Kupujete klima uređaj? Evo što trebate znati prije odabira

Dolazi lipanj, a s njime i nekad priželjkivane, ali većinom naporne vrućine. Kako biste si osigurali ljeto bez muka, znojenja, umora i bezvoljnosti, nabavite klima uređaj na vrijeme.

Klima više nije luksuz, ona je u današnjem vremenu potreba. Razni proizvođači svake godine razvijaju nove tehnologije i funkcije koje nam pomažu ne samo s temperaturama, već i s pročišćavanjem zraka. Samim time, klima uređaj, osim što ima utjecaja na vaše raspoloženje za vrijeme ljetnog perioda, ima utjecaja i na vaše zdravlje. Kako biste odabrali idealnu klimu za sebe i svoje potrebe, informirajte se prije kupovine. Donosimo par faktora na koje trebate pripaziti.

Klima uređaj prema kategoriji

Postoje dvije osnovne kategorizacije klima uređaja: zidne klime i prijenosne klime. Zidne klime ili  statični sustavi su one koje najčešće viđamo, a možete ih prepoznati po dvije jedinice (vanjskoj i unutarnjoj). S druge strane, prijenosni klima uređaji odlični su za ljude koji se puno sele ili nemaju mogućnost postaviti statični sustav u svojem domu. Ovakva vrsta uređaja je, kao što joj naziv govori, prenosiva, no ima manji rashladni učinak te troše više energije.

klima uređaj u domu

Veličina prostora

Kao i za svaki drugi proizvod, odabir klima uređaji morate prilagoditi svojim potrebama, to jest veličini svojeg prostora. Veličina prostora proporcionalna je snazi klime koja vam je potrebna. Postoji predviđena kategorizacija koja izgleda ovako:

  • 2,5 kW– do 30m2
  • 3- 4,5 Kw – do 50 m2
  • 5-6 kw – do 70m2
  • Od 6 kw – od 80m2

Ipak, iako vam ova tablica može pomoći kao orijentir, činjenica je da i drugi faktori, poput vanjske temperature, kvalitete stolarije, lokaciji prostora i slično, može utjecati na mogućnost rashlađivanja. U nekim situacijama klima snage 2,5 kw može biti savršena za prostorije od 25m2, a u drugom preslaba za prostoriju od 25m2. Savjetujemo da se prije odabira svakako posavjetujete sa stručnjakom.

korištenje klima uređaja

Spavajte kao beba uz tihu klimu

Klima uređaj vas ne bi trebao buditi. U prosjeku su vanjske jedinice glasnoće oko 60 DB, a unutarnje oko 30 DB. Zanimljivo je da je to razina buke običnog razgovora, stoga vam ovakav klima uređaj ne bi trebao predstavljati problem.

Učinkovitost i potrošnja

Energetski razred klima uređaja povezan je s SEER faktorom i EU normama koje zabranjuju uvoz klima ispod B razreda. Da bi neki uređaj ušao u najvišu kategoriju A+++, mora imati SEER najmanje 8,5. Iako visoko učinkoviti uređaji u startu više koštaju, u konačnici se isplate.

Proizvođači

Među najpoznatijim uređajima klima uređaja u većini tekstova, foruma i rasprava pronaći ćete japanske brendove. Prva mjesta na ljestvici drže Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba, Daikin, no i jeftiniji uređaji poput Hyundai, Vivax, Gorenje, Haier, Hisense, LG, Maxon imaju nove, moderne tehnologije i modele koji će odlično obaviti posao.

klima uređaj

Inverter tehnologija

Prije desetak godina inverter tehnologija bila je prava revolucija u svijetu klimatizacije. Danas je inverter postao standard. Inverter klima uređaj omogućuje sljedeće brzo postizanje optimalne temperature, promjenjivu frekvenciju rada, omogućuje uštedu energije 30% – 40 % (u početku radi punom snagom, a kada postigne temperaturu regulira ispuh da je održi). Inverter motori također imaju manju razinu buke, duži vijek trajanja te mogućnost ga hlade i griju čak i kod temperatura od – 15 ⁰C.

Kako bismo vam olakšali potragu, donosimo našu top 5 preporuku klima uređaja sa inverter tehnologijom koju možete vidjeti ovdje.

Funkcija klima uređaja na koje obratite pozornost

Timer koji vam omogućuje paljenje u određeno vrijeme, posebna funkcija tihog rada za korištenje klime tijekom noći odlični su za komociju. Također, postoje klime sa ugrađenim Human Senzorom koji detektira ljude u prostoriji te ako nema nikoga, uključuje ekonomičan rad te time štedi energiju. Osim toga, napredak tehnologije doveo je do toga da ne morate tražiti daljinski upravljač, već temperaturu klima uređaja možete kontrolirati pomoću aplikacije na vašem mobitelu.

Kada birate klima uređaj, raspitajte se i o funkciji pročišćavanja modela. Određeni modeli imaju posebne tehnologije koje omogućuju filtriranje prašine, smanjenje onečišćenosti te sveukupno, bolje okruženje za vaša pluća.

klima

Montaža

Budite svjesni da u slučaju kupovine klima uređaja, proces ne završava odabirom idealnog modela, već njegovom montažom. Najjednostavnija opcija je prilikom kupovine klime odmah uzeti i uslugu montaže. Osim što se tako osigurate da će posao odraditi pravi profesionalci, na taj način riješite i dvije muhe jednim udarcem.

montaža klima uređaja

Godine jamstva

Bez obzira koliko kvalitetan uređaj kupili, uvijek postoji mogućnost da nažalost, negdje dođe do kvara. Savjetujemo da potražite klima uređaj koji uz standardne 2 godine jamstva ima i dodatne godine proizvođačeve sigurnosti. Osim toga, uvijek možete odabrati i opciju Zaštite Plus koja vrijedi nakon isteka proizvođačevog jamstva te uključuje posebne i dodatne pogodnosti. Provjerite o čemu se točno radi i potražite nas na našim adresama adresama. Pomoći ćemo vam da iz velike ponude, odaberete klimu uz koju ćete biti zadovoljni godinama.