Kako odabrati idealan madrac?

Kupovina madraca može biti jako stresna stvar, te je odgovor na pitanje koji madrac kupiti veoma težak. Ako malo bolje razmislite o konceptu spavanja, shvatit ćete da oko trećinu svog dana provodite na madracu. Upravo zbog tog bitno je da madraci za krevet na kojima spavate budu idealni za vas. U današnjem tekstu saznajte kakve sve vrste madraca razlikujemo, te kako odabrati madrac koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Kvalitetan san može potpuno promijeniti vaš dan. Umjesto da se budite umorni i mrzovoljni, vi ćete biti naspavani, spremni za nove pobjede i sretni kad se navečer ponovno možete vratiti vašem najdražem krevetu i utonuti u meki san. Najkvalitetniji madraci su nešto skuplji, no ovo je dugoročna investicija koja se zasigurno isplati.
No, idealan madrac nije tako lako naći. Postoji mnogo stvari na koje morate obratiti pozornost: cijena, tip madraca, čvrstoća madraca… Ali postoje i mnoge stvari koje su usko vezane uz vas i mijenjaju idealno rješenje: vaša masa, način spavanja i osobne preference.

Idealan madrac za spavanje

Tipovi madraca

Tip madraca koji vam najbolje godi kombinacija je prošlih iskustava i osobne preference. Ako ste odlučili promijeniti madrac kako biste probali novi tip ispune, trebate znati kako riskirate veću sumu novaca, ako dućan u kojem kupujete madrace ne nudi povrat novaca. Upravo zbog toga važno je znati vrste madraca kako bi odgovor na pitanje kako odabrati madrac bio lagan.
Ipak, najteži izbor upravo je ovo pitanje, jer tip madraca najviše mijenja iskustvo spavanja. Mi smo zato odlučili o svakom tipu madraca nešto napisati i dati vam neke preporuke te se nadamo kako ćete se moći pronaći u barem jednom od opisa.

Hibridni madraci

Ovi madraci kombinacija su različitih materijala: lateksa, memorijske pjene i ponekad opruga. Nekada se izostavi neki od navedenih materijala, a nekada se doda i neki manje zastupljeni, sve ovisi o proizvođaču. Kombinacija lateksa i memorijske pjene obično je idealna za „odskakujući“ doživljaj, također daje osjećaj hlađenja, a ovakvi madraci poprilično su dobre potpore zbog memorijske pjene. Ovi madraci napravljeni su za ljude koji žele pomalo od svih karakteristika. Vrlo dobra su opcija za većinu, s obzirom na to da rijetko tko pogriješi s ovako općim i sigurnim izborom.

Lateks madraci

Oni su napravljeni isključivo od pjene koja je od lateksa i jako su poznati po svojoj udobnosti i ugodnom efektu rashlađivanja koji pružaju. Lateks je odličan u „vraćanju podražaja“, bolje rečeno, oblikuje se oko vas, ali ne grli vas. Ovi su madraci najčešće izbor kupaca koji ne vole „uranjati“ u krevete, ali vole biti na ugodnoj podlozi koja će komunicirati s njima.

Ponuda lateks madraca

Memorijska pjena

Ovaj čuveni model madraca vrlo je poznat po tome što se prilagođava konturama vašeg tijela i pruža izuzetno dobru podlogu vašem tijelu a također olakšava pritisak tijekom spavanja.
Iako se otprije znalo da madraci od pjene stvaraju efekt grijanja, današnjom tehnologijom to se ne sprječava i danas oni pružaju hladni učinak.
Madraci od memorijske pjene su vrlo omiljeni i preporučujemo ih onima koji vole da ih njihov madrac “grli” te da imaju podlogu koja će se maksimalno prilagoditi njima.

