Kupovina spavaće sobe u 6 jednostavnih koraka

Jeste li znali da u prosjeku spavamo trećinu našeg života? Upravo zato u spavaćoj sobi ne biste trebali raditi kompromise. Kvaliteta i udobnost presudni su da se osjećamo dobro, da napunimo baterije za nove izazove, da spavaća soba bude naše utočište. Kako to postići? Uz ovih 6 koraka, kupovina spavaće sobe bit će jednostavna i pružiti vam točno što trebate.

1. Kvalitetan madrac nije luksuz, nego potreba

San je vrlo važan aspekt našeg zdravlja te utječe na razne aspekte života. Manjak sna dovodi do lošeg raspoloženja i smanjene koncentracije, a poistovjećuje se s problemima poput dijabetesa, visokog tlaka, bolesti bubrega i raznih zdravstvenih komplikacija. Kako biste si osigurali bolju kvalitetu sna, bitno je nabaviti kvalitetan madrac odgovara točno vašim potrebama.

Prije kupovine se informirajte kroz savjete za kupovinu madraca postavite si sljedeća pitanja:

  1. Spavate li sami ili s partnerom?
  2. U kojem položaju najčešće spavate?
  3. Koliko ste visoki?
  4. Koja je vaša tjelesna težina i mijenja li se ona često?
  5. Jeste li alergični i imate li problema sa znojenjem?

spavanje

Postoje testovi koji vam mogu pomoći u potrazi, no i prodajni savjetnici na odjelu spavaćih soba obučeni su da vam preporuče madrace koji odgovaraju vašim potrebama i koji će vašem tijelu pružiti optimalnu podršku. Uz dobar madrac ne biste trebali imati problema s ustajanjem, znojenjem, bolovima u leđima i kralježnici ili okretanjem partnera te biste se trebali buditi odmorni.

2. Krevet mora biti čvrst i osigurati trajnost

Iako se madrac preporuča mijenjati svakih 8 godina, krevet može trajati puno dulje. Kako bi to bilo moguće, potražite krevete koji su kvalitetni, čvrsti i s dobrim podnicama. Čak će i vrhunski madraci brže propadati i ne ispunjavati svoju funkciju ukoliko krevet i podnica ne pružaju dovoljan oslonac i čvrstoću.

Bez obzira volite li drvene okvire kreveta ili su moderni box kreveti vaš odabir, razmislite o visini kreveta i madraca. S kreveta ne biste smjeli ‘skakati’, već bi vam noge kada sjedite trebale biti pod kutom od 90⁰. Uzglavlje kreveta može biti visoko koliko želite, a danas su u ponudi dostupni razni uzorci, materijali i boje tako da jednostavno možete kreirati krevet po želji.

kupovina spavaće sobe

3. Mislite na dimenzije ormara više nego na izgled

Ormar nikada ne može biti prevelik, zar ne? Većina ormara je od 200 – 280cm, s dva ili tri odjeljka. Savjetujemo da barem jedan od njih bude s policama, dok ostatak ormara može imati prostor za vješanje. Ukoliko vam je spavaća soba nestandardnih dimenzija, dobro rješenje je ormar po mjeri.

Osim što možete iskoristiti cjelokupan prostor od poda do stropa, ormar po mjeri omogućuje vam da uredite unutrašnjost točno po svojim potrebama. Dogovorite s prodavačem broj ladica, polica i šipki za vješanje, a sve možete jednostavno vizualizirati uz posebne programe za skiciranje.

4. Pamučna posteljina se uvijek isplati više

U slučaju posteljine, mnogi tek kroz iskustvo shvate da je kvaliteta važnija od kvantitete. Nakon što bacimo petu jeftinu posteljinu koja se razvukla ili uništila nakon drugog pranja, shvatimo da je isplatljivije kupiti pravu, pamučnu posteljinu koja će nam pružati udobnost puno godina.

posteljina

U moru uzoraka, boja i dizajna ponekad se teško odlučiti, no zato svake godine izlaze nove kolekcije s aktualnim modernim trendovima koje uvijek možete prelistati za dodatnu inspiraciju.

5. Ne zaboravite na jastuk

Ako vas svako jutro boli glava, a vrat ne možete pomaknuti, vrlo vjerojatno se radi o lošem jastuku. Dobar jastuk ne mora nužno biti anatomski, već je bitno da njegova ispuna bude kvalitetna te da vam odgovara njegova veličina. Tempur ergonomski jastuci poznati su po svojoj kvaliteti u cijelome svijetu, no i uz pravi jastuk od perja možete smanjiti napetost u ramenima te bolje spavati.

6. Unesi tople, pastelne boje u prostoriju

Opuštajući tonovi u spavaćoj sobi pomažu osjećaju mira i spokoja. Prvo odredite boju zidova, a zatim namještaja, posteljine, tepiha i ukrasnih detalja. Držite se pravila- manje je više i kombinirajte dvije do tri nijanse koje možete pojačati kontrastnom bojom jednog komada namještaja, na primjer kreveta.

spavaća soba

Najčešća boja spavaćih soba je bijela, no danas se sve više ljudi odlučuje za svjetlo plave ili sive nijanse koje su trenutno vrlo moderne. Na vama je odabir, važno je samo da se osjećate ugodno!

 

Najveći izbor madraca na jednome mjestu, kao i veliku ponudu za obnovu spavaće sobe uz odlična sniženja možete pronaći u Harvey Norman trgovinama u Zagrebu i Puli. Ljubazni i profesionalni prodajni savjetnici pomoći će vam odgovoriti na sva pitanja o kupovini, kao i pronaći madrace i komade namještaja koji će podići kvalitetu vašeg života.