Kućanski aparati za više udobnosti u domu

Kada biste željeli napraviti popis uređaja bez kojih ne možete zamisliti svoj sadašnji život, koliko bi vam vremena trebalo da ga sastavite? Jeste li jutros otvorili hladnjak i izvadili mlijeko? Jesu li grijanje ili klima uređaj već uključeni? Je li odjeća koju ste obukli bila svježe oprana i osušena? Ubrzani tempo suvremenog života diktira mnoge izazove i neizvjesnosti. U korak s tim ide i tehnološki razvoj koji sve to olakšava. Kućanski aparati su dio tog procesa. Napredak tehnologije i njezina široka dostupnost diljem svijeta, kao i brojni (slučajni) izumi, doveli su do razvoja raznih uređaja koji nam olakšavaju svakodnevni život.

Kućanski aparati dio su naše svakodnevnice i često ih uzimamo zdravo za gotovo. Upoznat ćemo vas s 8 takvih uređaja, a nakon što pročitate ovaj blog, bit ćete zahvalni što ih imate. Naš život bez njih bio bi sasvim drugačiji i manje ugodan. Također ćemo opisati neke zanimljive značajke pojedinih kućanskih aparata i dati dodatne savjete za njihovu uporabu.

1. Hladnjak

Sljedeći put kada krenete po komad pite ili ostatke večere u hladnjaku usred noći, razmislite kakav bi život izgledao bez ovog velikog rashladnog uređaja. Trebali biste u trgovinu ići svaki dan i uvijek kupiti samo onoliko hrane i pića koliko biste konzumirali tog dana. Inače bi se sva hrana pokvarila i izgubila svježinu.

hladnjak

Otac modernog hladnjaka kakvog danas poznajemo je Carl von Linden. Razvio je proces koji pretvara plin u tekućinu. Ovaj proces je imao zanimljivu nuspojavu, naime apsorbirao je toplinu. Hladnjaci rade korištenjem sustava zavojnica napunjenih rashladnom tekućinom, kroz koje rashladna tekućina putuje kroz dijelove hladnjaka i uklanja toplinu iz hrane.

Razvoj gore opisanog procesa rezultirao je izgradnjom hladnjaka. Prvi hladnjak izgrađen je 1911. godine. Međutim, nakon 1920. godine započela je masovna ekspanzija proizvodnje hladnjaka. Ubrzo je u hladnjak dodan mali zamrzivač. Proučite kako odabrati najbolji hladnjak za svoje potrebe i iskoristite super uštede.

2. Zamrzivač

Zamrzivači idu ruku pod ruku s hladnjacima, stoga se nemojte iznenaditi njihovim istovremenim razvojem. Pri kupnji hladnjaka, i dalje je najčešći izbor kupaca samostojeći hladnjak s dodatnim odjeljkom za zamrzavanje ili američki hladnjak sa zamrzivačem. Spremate li puno zimnice ili ukoliko skladištite veću količinu hrane, savjetujemo vam da se odlučite za zaseban zamrzivač ili škrinju velikog volumena.

zamrzivač

Ove vrste kućanskih aparata omogućuju pohranjivanje velikih količina različitih namirnica, poput različitih vrsta mesa, povrća, voća, gotovih jela i još mnogo toga, što je odlično rješenje za velike obitelji.

 Jeste li se ikada zapitali koje namirnice ne spadaju u zamrzivač?

Neke namirnice koje ne spadaju u zamrzivač možete pronaći na popisu:

  • jaja (u zamrzivaču se mogu čuvati samo bjelanjci),
  • pire od rajčice,
  • meki sir
  • kuhana tjestenina i riža,
  • pržena hrana.

Prilikom pohranjivanja hrane u zamrzivač također je važno biti svjestan koliko dugo određena namirnica može biti u zamrzivaču. Za vas smo prikupili informacije o tome u donjoj tablici.

