Moderni stolovi za blagovaonu

Uz dnevni boravak blagovaonica je mjesto u domu kojem pridajemo najviše pažnje prilikom uređenja. To je prostor u kojem se okuplja obitelj i ugošćuju prijatelji, a centralno je mjesto toga okupljanja blagovaonski stol. Za sve vas koji se pitate što je u trendu kada je u pitanju uređenje blagovaone te koji su to moderni stolovi za blagovaonu, odgovori slijede u ostatku teksta. 

Razmislite o stilu svoje blagovaonice 

Prije nego krenete birati svoj idealni stol za blagovaonicu, odredite stil svog dnevnog boravka. Modernih stilova je mnogo i moderan stil ne znači samo čisti minimalizam i korištenje neboja, dapače moderni domovi mogu prštati od boja, uzoraka i raznih tekstura.

U trendu je i dalje industrijski stil koji voli toplu boju drveta te korištenje metala, ali popularan je i minimalistički skandinavski stil koji voli nježne zemljane boje i prirodne materijale. Vintage i boho stilovi također su dobrodošli – baršun, žarke boje, pletivo od ratana, tapete i geometrijski uzorci. A ako ste malo odvažniji, slobodno si dajte oduška i kombinirajte od svakoga stila pomalo! 

Nakon što ste odabrali stil, možete krenuti s izborom boja, zapravo će vam već stil koji ste odabrali sugerirati koje boje odabrati te u kojem smjeru ići po pitanju izbora namještaja. 

Pojam modernosti vrlo je fleksibilan i mijenja se vrlo brzo, ali neke stvari ipak ostaju vječni klasici, poput uporabe drveta u interijeru. S druge strane, mnogo se toga “vraća u modu” poput pločica od terakote, mramornih ploča i baršuna.

klasičan drevni stol

Veličina blagovaonice 

Vrlo važna stvar je i veličina vaše blagovaonice te je li riječ o otvorenom konceptu ili je vaša blagovaonica zaseban i odvojen prostor

Tamne blagovaonice trenutno su vrlo popularne, kao i crni moderni stolovi za blagovaonicu, ali taj trend nećete pratiti ako je vaša blagovaonica skučena i zatvorena. Na taj ćete način samo dodatno zatvoriti i prigušiti prostor. Ali ako imate velik i svijetao prostor, slobodno koristite tamne boje – crni blagovaonski stol ili lakirani smeđi ono je što je u trendu. 

Ista je stvar s izborom blagovaonskog stola, okrugli stolovi dobri su za male prostore, dok si kod velikih blagovaonica možete dati oduška. 

Moderni stolovi za blagovaonu s kojima ne možete pogriješiti

  • Stakleni blagovaonski stolovi 

Ono s čime nikako nećete pogriješiti su stakleni stolovi za blagovaonu. Staklena ploča može doći u kombinaciji s drvenim ili metalnim nogama pa birajte onu kombinaciju koja će vam se više uklopiti u interijer. 

Kombinacija stakla i drveta vrlo je popularna kada su u pitanju moderni stolovi za blagovaonu. Hladno i glatko staklo u kontrastu je s masivnim i toplim drvetom što rezultira jednim divnim komadom namještaja. 

crni moderni stolovi za blagovaonu

  • Crni blagovaonski stolovi 

Kao što smo već spomenuli, u trendu su tamne boje u blagovaonici pa je tako poželjan i crni blagovaonski stol

Crna boja dat će vašoj blagovaonici jednu dozu elegancije i sofisticiranosti, a i riječ je o kohezivnoj boji koja unosi sklad u interijer. 

Alternativa crnim stolovima su tamno smeđi lakirani stolovi koji su se opet vratili u modu. Dobro ih je kombinirati s tapeciranim stolicama u nešto svjetlijoj nijansi.

  • Stolovi od bijelog mramora

Apsolutni hit kod izbora modernih stolova za blagovaonu su stolovi s pločom od bijelog mramora. Ovaj je materijal u zadnje vrijeme zagospodario svijetom interijera pa ćete ga tako pronaći gotovo svugdje, a posebno je popularan kod uređenja kuhinja. 

Ovaj materijal definitivno odiše luksuzom, ali ako ga kombinirate s drvetom, dobit ćete jednu posve drugu priču. Mramorni blagovaonski stol i drvene stolice lijepo će se uklopiti u jedan minimalistički skandinavski interijer. 

