Kako opremiti dom prema feng shuiju?

Za sve vas koji do sada niste koristili feng shui, najbolje je da se postupno bavite tim starim vještinama. Dok ne naučite osnove umjetnosti življenja u harmoniji vašeg doma, savjetujemo vam da pričekate složenije razine feng shuija. Za početak, pronašli smo 7 koraka koji će vas voditi do novog životnog iskustva.

Što je feng shui?

Feng shui u doslovnom prijevodu znači vjetar i voda. To je drevna kineska vještina o razumijevanju prirode i prostora, razvijena prije više od 6000 godina. Na prvom mjestu, feng shui objašnjava kako opremiti i organizirati kuću prema smjeru neba. Svaki smjer pripada drugom području života, boji, elementu, sezoni i broju. Da bismo živjeli pun i skladan život, prvo trebamo saznati koja su područja najvažnija u feng shui-u.

Područja života pokrivena feng shui-om:

1.novac, obilje,
2.slava, ugled,
3.ljubav, zakon,
4.djeca, kreativnost,
5.prijatelji, pomoćnici,
6.životni put, karijera,
7.duhovni rast,
8.zdravlje, obitelj.

KORAK 1: Organizirajte i riješite se pokrivača

Riješite se svega što vas ne čini sretnim u vašem domu. Čišćenje prekrivača zahtijeva vrijeme i energiju, tako da možete to uzeti kao neku vrstu osobne terapije. Ovim ćete korakom napraviti put naprijed, stoga ga nemojte preskočiti. Znate što kažu, s dobrom pripremom, napravili smo pola posla!

KORAK 2: Osigurajte dobar zrak i svjetlo

U feng shui-u, zrak i svjetlost su neophodni za izgradnju dobre energije u domu, nazvanu či (chi). Vrlo je važno da je vaš stan uvijek prozračan, tako da otvorite prozore onoliko često koliko možete. Ako imate kućne biljke koje čiste zrak, put do skladnog doma bit će još brži.

Osim dobre ventilacije, pobrinite se da vaše sobe imaju što je više moguće prirodnog svjetla. Za umjetnu rasvjetu, majstori feng shui preporučuju rasvjetu s punim spektrom dnevne svjetlosti. To djeluje poticajno na zdravlje i potiče kreativnost. Kada kupujete, imajte na umu da žarulja ima jednu od sljedećih oznaka:

žarulja s punim spektrom (Full-Spectrum Light),

svjetlosna žarulja (True Light),

žarulja s prirodnim svjetlom (Vita Light).

Klasična žarulja, halogena žarulja i u novije vrijeme LED žarulja, stvaraju toplo bijelo svjetlo, čime se stvara osjećaj toploga i privlačnoga prostora u kome je lako doživjeti intimu

KORAK 3: Upoznajte 5 glavnih elemenata feng shui-a

Da biste postigli ravnotežu u svom domu, prvo morate upoznati pet glavnih elemenata feng shui-ja. Ova drevna vještina uči nas da se voda, vatra, zemlja, metal i drvo mogu formirati u oba omjera: u produktivni i destruktivni ciklus.

Ideja pet elemenata temelji se na kineskoj vještini promatranja Zemlje i svemira. Stoga je stvoren kalendar s pet sezona (proljeće, ljeto, kasno ljeto, jesen i zima). Istraživanje godišnjih doba rodilo je dublju teoriju o pet glavnih elemenata feng shui-a.

Elementi predstavljaju različite trendove u životnoj energiji u prirodi. Svaki element pripada određenom smjeru neba i doprinosi razvoju različitih područja života. Elementi se spontano okreću u smjeru kazaljke na satu i međusobno se podupiru, a istodobno kontroliraju snagu jedni drugih.

Slika prikazuje harmonijsko djelovanje elemenata. Svaki element podupire drugi element i daje mu ono što je potrebno za preživljavanje.

Značenje elemenata:

DRVO- predstavlja razdoblje stvaranja i rasta.

Smjer: istočno, jugoistočno

Boja: zelena, svijetlo plava

Znak: pravokutnik

Godišnje doba: proljeće

Područje: obitelj, zdravlje i novac, obilje

Oprema za doma: drveni namještaj, drveni predmeti, biljke

VATRA – predstavlja vrhunac razdoblja. Smjer: jug

Boja: crvena, narančasta, ružičasta, ljubičasta
Znak: trokut

Godišnje doba: ljeto
Područje: slava, ugled

Oprema za dom: svjetiljke, svijeće, kamin, peć, proizvodi od kože, trokutasti i piramidalni predmeti, sunčane i vatrene slike

ZEMLJA – predstavlja razdoblje tranzicije. Smjer: jugozapadno, sjeveroistočno Boja: žuta, smeđa, bež

