Kako odabrati madrac za kvalitetniji san?

Kvalitetan san je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na naše zdravlje i blagostanje. Pozitivni učinci kvalitetnog spavanja su mnogobrojni – jačanje imunološkog sustava, povećanje energije, bolja koncentracija, obnova memorije te poboljšanje izgleda kože i tijela. Spavanje nam omogućuje da se suočimo s izazovima svakog novog dana, no kako bismo u potpunosti iskoristili sve benefite sna, ključno je odabrati pravi madrac prilagođen našim potrebama.

Stručnjaci preporučuju zamjenu madraca svakih nekoliko godina kako biste osigurali njegovu optimalnu funkcionalnost. Madrac se tijekom vremena troši, apsorbira razne nečistoće i mijenja se zajedno s vašim tijelom. Stoga je pametno ulagati u kvalitetan madrac kako biste osigurali svoje dobro spavanje i zdravlje.

Iako odabir madraca može izgledati zahtjevno, postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da pronađete najbolji madrac za vaše potrebe. Prije kupovine madraca, važno je razmisliti o svojim navikama spavanja, potrebama i preferencijama. Svaka osoba je jedinstvena, stoga nije svaka preporuka jednako primjenjiva. Vaš položaj spavanja, prisutnost partnera, znojenje tijekom noći, problemi s alergijama i tjelesna težina su neki od faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira madraca.

Tip madraca koji ćete odabrati ovisi o svim navedenim faktorima. Najpoznatije kategorije madraca su madraci od pjene, džepičaste jezgre i bonell opruga. Postoje i oni koji kombiniraju više materijala, stvaraju zone i pružaju vrhunsku udobnost.

Najpoznatiji i najprodavaniji su kombinacija džepičaste jezgre i HR ili lateksa s kojima ne možete pogriješiti. Oni su ujedno i višeg cjenovnog ranga, no s obzirom na to da madrac mijenjate ne tako često, vrijede ulaganja.

Vrste madraca

Vrsta madraca koja vam najbolje odgovara kombinacija je prošlih iskustava i osobnih preferencija. Novi madrac će svakako ostaviti svoj trag na promjeni iskustva spavanja, a kako bi znali razliku između ispuna donosimo vam krati pregled i preporuke koje će vam pomoći odabrati madrac po vašoj mjeri.

harvey norman, madrac, najbolji madrac, izbor madraca

1.    Pjenasti madraci

Memory foam madraci, odnosno madraci od memorijske pjene su čuveni model madraca vrlo poznat po tome što se prilagođava konturama vašeg tijela i pruža izuzetno dobru podlogu vašem tijelu, a također olakšava pritisak tijekom spavanja.

Iako se otprije znalo da madraci od pjene stvaraju efekt grijanja, današnjom tehnologijom to se ne sprječava i danas pružaju lagani hladni učinak. Madraci od memorijske pjene su vrlo popularni i preporučujemo ih onima koji vole da ih njihov madrac “grli” te da imaju podlogu koja će se maksimalno prilagoditi njima.

S druge strane, lateks madraci su napravljeni isključivo od pjene koja je od lateksa i jako su poznati po svojoj udobnosti i ugodnom efektu rashlađivanja koji pružaju. Lateks je odličan u „vraćanju podražaja“, bolje rečeno, oblikuje se oko vas, ali ne grli vas. Ovi su madraci najčešće izbor kupaca koji ne vole „uranjati“ u krevete, ali žele biti na ugodnoj podlozi.

Pjenasti madraci s jezgrom od memorijske pjene ili lateksa su popularni izbori među svima onima koji traže udobnost i podršku tijekom spavanja. Evo nekih prednosti i mana ovih vrsta madraca.

Prednosti pjenastih madraca od memorijske pjene:

  • Prilagodljivost tijelu: Memorijska pjena ima sposobnost oblikovanja prema tijelu, pružajući prilagođenu potporu. Ovaj materijal reagira na tjelesnu temperaturu i težinu, omogućujući madracu da se oblikuje prema konturama tijela i pruža ravnomjernu raspodjelu težine. To može smanjiti pritisak na zglobove i olakšati bolove u leđima.
  • Smanjenje prenošenja pokreta: Pjenasti madraci s jezgrom od memorijske pjene imaju tendenciju apsorbiranja pokreta, što znači da će se pokreti partnera ili drugih osoba na madracu manje osjetiti. To može biti korisno ako spavate s partnerom koji se često okreće ili ima nemirne pokrete tijekom spavanja.
  • Ograničavanje buke: Osim smanjenja prenošenja pokreta, pjenasti madraci mogu također smanjiti buku koju proizvodi madrac tijekom spavanja. To može stvoriti mirnije okruženje za spavanje, osobito ako imate osjetljiv san.

