Klasični, štapni ili robotski usisavači- koji su najbolji?

U velikoj ponudi usisavača gotovo je nemoguće pronaći savršeni. Klasični, štapni ili robotski usisavači– funkcija im je ista, no vrlo su različiti. U jednom trenutku morate se odlučiti, a odluka ovisi o prostoriji koju usisavate, površini, utičnicama za struju, vašem fizičkom stanju…

Kada odredite način korištenja usisavača, svoj prostor ćete lako održavati čistim.

KLASIČNI USISAVAČI

Klasični usisavač je univerzalni izbor za svaki dom. Ova vrsta najčešće se kupuje i koristi, većinom zbog jednostavnosti korištenja i navika usisavanja. Iako imaju kablove, opcije poput kugličnih ležaja i kvalitetnih kotačića mogu pomoći izbjeći sudaranje.

Izuzetno su funkcionalni jer dolaze s nastavcima kojima možete usisati svaki kut prostorije, riješiti se mrvica ispod ormara ili uskih prostora. Nastavak sa četkicom omogućuje usisavanje svih vrsta podnih površina, a opcija bez četkice odlična je za usisavanje tepiha, garnitura ili zavjesa.

Ovakvi usisavači imaju kapacitet do 4,5 litara prostora za sakupljanje prašine. Prašina i prljavština se može sakupljati u vrećici ili posebnom spremniku. Gorenje usisavači imaju Full Indikator pokazivač koji vas obavještava kada je vrećica ili spremnik pun.

usisavač

Pogodnost vrećica jest što ih možete baciti nakon punjena, no negativno je što ih upravo zbog toga morate često mijenjati i kupovati. Prednost usisavača sa spremnikom je što štedite novac koji biste potrošili na vrećice i ekološki su bolji izbor, no u samom startu su mrvicu skuplji.

Zbog velike ponude cijene klasičnih usisavača kreću se u širokom rasponu- od 400 kuna do 3000 kuna. Što se sve nudi pogledajte ovdje.

ŠTAPNI USISAVAČI

Štapni ili baterijski usisavač prva je revolucija usisavanja. Nakon klasičnog usisavača kojeg morate vući za sobom, a pri tome paziti na žice koje vam se petljaju ispod nogu, ovo je bio preporod za mnoge kojima je usisavanje zadavalo muke. Kako mu ime kaže, usisavači ove vrste rade na baterije omogućujući vam slobodnije kretanje po prostoriji.

Osim lakšeg kretanja, njihov dizajn omogućuje uspravnije držanje i manje pritiska na kralježnicu jer nema hodanja u sagnutom položaju. Bez obzira, vrlo jednostavno možete doći do prašine ispod ormara, a odličan je i za čišćenje stepenica.

Baterijski usisavači imaju različito vrijeme upotrebe koje ovisi o vremenu trajanja baterije nakon čega se usisavač mora staviti puniti. Kod kupnje razmišljajte o površini prostora koji usisavate. Određeni Bosch usisavači imaju vrijeme rada do 80min, no u ponudi proizvoda nude i usisavače s izmjenjivim baterijskim sklopom s kojim si vrijeme usisavanja možete produljiti.

Istu mogućnost imaju i neki Samsung usisavači opremljeni dvostrukim adapterima za punjenje. Time ne samo da možete zamijeniti bateriju, već obje napuniti istovremeno, i to u nešto više od 3 sata.  Uzmite u obzir da vrijeme trajanja baterije uvijek ovisi o snazi usisavanja. Ako usisavač radi maksimalnom snagom, baterija će kraće trajati.

usisavač na baterije

Osim vremena upotrebe, baterijski usisavač definiran je i manjim spremnikom za prašinu. Najčešće su do 1 litre. Ova vrsta usisavača dolazi s raznim vrstama dodataka za čišćenje različitih površina, poput 3u1 varijanti  Electrolux usisavača.

Napredna tehnologija baterijskih usisavača očitava se kroz različite funkcije, a među njima prednjači DYSON V11 Absolute Extra Pro sa Torque-drive podnim nastavkom koji se prilagođava svim podovima te s visokoučinkovitom filtracijom cijelog uređaja koji uništava 99,9% mikroskopski sitnih čestica. Samim time odličan je za osobe sklone alergijama. Napredne funkcije utječu na cijenu usisavača, no uvelike olakšavaju čišćenje.

Cijene štapnih, tj. baterijskih usisavača kreću se od 200kn (mali, ručni usisavači koji su vrlo korisni za čišćenje mrvica na stolu i ispod njega), pa do najkvalitetnijih usisavača od 7000kn koji vas nikad neće iznevjeriti.

ROBOTSKI USISAVAČI

Savršen izbor za sve kojima je usisavanje noćna mora! Umjetna inteligencija radi za vas dok vi odmarate, spavate, radite… Mala Roomba ili Deboot od Ecovacsa učinit će vaš život puno jednostavnijim. Naravno, kupnjom ovog usisavača dobivate posebne pogodnosti i komociju, stoga u samom startu plaćate više.

Cijene se kreću od 1500 kuna do 11 000 kuna. Mnogi robotski usisavači jednim punjenjem čiste i do 150m² te sami odlaze na punjenje kad im se baterija isprazni. Sve rade za vas, vi ih samo kontrolirate.

robotski usisavač

Robotski usisavači dolaze s raznim specifikacijama. Određeni modeli imaju specijalne programe za brisanje poda uz usisavanje, a neki pojačane programe za sakupljanje dlaka, stoga su odlični za osobe s kućnim ljubimcima.  Malu umjetnu inteligenciju možete kontrolirati pomoću aplikacija za vaš pametni telefon, pratiti preko videostreama, a sada su dostigli i nove razine.

Ecovacs i iRobot usisavačima možete postaviti virtualne granice i time mu ograničiti prostor usisavanja ili spriječiti pad po stepenicama. Samostalno učenje putem AIVI tehnologije omogućuje usisavaču da optimizira čišćenje , a skeniranje katova da stvori zapis i plan usisavanja. Roomba iRobot posjeduje i Dirt Detect  senzore koji prepoznaju koncentriranu prašinu i navode robota na detaljnije čišćenje.

Koji god usisavač izabrali pazite da vam nije previše težak, da ga možete jednostavno koristiti i ono najvažnije, da vaš prostor nakon korištenja bude čisti, bez prljavštine i mrvica na tepihu.

Sada kada znate prednosti i mane svake kategorije usisavača, preostalo vam je samo da iz velike ponude izaberete svoj!