Ponuda madraca od memorijske pjene

Madraci s oprugama

Ovo su najčešće korišteni madraci i sastoje se od jednog ili više slojeva opruga koji se nalaze između raznih materijala. Materijali pružaju udobnost, a opruge odskakanje.
Madrac s oprugama preporučuje se osobama koje vole krevete s čvrstim rubom, tradicionalnu potporu i efekt „skakanja“. Također možete razmotriti i Bonell opruge.

Mekani madraci s efektom jastuka

Ovakvi madraci obično su kombinacija prethodne opcije s površinom koja je obrađena da bude kao mekani jastuk. Obično se radi o nekom vrlo mekanom materijalu koji popunjava gornji sloj te daje maksimalnu udobnost osobi koja na njemu leži. Mekane madrace preporučujemo onima koji zaista žele spavati na madracu mekanom kao oblak, a ne smeta im malo više udobnosti i slobode.

Vrste madraca

Prilagodivi madraci

Samo ime madraca objašnjava kakvi su i za što služe, a oni mogu također i promijeniti neke karakteristike (kut, vibracija, grijanje). Oni su nešto rjeđi i dosta skuplji, a preporučuju se osobama s ozljedama i zdravstvenim problemima. Postoji još niz madraca koje je važno uzeti u obzir prije kupnje, a to su madraci s džepićastom jezgrom, anatomski madraci, te posebno namijenjeni dječji madraci ili antialergijski madraci. Ukoliko pak volite spavati na tvrđoj površini u obzir se mogu uzeti tvrdi madraci, koje ljudi nerijetko nazivaju i hotelski madraci. Sada kada znate koje sve vrste madraca razlikujemo, vjerujemo da ste sami sebi dali i odgovor na pitanje kako odabrati madrac. Vrlo je važno još spomenuti da ukoliko muku mučite s alergijama, antialergijski madrac će se pobrinuti da vam san bude ugodan uz olakšano disanje.

Karakteristike madraca

Kažu da je idealno vrijeme da se kupi novi madrac onaj kada osjetite da vam trenutni ne paše! No, šalu na stranu, 8 godina je stvarno vrijeme za koje se smatra da jedan madrac može odraditi dobar posao. Nakon toga, njegove se karakteristike već mijenjaju pod vašom masom i ponekad vam može štetiti više no što vam pomaže.
Ipak, neki madraci su izuzetne kvalitete i mogu trajati i dulje, dok su neki jako jeftini i već nekoliko godina spavanja na njima može biti kobno po vaša leđa.

Odabir idealnog madraca

Najbolje je da se vodite po osobnom osjećaju:

1. Jesu li se vaše navike spavanja spontano promijenile?
2. Osjećate li se neugodno na madracu kojeg imate sada?
3. Budite li se u bolovima?
4. Imate li ovaj madrac 8 ili više godina?

Madraci od lateksa traju oko 12 godina, madraci od memorijske pjene oko 10 godina, isto kao i hibridni. Madraci s oprugama traju oko 8 godina dok ovi ostali, mekši, traju oko 6 godina.
Postoje madraci čije se dimenzije razlikuju, a isto tako tvrdoća madraca je jedna od njihovih glavnih karakteristika. Tako se razlikuju i Hespo madraci, Medico madraci, Serta madraci i Hilker madraci.

Kada govorimo o dimenzijama, tu možemo spomenuti neke od najpoznatijih, a to su madrac 120×200, madrac 140×190, madrac 140×200, madrac 160×200, madrac 180×200, madrac 200×200 za bračne krevete. Osim toga madrac 190×80, madrac 190×90, madrac 80×190, madrac 80×200, madrac 90×1900, te madrac 90×200 su najpoznatije dimenzije za krevete za jednu osobu.

Trajanje kvalitetnih madraca

No kako odabrati madrac, te na što treba obratiti posebnu pozornost?

