Mobiteli

U današnje se vrijeme mnogima teško snaći u moru novih, sve boljih i sve kompleksnijih mobilnih uređaja. Nasreću, kupnja mobitela koji će zadovoljiti kriterije ne mora biti onoliko komplicirana koliko se možda na prvi pogled čini. Treba se samo upoznati s vrstama mobitela, onime što različite marke mogu ponuditi i najvažnijim elementima kod današnjih pametnih telefona.

Vrste mobitela

Iako danas postoje na tisuće različitih mobilnih uređaja, sve ih se može svrstati u jednu od dvije kategorije: pametne telefone ili obične mobitele.

  1. Pametni telefoni

Ono što razlikuje pametne telefone od običnog mobitela broj je funkcija koje može obavljati. Dok običan mobitel ne može služiti za mnogo više od uspostavljanja poziva i slanja SMS poruka, funkcije pametnih telefona skoro su beskonačne. To se sve može zahvaliti operativnim sustavima sličnim onima koje možemo naći na računalima. Zbog toga se pametne telefone može podijeliti i s obzirom na sustav kojim se koriste.

Pametni telefoni

Android mobiteli čine većinu pametnih telefona na današnjem tržištu, u što se ubrajaju, na primjer, svi Samsung uređaji. Kompatibilni su sa svim Google proizvodima, kao što su Google pretraživač, Gmail i Google Drive. Budući da se Google softverom služi velik broj privatnih i poslovnih korisnika, prednost je moći ga koristiti u svakom trenutku. Android je također bolja opcija za one koji žele pristupačnije cijene i više izbora što se tiče hardvera.

iOS mobiteli su među najprodavanijima na svijetu – svi znaju za iPhone ili su ga jednom držali u ruci. Ovakve je mobitele znatno lakše koristiti, ali su ograničeni što se tiče izbora hardvera. S druge strane, idealan su odabir za one koji žele biti među prvim korisnicima novih aplikacija.

Windows mobiteli najmanje su rašireni i popularni od svih vrsta pametnih telefona. Međutim, radi se o kvalitetnim uređajima kojih ima sve više, što znači da će se situacija u skoroj budućnosti možda promijeniti. Neki od poznatijih Windows pametnih telefona pripadaju Nokia Lumia seriji.

Pametne se telefone može podijeliti i s obzirom na njihove tipkovnice, koje mogu biti tipkovnice na dodir ili kombinacija fizičke i tipkovnice na dodir. Touchscreen mobiteli uređaji su kojima je cijela tipkovnica smještena na zaslonu. Dakle, sva se slova i znakovi unose isključivo dodirivanjem zaslona, a ne pritiskanjem gumba. Neki mobiteli imaju touchscreen s fizičkom tipkovnicom. Touchscreen omogućuje ulazak u aplikacije i pristup nekim funkcijama, dok tipkovnica dopušta unos slova i znakova pritiskanjem gumba.

Touchscreen mobiteli

Osim po operativnim sustavima i tipkovnicama, mobiteli se mogu razlikovati i s obzirom na svrhu kojoj su namijenjeni. Tako imamo uređaje za one koji mnogo fotografiraju, one koji vole slušati glazbu i one kojima bi koristilo imati više od jedne SIM kartice. Svi pametni telefoni imaju kamere, ali one nisu uvijek jednake kvalitete. Zato postoje mobiteli s vrhunskim kamerama. Njih je lako prepoznati po tome što su im leće znatno veće od onih kod prosječnih pametnih telefona.

MP3 mobiteli idealan su odabir za one koji svoje pametne telefone ne koriste za mnogo više od slušanja glazbe. Takvi uređaji nemaju ni približno onoliko funkcija koliko ih imaju ostali, ali im je zato kvaliteta zvuka na znatno višoj razini.

Oni koji često putuju ili im je potreban poslovni telefonski broj mogli bi se okoristiti uređajem koji podržava dvije kartice. Dual SIM mobiteli rade jednako kao obični pametni telefoni, osim što imaju dva utora za dvije različite SIM kartice, koje ne moraju ni imati isti pozivni broj.

