No Frost hladnjaci – koje su prednosti?

No Frost hladnjaci ili statički – što odabrati?

Ako upravo kupujete novi hladnjak, vjerojatno uviđate da izbor hladnjaka nije najlakši zadatak. Morate voditi računa o veličini, energetskoj učinkovitosti, cijeni i vrsti hlađenja kojih na tržištu ima nekoliko. No Frost hladnjaci postali su vrlo popularni pa ako se pitate jesu li oni najbolji izbor za vas, čitajte dalje.

Vrste hladnjaka prema načinu hlađenja 

Ono o čemu trebate voditi računa prilikom izbora hladnjaka jest način hlađenja. O tome ovisi koliko će vam se dobro hladiti hrana i hoće li sva mjesta u hladnjaku biti jednako rashlađena. Isto tako po načinu hlađenja moći ćete odrediti hoće li vam se u hladnjaku nakupljati led ili neće

Donosimo vam koje su to sve vrste hladnjaka ovisno o vrsti hlađenja i što one znače.

  • statičko hlađenje

Način je hlađenja bez kruženja zraka što znači da neće biti ista temperatura u svim dijelovima hladnjaka. Zbog toga morate paziti koje ćete namirnice gdje stavljati, npr. najhladnije mjesto bit će u donjem dijelu i to iznad donje police.

Statički hladnjaci imaju jedan ili više motora što znači da hladnjak i zamrzivač imaju odvojene sustave hlađenja. 

No Frost hladnjaci

  • statičko-ventilacijsko hlađenje ili dinamičko hlađenje

Ovaj način hlađenja isti je kao kod statičkog hladnjaka, samo s dodatnim poboljšanjem – ima ugrađen ventilacijski sustav. Uloga tog ventilacijskog sustava jest da raspršuje hladan zrak unutar uređaja pa je samim time zagarantirano bolje hlađenje i čuvanje namirnica. 

Statički i statičko-ventilacijski hladnjak trebate odmrzavati barem jednom godišnje jer nemaju ugrađen sustav protiv zamrzavanja pa ćete često naići na nakupine leda. 

  • No Frost hlađenje 

U No Frost hladnjacima hladan i suh zrak kruži uređajem te na taj način omogućuje jednaku raspodjelu temperature, ali i onemogućuje zamrzavanje. Suhi će zrak skupljati vlagu, koja bi se inače pretvorila u led, i izbacivati ju van. Zahvaljujući tom pametnom sustavu nećete morati ručno odleđivati hladnjak i zamrzivač. 

No frost hladnjaci omogućuju svježije namirnice

No Frost hladnjaci – koje su sve prednosti?

Kao što smo već rekli, ovi hladnjaci imaju poseban sustav koji sprečava nastajanje leda pa nećete morati ručno odleđivati svoj hladnjak. No, to nije jedina prednost ovog pametnog hladnjaka. 

Ovaj hladnjak, zahvaljujući sustavu jednog motora s jednim isparivačem te ventilacijskom uređaju, sprečava stvaranje plijesni i ograničava nastajanje neugodnih mirisa. 

Kruženje zraka u hladnjaku sprečava nastajanje kristalića leda i inja tako što eliminira svu vlagu. Vaša hrana se stoga više neće međusobno lijepiti, a zamrzivač će vam se činiti prostranijim i čišćim jer u njemu više neće biti nepotrebnih nakupina leda. 

Vaša će hrana dulje biti svježa zbog kružnog kretanja zraka, a i dobit ćete hladnjak koji je energetski vrlo učinkovit jer troši manje energije. Manje leda znači ujedno i veću ekonomičnost, ali i više slobodnog prostora za odlaganje hrane. 

Statički hladnjaci - nakupljanje leda

Kako funkcionira No Frost tehnologija odmrzavanja?

No Frost hladnjaci u sebi imaju ugrađene mjerače vremena za odmrzavanje koji se upale kada je uređaj potrebno odmrznuti. U tom trenu se zavojnice u hladnjaku zagriju i led se počne topiti. Višak tekućine izlazi na poseban otvor u malu posudicu iz koje zatim samo ispari.

I rezultat toga je da više nikada nećete morati ručno odmrzavati svoju ledenicu

Total No Frost hladnjaci ili Frost Free?

Uz (Total) No Frost hladnjake postoje i slične varijante koje imaju ugrađen No Frost sustav popust Frost Free hladnjaka

Ovaj se hladnjak smatra hladnjakom nove generacije jer koristi najbolje od svih sustava

Hlađenje hladnjaka je dinamičko pa nema isušivanja namirnica, a zamrzivač koristi No Frost tehnologiju pa nema nepotrebnog leda, lijepljena namirnica i ručnog odmrzavanja. 

Dakle, temeljna razlika između Total No Frost hladnjaka i Frost Free hladnjaka je u tome što Frost Free koristi No Frost sustav samo u zamrzivaču, a Total ga koristi u oba dijela. Oba hladnjaka sprečavaju nakupljanje leda i imaju automatski sustav odmrzavanja. 

No Frost hladnjaci - nema nepotrebnog leda

Kako održavati No Frost hladnjake?

No Frost hladnjaci vrlo su jednostavni za održavanje jer ih ne trebate ručno odmrzavati jednom godišnje kao što trebate ostale hladnjake. Jedino što trebate napraviti jest povremeno očistiti prostor za skladištenje (police i ladice). To možete učiniti pomoću tople vode u koju možete dodati malo sode bikarbone ili octa kako biste uklonili neugodne mirise.

Kao i sve ostale hladnjake, pazite gdje ih stavljate. Ako se hladnjak nalazi na toplijem mjestu, trošit će više energije. Drugo o čemu morate voditi računa jest koliko prostora imate oko hladnjaka. 

Sa svake strane hladnjaka morate ostaviti nekoliko centimetara slobodnog prostora kako bi zrak mogao normalno cirkulirati te kako ne bi došlo do pregrijavanja. Posebno je važno da višak slobodnog prostora imate iza i iznad hladnjaka. 

Čišćenje hladnjaka

Energetska učinkovitost hladnjaka 

I za kraj, pri izboru hladnjaka svakako vodite računa o energetskoj učinkovitosti. Hladnjaci su uređaji koji rade bez prestanka cijelo vrijeme i zato troše najviše električne energije. 

A razred je energetski najučinkovitiji što znači da troši manje energije, za razliku od G razreda koji troši najviše. Naravno da će hladnjaci iz A razreda biti skuplji, ali u njih se isplati uložiti. 

Imajte na umu da kada kupujete hladnjak, ne kupujete nešto što je potrošno, već nešto što bi vam trebalo poslužiti dulje vrijeme

Energetska učinkovitost hladnjaka

Izaberite hladnjak koji najbolje odgovara vašim potrebama

Kada ste izabrali sustav hlađenja, morate izabrati i vrstu hladnjaka (samostojeći ili ugradbeni), raspored (zamrzivač u gornjem ili donjem dijelu), način otvaranja (dvokrilni, side-by-side ili jednokrilni), kapacitet itd. 

Hladnjak je definitivno jedan od najvažnijih uređaja u vašem domu, zato se dobro informirajte kako biste izabrali onaj koji će zadovoljiti sve vaše zahtjeve. 

 Veliku ponudu hladnjaka možete pogledati na našem webu ili nas posjetiti u trgovini u Zagrebu i Puli