Mali vodič za kupnju savršenog jastuka

Postoji jedna stvar koju zagrlimo svaku večer prije spavanja, i s kojom se budimo svako jutro! S jastukom se družimo i po osam sati dnevno što jasno govori koliko je taj maleni komad garniture važan za naše zdravlje. Međutim, o zdravlju rijetko razmišljamo kada kupujemo „potporu za glavu“… Vrijeme je za promjenu te navike, a mi ćemo vam pokazati kako pronaći savršeni jastuk!
Nakon madraca, jastuk je drugi najvažniji predmet u vašoj spavaćoj sobi.

Idealan jastuk neće vam dozvoliti da se tijekom noći „vrtite“ po krevetu, nego ćete se ujutro osjećati poletno i ispunjeno. Ako se pak budite s bolovima u vratu i ramenima, osjećate nelagodu ili se uopće niste naspavali, znajte da je krivac upravo pogrešan odabir potpore za glavu. Harvey Norman u svojoj ponudi ima različite vrste jastuka, no neka vas pogled na njih ne obeshrabruje. Kupnja jastuka ne bi smjela biti bauk, već promišljeno ulaganje u zdraviji život. Svatko od nas zaslužuje spavati na najboljem jastuku, zbog čega će vam vrat i kralježnica biti neizmjerno zahvalni.

 Različite vrste jastuka

Jastuk odaberite prema navikama spavanja

Prije negoli krenete u potragu za idealnim jastukom, razmislite o položaju u kojem spavate. Kako god spavali, položaj vratnog dijela kralježnice mora biti u istoj vodoravnoj osi s ostatkom kralježnice. Ljudima koji najčešće spavaju na leđima odgovarat će tanji jastuci sa zadebljanim donjim dijelom, a koji sprječavaju da im glava bude podignuta puno više od prirodnog položaja. Ako radije spavate na boku, u obzir uzmite tvrđe i čvršće jastuke kojima je donji dio također zadebljan, kako bi se ispunjavanjem praznog prostora između uha i ramena pravilno podložio vrat. Onima koji najviše vole spavati na trbuhu treba tanak, gotovo plosnati jastuk.

Ako vam se pruži prilika, prije kupnje isprobajte koji vam oblik jastuka odgovara. Odvojite 15-tak minuta i odmorite glavu na anatomskom (prikladnom za spavanje na boku ili leđima) i klasičnom modelu jastuka te obratite pozornost na prednosti i nedostatke.

Kvalitetan i elegantan jastuk

Sastav jastuka je također bitan

Postoje jastuci s prirodnim punjenjem ili umjetnim vlaknima (od poliestera), od memorijske pjene, lateksa ili specijalne kombinacije različitih punjenja. Svaki jastuk krase vrhunske karakteristike, no nije svaki jastuk za svakoga! Memorijska pjena postala je vrlo popularna posljednjih godina jer ravnomjerno raspoređuje pritisak glave na jastuk te prilagođava vrat i kralježnicu. Međutim, ovo punjenje vrlo lako upija tjelesnu temperaturu pa jastuk ostaje topao tijekom cijele noći, što se neće svidjeti osobama koje vole hladniji dodir na licu i vratu.

Jastuci od poliestera vrlo su povoljni, proizvode se u različitim razinama čvrstoće i lako se održavaju pranjem u perilici rublja, no kratkog su vijeka trajanja jer se punjenje vrlo brzo „istroši“, a jastuk istanji. Mnogi stručnjaci tvrde kako će najkvalitetniji noćni odmor osigurati jastuci punjeni prirodnim punjenjem, odnosno perjem i paperjem koje se lako može pomicati i smjestiti upravo ondje gdje vam je potpora najpotrebnija. Takvi su jastuci sinonim za mekoću i „hotelsku“ udobnost, te je za njih potrebno izdvojiti nešto više novaca.

 

Jastučnica zdravlje čuva!

Održavajte čistoću svojih jastuka redovitom izmjenom jastučnica. Osim što se time rješavamo ostataka kože i prašine koja se tijekom noći nakuplja na jastuku, produljit ćemo mu i vijek trajanja. Jastučnice mogu biti sačinjene od prirodnih ili sintetičkih materijala i mogu se kupiti zasebno ili u kompletu s navlakom za poplun. Koji god materijal i dizajn odabrali, važno je da jastuku omogućuje da „diše“. Stručnjaci preporučuju promjenu jastuka barem svake dvije godine, posebice kada jastuk izgubi prvotni oblik i više ne pruža odgovarajuću potporu. Je li vaš jastuk već „dao svoje“? Učinite uslugu svom zdravlju i zamijenite ga novim. Pretražite široku ponudu Harveya Normana, sigurni smo da ćete naći onaj „pravi“ – savršeni jastuk!