Mane pjenastih madraca od memorijske pjene:

  • Zadržavanje topline: Memorijska pjena ima tendenciju zadržavanja tjelesne topline. To može rezultirati osjećajem vrućine tijekom spavanja, osobito za ljude kojima je i inače vruće ili spavaju u toplim uvjetima. Međutim, neki moderni madraci od memorijske pjene imaju poboljšane sustave ventilacije kako bi ublažili taj problem.
  • Osjećaj “zaglavljenosti”: Za neke ljude, osjećaj pjenaste memorijske pjene koja se oblikuje prema tijelu može stvoriti osjećaj “zaglavljenosti” ili prevelikog utonuća u madrac. To može otežati okretanje ili izlazak iz kreveta, posebno za one s fizičkim izazovima.

Ako vam se na prvu čini da su madraci od lateksa bolje prilagođeni vašim željama i potrebama tijekom spavanja, svakako proučite i njihove prednosti i mane.

Prednosti pjenastih madraca od lateksa:

  • Prirodni materijal: Lateks je prirodni materijal dobiven od kaučukovca. Madraci od lateksa obično su izrađeni od prirodnog ili sintetičkog lateksa. Prirodni lateks pruža dodatnu prednost ekološke održivosti. Lateks madraci mogu biti privlačni svima onima koji preferiraju prirodne materijale i žele smanjiti svoj utjecaj na okoliš.
  • Dobro prilagođavanje: Lateks madraci pružaju dobru potporu i prilagodljivost tijelu. Oni se mogu oblikovati prema tjelesnim konturama, pružajući ravnomjernu raspodjelu težine i podršku. Istovremeno, lateks se brzo vraća u svoj izvorni oblik nakon uklanjanja pritiska.

Mane pjenastih madraca s jezgrom od lateksa:

  • Nešto viša cijena: Madraci od lateksa obično su skuplji u usporedbi s onima od memorijske pjene. Cijena prirodnog lateksa je zapravo rezultat ograničene dostupnosti sirovina.
  • Težina madraca: Lateks madraci mogu biti teži od drugih madraca, što ih čini težim za premještanje i okretanje. Ovo može biti posebno važno ako imate fizička ograničenja ili često mijenjate položaj madraca.

Važno je napomenuti da individualne preferencije igraju ključnu ulogu u odabiru madraca. Što se tiče pjenastih madraca s jezgrom od memorijske pjene ili lateksa, preporučuje se isprobavanje madraca prije kupnje kako biste osigurali da se osjećate udobno i podržano tijekom spavanja.

harvey norman, madrac, madraci

2.    Prošivani madraci

Ako tražite udobnost i podršku tijekom spavanja, prošivani madraci su pravi odabir za vas. Postoje različite vrste prošivanih madraca, uključujući bonell madrace, džepičaste madrace i madrace s hrastastom jezgrom.

Bonell madraci predstavljaju najklasičniju vrstu madraca s oprugama. Jezgra ovih madraca sastoji se od povezanih čeličnih, savitljivih spiralnih žica koje pružaju otpor pritisku. Iako bonell opružni madraci nisu prilagodljivi obliku tijela, često se kombiniraju s pjenom kako bi pružili dodatnu udobnost. Svakako obratite pažnju na vrstu pjene koja se koristi u kombinaciji s bonell oprugama, kako bi pronašli najprikladniju opciju za svoje potrebe.

Super stvar je što noviji modeli madraca s bonell oprugama imaju odvojivu navlaku, koja omogućava jednostavnije održavanje higijene i svježine tijekom spavanja. Bonell opružni madraci često su pristupačniji u smislu cijene, ali mogu dimenzijama biti nešto viši od drugih vrsta madraca. Preporučuje se odabrati visinu madraca koja odgovara vlastitoj visini, kako bi se osigurala udobnost tijekom spavanja.

