Kako urediti mali prostor i pretvoriti ga u dom?

Dom je mjesto gdje se osjećamo ugodno. Za vlasnike manjih kuća, postići udobnost i funkcionalnost nije toliko jednostavno kao kada imate stotinjak kvadrata na raspolaganju. Ipak, uz malo vještine i upornosti, moguće je. U tekstu otkrivamo nekoliko korisnih savjeta kako urediti mali prostor, a da postaje praktično, vizualno privlačno i ugodno utočište.

Tajna je u izboru namještaja

Ako ste vlasnik manjeg stana, onda znate kako svaki pametno i promišljeno iskorišten centimetar prostora dobro dođe. Bilo da renovirate jedan prostor ili cijeli dom, tajna je uvijek u odabiru pravih modela namještaja, njihovih boja i oblika. Mali prostor brzo može izgledati kaotično i prezasićeno ako u njega ubacimo previše elemenata ili glomaznih, drvenih komada namještaja.

drveni stol

Evo nekoliko trikova za odabir boja i oblika namještaja za sve prostorije:

Utjecaj boja na veličinu prostorije

Osim pravog namještaja, na udobnost u malim prostorima možemo utjecati i odabirom pravih boja. Uz njihovu pomoć moguće je stvoriti posebnu čaroliju i prostor će se u trenu činiti većim.

Odaberite svijetle boje namještaja, zidova i dodataka. Držite se sličnih nijansi, a ukoliko jednoličnost želite ‘razbiti’ nekom bojom, odaberite samo jednu žarku (na primjer, žarko zelene jastuke na garnituri). Uz svijetle boje, mali prostor se neće čini samo većim, nego će se činiti uredniji i sveobuhvatniji. Tamne boje mogu brzo doprinijeti optičkom smanjenju prostora i osjećaju skučenosti.

Možete čak posegnuti za prozirnim, prozirnim namještajem. Soba će biti praktički nevidljiva, a osjećaj će biti prozračniji, laganiji.

mali prostor

Oblik i linije namještaja

Izbor oblika namještaja također može posredno utjecati na prostranost i osjećaj udobnosti u prostoru. Savjetujemo vam da se držite namještaja zaobljenih i mekih oblika. Uz modele takvog dizajna osjećamo se toplo, ugodno i sigurno. Energija slobodno cirkulira u prostoru, što će veličinu prostora učiniti nevidljivom i beznačajnom.

Za osjećaj udobnosti u domu jako je važno odabrati i pravu sjedeću garnituru. Za jednostavniji odabir, provjerite naš vodič za kupovinu sjedeće garniture. Osim mekanih materijala i kvalitetnih punjenja, razmislite o dodatnim funkcijama garniture. Neki proizvođači, poput Polipola, vam nude da sami sastavite svoju unikatnu garnituru, kao i da odaberete funkcije koje će vas još više opustiti (na primjer, podesivi naslonjač za glavu ili pomični nasloni za leđa).

kutna garnitura

Otvorenost prostora

Ukoliko imate mogućnost, otvorite prostor niskim linijama, bez visokih pregrada ili zidova.

Dodatan savjet za jako male domove: šank u kuhinji koristite kao radnu ploču, no i kao mjesto blagovanja.

mali prostor

Kako do urednog hodnika?

Predsoblje je neophodan dio stana kroz koji obično hodamo do stambenih prostora i u kojem odlažemo odjeću, obuću i druge predmete. Želimo imati sve navedeno na dohvat ruke i organizirano tako da znamo točno kamo po koju stvar otići kada odemo od kuće. Pa kako postići organiziranost malog hodnika koji će biti i ugodan i estetski dojmljiv?

Dobro organiziran hodnik trebao bi imati dovoljno veliki ormar. Ukoliko nemamo mjesta za postavljanje ormara, savjetujemo da postavite zidni ormar ili samostojeću vješalicu. Potonji će zauzeti nešto više prostora, ali ćemo s njim dobiti dodatni prostor za vješanje.