 

Hrana Period
Riba do 7 mjeseci
Sirovo mljeveno meso 3 – 4 mjeseca
Sirovi odresci, kotleti i pečenje do 12 mjeseci
Hrenovke, kobasice i slanina 1 – 2 mjeseci
Kruh i peciva do 3 mjeseca
Variva i kuhana govedina do 3 mjeseca

 

Prilikom zamrzavanja hrane također je poželjno svaku namirnicu posebno označiti datumom. To će vam omogućiti da točno znate je li neki od njih već istekao. Ako već niste, sada je pravo vrijeme da otvorite svoj zamrzivač i provjerite što se sve krije unutra.

3. Perilica za rublje

Sljedeći kućanski aparat bez kojeg bi nam život bio puno teži je perilica rublja. Kada su naši preci odlučili nositi odjeću, morali su razviti i način čišćenja. Kroz povijest čovječanstva te su se metode uvelike mijenjale, a svima im je bilo zajedničko da je to bio dug i mukotrpan fizički rad.

perilica rublja

Godine 1908. Alva J. Fisher predstavila je prvu modernu perilicu rublja. Bila je to prva perilica rublja s električnim motorom i zvala se Thor.

Danas za čišćenje odjeće nije potreban više fizički napor, već ovo vrijeme možete potrošiti na druge poslove i druženje s najdražima. Brzo postaje jasno zašto je život bez perilice jednostavno nezamisliv. Odaberite perilicu rublja prema potrebama svojeg kućanstva uz naše stručne savjete!

4. Sušilica

Isto vrijedi i za sušilicu koja je postala neizostavan pratilac u mnogim modernim kućanstvima. U usporedbi s konvencionalnim rubljem koje se suši na zraku, sušilica rublja nudi mnoge prednosti. Najupečatljivije su ušteda vremena i novca, zadržavanje izvorne kvalitete odjeće i blagotvoran učinak na respiratorne probleme.

Zima je vrijeme kada sušenje rublja nije moguće zbog niskih temperatura i vremenskih uvjeta vani. No, nije to jedini razlog zašto je sušilica zimi neophodan kućni pomoćnik u svakom domu. Ne samo da sušenje rublja na stalku zauzima prostor i često predstavlja smetnju, već može uzrokovati i razne zdravstvene probleme. Tijekom sušenja na stalku u stanu se oslobađa 2 do 2,5 litre vlage koja može utjecati na nastanak raznih bolesti dišnog sustava i alergija. No, rizik od razvoja bolesti dodatno se povećava ako pri pranju rublja koristite omekšivač.

sušilica rublja

Također, onima koji već boluju od raznih bolesti dišnog sustava ili alergija prijeti pogoršanje zdravstvenih problema sušenjem u zatvorenom prostoru, jer veća vlažnost u prostoriji povoljno utječe na razvoj grinja i plijesni. Osim toga, zima nije jedino godišnje doba kada je sušilica gotovo neophodna u domu. Sjetite se samo koliko vas je puta iznenadilo ljetno nevrijeme dok ste vani izlagali rublje.

Svakog vlasnika sušilice zasigurno najviše dojmi činjenica da je rublje nakon sušenja ugodno mekano i minimalno zgužvano. Na taj način većinu stvari koje sušite u sušilici uopće nije potrebno glačati. Neke sušilice imaju čak i poseban program koji olakšava glačanje odnosno pruža manje zgužvano rublje.

Sušilica nam također omogućuje brzinu. Vrijeme koje smo prethodno proveli vješajući rublje, kao i čekali da se osuši, sada možemo iskoristiti za nešto drugo. Saznajte sve što trebate znati prije kupnje sušilice rublja i uštedite vrijeme i novac.

5. Klima uređaj

Usred ljetnog vala vrućine, klima uređaj brzo postaje naš najbolji prijatelj. Prije izuma klima uređaja, ugodan osjećaj po lijepom vremenu bio je pravi izazov. Sva dosadašnja rješenja, poput podnih i stropnih ventilatora, hlađenja hladnim napitcima i sladoledom te skrivanja u hladu, bila su samo kratkoročna rješenja.