Madraci s džepičastom jezgrom imaju poseban dizajn koji uključuje male opruge smještene u pamučne džepiće. Ove opruge mogu biti izrađene od čelika ili titana, a svaka opruga djeluje neovisno, prilagođavajući se pritisku i položaju tijela. Ovaj tip jezgre pruža optimalnu potporu tijelu i smanjuje pritisak na kralježnicu, što rezultira pravilnijim položajem tijekom spavanja.

Zonirani dizajn džepičaste jezgre donosi različite razine tvrdoće u određenim zonama madraca, pružajući dodatnu udobnost. Osim toga, džepičasta jezgra smanjuje prijenos pokreta po madracu. To je posebno korisno ako spavate s partnerom koji se često okreće ili ima nemirne pokrete tijekom spavanja. Micro pocket jezgra predstavlja napredniju verziju džepičaste jezgre s većim brojem malih opruga koje se prilagođavaju pokretima tijela, pružajući još veću udobnost.

Mnogi madraci s džepičastom jezgrom također kombiniraju slojeve pjene radi optimalnog pritiska i udobnosti. Prošivani madraci, poput bonell opružnih madraca, džepičastih opružnih madraca i madraca s hrastastom jezgrom, imaju svoje specifične prednosti i nedostatke. Evo popisa nekih od njih:

Prednosti prošivanih madraca:

  • Pristupačna cijena: Prošivani madraci obično su dostupni po pristupačnijim cijenama u usporedbi s drugim vrstama madraca, što ih čini privlačnim za kupce s ograničenim budžetom.
  • Raznolikost izbora: Prošivani madraci dolaze u različitim varijantama, kao što su bonell opružni madraci, džepičasti opružni madraci i madraci s hrastastom jezgrom. To omogućuje kupcima da odaberu madrac koji najbolje odgovara njihovim potrebama, preferencijama i budžetu za ovu investiciju.
  • Potpora i udobnost: Prošivani madraci, posebno džepičasti madraci, pružaju zoniranu potporu tijelu. Ove vrste madraca imaju različite zone tvrdoće koje daju podršku specifičnim dijelovima tijela, poput leđa, ramena i bokova. To može rezultirati pravilnijim položajem tijela tijekom spavanja i smanjenjem pritiska na kritična područja.
  • Smanjenje prijenosa pokreta: Prošivani madraci, posebno džepičasti madraci, imaju dizajn koji smanjuje prijenos pokreta. To znači da pokreti i okretanje jedne osobe na madracu neće osjetiti druga osoba. Tako možete biti sigurni da ćete spavati s manje ometanja i smetnji tijekom sna.
  • Dugotrajnost: Prošivani madraci, posebno oni s kvalitetnom izradom i materijalima, mogu biti izdržljivi i dugotrajni. Uz pravilnu njegu i održavanje, mogu pružati udobnost i podršku tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Nedostaci prošivanih madraca:

  • Nedovoljna prilagodljivost: Prošivani madraci, poput bonell opružnih madraca, obično imaju ograničenu prilagodljivost obliku tijela. Oni neće pružati individualno oblikovanje ili prilagođavanje tijelu kao što to čine neki drugi madraci, poput onih s memorijskom pjenom.
  • Ograničena podrška: Iako prošivani madraci pružaju određenu potporu, neki modeli mogu imati ograničenu podršku u usporedbi s drugim vrstama madraca. To može rezultirati nedostatkom optimalne podrške za ljude s bolovima u leđima ili drugim medicinskim stanjima.
  • Visina madraca: Prošivani madraci, posebno džepičasti madraci, često mogu biti viši u odnosu na druge vrste madraca. To može predstavljati izazov pri odabiru odgovarajuće visine madraca koja je zapravo stvar individualne visine spavača.

Kao i kod svih madraca, individualne preferencije igraju ključnu ulogu u odabiru prošivanog madraca. Preporučuje se isprobavanje različitih opcija i pažljivo razmatranje prednosti i nedostataka kako biste pronašli madrac koji najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama za udoban i kvalitetan san.

hipoalergeni madraci, hipoalergen madrac, harvey norman

3.    Hipoalergeni madraci

Hipoalergeni madraci su posebno dizajnirani kako bi pružili zaštitu od alergena i osigurali zdravije spavanje. Prilikom njihove izrade korišteni su antialergijski materijali i tehnologije, kako bi minimizirali rizik od alergijskih reakcija i pružili sigurno okruženje za osobe koje ne mogu mirno spavati zbog alergija.

