Dječje sobe – Kreativni prostori za igru, učenje i odmor

Dječja soba je ključno mjesto za rast i razvoj svakog djeteta, ali i mali kutak doma u kojem imaju svoju privatnost. Tamo mališani provode vrijeme igrajući se, učeći i spavajući. Jako je važno stvoriti dječju sobu koja će potaknuti kreativnost, razvoj motoričkih vještima i pružiti djetetu osjećaj udobnosti i sigurnosti. Naposljetku, to je prostor u kojemu trebaju mir i tišinu kako bi se mogli koncentrirati na čitanje, učenje i rješavanje domaće zadaće u školskoj dobi. Dječje sobe bitno je posve prilagoditi u skladu s individualnim potrebama djeteta.

Planiranje i dizajn dječje sobe

Dječja soba je prostor u kojem vaše dijete provodi značajan dio svog vremena. Kako biste stvorili inspirativno i poticajno okruženje, važno je pažljivo planirati i dizajnirati dječju sobu. Donosimo vam nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost.

dječja soba, harvey norman

Odabir teme i stila

Roditelji najbolje poznaju svoje dijete. Razmislite koji su to interesi vašeg dječaka ili djevojčice, ono nešto što će ih „držati“ još neko vrijeme. Tako ćete lako doći do teme za dječju sobu, a neke od popularnih tema koje vas mogu inspirirati su princeze, superheroji, svemir, šume, džungle i auti.

Neki roditelji preferiraju birati neutralne boje, a posljednjih nekoliko godina su izuzetno popularne bež nijanse. Tamo sama dječja soba vizualno ne iskače u toj mjeri od ostatka životnog prostora, a ako ste se odlučili na taj stil, svakako ubacite pokoji dječji detalj.

Sigurnost i funkcionalnost

Ovisno o dobi djeteta, potrebno je obratiti posebnu pozornost na različite potrebe u vidu sigurnosti i funkcionalnosti. Što su djeca veća, to će funkcionalnost više prevagnuti od elemenata za dodatnu sigurnost. Tako je poželjno da za predškolski ograničite oštre rubove namještaja dječje sobe, kako bi spriječili mogućnost ozljeda. S druge strane, kada dijete krene u školu, potrebno je više pažnje usmjeriti prema odvajanju prostora za učenje, igru i odmaranje unutar dječje sobe.

Znamo da u ovom trenutku vjerojatno pokušavate učiniti igračke lako dostupne djetetovoj dobi i visini, no svakako uzmite u obzir da će za tren odrasti. Upravo iz tog razloga, pripazite da dječja soba omogućuje fleksibilnost u vidu prilagodbe, kako dijete raste.

Organizacija i pohrana

Kada djeca imaju svoju sobu, postaju odgovorni za organizaciju i održavanje svog prostora urednim. Tako dječja soba neposredno utječe na razvijanje organizacijskih vještina kroz slaganje igračaka, ali održavanje čistoće i reda. Ove vještine su jako važne za njihovu budućnost, kako bi se naučili odgovornosti, samostalnosti i upravljanjem vlastitim prostorom.

Upravo zato dobra organizacija i pohrana ključne su za održavanje urednosti dječje sobe. Rasporedite ladice i ormariće na način koji je dostupan djetetu i olakšava mu samoorganizaciju. Upotrijebite oznake i sustave za sortiranje kako bi dijete naučilo održavati red i preglednost u svojoj sobi. Iskoristite vertikalni prostor koristeći police na zidovima kako biste stvorili dodatni prostor za igračke i knjige.

Namještaj za dječje sobe

dječja soba, harvey norman

Kreveti i madraci

Dječji kreveti trebaju biti udobni, sigurni i prilagođeni djetetovoj dobi. Veličina dječjeg kreveta jedan je od faktora koji svakako morate razmotriti prije same kupovine. Vodite računa da djeca brzo rastu, stoga je bolje odabrati standardnu veličinu dječjeg kreveta i madraca.

Također, kreveti na kat mogu biti odličan izbor ako dijete dijeli sobu s braćom ili sestrama. Ovo je odlično rješenje i za nešto manje prostore, jer ćete prostor koji bi inače služio za krevet moći iskoristiti za još jedan radni stol ili kutak za igračke.

