Koji krevet je najbolji izbor za sretan odnos!

Dobar san je jedan od osnovnih uvjeta za dobar osjećaj tijekom dana.

Na kvalitetu spavanja utječe mnogo različitih čimbenika, uključujući i vašu bolju polovicu. Spavanje u dvoje zvuči vrlo romantično, ali pored romantike, stvarnost donosi i partnerske pokrete, prerano zvonjenje budilice, borbu za pokrivač i hrkanje. Zaljubljivanje na početku veze prevladava sve probleme, ali s vremenom oni mogu postajati sve neugodniji. Svaki sukob s partnerom može se spriječiti čim počnete dijeliti krevet. Rješenje leži u pravom odabiru kreveta!

Kako odabir kreveta može utjecati na vaš odnos?

Kupnja novog kreveta u teoriji izgleda jednostavno. Čim se s tim suočite u praksi, vidjet ćete da to zahtijeva mnogo razmišljanja od vas i vašeg partnera. Osim materijala, dizajna i cijene, potrebno je odlučiti i o pravoj veličini za novi krevet. Od svih tih značajki, upravo veličina kreveta određuje kvalitetu sna u paru.

Veličina kreveta je bitna za dobar san

Malo prostora, veći problemi

Na manjem krevetu osjetit ćete po noći svaki partnerov pokret, što brzo može dovesti do ometanja spavanja, čak i ako imate lagani san. Prekidi spavanja, prerano buđenje ili nesanica mogu završiti s ozbiljnim zdravstvenim problemima, seksualnom disfunkcijom i svađom u partnerskom odnosu. Na privatnoj medicinskoj školi Paracelsus u Nürnbergu 2016. godine napravljeno je istraživanje koje je pokazalo da se problemi sa spavanjem javljaju istodobno s bračnim problemima. Rezultati druge studije provedene na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji 2013. pokazale su da bi se zbog nesanica jednog od partnera sljedeći dan mogao pretvoriti u svađu.

Više prostora, bolji omjer

Stručnjaci kažu da je za dobar odnos ključno da se partneri odmore, da što više komunicirajujer će na taj način biti zadovoljniji i sretniji. Dobro spavanje pozitivno utječe na čovjekovo emocionalno, mentalno i fizičko blagostanje, te je zbog toga vrlo važno da svaki partner ima dovoljno prostora u krevetu.

Kako izabrati dobru veličinu kreveta

Koliki bi trebao biti bračni krevet?

Najbolja veličina kreveta za parove, za zdrav i spokojan san iz noći u noć, je u dimenzija 180 x 200 cm. Ovakvu veličinu kreveta dobili biste čak i kada biste kombinirali dva klasična kreveta za jednu osobu, što znači da svaki partner ima dovoljno prostora. Iako je velik, krevet od 180 x 200 cm ipak pruža dovoljno intimnosti i bliskosti. Dokazano je da kvalitetan san u zajedničkom krevetu smanjuje stres, povećava osjećaj sigurnosti i omogućava dublju povezanost između partnera.

Gledano s praktičnog stajališta, ova veličina kreveta također vam omogućuje odabir bilo koje dimenzije posteljine. Možete odabrati, na primjer, dvije manje posteljine ili jednu veliku posteljinu koja pokriva čitav krevet. Ista odluka može se donijeti i prilikom kupnje madraca. Krevet od 180 x 200 cm omogućava svakom partneru da spava na svom madracu u dimenziji 90 x 200 cm ili se možete odlučiti za zajednički krevet u dimenzijama okvira kreveta.

Krevet u dimenziji 180x200 cm

Spavajte zajedno ili pojedinačno

Ako se odlučite kupiti dva madraca u dimenziji 90 x 200 centimetara, to znači da ćete manje ili uopće nećete osjećati pokrete svog partnera kada se okreće ili ustaje iz kreveta. Odvojeni madraci međusobno su neovisni, tako da je spavanje mnogo mirnije nego na zajedničkom krevetu. Na manjem madracu je mnogo lakše zamijeniti plahte nego na većem, isto vrijedi i za okretanje madraca iz zimske u ljetnu stranu i obrnuto. Kupnja dva madraca idealno je rješenje za parove koji se ne mogu složiti s tvrdoćom madraca. Na primjer, možda bi se vama dopao mekani madrac, dok partner više voli srednje tvrdi madrac. Možete se odlučiti za kupnju dva potpuno različita madraca, ali morate provjeriti da li su madraci iste visine.

Ako ste voljni uložiti više u madrac, tada možete odabrati i dimenzije 180 x 200 cm s tehnologijom koja smanjuje prijenos vibracija s jedne strane madraca na drugu. Jedan od takvih madraca je Hilker, koji pruža do 3 puta manje osjećaja pokreta koji se pojavljuju na strani od partnera.

Najnovija ponuda kreveta

Odluku o novom krevetu treba dobro razmotriti jer predstavlja ulaganje na duže razdoblje – obično nekoliko godina. Za lakši odabir pogledajte najnoviju ponudu kreveta u trgovini Harvey Norman. Sigurni smo da ćete pronaći pravo rješenje za svoju oazu mira i opuštenosti.