Postoji velik broj prednosti hipoalergenih madraca, a donosimo vam one najznačajnije:

  • Antialergijski materijali: Hipoalergeni madraci koriste specijalno dizajnirane materijale koji su otporni na alergene i prašinu. Tipično se koriste hipoalergenske tkanine, kao što su prirodni pamuk ili posebno obrađeni materijali koji sprječavaju nakupljanje alergena.
  • Zaštita od grinje i alergena: Hipoalergeni madraci često dolaze s dodatnom zaštitom od grinja i drugih alergena. Ovo može uključivati ​​specijalne pokrivače ili prekrivače madraca koji sprječavaju prodor alergena u madrac i smanjuju rizik od alergijskih reakcija.
  • Smanjenje alergijskih reakcija: Hipoalergeni madraci pružaju spavačima osjetljivim na alergene veću zaštitu i smanjuju izloženost alergenima tijekom spavanja. To može rezultirati smanjenjem alergijskih reakcija, kao što su kihanje, svrbež ili začepljenje nosa, te olakšati kvalitetan san.
  • Lako održavanje i čišćenje: Hipoalergeni madraci često imaju dizajn koji olakšava održavanje i čišćenje. Mnogi od njih dolaze s perivim navlakama koje se mogu jednostavno ukloniti i oprati, što pomaže u uklanjanju alergena, prašine i mrlja.
  • Sigurno za osjetljive grupe: Hipoalergeni madraci su posebno preporučljivi za osobe koje pate od astme, ekcema, alergija ili drugih respiratornih problema. Ovi madraci pružaju sigurno okruženje za spavanje i smanjuju mogućnost iritacija i alergijskih reakcija.

Važno je istaknuti da iako hipoalergeni madraci mogu pružiti određenu razinu zaštite od alergena, individualne reakcije na alergene mogu varirati. Uz to, održavanje higijene prostora za spavanje, uključujući redovito čišćenje madraca i prostora, također je važan faktor u smanjenju rizika od alergijskih reakcija i održavanju zdravog okruženja za spavanje.

madrac, tvrdi madrac, harvey norman

Tvrdi ili meki madraci – Koja je bolja opcija?

Kada birate madrac, jedno od ključnih pitanja s kojima se suočavate jest odabir između tvrdog i mekog madraca. Osobito ako spavate s partnerom i imate različite preferencije. Tvrdi i meki madraci  imaju svoje prednosti i pružaju različite karakteristike spavanja. Međutim, izbor ovisi o vašim osobnim preferencijama, tijelu i udobnosti koju tražite tijekom noći.

Prednosti tvrdih madraca

Tvrdi madraci imaju nekoliko izraženih prednosti, koje ih čine popularnim izborom za mnoge spavače, a to su:

  • Potpora kralježnici: Tvrdi madraci pružaju izvrsnu potporu kralježnici. Svojom čvrstoćom održavaju ravnotežu tijela i pomažu u održavanju ispravnog položaja kralježnice tijekom spavanja. Osobito ako inače imate problema s pravilnim držanjem.
  • Smanjenje bolova u leđima: Ako imate problema s leđima, tvrdi madraci mogu biti dobar izbor. Oni pružaju stabilnost i podršku koja može smanjiti bolove u leđima te osigurati bolji san i oporavak.
  • Održavanje pravilne postave tijela: Tvrdi madraci mogu vam pomoći održati pravilan položaj tijela tijekom spavanja. Oni ravnomjerno raspoređuju težinu tijela i sprječavaju „uronjavanje u madrac“, što može biti korisno za pravilno držanje kralježnice.

madrac, mekani madrac, harvey norman

Prednosti mekih madraca

Meki madraci također imaju svoje prednosti, posebno za one koji preferiraju udobnost i mekoću tijekom spavanja, a one su redom:

  • Prilagodljivost konturama tijela: Meki madraci imaju sposobnost prilagoditi se konturama tijela. Oni se oblikuju prema vašem tijelu i pružaju blagi zagrljaj, koji može pružiti osjećaj udobnosti i podrške.
  • Smanjenje pritiska na zglobove: Meki madraci smanjuju pritisak na zglobove i druge osjetljive dijelove tijela. Oni djeluju kao jastuk koji ublažava pritisak na primjerice ramena i kukove, što može biti korisno za spavače s bolovima u zglobovima.
  • Udobnost i opuštanje mišića: Meki madraci često pružaju veću razinu udobnosti i omogućuju opuštanje mišića tijekom spavanja. Oni se mogu pružiti osjećaj luksuza i posebno privlače one koji preferiraju mekšu površinu za spavanje.

