X (šestojezgreni procesor), iako u principu prosječni igrač ne treba kupiti više od 4-jezgrenog CPU-a.

 

Ponuda gaming procesora

Gaming računalo i grafička kartica

Druga ključna komponenta kvalitetnog računala za igre je grafička kartica koja može biti integrirana ili samostalna komponenta. Najmoćnije grafičke kartice bez sumnje su AMD Radeon RX 560 i Nvidia GeForce GTX 1060 i GTX 1070. Grafička kartica mora pružiti kvalitetnu razlučivost koja je ključna za igranje igara.

Za kvalitetno igranje važan je broj sličica u sekundi prilikom odabira video kartice. Za nesmetano reproduciranje, preporučujemo da grafička kartica može imati barem stabilnih 30 sličica u sekundi pri zadanim postavkama i rezoluciji. Pravi igrači također žele prikazivanje do 60 sličica u sekundi (FPS) što znači da neće biti povremenih vodoravnih i isprekidanih linija na zaslonu tijekom igranja.

Jedna od najmoćnijih grafičkih kartica, Nvidia GTX 1060, također je ugrađena u izvanredan laptop Lenovo Legion Y720 koji možete pogledati u sljedećem videu:

Još uvijek odabrana rezolucija je i dalje 1080p, za koju možemo preporučiti Nvidia GeForce GTX 970 i AMD RX 560 grafičke kartice. Međutim, ako ćete igrati u složenijoj razlučivosti od 1440p preporučili bi vam GTX 1060 i AMD-ov RX Vega 56.

Svi igrači koji žele igrati u 4k rezoluciji trebali bi odabrati barem GTX 1080 ili RX Vega 64. Većina grafičkih kartica danas ima 4 GB grafičke memorije od kojih najbolja ima 8 GB. Proizvođači igara, naočale za virtualnu stvarnost (VR) preporučuju odabir grafičke kartice visokih performansi s 4 GB memorije ili više.

VR naočale

Koliko je važna matična ploča?

Prilikom odabira matične ploče trebamo znati i razmotriti ima li matična ploča Wifi, podržava li Bluetooth i koliko ima PCI slotova  (što nam govori koliko grafičkih kartica možemo uključiti u nju). Sve gore navedeno važno je posebno zbog mogućnosti naknadne nadogradnje odabranog računala.

Gaming laptopi Harvey Norman

Koji disk ili komponentu za pohranu odabrati?

SSD od najmanje 256 GB mora biti sastavni dio bilo kojeg dobrog  gaming računala, jer će pokretati operativni sustav i igre koje na njemu igramo. Iako je igranje moguće i na tvrdom disku, bit će sporije, glasnije, više rasipno, a disk će se uskoro pokvariti zbog pregrijavanja.

Monitori za igrače

Monitori za gaming računala

U praksi se često događa da kupci često štede novac na odabiru monitora i tipkovnice što je velika pogreška. Imajte na umu da monitor određuje iskustvo krajnjeg korisnika jer će i najbolja grafička kartica na niskobudžetnom monitoru pokazati lošiju sliku. Veličina samog monitora je važna, ali još je važnija njegova visoka razlučivost (odaberite monitor s rezolucijom najmanje 2560 x 1440 piksela).

Danas su visokokvalitetni 22-inčni monitori već dostupni kao i 24-i 27-inčni full HD (1080p) modeli, koji više nisu toliko zahtjevna financijska ulaganja. Svakako preporučujemo odabir monitora s IPS poljem (ili jednim od njegovih derivata S-IPS, AH-IPS, PVA …) međutim, ne preporučujemo odabir monitora s nizom matrica TN.

Prilikom konačnog izbora računala za igranje, cijena također igra važnu ulogu, tako da tu i tamo moramo odlučiti i o nekom kompromisu. Usredotočite se na ono što vam je najvažnije – dobre performanse i solidna grafika mogu se zajamčiti na relativno pristupačnoj cijeni uz izdvajanje malo više novca za reprodukciju uz vrhunske performanse, ali korisničko iskustvo bit će vrijedno svake kune.