Znak: kvadrat
Godišnje doba: kasno ljeto

Područje: ljubav, pravo i znanje (sjeveroistok)
Oprema za dom: proizvodi od gline i keramike, cigle, predmeti kvadratnih i pravokutnih oblika, slike polja, staklenici, pustinje

METAL – predstavlja razdoblje konsolidacije, materijalizacije. Smjer: zapad, sjeverozapad

Boja: bijela, srebrna, metalna, zlatna

Znak: krug
Godišnje doba: jesen

Područje: djeca, kreativnost i prijatelji, asistenti

Oprema za dom: metalni predmeti, kristali, nakit, novac, satovi, objekti okruglih i ovalnih oblika

VODA – predstavlja razdoblje odmora, opadanja. Smjer: sjever

Boja: crna, tamno plava

Znak: krivulja
Godišnje doba: zima

Polje: životni put, karijera
Oprema za kućanstvo: ogledala, staklo, svijetle kristali, slike vode i apstrakcija, akvarij, voda u svim oblicima

KORAK 4: Otkrijte svoj feng shui rođendan

Zašto je važno znati u kojem ste elementu feng shui-a rođeni? Koristeći namještaj i predmete koji su povezani s vašim elementom rođenja, moći ćete dodatno podržati energiju kod kuće. Recimo da je vaš element vatra, korisno je unijeti u dom sve što je povezano s vatrom. Možete upotrijebiti boju (crvenu, narančastu, ljubičastu, ružičastu), oblike trokuta, kamin, svjećice i tako brinete o onome što vam se daje prilikom rođenja.

Pronađite svoj rođendan na donjoj tablici i saznajte koja je vaša feng shui oznaka. Budite oprezni, jer ako ste rođeni 05.02.1950 znači da je vaš feng shui element nije metal, iako je ovaj element 1950. Vaš Feng Shui element je Zemlja (1949), jer prema japanskom horoskopu godina je počela sa 17 02. 1950. Dakle, kakav je vaš feng shui element?

KORAK 5: Definirajte svoju kartu energije

Bagua je još jedno ime za kartu energije vašeg doma. Možete ga izraditi pomoću jedne od dvije glavne feng shui metode: s klasičnim Bagua metodom ili metodom BTB Bagua.

Ako se želite pridržavati starih, klasičnih metoda, pogledajte videozapis u nastavku. U tri jednostavna koraka dolazite na svoj klasični Bague.

Jednom kad imate svoj Bagua ispred vas, znat ćete koji dio vašeg doma pripada određenom području života.

KORAK 6: Izračunajte svoj KUA broj

Broj KUA opisuje karakteristike određene osobe u određenom životnom prostoru. Vaš broj KUA kaže koji je vaš sretan smjer neba, prema kojemu tada možete opremiti svoj dom. Pomaže vam u opremanju doma s namještajem, bojanju zidova i odabiru materijala.

Kako izračunati KUA broj?

KUA broj varira prema spolu muškaraca i žena i prema godini u kojoj ste rođeni. Najlakši način je da pogledate broj KUA u pojedinačnim slučajevima.

Muškarac, rođen 1965:

Prvo, dodajte posljednje dvije znamenke vaše godine rođenja: 6 + 5 = 11
Dodajte dobivene brojeve: 1 + 1 = 2

Dobiveni broj oduzima se od 10 (muškarac rođen prije 2000.): 10 – 2 = 8
Dobiveni broj oduzima se od 9 (muškarac rođen nakon 2000.): 9 – 2 = 7

Žena, rođena 1989:

Prvo, dodajte posljednje dvije znamenke vaše godine rođenja: 8 + 9 = 17
Dodajte dobivene brojeve: 1 + 7 = 8

Dobivenom broju dodajte broj 5 (žene rođene prije 2000): 8 + 5 = 13, 1 + 3 = 4
Dobivenom broju dodajte broj 6 (žene rođene nakon 2000): 8 + 6 = 14, 1 + 4 = 5

U donjoj tablici možete pronaći informacije koji su vaši sretni načini postavljanja vašeg doma prema KUA broju.

KORAK 7: Održavajte ravnotežu i sklad

Nakon što uredite svoj dom nakon feng shui, pobrinite se da ona ostane uredna i skladna. Ako ništa drugo, pobrinite se da vaša spavaća soba, kupaonica i kuhinja uvijek budu u ravnoteži, jer oni predstavljaju sveto trojstvo vašeg doma.

Nakon što osvojite prvih sedam koraka, imate priliku nastaviti svoju potragu za istraživanjem viših razina feng shui-a ili možete pričekati naš sljedeći blog u kojem ćete otkriti nove korake prema skladnom životu nakon feng shuija.