Srednje tvrdi madraci

Neki spavači preferiraju srednje tvrde madrace koji kombiniraju prednosti tvrdih i mekih madraca. Evo nekoliko prednosti srednje tvrdih madraca:

  • Kombinacija podrške i udobnosti: Srednje tvrdi madraci pružaju ravnotežu između podrške i udobnosti. Oni mogu pružiti dovoljno potpore za kralježnicu, a istovremeno dati osjećaj mekoće za udobno spavanje.
  • Prilagođeni za većinu spavača: Srednje tvrdi madraci često su univerzalniji i odgovaraju većini spavača. Oni mogu zadovoljiti različite preferencije i odgovaraju raznim tjelesnim oblicima, pružajući optimalnu udobnost i podršku.

Dodatne značajke i tehnologije madraca

Kako tehnologija napreduje, madraci postaju sve sofisticiraniji i pružaju dodatne značajke koje poboljšavaju iskustvo spavanja. U nastavku ćemo istaknuti neke od tih značajki i tehnologija koje se sve više implementiraju u moderne madrace.

madrac regulacija temperature, madrac, harvey norman

Madraci s regulacijom temperature

Madraci s regulacijom temperature osmišljeni su kako bi vam omogućili optimalnu temperaturu tijekom spavanja. Evo nekoliko ključnih značajki i tehnologija koje se koriste u ovim madracima:

  • Hladni gel: Neki madraci koriste slojeve ili kapsule hladnog gela koji apsorbira i raspršuje toplinu tijekom noći. To pomaže održavati površinu madraca svježom i smanjuje osjećaj zagrijavanja.
  • Tehnologija prozračivanja: Madraci s prozračivanjem omogućuju protok zraka kroz unutarnje slojeve madraca. To pomaže u održavanju optimalne temperature i sprječava zadržavanje topline, što je posebno korisno za spavalice sklonije znojenju.
  • Značajke za kontrolu znojenja: Neki madraci imaju posebne slojeve koji apsorbiraju vlagu i reguliraju znojenje. To pomaže u održavanju suhog i ugodnog okruženja za spavanje.

Antimikrobna svojstva i zaštita od bakterija

Zdravlje i higijena su važni aspekti spavanja, stoga su madraci s antimikrobnim svojstvima i zaštitom od bakterija sve popularniji. Neke od značajki i tehnologija koje se koriste u tim madracima su:

  • Prirodni antimikrobni materijali: Neke vrste madraca koriste prirodne antimikrobne materijale poput bambusa ili prirodne lateks pjene. Ti materijali imaju prirodnu otpornost na mikroorganizme i pružaju zaštitu od bakterija.
  • Tehnologije za suzbijanje bakterija i mirisa: Madraci se mogu tretirati posebnim tehnologijama koje suzbijaju rast bakterija i smanjuju mirise. To pomaže u održavanju higijene madraca i svježeg okruženja za spavanje.

Okretni madraci

Okretni madraci dizajnirani su s ciljem poboljšanja trajnosti i ravnomjerne raspodjele opterećenja. Evo nekoliko značajki ovih madraca:

  • Rotacija i promjena strane madraca: Okretni madraci omogućuju jednostavnu rotaciju i promjenu strane madraca. To pomaže u ravnomjernom trošenju i produžuje trajnost madraca.
  • Ravnomjerna raspodjela opterećenja: Okretni madraci imaju slojeve koji pružaju ravnomjernu podršku tijelu. To pomaže u smanjenju pritiska na određene dijelove tijela i osigurava udobnost tijekom spavanja.
  • Produženje trajnosti madraca: Zahvaljujući okretanju i ravnomjernoj raspodjeli opterećenja, madraci imaju duži životni vijek. To je osobito važno za one koji žele maksimizirati vrijednost svog madraca.

