Korisne ideje za opremanje dječje sobe

Bilo da je prostor koji ste namijenili veliki ili mali, šaren ili jednobojan, dječja soba koja se oprema u njemu mora biti stvorena bajka za vašeg mališana. Dječji namještaj koji će krasiti prostoriju treba se sviđati vašem djetetu, te je vrlo bitno da je soba posložena pravilno i da je u njoj dostupno sve što vaše dijete želi. Sjetite se svoje mladenačke sobe i koliko ste vremena provodili u njoj, te kako vam je upravo ona bila glavna prostorija kuće i dio odrastanja. Mladenačka soba je mjesto gdje se dijete gradi kao osoba, te mjesto u kojem će provoditi najsretnije i najtužnije dane svoje mladosti. Upravo zbog toga uređenje dječje prostorije zna predstavljati prave probleme, jer je od ideje do izvedbe dug put. U današnjem tekstu pročitajte sve o tome kako bi dječja soba trebala izgledati, koji dječji namještaj birati, te kako u globalu izvršiti uređenje dječje sobe.

Korisne ideje za opremanje dječje sobe

Oprema za uređenje dječje sobe

Komoda

Iako možda ne zvuči kao bitan namještaj u prostoriji, komoda to itekako je. Komoda određuje karakter same prostorije, jer je ona često integrirana u prostor sa samim namještajem. Komode se u sobama najčešće nalaze pokraj kreveta, te u tom slučaju nerijetko zamjenjuju ulogu koju inače ima noćni ormarić. Iako im je glavna razlika što je komoda nešto veća i u većini slučajeva ima više ladica, ona je i dalje podosta slična noćnom ormariću.

Stolica i radni stol

Ako je vaš mališan vrlo mlad, tada mu stolica i radni stol nisu potrebni, no ako se sprema vrijeme škole, tada je radni stol neophodan namještaj koji dječja soba mora imati. Stolica bi trebala biti što udobnija za sjedenje, jer će upravo na njoj vaše dijete provoditi mnogo vremena tijekom pisanja domaće zadaće ili sjedenja pred računalom. Ako vam prostor to dozvoljava, nastojite da radni stol bude što veći, kako bi dijete na njemu imalo što više prostora što mu omogućuje i lakši rad, jer nerijetko se na radnom stolu nalazi i računalo koje zauzima mnogo prostora.

Oprema za uređenje dječje sobe

Ogledalo

Ogledalo je namještaj po želji i ne treba biti u dječjoj sobi. Iako curice u većini slučajeva žele imati ogledalo u sobi, dječacima ono ne predstavlja nikakvu zanimaciju. Također, neke studije otkrile su povezanost sa slabijim snom, te ako ga stavljate u sobu, vrlo je bitno da ogledalo nije u vidokrugu kada se legne u dječji krevet. Zanimljiva varijanta ogledala je postavljanje s unutarnje strane vrata ormara, te se tada ogledalo vidi samo kada je ormar otvoren.

Dječje sobe za djevojčice

Noćni ormarić

Komoda je podosta slična ovom elementu, no noćni ormarić je ipak nešto drugačiji od komode. Pokraj kreveta trebao bi se nalaziti noćni ormarić, s lampom na njemu koja će djeci prilikom potrebe ustajanja u noćnim satima osvijetliti prostor i osigurati ih od pada zbog mraka. Također, rasvjeta je vrlo važan čimbenik, te bi dječja soba trebala biti što bolje osvijetljena.

Klub stolić

Nije neophodna stvar koju bi dječja soba trebala sadržavati, ali svakako je zanimljiv komad namještaja. Klub stolić kod djece će biti odlična stvar kako bi mogla imitirati čajanku kod engleske kraljice, no ovisno o tome dozvoljava li vam kućni budžet taj luksuz ili ne, ovisi hoće li klub stolić krasiti dječju sobu ili neće.

Stolica i radni stol

Obični dječji krevet ili dječji krevet na kat?

Postoje dvije varijante uređenja ovisno o tome je li dječja soba namijenjena za dvoje djece ili nije. U slučaju da je namjenjena, dječji krevet na kat je odlično rješenje koji zauzima puno manje prostora od dva kreveta. Drugo rješenje je klasični dječji krevet u sobi koja je namijenjena samo za jedno dijete. Dječji krevet je najvažnija stvar u dječjoj sobi, jer na njemu dijete provodi puno vremena i neophodno je da bude što kvalitetniji kako bi se dijete moglo pravilno razvijati tijekom noći. Dječji madraci razlikuju se kvalitetom, a kao i kod većine stvari, tako i ovdje kvaliteta diktira cijenu. Zapamtite da je upravo dječji madrac najzaslužniji predmet za kvalitetan san i ovo je definitivno dio dječje sobe na kojem ne biste trebali štedjeti.