Čvrstoća se zapravo odnosi na to koliko je madrac tvrd ili mekan, ne zapravo čvrst. Teško ćete online znati koliko je neki madrac mekan te vam stoga preporučujemo da uživo osjetite onaj model koji ćete kupiti. Vidjet ćete da je beskorisno pitati prodavača da vam pokaže madrac određene mekoće/tvrdoće zato što svatko ima izuzetno subjektivan pogled na to i jedna osoba vam može reći da je madrac na skali od 1 do 10 mekan 7 poena, dok je drugoj to 10.

Ono što je bitno za vas, kao informacija, jest da što je madrac čvršći, bolja je podloga za vaša leđa i ne stvara nikakav nepotreban pritisak. Ako ste pak ljubitelj mekanih madraca, ne brinite previše, ako ne uzmete madrac u koji zaista uranjate, nema razloga za brigu. Kada bi se nas pitalo kako odabrati madrac, odgovorili bismo da uzmete u obzir sve ono što bi madrac trebao imati. U idealnom slučaju, madrac treba biti 50% čvrst i 50% udoban, kada bi 100% označavalo ovaj omjer. Ako niste sigurni u to što trebate, a prošli madrac vam je bio dobar, vodite se osobnim nahođenjem i vidjet ćete kako je ležati na njemu.

Proizvodi

Kako odabrati madrac i je li jogi madrac upravo ono što tražite?
Zdravo spavanje je glavni uvjet za zdrav i dugoročan život, a upravo jogi madraci odličan su izbor ukoliko ste se odlučili na kupnju novog madraca. Koji su najbolji madraci za spavanje teško je reći, ali važno je napomenuti da se čak i najbolji madraci razlikuju po cijeni i kvaliteti. Povoljni madraci mogu biti i jogi madraci, a kako se madraci cijene ovisno o markama je teško reći. U svakom slučaju kupovina neke poznate marke madraca “garantira” s time da nećete pogriješiti, te da će vam pružiti uvjete za spavanje kao nijedni drugi madraci.

Posebna ponuda madraca

Posebna ponuda

Budžet je osobna stvar i mi u to ne ulazimo. Vi sami određujete koliko ste novaca spremni dati za madrac i koliku kvalitetu trebate. Ipak, budite svjesni da ćete madrac u dućanu platiti 300%-1000% skuplje no što ćete ga platiti na internetu. Nerijetko možete vidjeti natpis madraci akcija na televiziji ili čuti na radiju, ali to ne znači da su najjeftiniji madraci dobra opcija.
Kako odabrati madrac i na što treba obratiti posebnu pozornost prilikom kupnje ako niste osoba koja voli kupovati preko interneta, ali želite uštedjeti? Preporučujemo vam da u „lov na madrace“ idete uživo, a onda na internetu nađete najjeftiniju cijenu za proizvod koji je plijenio vašu pozornost.

Velika ponuda madraca

Zapamtite nekoliko pravila:
-Kvaliteta i cijena često nisu proporcionalne. To što kupujete madrac od 15 000 kuna ne znači da je on zaista vrijedan toliko. To što madrac plaćate 3000 kuna ne znači da je madrac užasan i da će se uništiti u roku pola godine
– 6000 kuna je idealan budžet za početak. On će vam omogućiti kupovinu vrlo kvalitetnog madraca, ako znate gdje tražiti, a neće vas ostaviti bez lipe.
– Ako kupujete „king size mattress“ napravljen za velike dimenzije, morat ćete podići svoj budžet za oko 2000 kn.

Nemojte potrošiti manje od 3000 kuna na madrac. Kad to kažemo, ne mislimo na popuste, akcije i pogodnosti, već na madrace koji u svojoj originalnoj cijeni koštaju 3000 kuna. Jeftini madraci nerijetko ne pružaju dobar osjećaj spavanja i ne utječu dobro na tijelo kao oni skuplji. Plaćate za kvalitetu vašeg sna i vaše buduće zdravlje. Kad podijelite cijenu madraca s brojem dana korištenja, vidjet ćete da je i više no isplativo, te se nadamo da ste kroz tekst došli do odgovora na pitanje kako odabrati madrac.