  1. Obični mobiteli

Iako pametni telefoni danas prevladavaju, mnogi još uvijek koriste obične mobitele. To su uređaji s mnogo manjim brojem funkcija – s njima se uglavnom mogu samo uspostavljati pozivi, slati poruke i koristiti funkcije kao što su alarm, kalkulator, kalendar i svjetiljka. S druge strane, znatno su pouzdaniji i izdržljiviji, a i baterije im duže traju.

Obični mobiteli

Ravan dizajn ima većina običnih mobitela. To su uređaji koji imaju samo prednju i stražnju stranu, kao i većina pametnih telefona. Sa stražnje strane se nalazi spremnik za bateriju i SIM karticu, a na prednjoj su zaslon i tipkovnica.

Preklopni dizajn se opet vraća u modu. Ovakvim uređajima zaslon prekriva tipkovnicu da bi mobitel bio što kompaktniji dok ga se ne koristi. Da bi ga se koristilo, potrebno je otklopiti zaslon, a time i otkriti tipkovnicu.

Mobiteli za starije osobe spadaju u posebnu kategoriju mobilnih uređaja. To je zato što imaju znatno veće tipke na tipkovnici i font na zaslonu nego bilo koji drugi prosječan mobitel. Ovo olakšava korištenje starijim osobama, pogotovo onima koje imaju poteškoća s vidom.

Marke mobitela

Proizvođača mobilnih uređaja ima na tisuće, ali samo nekolicini uspijeva održati reputaciju svjetski poznate marke.

Zahvaljujući iPhone uređajima, Apple je među najpoznatijim markama mobitela na svijetu. Njihovi pametni telefoni trenutno drže prva četiri mjesta na top ljestvici najprodavanijih.

Apple iPhone

Samsung mobiteli definitivno su najpoznatiji kad je riječ o Android uređajima. Ova se marka može pohvaliti širokim rasponom ponude, što uključuje i kvalitetu i cijenu. Iako je poznatiji po drugim elektroničkim uređajima, kao što su televizori i glazbene linije, Sony proizvodi i kvalitetne pametne telefone. Jedna od stvari po kojima su poznati iznimno su čvrsti ekrani.

Mnogo ljudi posjeduje Alcatel mobitel. Ova je marka posebno omiljena među mlađim ljudima i onima koji preferiraju jednostavan, ali inovativan dizajn. Iako nije među najprodavanijima u Europi, svejedno se isplati posjedovati Asus mobitel. Budući da su jako brzi i imaju dizajn prilagođen igranju igrica, njihovi se uređaji najviše sviđaju gamerima.

Mobilni uređaji

LG mobiteli vrhunski su uređaji, pogotovo kad je riječ o omjeru funkcionalnosti i privlačnosti dizajna. Zbog toga su već desetljećima među popularnijim mobitelima u Europi. ZTE je relativno nova marka pametnih telefona, iako se tvrtka vrlo brzo uspjela ugurati među najveće proizvođače. Za njihove je uređaje karakterističan odličan omjer kvalitete i cijene. Kad je riječ o kvaliteti telekomunikacijskih usluga, Huawei se ističe kao jedan od kvalitetnijih proizvođača. Također je među dostupnijim markama što se tiče cijene.

Nokia je jedna od marki koje prve padnu na pamet kad je riječ o mobilnim uređajima. Iako je tvrtka doživjela zatišje, trenutno se vraćaju na scenu s vrhunskim pametnim telefonima. Xiaomi je u Europi relativno nepoznata marka, ali zaslužuje da je se spomene jer svejedno uspijeva pomesti konkurenciju. Njihov pametni telefon je jedan od najprodavanijih.

Najprodavaniji mobiteli

Apple ostaje na samom vrhu kad je riječ o popularnosti pametnih telefona – tvrtka je zauzela čak četiri prva mjesta na ljestvici najprodavanijih uređaja. Pobjednici su, redom: iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone 7. Najnoviji je model, naravno, iPhone X, koji se može pohvaliti najsnažnijim čipom koji je Apple ikad napravio.

Peto mjesto na ljestvici najprodavanijih pametnih telefona zauzela je marka za koju donedavno nitko nije znao. Xiaomi Redmi 5A uređaj je koji ima iznimno snažnu konstrukciju, ali ono zbog čega se ističe trenutno je najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu.