Uzimajući u obzir ove dodatne značajke i tehnologije, možete pronaći madrac koji odgovara vašim preferencijama i pruža dodatnu podršku i udobnost tijekom spavanja. Odlučite se za madrac koji najbolje odgovara vašim potrebama i stvorite optimalno okruženje za kvalitetan san.

madrac, harvey norman

Vodič za održavanje madraca

Uz pravilno održavanje, madrac će zadržati svoju udobnost i trajnost tijekom godina. Ovdje su neke ključne smjernice za održavanje vašeg madraca u top stanju.

Redovito čišćenje i prozračivanje

Redovito čišćenje i prozračivanje madraca ključno je za održavanje higijene i svježine. Sigurno se pitate kako očistiti madrac. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

  • Uklanjanje mrlja i prašine: Ako primijetite mrlju na madracu, odmah je tretirajte nježnim sredstvom za čišćenje i čistom krpom. Važno je da koristite proizvode koji su sigurni za materijale madraca kako biste izbjegli oštećenja. Neki madraci imaju i perivu navlaku, što dodatno olakšava čišćenje. Pripazite samo da navlaku tretirate na propisani način.
  • Zračenje madraca: Prozračivanje madraca je važno kako biste uklonili vlagu i neutralizirali mirise. Preporučuje se da barem svaka dva tjedna uklonite posteljinu i otvorite prozore kako bi svjež zrak cirkulirao oko madraca. Također, možete okrenuti madrac, kako biste omogućili ravnomjerno prozračivanje sa svih strana.

Zaštita od vlage i tekućina

Zaštita madraca od vlage i tekućina ključna je za očuvanje kvalitete madraca. Osobito u ljetnim mjesecima, kada se za vrijeme visokih temperatura pojačano znojimo. Ovo je nekoliko mjera koje možete poduzeti, kako i očuvali svoj madrac:

  • Vodootporni zaštitni slojevi: Vodootporni sloj postavljen na madrac može pružiti zaštitu od prodiranja vlage i tekućina. To je posebno korisno za one koji imaju sklonost prema noćnom znojenju ili zaštiti madraca od nesreća, kao što su prolivena pića.
  • Korištenje zaštitnih navlaka: Zaštitne navlake mogu pružiti dodatnu barijeru između madraca i vanjskog okruženja. Ove navlake su obično perive i jednostavne za održavanje, čime se smanjuje mogućnost prodiranja tekućina, prašine i alergena u madrac.

Pravilno održavanje madraca ne samo da produžuje njegovu trajnost, već osigurava higijenu i zdravu površinu za spavanje. Slijedite smjernice za čišćenje i zaštitu kako biste uživali u dugotrajnom udobnom spavanju na svom madracu.

madrac, harvey norman

Kada je vrijeme za mijenjanje madraca?

Postoje situacije u kojima možete biti sigurni da je vrijeme za promjenu madraca. Prije svega, legli ste, a nešto vas žulja i smeta. Niži madraci s bonell oprugama podložni su trošenju kroz vrijeme. Kako se madrac udubljuje, a pjena troši, opruge se jače osjete pa ih s vremenom možete osjetiti kod ležanja. Također, madraci koji imaju udubine nipošto nisu za daljnje korištenje.

Ako se budite s bolovima u leđima ili ramenima. Madrac služi kao najvažniji oslonac vašoj kralježnici i bitan je jednako kao i pravilno držanje. Ako madrac nije dovoljno čvrst, tvrd, mekan, fleksibilan ili ukratko, ne odgovara vašem načinu spavanja, budit ćete se u bolovima i poželjeti da uopće niste otišli na spavanje.

Naposljetku, primijetite li da se budite natečeni, kišete, kašljete i šmrcate ujutro, a niste prehlađeni – vrijeme je za novi madrac. Naime, male životinjice koje poznajemo kao grinje hrane se ostacima ljudske kože i mogu uzrokovati ove simptome.

Njihov dom je vaš stari madrac na kojem ležite. Ne zvuči lijepo, zar ne? Loš madrac može povećati oštećenja kralježnice i imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje, stoga odabir ne treba shvaćati olako.