Prilikom odabira dječjeg madraca, važno je odabrati madrac koji pruža udobnost rastućem tijelu djeteta. Dječji madrac bi trebao imati odgovarajuću potporu za kralježnicu tijekom spavanja. Preporučljivo je odabrati madrac koji je prikladan za dob djeteta i koji je izrađen od visokokvalitetnih materijala.

dječja soba, harvey norman

Stolovi i stolice za učenje

Kada vaši mališani krenu u školu, dječja soba postat će mjesto za učenje i pisanje zadaća. Miran prostor pomoći će im da zadrže koncentraciju i posvete se svojim novim zadacima. Zato je važno osigurati prostor u dječjoj sobi namijenjen za učenje.

Svakako će vam trebati radni stol i ergonomska stolica, koja će pružiti podršku djetetovoj kralježnici i omogućiti udobno sjedenje. Imajte na umu da će većinu dana u školi provesti sjedeći na neudobnim stolcima, stoga će učenje ipak teći malo lakše uz dozu komfora i kvalitetnu potporu kralježnici djeteta u razvoju.

Jednako tako, vodite računa o tome da visina stola i stolice odgovara djetetovoj visini, kako bi imali pravilan položaj tijekom učenja i pisanja.

Ako vam je važno da soba bude ujednačena, odnosno da radni stol i stolica ne odskaču dizajnom od ostatka sobe, uvijek se možete odlučiti za neku od kolekcija dječjih soba koje odgovaraju željama i potrebama vašeg djeteta. Tako ćete lako postići da ormar, komoda, krevet i radni stol izgledaju vizualno ujednačeno.

S druge strane, svaki tinejdžer želi mladenačku sobu, koja ne daje dojam dječje sobe već daje prizvuk spavaće sobe za odrasle. Sobe za mlade tako izražavaju osobni stil i karakter, a ujedno su funkcionalne, kvalitetne i izdržljive. Takav tip sobe ćete vjerojatno odabrati jednom, stoga vodite računa o tome da je namještaj trajan i izdržljiv.

Ormari i police

Kada ste ograničeni prostorom dječje sobe, dobar odabir ormara i polica u dječjoj sobi igra ključnu ulogu. Ako ste prvi puta u potrazi za ormarom za dječju sobu, razmatrajte onaj dječji ormar u kojem će biti dovoljno mjesta za svu odjeću tijekom odrastanja. Osim odjeće, vaši će mališani u ormare spremati i igračke te druge stvari koje neće željeti da stoje razbacane po sobi. Upravo zato ormari u dječjoj sobi trebaju biti prostrani.

Svi oni koji muku muče s manjim prostorima, bit će oduševljeni što danas postoje čitave dječje sobe koje se mogu osloniti na jedan zid i dolaze u jednom komadu s malim ormarom, stolom i krevetom (ili čak dva). Tako maksimalno možete iskoristiti ostale zidove za nešto veći ormar, ali i prostor za igru i kreativnost.

Kako kutovi dječjih soba najčešće ostaju prazni ili neiskorišteni, kutni dječji ormar pomoći će vam izvući maksimum iz tog prostora. Dodavanjem kutnih ormara za dječju sobu osigurat ćete i više nego dovoljno prostora za pohranu odjeće.

Dodatna ladica za krevet, omogućit će vam mjesto za pohranu čiste dječje posteljine i plahta, čime ćete uštedjeti dosta prostora. Isto tako zidne police omogućuju izlaganje knjiga, igračaka i ukrasa koji potiču djetetovu maštu i kreativnost.

Dječje igračke i prostor za igru

Dječja soba treba imati dovoljno prostora za igru i razvoj motoričkih vještina. Odaberite sigurne igračke koje potiču kreativnost, razmišljanje i razvoj motorike. Također, stvorite kutak za kreativnu igru i maštanje uz pomoć dječjeg stola sa stolicama. Tako će imati dedicirano mjesto za crtanje, bojanje ili čak čajanke s igračkama.

Imajte na umu da će se igračke dosta mijenjati i nekada će vam se činiti da ne znate što bi više s njima. Zato je važno da imate dovoljno prostora za pohranu u sklopu dječjeg ormara. Sigurni smo da ćete se zajedno s vašim djetetom s vremenom oprostiti od određenih igračaka, no do tada je važno da imate dovoljno mjesta da ih dijete ima gdje pospremiti. Ovo je odlična prilika da stvorite zdrave temelje po pitanju urednosti i organiziranosti.

Dekoracija dječje sobe

Boje i zidne obloge

Koje ti je boje soba je vjerojatno prvo (i jedino) pitanje o samoj dječjoj sobi koje će vaše dijete dobiti od vršnjaka. To nije niti čudno, budući da su upravo boje zidova često jedino što je dijete biralo samostalno.