Samsung Galaxy S9 Plus na šestom je mjestu na ljestvici najprodavanijih, ali je ujedno i dosad najbolji uređaj ove marke. Velik, zakrivljen ekran i vrhunska kamera samo su neke od novosti koje su uvedene putem ovog modela.

Samsung Galaxy S9 Plus

Pristupačni mobiteli

Zahvaljujući velikom broju proizvođača i skoro beskonačno širokoj ponudi uređaja, u današnje je vrijeme lako naći dobar pametni telefon bez obzira na budžet. Mobiteli do 1000 kuna ne moraju biti puno manje kvalitete od znatno skupljih verzija. Alcatel nudi čak dva takva modela, Pixi 4 6“ i Pixi 4 Plus Power. Nokia 2 je također vrlo pristupačna, a niskim se cijenama ističu i Asus ZenFone GO i Xiaomi Redmi Note 5A.

Koji su još elementi važni kod mobitela?

Specifikacije današnjih mobitela sadrže cijeli niz tehničkih termina koji su široj javnosti potpuna nepoznanica. Nasreću, nije toliko teško odabrati dobar pametni telefon – treba samo znati nekoliko stvari na koje treba pripaziti.

Kad je riječ o ekranu, najvažnije je u obzir uzeti kvalitetu boja. Dok od 4K ekrana nema mnogo koristi, LCD i AMOLED nude visoku kvalitetu, iako je potonji bolji. Međutim, najveći raspon boja mogu prikazati HDR ekrani.

Pametni telefoni

Procesori više nisu onoliko važni koliko su bili, prvenstveno zato što se sad skoro svaki pametni telefon može pohvaliti vrhunskom izvedbom. Onima kojima je više stalo do brzine, kao što su gameri, preporučuju se Snapdragon 835 i A11 Bionic procesori.

RAM je bitan za izvođenje više zadataka odjednom. Što više radne memorije, to će mobitel biti i dalje brz bez obzira na to koliko se aplikacija trenutno koristi. Međutim, korisnicima s obzirom na današnje uređaje zbilja nije potrebno imati više od 4GB RAM-a.

Kad se radi o kamerama, svi se općenito hvataju za broj piksela. Nažalost, više piksela ne znači nužno bolje fotografije. Važnije je gledati koliko je velik otvor objektiva – što manji broj, to bolje.

Oprema za mobitele

Današnji mobiteli dolaze uz pregršt dodataka koji su praktični, ali često i jako lijepo dizajnirani. Maskice za mobitel štite uređaj od oštećenja i dolaze u cijelom nizu boja i stilova. Isto vrijedi i za futrole za mobitele, koje usto štite i ekran. Folija za mobitel dobar je komad opreme za one kojima treba dodatna zaštita ekrana. Slušalice za mobitel neizostavan su dio opreme za one koji vole slušati glazbu, a mogu se naći obične i bežične. Selfie štapovi jako su popularni među turistima jer olakšavaju slikanje u pokretu. Imati viška punjač za mobitel nikad nije naodmet, a kad postojeća krene otkazivati, uvijek se mogu naći i zamjenske baterije za mobitele.

Oprema za mobitele

Usporedba mobitela

Kad se usporedi mobitele koji su dosad spomenuti, može se naći barem po jedan idealan odabir za više različitih namjena. Onima koji od svog mobitela traže samo da bude pouzdan i da mu baterija dugo traje, preporučuju se Nokia obični mobiteli. Za one koji vole biti ispred trendova, najbolja su opcija iPhone uređaji. Onima koji u svom pametnom telefonu traže visoku razinu izdržljivosti, preporučuje se uložiti u Sony mobitel. Najbolje kamere imaju iPhone modeli, ali i Samsung Galaxy S9 Plus. Kad je riječ o kvaliteti gaming iskustva, rijetko koji pametni telefon može nadmašiti Asus uređaje. Za najbolji omjer kvalitete i cijene na tržištu, tu je Xiaomi Redmi 5A.

Kao što smo i vidjeli, sam raspon marki, modela i cijena mobitela može biti zastrašujući. Tu su i trendovi koji se stalno mijenjaju i s kojima je teško biti u toku. Međutim, ima li se sve što je dosad spomenuto na umu, nije toliko teško odabrati pravi uređaj za koju god namjenu.