Iako je bijeli mramor trenuto poželjan materijal, nećete pogriješiti ni ako izaberete mramor u kojoj drugoj boji. 

Jedino na što morate paziti jest kako ćete ga uklopiti u ostatak interijera, ipak je riječ o komadu namještaja s karakterom. Taj će stol gospodariti prostorom i budite uvjereni da će impresionirati goste.

moderni stolovi za blagovaonu u industrijskom stilu

 

  • Kombinacija drveta i metala 

Ova je kombinacija već neko vrijeme popularna, vjerojatno ste to mogli i primijetiti. Moderni blagovaonski stolovi koje viđate u izlozima uglavnom kombiniraju drvenu ploču s crnim metalnim nogama. 

Ta se kombinacija na tržištu pojavila zajedno s pojavom industrijskog stila kojega se, čini se, još uvijek nismo zasitili. 

  • Vječno moderni blagovaonski stolovi 

Na što mislimo? Odgovor je vrlo jednostavan – drveni stolovi. Ovaj ziheraški izbor uklopit će se u baš svaki interijer. 

Izbora je mnogo – od obrađenog do neobrađenog i rustikalnog izgleda stola, od tamne boje drveta pa sve to svijetlih nijansi, drvo s izraženim godovima ili suptilnijeg izgleda. Na vama je da izaberete što najviše odgovara vašoj blagovaonici. 

Drveni blagovaonski stolovi zrače toplinom i omiljen su izbor svih ljubitelja skandinavskog stila. Vašoj će blagovaonici dati osjećaj doma, a možete ih kombinirati s različitim stolicama, a posebno će lijepo ići uz tapecirane stolice od kože ili tkanine. 

blagovaonski stol od stakla i drveta

Oblici modernih stolova za blagovaonu 

U modi je zaobljeno, kako u uređenju ostatka doma tako i u uređenju blagovaonice. Oštre rubove zamijenili su zaobljeni rubovi. Tako će većina modernih stolova za blagovaonicu biti okrugla ili će imate blago zaobljene rubove. 

Velika prednost okruglih stolova je ta što pridonose stvaranju intimnije atmosfere za stolom – svi su okrenuti jedan prema drugome što olakšava komunikaciju. Uz to stvaraju lagan i prozračan ugođaj te su dobri za male prostore. 

Popularnost zaobljenog namještaja jest u tome što cijeli interijer čini “mekšim” i ugodnijim, za razliku od namještaja oštrih rubova i linija koji ostavlja nešto hladniji dojam. 

mramorni moderni stolovi za blagovaonu

Kako modernizirati blagovaonicu?

Osim izbora pravoga blagovaonskog stola, ako želite modernu blagovaonicu, morate voditi računa i o drugim stvarima. 

Za početak, slobodno koristite boje i uzorke, ali nemojte pretjerati. Odaberite paletu boja i strogo je se držite. Korištenje istih boja ujednačit će vaš prostor i smanjiti vizualni kaos. Od uzoraka možete primijeniti biljni ili geometrijski uzorak. 

Ne pretjerujte s detaljima i držite se pročišćenog dizajna, posebno ako imate malenu i zatvorenu blagovaonicu. 

Izaberite neku atraktivnu rasvjetu koju ćete postaviti iznad svog blagovaonskog stola – popularna je boja bakra, ali i vintage caklina.

Svom modernom blagovaonskom stolu dodajte kožne tapecirane stolice u boji konjaka ili neke druge zemljane boje. 

Možda nije najpraktičnije, ali postavite tepih ispod stola. On će zaokružiti cijeli interijer i vizualno naglasiti centar prostorije.

I za kraj, slobodno kombinirajte moderan i rustikalan namještaj. Možete se odlučiti za rustikalan drveni stol i moderne stolice u boji

moderan stol za dnevni boravak

Uživajte u svojoj blagovaonici 

No najbitnije od svega je da uživate u svom domu i da se u njemu osjećate ugodno. Moderni stolovi za blagovaonu, moderne stolice i ostale komade namještaja birajte po sebi. Ne morate slijepo pratiti trendove ako vam ne odgovaraju, bitno je da stvorite prostor koji ćete voljeti. 🙂

A ako ste upravo sada u potrazi za jednim blagovaonskim stolom, na našem webu ili u našim trgovinama pronađite onaj koji će vam najbolje odgovarati!