Boja zidova odražava djetetove preferencije i pruža poticajno okruženje. Ako vam se već i ne sviđa boja, sjetite se da ćete boju zidova nakon nekog vremena sigurno promijeniti. S druge strane, do tog trenutka vaše dijete će imati osjećaj da zaista uživa u svom prostoru.

Ako ne možete postići dogovor između djece koja dijele sobu glede same boje, okrenite se neutralnom odabiru. Isto tako razmotrite stimulativne boje poput svijetloplave, zelene ili žute. Ovo su odlične boje za sve one koji žele potaknuti kreativnost. Isto tako možete se odlučiti za umirujuće nijanse, kao što su pastelne boje ili neutralni tonovi koji će stvoriti mirnu atmosferu za odmor.

S druge strane, ako želite malo razbiti neutralne tonove na zidovima dječje sobe i unijeti dašak življih boja – preporučujemo zidne obloge u vidu panela za krevet. Riječ je o podstavljenoj ploči od mekane tkanine. Često imaju posebni zaštitni sloj, koji sprječava upijanje tekućine. Panel se lako pričvršćuje na zid, a unijet će dašak kreativnosti u svaku dječju sobu.

Tapete, naljepnice i zidne umjetnine

Ukrašavanje dječje sobe tapetama i naljepnicama postaje sve popularnije. Bez obzira radi li se o bebi ili o djetetu školske dobi, prostoru ćete dati dodatnu dozu zabave. Dječja mašta je ogromna, a zabavni motivi ili omiljeni likovi iz animiranih filmova mogu stvoriti prekrasno veselo ozračje po guštu vaših mališana.

Ako želite u sklopu dječje sobe osigurati prostor za razvoj motoričkih vještina i potaknuti učenje od rane dobit, potražite interaktivne zidne naljepnice. One su često napravljene tako da dijete kroz igru animiraju s edukativnim elementima.

Ništa manje nisu važne niti zidne umjetnine, koje su najčešće posteri ili mali ukrasi na policama koji će dodatno oživiti dječju sobu, potaknuti maštu i staviti naglasak na karakter i preferencije vašeg djeteta.

Rasvjeta

Često zaboravljamo na ulogu rasvjete u dječjoj sobi, no ona je zaista jako važna. Osobito u ranoj dobi, kada se velik broj djece boji mraka. Vjerujemo da se velik broj roditelja već upoznao s problematikom spavanja sa upaljenim svjetlom, a kako svoje mališane ne bi probudili svojim ulaskom u dječju sobu – upaljeno svjetlo možete ugasiti putem mobitela uz pomoć pametnih utičnica i pametnih prekidača. Osim toga možete se odlučiti za pametnu noćnu svjetiljku uz koju možete regulirati temperaturu boje i jačinu svjetla, a sadrži raspon od čak 16 milijuna boja. Njome možete upravljati glasom, dodirom ili mobitelom uz pomoć pametne utičnice. Savršena je za sve one koji uspavljuju djecu čitanjem priče ili žele lagano noćno svjetlo uz koje će se djeca osjećati sigurno u dječjoj sobi.

Kako dijete odrasta, tako će sve više vremena provoditi u svojoj sobi. Budući da je dječja soba njihov prostor za učenje, važno je odabrati dobru rasvjetu kako bi izbjegli neželjeno oštećenje vida. Birajte pametne žarulje uz koje ćete lako prilagoditi jačinu svjetlosti. Tako će vaše dijete imati nešto jače svjetlo za vrijeme učenja, odnosno manju jačinu svjetlosti prije spavanja.

Dječje sobe za različitu dob i broj

Bebe i dojenčad

Osim što su dječje sobe za bebe i dojenčad često prožete motivom nježnosti, svakom roditelju je važna sigurnost i funkcionalnost. Kada jednom krene pustolovina uređenja sobe za bebu, shvatit ćete koliko je taj zadatak zapravo izazovan. Koliko god se neki komadi namještaja činili neodoljivima, uvijek nastojte imati na umu da je funkcionalnost daleko najvažnija.

Birajte neutralne palete boja kada je u pitanju namještaj, a uz pomoć detalja možete lako prošarati dječju sobu i tako joj dati dašak zaigranosti. Isto tako, ako ste se odlučili za koljevku ili dječji krevetić, možete birati one s laganim dječjim motivima. Za razliku od dječjih ormara, ove ćete komade namještaja zamijeniti relativno brzo, stoga nema štete u tome da odaberete one s dječjim ilustracijama.

