Kakvu ploču za kuhanje izabrati i zašto?

Kuhinja je srce svakog doma, mjesto okupljanja, smijeha i fine hrane. Središte kuhinje je ploča za kuhanje pored koje provodimo puno vremena, gdje testiramo i usavršavamo kulinarske vještine ili jednostavno pripremamo obrok za najmilije.

Kako bi nam navedeni prostor bio još draži i vrijeme u kuhinji produktivno provedeno, bitno je imati kvalitetnu kuhinjsku ploču. Ona ne troši puno energije, lako se čisti, brzo se zagrije, održava željenu temperaturu, ne uništava tave i lonce… Zahtjeva je mnogo, no srećom, tehnologija se razvija upravo prema našim potrebama. Tko zna, možda uskoro u ponudi dobijemo i ploču koja kuha sama, no do tada je bitno znati koja je za nas najprikladnija.

Ploče za kuhanje- vrste, prednosti i nedostaci

Prije ste mogli birati između plinske ploče za kuhanje i električnih s klasičnim emajliranim pločama. Današnje suvremene električne ploče dolaze s mnogo dodatnih pogodnosti te osim klasičnih postoje i indukcijske te staklokeramičke. Zanimljiva opcija su i kombinirane koje sadrže električnu zonu i plinske plamenike. Najvažnija promjena dogodila se pojavom ugradbenih ploča koje su puno praktičnije zbog lakšeg održavanja i optimizacije prostora.

 

U velikoj ponudi teško je procijeniti kakva bi vama najbolje odgovarala, stoga se prije kupnje dobro informirati. Kućanske aparate ne kupujete često tako da je bitno kupiti kvalitetno i po potrebama. Razmislite o budžetu, prioritetima, prostoru i vašim preferencijama kuhanja. Razmislite kuhate li velike količine, kuhate li više vrsta jela odjednom ili kuhate jela kojima treba dulje reduciranje i održavanje temperature. Manje ploče sadrže 1-2 polja za kuhanje, a velike čak do 6. Najčešće ploče u ponudi su one od 4 polja. One su dovoljne za većinu kućanstva, dok se veće najčešće koriste u poslovne svrhe (restorani).

Električne ploče za kuhanje

Obična ili indukcijska– pitanje je sad? Iako još uvijek prevladava mišljenje kako su indukcijske ploče puno skuplje od električnih, to nije tako. Provjerite ponudu i shvatit ćete o čemu govorimo. Prava prednost indukcijske ploče je što se brzo pokreće, zagrije i odlično kontrolira toplinu. Hrana je brzo pripremljena, ploča se isključuje kada na njoj nema posude te se toplina puno manje gubi jer se zagrijava samo posuda, a ne i ploča. Sve navedeno dovodi do manje potrošnje i veće sigurnosti kod upotrebe ploče.

Ploče mogu imati i ugrađene dodatne opcije, pa tako Samsung proizvodi ploče sa sigurnosnom funkcijom. Naime, upravljački dio ploče može biti zaključan u slučaju da vaše dijete slučajno ili u igri pritisne gumbiće ploče. Odlična funkcija je i Bridge funkcija Electrolux ploča.  Funkcija kombinira dvije zasebne zone ploče u veliku površinu . Namijenjena je za kuhanje u velikim posudama, za ravnomjerno površinsko zagrijavanje.

Indukcijska ploča

Indukcijske ploče se kao i staklokeramičke lako čiste, a danas postoje i razna, jeftina sredstva za njihovo temeljito čišćenje. Okolnu površinu možete prebrisati i dok se hrana kuha jer nema straha od opeklina. Ako se odlučite za indukcijsku ploču budite svjesni kako uz nju morate nabaviti i odgovarajuće posude s feromagnetskim dnom. Postoji mogućnost da ćete se iznenaditi koliko takvih lonaca i tava možda već posjedujete, samo do sada niste o tome razmišljali.

Nedostatak takvih ploča je što ispod mnogih ne možete ugraditi pećnicu. Također, ako vam se uništi zahtijeva servis i dosta novaca. Prednost električnih običnih ploča je što im je izbor veći i možete koristiti sve vrste lonaca, no pripremite se na gubljenje topline i veći račun za struju, stoga ako ih kupujete- kupujte kvalitetno.

Plinske ploče za kuhanje

Rasprava oko električne i plinske ploče najčešće se svede na energiju. Samo kratak pogled na forume vezane za ovu temu pokazuje kako većina ljudi kao najveću prednost plinske ploče navodi uštedu. Plin je jeftiniji od struje, no više se i troši. Kupnjom dobre kvalitetne ploče, a pogotovo indukcijske ploče, razlika u potrošnji energije plina i struje može se jako smanjiti, ako ne i ujednačiti. Struja vam pruža komfor, pogotovo ako nemate ugrađeni plin nego morate brinuti o plinskim bocama.

Plinska ploča

Vjerojatno ste barem jednom svjedočili situaciji gdje je baš kada ne treba, kada se priprema neko veliko slavlje ili ručak te kada su potrebna sva polja ploče za kuhanje, nestalo plina u boci. I onda nastane drama. Ipak, prednost plina nad klasičnom električnom pločom (ne indukcijskom) je kontrola nad toplinom. Toplina se ne raspoređuje ravnomjerno, stoga je period kuhanja dulji. Postoje sigurnosne funkcije ploča na plin poput Candy-evog Sicur Flame (prekid dovoda plina ako se plamenik slučajno ugasi), no sigurnost najviše ovisi o vama. Ploče za kuhanje koristite s puno pažnje.

Kombinirane ploče za kuhanje

Kombinirana ploča

Ako niste sigurni što je najbolja opcija za potrebe vašeg kućanstva ili vas, uvijek možete testirati opcije kupnjom kombinirane ploče. Plinska polja + električna zona, staklokeramika + plin ,  indukcija + staklokeramika dat će vam širi spektar mogućnosti i omogućiti ispitivanje pogodnosti te nedostataka svake. Tada se još samo morate odlučiti za boju ploče koja odgovara vašoj kuhinji i možete krenuti s pripremom najdražih obroka!