Madrac za krevet: 10 načina kako produljiti vijek trajanja madraca

Nakon što ste investirali u kvalitetan madrac za krevet, velike su šanse da očekujete da će vam dugo godina pružati ugodan san. Iako je prosječni madrac dizajniran da traje od pet do deset godina – malo njege i održavanja može znatno doprinijeti trajanju vašeg madraca i održavanju kvalitete godinama. Svijest o čimbenicima okoliša i poznavanje najboljih načina za njegu mogu vam pomoći da svoj madrac održite čistim, zdravim i da vam pruža ugodan san što je dulje moguće. 

Kako održati madrac za krevet u dobrom stanju?

Od čišćenja do prevencije, način na koji održavate madrac za krevet znatno će utjecati na njegov životni vijek. Sastavili smo deset najboljih načina da zaštitite svoje madrace i spriječite potencijalne uzroke uništenja prije nego što se dogode. 

1. Provjerite ima li vaš madrac za krevet pravilnu podlogu

Iako nije nužno promijeniti oprugu ili podlogu uz kupnju novog madraca, bitno je osigurati da vaš madrac ima pravilnu vrstu potpore. To pomaže u očuvanju cjelovitosti materijala i sprječava rano trošenje. Sve češće se koriste i električne podnice za krevetBox opruge se općenito koriste samo s madracima s oprugama, dok madraci od memorijske pjene i drugi posebni madraci obično zahtijevaju čvrstu potporu. 

Za savjet se obratite našim stručnjacima za spavanje.

Kreveti koji koriste okvir trebali bi biti dizajnirani da izdrže težinu spavača i madraca, a kreveti veličine queen i king trebaju dodatno imati središnje potporne šipke. Kreveti s platformom i širokim letvicama mogu trebati dodatnu potporu ovisno o vrsti i težini madraca. Pametno je barem jednom godišnje provjeriti potporu kreveta kako biste bili sigurni da nema slomljenih letvica ili opruga koje bi mogle utjecati na vaš madrac.

2. Koristite zaštitu za madrac od samog početka

Već smo govorili o 10 znakova da je vrijeme za promjenu madraca, a kako bi produljili trajanje svog madraca, predlažemo da koristite zaštitu za madrac, jer je to jedan najboljih i najjednostavnijih načina za prevenciju od oštećenja.

Zaštita omogućuje da madrac dulje ostane svjež i čist te usporava njegovo trošenje.

Dobra i kvalitetna zaštita za madrac nudi vodootpornu zaštitu od prolijevanja i mrlja, a također smanjuje količinu prašine i prljavštine koja dospijeva u vaš krevet. Također, zaštita za madrac pomaže očuvati materijale madraca od znojenja, smanjuje nakupljanje alergena poput plijesni i grinja, te na mu taj način produljuje vijek trajanja. Najbolje od svega, lako se skida i brzo pere.

3. Redovito perite posteljinu

Posteljina Statch Antique Pink

Prema podacima Google Searcha, svake se godine izvrši gotovo 53 tisuće online pretraga o tome koliko često treba prati posteljinu, a taj broj dostiže vrhunac svakog siječnja. Stručnjaci preporučuju da se posteljina pere jednom tjedno, ali istraživanja pokazuju da prosječna osoba posteljinu mijenja jednom u dva tjedna. Nježno pranje u perilici na 40°C-60°C idealno je za vašu posteljinu. 

Prema većini stručnjaka za čišćenje, posteljinu i deke idealno bi bilo prati svaki tjedan do svaka dva tjedna.

Čak i kada koristite zaštitu za madrac, i dalje je važno održavati posteljinu čistom. Zaštitu madraca također treba povremeno prati u skladu s uputama proizvođača.

4. Nabavite odvojene krevete za kućne ljubimce

Čak i njegovani kućni ljubimci ipak hodaju vani, sline, linjaju se, ljušti im se koža, kao i kod ljudi, a sve to završi u vašem krevetu ako im dopuštate da spavaju s vama.

Dlaka kućnih ljubimaca može izazvati alergijske reakcije, osobito kada spavate u istom krevetu stoga je preporučljivo nabaviti odvojeni krevet za kućne ljubimce. 

Ako nemate alergiju na dlaku kućnih ljubimaca, i nemate poseban krevet za vaše ljubimce, bilo bi pametno nabaviti posebne zaštitne navlake za madrac i jastuk s patentnim zatvaračima koji potpuno prekrivaju madrac i jastuk. U svakom slučaju, bolje je dati kućnim ljubimcima njihov vlastiti krevet umjesto da ih pustite da se maze na vašem madracu.