S druge strane, nemojte zaboraviti na sigurnost. Zaštite oštre rubove, birajte pametne utičnice koje su sigurne za male, radoznale prstiće, a za miran san vas kao roditelja razmotrite mogućnost kupovine pametne kamere s detekcijom pokreta i dvosmjernim zvukom. Ovo je odlična zamjena za klasične baby monitore, jer svoje dijete uvijek možete imati na oku uz pomoć mobitela ili tableta.

dječja soba, harvey norman

Male djevojčice

Šareni prostor, različite teksture i detalji koji podsjećaju na likove iz omiljenih animiranih filmova, samo su neki od ključnih elemenata koje djeca preferiraju za svoje sobe. Djevojčice često vole teme poput princeza i bajki u kojima se osjećaju poput princeza, no uvijek se možete odlučiti i za neke  neutralnije opcije koje će duži period biti privlačne vašoj djevojčici. Dječja soba Fashion ili Bianco Fiori odličan su primjer koji kroz namještaj može biti jednako zanimljiv djevojčici i tinejdžerki.

Stvorite prostor s odgovarajućim namještajem, ormarom za odjeću i igračkama te stolom za crtanje ili učenje kako bi se potakla njihova mašta i razvoj. Vodite računa da će vaše male djevojčice brzo narasti i uozbiljiti se, stoga birajte onaj namještaj koji će im odgovarati duže vrijeme u dječjoj sobi.

Mali dječaci

Mali dječaci često vole teme poput superheroja i sportova. Uključite te elemente u dekoraciju sobe kako bi se osjećali inspirirano i motivirano. Organizirajte prostor za igru s igračkama koje potiču razvoj motoričkih vještina i maštovitu igru.

Uređenje dječje sobe za igru, učenje i odmor zahtijeva pažljivo planiranje i odabir namještaja, dekoracija i organizaciju prostora. Važno je osigurati sigurnost, prilagoditi prostor djetetovim interesima i dobnim potrebama. Kroz kreativan i poticajan prostor, djeca će se osjećati inspirirano, udobno i slobodno razvijati svoje talente i interese. Uživajte u uređenju dječje sobe i stvaranju prostora u kojem će vaše dijete rasti i razvijati se sretno i zdravo.

Dječje sobe za dvoje djece

Dječje sobe najčešće nisu velike, a u njima nerijetko spava više od jednoga djeteta. Najčešće jednu sobu dijeli dvoje djece pa relativno mal prostor treba što bolje iskoristiti.

Što se spavanje tiče i dalje je najbolje rješenje krevet na kat ili krevet s dodatnim ležajem koji se izvlači. Kod kreveta na kat treba pripaziti da dijete koje spava na gornjem krevetu bude zaštićeno, zato je obavezna ogradica.

Kod uređenja dječje sobe treba paziti i na količinu prostora za odlaganje, za to su dobri kreveti koji ispod ležaja imaju skladište, kutni ormari te što više polica na zidovima. Dobro rješenje za pohranu stvari su i vreće za igračke te kutije (koje ujedno mogu biti i dekoracija).

Ako je dječja soba jako mala i skučena, pazite na izbor boja kako je ne biste još dodatno vizualno smanjili. Boje su vrlo važna stavka u uređenju dječje sobe. Svaka od tih boja budi pozitivnu emociju i dobro će utjecati na vaše dijete. Zelena boja smiruje, plava je dobra za koncentraciju, lavanda ljubičasta potiče kreativnost, a žuta potiče koncentraciju. Izbjegavajte crvenu u velikoj količini jer ona potiče agresivnost.

Bitno je samo da paletu boja izaberete odmah na početku i da je se držite! Jedinstvena paleta boja učinit će dječju sobu skladnom i urednijom (ako su boje u skladu, neuredna će soba izgledati manje neuredno).

Uz neutralne boje u trendu su i tapete pomoću kojih lako možete razigrati svaku dječju sobu!

Tu se možete poigrati različitim uzorcima i bojama, a ono što je poželjno su geometrijski uzorci, biljke, životinjsko carstvo i, naravno, najdraži likovi iz crtića vaših mališana.

Posteljina također može biti zanimljiv i kreativan detalj!

Ako ne želite da vaše dijete prebrzo preraste svoju sobu, a opet biste htjeli da izgleda razigrano i dječje dok je vaše dijete malo, koristite se naljepnicama. Šarene i razigrane naljepnice možete polijepiti i po zidovima i po namještaju. Dobra je stvar što ih je lako ukloniti i tako lako mijenjate izgled sobe.