Dugoročno rješenje i put do udobnog života i u vrućim ljetnim danima predstavio je Willis Carrier koji je prvi izumio metodu hlađenja zraka u zatvorenom prostoru. Obećanje o domu s kontroliranom temperaturom bilo je vrlo privlačno cijelom svijetu.

klima uređaj

Godine 1902. izgrađen je Carrierov prvi klima uređaj za hlađenje tiskarskog stroja i uklanjanje vlage koja nastaje tijekom procesa tiska. Nakon što je 1906. dobio patent za svoj dizajn, Carrier je počeo prodavati svoje klima-uređaje u komercijalne svrhe. Međutim, 1928. godine izdao je svoj prvi kućni klima uređaj, nazvan Weathermaker.

Ako vaš dom ili apartman još nema klimu, savjetujemo vam da prvo pročitate naš blog post kako biste saznali sve što trebate znati prije odabira klima uređaja.

6. Pećnica

Možete li zamisliti život bez pećnice i svih gurmanskih poslastica koje pripremate u njoj? Sigurni smo da ne, i s pravom.

Život u kojem pećnicu zamjenjuje toster možda funkcionira, ali daleko je od idealnog. Neki traže zamjenu za pećnicu u roštilju, ali i ovo rješenje je prikladno samo za određene namirnice i jela. Vjerojatno ne možete zamisliti da pečete tortu na roštilju, zar ne?

Unatoč ranom razvoju plinske peći, električne pećnice počele su se pojavljivati ​​tek oko 1890. godine. Konkurencija za plinske pećnice, međutim, nije postala tek 1920-ih.

Visokokvalitetna pećnica doista može doprinijeti boljem i lakšem životu. Danas su samostojeće ugradbene pećnice važan element svake kuhinje i popularan izbor, jer omogućuju svaku ugradnju, čak i neovisnu o ploči za kuhanje. U modernim kuhinjama pećnica se može ugraditi na bilo koju visinu, ovisno o potrebama korisnika.

7. Ploča za kuhanje

ploča za kuhanje

Je li kuhinja bez ploče za kuhanje uopće kuhinja? Odgovor je ne.

Za pripremu hrane neophodna je neka vrsta ploče za kuhanje. Postoji mnogo različitih vrsta ploča za kuhanje. Možete birati između:

  • plinska ploča za kuhanje,
  • električna ploča za kuhanje (staklo – keramička i indukcijska)
  • kombinirane

Više o njihovim značajkama i međusobnim razlikama možete pročitati ovdje.

8. Perilica posuđa

Život bez perilice posuđa je svakako moguć. Mnoga kućanstva i danas inzistiraju na ručnom pranju suđa. Ipak, u nastavku ćemo vam pokazati zašto je kupnja perilice posuđa bolji izbor.

Ručno pranje suđa je vrlo dugotrajan zadatak, pogotovo kada je riječ o velikim obiteljima ili posjetama. Također, ako izračunate, to nije ekonomično. Jeste li znali da se tijekom ručnog pranja može potrošiti do 75 L vode, dok perilica posuđa troši samo 15 L za istu količinu pranja?

perilica posuđa

Povrh toga, iz zdravstvenih razloga bolje je koristiti perilicu posuđa. Stav tijela je u vrlo upitnom položaju kod ručnog pranja suđa, pa ljudi često spominju bolove u križima i kralježnici tijekom dugotrajnog pranja posuđa na rukama.

Perilica posuđa je kućanski aparat koji je zaista olakšao život svima koji je koriste.

Kućanski aparati – ekonomičnost

Razvoj tehnologije nam je na mnogo načina učinio život lakšim i ugodnijim. Međutim, razvoj kućanskih aparata često je ekonomičnija i ekološka odluka. Dakle, dobro razmislite o kupnji svih osam kućanskih aparata ako već nisu dio vašeg doma. Bogatu ponudu bijele tehnike pronaći ćete u Harvey Norman trgovinama ili na webu.