Isto vrijedi i za pohranu cipela. Ormar za cipele je dobrodošao, ali će i police za cipele biti dovoljne u slučaju nedostatka prostora.

Kod opremanja malog hodnika ključno je odabrati namještaj koji je višenamjenski. To znači da jedan komad namještaja obavlja funkciju dva ili više. Gornji dio ormarića ili police za cipele može biti i klupa za cipele i prostor za odlaganje stvari. Na ormar ili čak na zid možemo pričvrstiti ogledalo koje optički povećava prostor i u kojem možete provjeriti svoj izgled prije izlaska iz kuće.

Korisna rješenja za dječju sobu

Dječju sobu želimo učiniti organiziranom, ali i dalje toplom i prikladnom za spavanje te dječju igru ​​i kreativnost. Dijete se mora osjećati sigurno i zadovoljno u svojoj sobi.

mala dječja soba

U malim dječjim sobama važno je maksimalno iskoristiti svaki kutak i rupu prostora. Također preporučamo korištenje višenamjenskog namještaja u dječjim sobama. Time će se postići veća iskorištenost prostora, a ujedno i lakše organizirati dječju sobu u cjelini.

Primjeri višenamjenskog namještaja za dječje sobe su:

Ladica ispod kreveta u koju možete pohraniti posteljinu ili igračke za bebe i tako izbjeći postavljanje dodatne samostojeće ladice ili kutije za pohranu igračaka.

Pomični dječji stol na kotačima. To omogućuje jednostavno uklanjanje i spremanje u otvor ispod kreveta kada ga dijete ne koristi. Nakon toga može uslijediti dječja uredska stolica i odjednom dijete dobije puno prostora za igru ​​ili kretanje.

Krevet s ladicom na izvlačenje moderno je rješenje klasičnog kreveta na kat. Pomoćni ležaj je uvučen ispod kreveta i ne zauzima dodatni prostor. Odlično je rješenje u slučaju dvoje djece ili noćenja.

mala dječja soba

Moderan krevet na kat, danas dostupan u nekoliko verzija. Najčešća verzija je ona s krevetom na gornjoj, a dječjim stolom s uredskom stolicom ili policama za knjige s pretincima na donjoj. U pojedinim slučajevima stubišne stepenice koje vode do krevetića također su pretvorene u ladice u koje možete pospremiti čak i komad odjeće i tako malo rasteretiti dječji ormar.

Većoj sigurnosti djece pridonosi i pravi izbor dječjeg namještaja. Korisne ideje za opremanje dječje sobe možete pronaći ovdje.

Namještaj za mali dnevni boravak

Čak i kod male dnevne sobe važno je namještaj i pribor prilagoditi veličini sobe. Moramo posegnuti za manjim i nižim komadima namještaja jer ćemo tako postići efekt optičkog povećanja dnevne sobe. Čak i mali dnevni boravak izgledat će veći ako iskoristimo visinu prostora.

Ako polica za knjige nije moguća, police za knjige koje se pričvršćuju na zid poslužit će kao dodatni prostor za knjige. Možemo se odlučiti i za zidnu policu za knjige, ali u ovom slučaju preporučamo visoke okomite police za knjige.

polica za knjige

Višenamjenski namještaj također je prikladno rješenje za dnevne sobe. Takav namještaj je modularan, promjenjiv i može se odmah prilagoditi vašim potrebama. Na taj način možete brzo izvući radni stol s police, a krevet iz kauča. Kupnjom većeg ogledala moći ćemo postići optičko povećanje dnevnog boravka.

Mali prostor brzo i jednostavno

Koji god prostor želite opremiti pametno i povoljno, savjetujemo vam da se držite glavnog pravila manje je više! Za opremanje doma ne mora biti stresno – pročitajte naše savjete i držite se 5 jednostavnih pitanja koja možete vidjeti ovdje. U našoj online trgovini Harvey Norman uvijek možete pronaći koristan savjet te veliku ponudu namještaja vrhunske kvalitete i izvrsnog dizajna za sve prostore vašeg doma. Neka opremanje počne!