Koji aparat za brijanje kupiti?

Prelazak sa žileta i britvica na brijaće aparate nikad nije odluka koju donosite preko noći, a još je teže, jednom kada se odlučite, odabrati najbolji model za svoje potrebe. Kako bismo vam pomogli u potrazi i olakšali vam cijeli proces- kako pronalaska idealnog uređaja, tako i brijanja- donosimo savjete koji aparat za brijanje kupiti.

Kada bismo radili istraživanje posjećuje li više žena kozmetičke salone nego muškaraca brijačnice, vjerujemo da bi prve skupine bilo puno više. Iako postoje vrlo dobri razlozi zašto su saloni za brijanje i dalje aktualni, većina muškaraca odlučuje se samostalno brinuti i njegovati svoju bradu. Taj proces često uključuje model poraza i pobjeda, ili preciznije, žileta i porezotina. Poneki odustanu, pa završe kao Dumbledore. Poneki pronađu dovoljno dobru tehniku, pa postanu indiferentni. A poneki krenu u potragu za idealnim uređajem koji će im olakšati život.

muškarac se brije

Koji aparat za brijanje kupiti? – pitanje je sad.

Ako pomislite da vam je teško kada se morate obrijati, pokušajte zamisliti kako su to nekada radili vaši pradjedovi, a kamoli muškarci stotinama godina prije. Danas barem imate opcije, i ako smijemo naglasiti, neke vrhunske opcije.

Prednosti brijaćeg aparata naspram britvica:

  • Ušteda vremena – uz aparate za brijanje brijete se rjeđe i brže
  • Duži životni vijek aparata- traju dulje od običnih britvica i žileta
  • Sigurnije brijanje bez porezotina- dosta je rana na licu od tupih žileta
  • Nema kupovine pjene- uštedite na dodatnom priboru
  • Temeljito i glatko brijanje- nema potrganih, grubih ostatka dlačica

brijaći aparat

Osim ovoga, brijaći aparati su nježniji prema koži, smanjuju mogućnost iritacije i crvenila te stvaraju manje nereda. Ovisno o modelu aparata, dolaze s brojnim funkcijama i mogućnostima, stoga je bitno da razmislite o svojim navikama i željama.

Rotacijski ili brijać s folijom/mrežicom

Jeste li sretni sa svojom trodnevnom bradicom ili već drugi dan nakon brijanja imate potrebe skratiti tih 2 mm? Ukoliko bradu brijete češće, za vas je brijaći aparat s folijom. On funkcionira tako da podiže dlačice i krati ih preko vibrirajućih oštrica skrivenih ispod metala, približavajući se koži i omogućujući preciznost. Također, aparati s folijom/mrežicom odlični su za predio lica, dok se za bolje prianjanje i praćenje kontura lica, vrata i čeljusti obično preporučuju rotacijski brijači. Njihove rotacijske glave slijede oblik vaše brade i lica te temeljito briju polaganim, kružnim pokretima. Najčešće su namijenjeni za one koji bradu krate jednom tjedno te se ovakvi aparati dobro nose s malo duljim dlačicama. Također, rotacijski brijaći su obično nešto tiši, dok su folijski sličniji brijanju s britvicom.

rotacijski aparat za brijanje

Među najpoznatijim rotacijskim brijaćim aparatima su neki Philipsovi i Remingtonovi modeli, a za aparate s mrežicom su tu Braun i Rowenta. Razlikovat ćete ih po izgledu, a u asortimanu svakog proizvođača nalazi se više modela iz različitih serija, gdje je tehnologija svakog novijeg bolja od prethodnog.

Aparat za brijanje koji donosi komociju

Koje je najčudnije mjesto gdje ste se brijali? Neki muškarci svoju bradu održavaju jedino u kupaoni, ispred ogledala i iznad umivaonika. Ipak, današnji modeli aparata za brijanje imaju opciju rada sa strujnim kabelom, rada na baterije i rada na punjenje. Neki imaju kombinaciju kabla i bežičnog rada. To znači da, ako vam se brijaći aparat isprazni, brijanje ne mora stati na neko vrijeme, već ga možete ukopčati u kabel i nastaviti dalje.

Punjenje aparata je različito i ovisi o modelu. Većinom se radi o jednom satu punjenja za 60-90 minuta bežične upotrebe, ovisno o modelu.

Još jedna od stavki na koju morate pripazi kod kupovine je ima li aparat mogućnost suhog i mokrog brijanja. Većina danas ima, pa vam tako omogućuju brzo brijanje ‘na suho’ te brijanje s pjenom ili gelom koji u praksi pružaju više nježnosti. Neki noviji modeli se čak mogu koristiti i ispod tuša, pružajući vam dodatnu komociju. Sjećate se što smo prvo pitali? Da, brijanje u kadi s vremenom će postati sve manje neobično.

brijanje tijela aparatom za brijanje

I posljednje, mnogi modeli dolaze s različitim nastavcima. Nastavci su bitni jer uz njih aparat za brijanje ne služi samo za lice, već omogućuje širu komociju i njegu cijelog tijela.

Trimeri

Za sve koji ne trebaju brijanje, već učestalo oblikovanje brade i održavanje jednake duljine, preporučujemo da provjere trimere i njihove mogućnosti.

Cijena vs. Kvaliteta

Mogućnosti je puno. Brijanje ispod tuša pronaći ćete kod novijih modela poznatih proizvođača, no samim time i njihova cijena će biti skuplja. Kao i svaka druga tehnologija, i brijaći aparati se razvijaju, dobivaju nove funkcije i svakim modelom donose nove vrijednost. Primjerice, Philipsov rotacijski model koji je trenutno okvirno 700kn ima glave koje se pomiču u 5 smjerova, dok onaj najnoviji serije 9 ima 8 rotacijskih smjerova. Barunov model serije 5 ima 3 oštrice, dok ovaj noviji serije 9 ima 5 elemenata koji u jednom potezu hvataju više dlačica za besprijekorno brijanje.

Cjenovni rang je stvarno širok te ide od okvirno 400, pa do 3 tisuće kuna. Razmislite o mogućnostima i potrebama te napravite zlatnu sredinu i pronađite optimalno rješenje. Čitajte opise na modelima, usporedite ih sa starijom i novijom verzijom te pronađite razlike. Ukoliko bradu brijete jednom tjedno, nemate osjetljivu kožu i zadovoljni ste svojim izgledom kada je ona i 4mm duljine, vjerujemo kako vam neće biti teško pronaći nešto što će biti i funkcijski i cjenovno prihvatljivo. S druge strane, oni koji imaju više briga, moraju si dati malo veći financijski raspon i više vremena za potragu.

muškarac s bradom se smije

Provjerite odličnu ponudu aparata za brijanje i bacite se u istraživanje! Želimo vam puno sreće u potrazi i savjetujemo da se ne mučite previše. Znate da ionako, na kraju krajeva, svaka brada bolje izgleda kada se smijete 🙂