Dječji krevet na kat

Ladica

Dio namještaja poput komode, noćnog ormarića ili radnog stola, ladica je neophodni dio dječje sobe u koji će djeca spremati svoje stvari kako ne bi bile vani, na otvorenom. Kod radnog stola trebalo bi se nalaziti najmanje 3 ladice, kako bi dijete u njih moglo pospremati svoje bitne stvari, a ne ih razbacivati po stolu.

Dječja soba za dječake

Regal

Kao i kod svake prostorije u kući, tako i dječja soba može imati regal. Regali je vrlo važan komad namještaja, a omogućit će pohranu raznih stvari. U slučaju da vam je regal prevelik, tada klasični ormar može biti dovoljan, no ako vam prostor dopušta luksuz, tada je regal odlična stvar za dječju sobu. Djeca vole imati čim više stvari za igru ili knjige, a upravo će im regal omogućiti da sve te stvari budu na istom mjestu i lako dostupne.

Regal za sobu

Kako urediti dječju sobu?

Boje za dječju sobu

Ovisno o tome priprema li se soba za vašeg malog heroja ili princezu, ovise i boje za dječju sobu koje ćete koristiti. Dječja soba za djevojčice vjerojatno će biti u šarenim, ženskim bojama, dok muška djeca preferiraju plavu boju. Naravno, ovo su samo primjeri na širokoj masi, vrlo je važno da prije odabira boje za dječju sobu znate koju boju vaše dijete preferira i koja boja će mu osigurati ugodan boravak u prostoriji. Postoje i razne varijante iscrtavanja raznih simbola po zidovima ili grbova omiljenih klubova, što je nešto skuplja varijanta, no može doprinijeti većoj sreći vašeg djeteta, a takve stvari nemaju novčanu vrijednost.

Kako urediti dječju sobu?

Dječja soba za djevojčice

Soba za djevojčice je puno lakša za uređivanje, jer one vole vedre i raznolike boje, te im nije potrebno puno prostora za igru i puno stvari u sobi. Osim što preferiraju ljepše uređen prostor, dječja soba za djevojčice trebala bi sadržavati ogledalo, jer se djevojčice, kao i žene općenito, vole promatrati u njemu.

Feng shui kod dječje sobe

Feng shui kod dječje sobe

U slučaju da prostorija u kojoj planirate raditi dječju sobu nije najomiljenije mjesto vašeg djeteta, provjerite kakav feng shui dječja soba ima. Nerijetko neke sile imaju više utjecaja na djecu nego na nas odrasle, stoga je vrlo važno da provjerite sve vezano uz tu prostoriju. Isto tako bi položaj kreveta ili pak neke podvodne vode mogle ometati san vašeg djeteta.

Dječja soba za dvoje djece

Ovakva dječja soba predstavlja pravu muku za uređenje, pogotovo ako su djeca različitog spola. Ono što je plus kod ove sobe je što krevet na kat zauzima puno manje prostora, nego klasični dječji krevet, no samo ličenje prostorije i raspored stvari roditeljima predstavlja pravu muku. Vrlo je važno da sobu raspodijelite pravilno i da se djeca u njoj osjećaju ugodno. Ako su djeca različitog spola, tada sobu možete podijeliti u dva dijela, kako ne bi dolazilo do svađe i nezadovoljstva. Jedna polovica sobe može biti za dječaka, a druga za djevojčicu, te tako možete svakome posebno ugoditi s uređivanjem njegovog dijela sobe.

Boje za dječju sobu

Nadamo se da ste kroz ovaj tekst naučili neke najvažnije stvari vezane uz uređenje same dječje sobe, te da ste sada puno informiraniji o tome koju vrstu namještaja bi dječja soba trebala sadržavati, te na što sve obratiti pozornost prilikom uređenja dječje sobe. Najvažnije je da znate što vaše dijete voli i da prema tome gradite samu sobu, koja će predstavljati oazu mira vašeg djeteta u kući.
Pogledajte ponudu dječjih soba.