Kako odabrati laptop za školu?

Povratak u školske klupe jedan je od najuzbudljivijih trenutaka u godini djeteta, no i roditelja. Pripreme kreću tjednima prije, a nekad se čini kao da se popis potrebnih stvari nikad ne smanjuje. Jedna od stavki na popisu nekim roditeljima je i tehnika. Upravo vam zato pomažemo u potrazi. U tri minute saznajte na što trebate paziti i kako odabrati laptop za školu.

Pitanja koja si morate postaviti:

  1. Što će dijete raditi na laptopu?

Budimo iskreni, posljednje godine pokazale su kako je djeci za školovanje potreban laptop. Ne osvrćemo se samo na e-školovanje uzrokovano svima poznatom situacijom, već i na prethodne godine gdje su razni školski zadaci glasili poput: „Pronađi popis najposjećenijih gradova na svijetu i napiši osvrt o jednom od njih.“ Gdje će dijete naći popis ako ne na internetu? A preko čega će mu biti najjednostavnije ‘surfati’? Laptopa.

laptop za školarca

Laptopi za školu pomažu u pregledavanju i uređivanju dokumenata, surfanja po internetu, komuniciranja s prijateljima preko video poziva ili putem raznih aplikacija te slanja elektronske pošte u raznim oblicima. Djeci je za edukaciju povremeno potrebno i pregledavanje multimedijskih sadržaja, a ponekad to čine i radi zabave. Osim ako doma imate malog gajmera koji želi vrtiti najnovije igrice, gotovo će svi laptopi uspjeti zadovoljiti dječje potrebe.

Upravo zato nije potrebno da uzimate zvjer od računala. Laptop za školsku upotrebu kreće se od okvirno od dvije pa do više tisuća kuna, no savjetujemo da se držite ranga od cca 3.000 pa do najviše 5.500 kn, ovisno o dobi i potrebama djeteta.

  1. Laptop ili tablet?

Laptop, i to iz vrlo jednostavnog razloga – ekrana. Današnja djeca rođena su u informatičkom dobu gdje će čitav život biti podložna utjecaju ekrana, stoga je potrebno čuvati njihov vid na vrijeme. Tablet je nešto manji, dok je ekran laptopa jednostavniji za pretraživanje uz manje naprezanja oka.

dječak ispred laptopa

Tableti imaju pozitivne strane također. Jedna od njih je lakoća prenošenja, stoga je on najbolji izbor kao dodatak za dijete ako vi već posjedujete kvalitetan laptop. U suprotnome, potražite lagani laptop od 13“, pa do 15,6“ najviše. Sve više od toga je preveliko za dijete. Također, provjerite da laptop ima mogućnost reguliranja svjetla na ekranu (gotovo svi imaju).

  1. Koje performanse laptop mora imati?

Ukoliko imate malog školarca, laptop procesora AMD Ryzen 3 ili Intel Core i3 bit će dovoljni, no ako želite nešto kvalitetniji model koji će vašem djetetu trajati kroz na primjer, cijelu srednju školu, provjerite procesore Ryzen 5 ili 7 te Intel Core i5. Ipak, još važnije od procesora su radna memorija (RAMi) i SSD disk.

Laptop koji sadrži SSD disk omogućuje brži rad u odnosu na laptop s klasičnim tvrdim diskom. SSD disk troši manje baterije, tako da dijete može koristiti laptop bez potrebe za stalnim pristupom utičnice. SSD neka bude barem 256GB, a u slučaju potrebe za više mjesta, to jest više pohrane uzmite eksterni HD na koji će vaše dijete moći prebacivati stvari koje mu ne trebaju svakodnevno. Što se RAM-a tiče, savjet je jednostavan: što više to bolje!

laptop za školu

Kada je u pitanju školska upotreba, prednost ima količina RAM-a i veličina SSD-a naspram procesora. No ako tražite laptop koji će trajati dulje i zadovoljiti i zabavne ili socijalne potrebe djeteta (igrice, stvaranje multimedije i slično), obratite pažnju na grafičku karticu laptopa.

  1. Operativni sustav: da ili ne?

Bilo bi divno da pronađete računalo koje zadovoljava sve prethodne specifikacije, a da već ima ugrađen operativni sustav Windows. U slučaju da kupite model koji ima sve osim Windowsa, licence se mogu kupiti u gotovo svugdje.

Ako kupujete Apple modele, i za stariju djecu Air modeli su više nego dovoljni. Pro su namijenjeni stručnjacima.

  1. Što nakon kupovine laptopa?

Gotovo svi laptop na tržištu imaju ugrađenu kameru, a većina i mikrofon. Ipak, poučeni iskustvom i digitalnom društvenom revolucijom, nije loše nabaviti kvalitetne slušalice s mikrofonom. 

slušalice i laptop

Nakon što je proces potrage završen, potrebno je još samo sjesti s djetetom i postaviti pravila. Ovisno o dobi, djeca se različito ponašaju prema stvarima kao i prema svojoj privatnosti. U slučaju da laptop koristi dijete do 4. razreda osnovne škole, potrebno je imati određen uvid u njegove aktivnosti. U slučaju da se radi o srednjoškolcu, pokušajte uspostaviti odnos povjerenja te nemojte potajice pretraživati povijest ili dokumente na laptopu.

Razgovor, informatička i medijska pismenost osnova su za korištenje tehnologije. Pri tome ne mislimo samo na dijete, već i na informatičku te medijsku pismenost roditelja. Informirajte se i vi i uključite u digitalni svijet svoje djece kroz međusobne razgovore, dijeljenje iskustva i zajedničko korištenje sadržaja.