Kako urediti idealan kutak za čitanje?

S novim tehnologijama i manjkom vremena, sve se više upuštamo u brzi i zabavan sadržaj. Ipak, postoje trenuci kada nam je potreban mir i bijeg od svakodnevnice, negativnih vijesti i ljudi. U tim trenucima, utjehu pronalazimo na stranicama knjige koje nas vode u nove svjetove. Osim dobre knjige, za potpunu udobnost potreban vam je i savršen kutak za čitanje.

Savršen kutak za čitanje:

kutak za čitanje

1. Smješten je dalje od hodnika i prolaza

Čak i u malom domu, moguće je stvoriti svoju malu oazu mira. S razlogom se zove ‘kutak’. Razmislite o prostorijama doma i odaberite mjesto gdje niste na hodniku ili prolasku drugim ukućanima. Savršen kutak za čitanje mora biti udaljen od buke i gužve, kako ljudi tako i od TV-a ili drugih ekrana. Privatnost je bitna da se možete koncentrirati na sadržaj, no i da se možete u potpunosti opustiti.

2. Nalazi se blizu prozoru

Ukoliko je moguće, kutak za čitanje smjestite blizu vanjskom svjetlu. Današnji način života troši naše oči više nego ikada prije. Gledanje u ekrane, umjetna svjetlost, mobiteli…sve napreže oči, stoga je prikladno osvjetljenje ključno za opušteno čitanje.

Za noćno čitanje, nabavite svjetiljku s dobrim umjetnim svjetlom. Preporučamo svjetiljku koja se može pomicati, odnosno koju ćete moći prilagoditi da svjetlo odgovara vašem položaju.

3. Opremljen je udobnim namještajem

udoban namještaj

Zavalite se u fotelju, uzmete u ruke svoju najdražu knjigu i krenete s čitanjem kada, odjednom, osjetite bol u leđima zbog krivog položaja. To se ne bi smjelo događati. Savršen kutak za čitanje trebao bi biti opremljen udobnom foteljom ili sjedećom garniturom koja sadrži kvalitetne materijale. Osim toga, idealno bi bilo da garnitura ili fotelja sadrži relax funkciju.

Namještaj s relax fukcijom omogućuje vam da se postavite u poluležeći položaj, imate potporu za vrat ili dodatnu potporu za kralježnicu. Raspitajte se koje mogućnosti relax funkcija možete odabrati i prilagodite svoj naslonjač upravo vašim potrebama.

4. Ima posebno mjesto za knjige

Svaki pravi knjigoljubac zna koliko su police za knjige bitne. Osim funkcionalnosti, police prepune knjiga vašem dnevnom boravku dodaju i poseban šarm. Ukoliko je vaš kutak za čitanje premaleni za veliku biblioteku, i manji poličari, vitrina ili regal bit će dobar odabir za pospremanje knjiga.

polica za knjige

5. Odiše mirnom energijom

Savršen kutak za čitanje opremljen je dodacima koji stvaraju mirnu energiju. Zaboravite na puno šarenih boja, riješite se nepotrebnih vaza i ukrasa te nabavite mekanu dekicu i jastuke. Zelene biljke pripomoći će u stvaranju opuštene atmosfere, a mogu utjecati i na vaše raspoloženje i koncentraciju.

Plan B

U slučaju da u svom domu nikako ne možete pronaći mjesto koje ćete pretvoriti u savršen kutak za čitanje, vrlo vjerojatno ćete čitati u krevetu. U tom slučaju savjetujemo da uložite u električni krevet gdje se možete namjestiti u idealan položaj. Također je jako bitno da imate madrac koji će vam pružiti odgovarajući podršku.

Namještaj za svoj kutak, kao i širok izbor madraca svjetskih brendova možete pronaći u Harvey Norman trgovinama ili na webu.

električna podnica

Uronite u svijet bajki, krimića, romansi ili misterija na ispisanim stranicama, uživajući u svakom trenutku!