Savjeti za roditelje: kako se pripremiti za novu školsku godinu

Godišnji odmori polako završavaju, a jesen nam se približava iza ugla. Uzbuđenje se može nanjušiti i kod školaraca i roditelja, a pripreme su u punom jeku. Kako biste bili što spremniji za nove izazove, pročitajte naše savjete i saznajte kako se najbolje pripremiti za novu školsku godinu te na što morate misliti unaprijed.

> Organizirajte radni kutak

Bez obzira na dob vašeg školarca, radni kutak je koristan za osjećaj odgovornosti i produktivnosti. Osigurajte mu poziciju u dječjoj sobi ili domu gdje će se nalaziti sav školski pribor, knjige i radni stol. Radni stol mora biti odgovarajućih dimenzija prema radnim potrebama, no i prostoriji. Razmislite o radnom stolu s ladicama radi bolje iskorištenosti prostora.

Još bitnija stavka od radnog stola je stolica. Ona mora biti udobnog sjedala i kvalitetnog naslona radi pravilnog držanja. Dijete će dosta vremena provoditi sjedeći, stoga prioritizirajte kvalitetu naspram izgleda. Kralježnica i leđa vašeg djeteta će vam biti zahvalne.

radni kutak

Radni kutak probajte pozicionirati na mjesto s dobrim osvjetljenjem, a uvijek ga možete osvježiti svjetlijim bojama i šarenim detaljima za podizanje energije. Također, naš je savjet da pripremite i stolicu za sebe, posebice ako imate đaka prvaka. Radni kutak pozitivno utječe na osjećaj odgovornosti, zadatka i produktivnosti kod djeteta, no u početku će mu možda zatrebati i vaša blizina za veći osjećaj sigurnosti.

> Nabavite pouzdanu tehnologiju

Nećemo se lagati- djeci danas treba tehnologija. Koliko god bismo voljeli i koliko bi bilo dobro smanjiti vrijeme ispred malih ekrana, činjenica je da razna istraživanja pokazuju kako se ono svake godine samo povećava. S prošlogodišnjim izazovima i karantenama na svjetskoj razini, svi su postali svjesni neosporive važnosti tehnologije u društvu. Online školovanje zahtijevalo je dobru informatičku pripremljenost o čemu je rijetko tko mislio ranije.

laptop za školu

Kvalitetan laptop trebao bi imati svatko, a ukoliko vam je dijete dovoljno staro da se samo njime služi, preporučujemo laptop za školsku upotrebu koji su cjenovno prihvatljivi, a namijenjeni za pregledavanje i uređivanje dokumenata, pretraživanje weba i povremenu upotrebu multimedijskih sadržaja. Nije loše nabaviti i slušalice, kako bi dijete jednostavnije moglo preslušavati neki edukacijski ili zabavni sadržaj, a u današnje doba nezaobilazan je i mobitel.

Ukoliko je škola blizu vašeg doma potonji uređaj možda možete izostaviti, no većina roditelja kupovinom mobitela djetetu dobiva određenu dozu sigurnosti. To ne mora biti mobitel iz najvišeg cjenovnog ranga. Dapače, i bolje da nije jer se u igri nezgode događaju često. Ipak, kod odabira mobitela svakako se raspitajte o trajanju baterije (vaš mališan će ga možda zaboraviti puniti kroz noć), kao i o veličini memorije (djeca često skidaju nepotreban sadržaj).

dječja soba

Danas postoje aplikacije kojima možete pratiti navike korištenja mobitela kod djece, pa ih iskoristite za bolji uvid. Također, provjerite korisne stranice poput Medijska pismenost.hr u slučaju potrebe za savjetima oko medijskog odgoja djece, npr. što napraviti ako se dijete ne pridržava pravila oko korištenja mobitela.

> Krenite s ranijim odlaskom na spavanje

Dobra priprema za školu uključuje i treniranje ustajanja i odlaska na spavanje. Možda zvuči smiješno, ali znate kako se loše osjećate u ponedjeljak ujutro prije odlaska na posao nakon dva tjedna godišnjeg odmora? Tako će se vaše dijete osjećati početkom škole, razdražljivo, umorno i bez koncentracije. Spriječite to i krenite prakticirati raniji odlazak na spavanje već dva do tri tjedna prije početka nastave. Tijelu će taj period biti koristan za prilagodbu bioritma.

dječji krevet

Također, dobar krevet i posebice kvalitetan madrac od ključne su važnosti. Odaberite kvalitetno i osigurajte djetetu miran san kroz noć i energično buđenje ujutro.

> Pripremite garderobu djetetu

dječji ormar

Ukoliko stane u prostor, savjetujemo da o ormaru razmišljate kao o sastavnom djelu dječje sobe. Organizirajte garderobu po policama kako bi vaše dijete prema visini moglo doći do najbitnijih i korištenih komada. Kombiniranje odjeće i samostalno spremanje za školu bitno je za osjećaj individualizma, stoga je ormar u sobi (a ne nekoj drugoj zajedničkoj prostoriji) jako koristan.

dječji ormar

U velikoj ponudi možete odabrati dječje ormare različitih dimenzija, no i raznolikih dizajna prema preferencijama vašeg djeteta. Ukoliko ga tek tražite, povedite dijete sa sobom u razgledavanje i pitajte za mišljenje o svim elementima dječje sobe. Ukoliko mu se soba sviđa, bit će zadovoljniji u njoj.

> Naoružajte se živcima

Mentalno se pripremite. Na vama je da budete potpora i oslonac djeci, no da ih i usmjerite kada zapne. Kako biste to mogli, potrebno je da ste opušteni i zadovoljni. Nervoza je zarazna 🙂

Pomozite si uz koju finu čašu kave iz aparata za kavu, kad dijete ode u krevet upalite neki dobar film na velikom TV-u i nabavite dobar krevet i madrac na kojem ćete lagano utonuti u san.  I vama će trebati energije za sve što dolazi. Samo hrabro!