5. Redovito okrenite madrac

Svaka vrsta madraca ima koristi od redovitog okretanja, bez obzira na materijal ili veličinu. Neki proizvođači kažu da to nije potrebno, ali rotiranje pomaže pri ravnomjernijem trošenju. Ako madrac ne rotirate svakih nekoliko mjeseci, vjerojatnije je da će imati udubljenja i postajati sve mekši.

Svakih dva do šest mjeseci okrenite madrac za 180 stupnjeva od glave do stopala.

Ovo je osobito važno prvih nekoliko godina dok se madrac prilagođava.

6. Izbjegavajte skakanje po krevetu

Poznate su vam one scene iz američkih filmova u kojima je skakanje po krevetu prvo što se radi po ulasku u hotelsku sobu? Možda izgleda zabavno, ali definitivno nije pogodno za madrac i krevet. Opružni, vodeni i zračni kreveti mogu biti najskloniji oštećenjima uslijed skakanja.

Podloge, okviri, pa čak i memorijska pjena se mogu brže istrošiti ako skačete po madracu. 

7. Budite oprezni kada premještate madrac

Krevet HIT, madrac BONEL

Kada selite ili premještate madrac, zaštitite ga od oštećenja tako da ga obložite starim plahtama ili dekama – i izbjegavajte savijanje ili preklapanje. U specijaliziranim trgovinama se mogu pronaći i navlake za madrace koje sprječavaju habanje i ogrebotine, a koje ćete moći jednostavno spremiti i koristiti kad god vam zatrebaju. Općenito, kada premještate madrac, također je najbolje da ih držite uspravno na bočnim stranama kako se ne bi zgužvali ili objesili tijekom prijevoza.

Za navlake s ručkama proizvođači obično predlažu da ih ne koristite za pomicanje ili povlačenje madraca.

8. Ne dovodite kući neželjene “autostopere”

Stjenice su jedan od najbržih načina da uništite madrac, jer ih se može biti teško riješiti nakon što se infiltriraju. Kada spavate u iznajmljenom smještaju, uvijek pregledajte madrace i provjerite ima li na krevetu znakova stjenica, te pokušajte držati prtljagu iznad razine poda. 

Ako stanujete u području koje je podložno stjenicama, razmislite o upotrebi madraca otpornog na stjenice.

Razlikuju se od klasične zaštite za madrac jer imaju neprobojne patentne zatvarače i prekrivaju krevet sa svih strana kako bi spriječili da se bube udome u vašem madracu.

9. Prozračite madrace

Jednako kako je važno da su deke i jastuci redovito prozračeni, svakako nemojte zaboraviti prozračiti i madrac. Svakih mjesec ili dva kada je dan sunčan i suh, skinite posteljinu, uklonite pokrivače i jastuke sa madraca i pustite sunčevu svjetlost u prostor ili iznesite madrac na zrak nekoliko sati. Ovo pomaže u sprječavanju viška vlage, a također može pomoći u održavanju populacije grinja pod kontrolom.

Slaba prozračnost madraca može izazvati i stvaranje gljivica ili uzrokovati plijesan na madracu.

Osigurajte slobodan prostor ispod vašeg kreveta da bi madrac imao dovoljno zraka, a vlaga mogla ispariti i s donje strane. Za održavanje higijene, također odaberite i kvalitetne podnice

10. Slijedite upute proizvođača za čišćenje

Svaku vrstu madraca treba redovito čistiti kako bi prostor za spavanje bio uredan, a vaš madrac ostao očuvan. Mnogi proizvođači će uključiti upute za uklanjanje mrlja i opće čišćenje, ali većinu kreveta treba usisati nastavkom s tankim crijevom kako bi se uklonila površinska prašina. 

Mrlje se mogu tretirati s blagom otopinom vode i sapuna, ali ostavite ih da se potpuno osuše prije spremanja kreveta.

Već smo pisali o tome kako očistiti madrac brzo i efikasno, ali svakako izbjegavajte korištenje jakih kemijskih sredstava za čišćenje jer mogu narušiti površinu madraca.

Ovisno o razini prašine, alergijama ili osobnim preferencijama, usisavanje treba obaviti svakih 1 do 3 mjeseca, a mrlje tretirati po potrebi. Iako se različite vrste i marke madraca mogu donekle razlikovati u njezi i održavanju, osnove su iste. Uglavnom, održavajte krevet čistim, zaštitite ga od nezgoda i oštećenja, osigurajte da je dobro poduprt i ne zaboravite ga okrenuti kako bi se ravnomjerno trošio s obje strane. 

Ako planirate uskoro promijeniti svoj madrac, pročitajte vodič za kupnju madraca kako bi odabrali onaj koji vam odgovara.