No Frost ili klasični hladnjaci – Koji odabrati?

Hladnjak  je jedan od aparata bijele tehnike koji se najviše koristi, a posebice ga cijenimo ljeti kad su temperature visoke, a hladnjak nam nudi spas u vidu hladne boce soka, piva, vina ili pak sočne lubenice. Hladnjaci su tu da čuvaju našu hranu na niskoj temperaturu i tako nam osiguraju da ju možemo dulje čuvati.

Važno je odabrati pravi hladnjak koji veličinom, energentskom učinkovitosti, konfiguracijom polica i kapacitetom pohrane odgovara vašim potrebama. No svi znamo kako takav odabir u moru različitih modela hladnjaka nije lagan. Zato vam u nastavku predstavljamo No Frost i klasične hladnjake kako bi vam pomogli odlučiti koji bi bio savršen za vašu kuhinju.

Klasični hladnjaci

Kada govorimo o vrstama hladnjaka, obično ih dijelimo na No Frost i klasične. Klasični hladnjaci za nikoga neće biti nepoznanica, jer je riječ o vrsti hladnjaka s kojom smo svi upoznati i čije su najpoznatije stavke hlađenje i zamrzavanje hrane.

Prednosti klasičnih hladnjaka

Tradicionalni hladnjaci lako se uklapaju u svaku kuhinju svojim linearnim dizajnom i klasičnom površinom. Najčešće ih možemo pronaći u neutralnoj boji i zato ih je lako uklopiti u raznovrsni kuhinjski prostor. Najčešći dizajn klasičnog hladnjaka sadrži četiri police, ladicu i tri površine za odlaganje u vratima i svi smo na njih toliko naviknuti da promisliti kako najlakše u njemu pospremiti namirnice nije nikakav problem.

Iako ne možemo reći da nude dodatne opcije, važno je naglasiti kako su klasični hladnjaci energetski učinkovitiji u usporedbi s No Frost hladnjacima i dobro se uklapaju u male prostore. Zbog toga je ova vrsta hladnjaka popularan izbor onih koji trebaju zadovoljiti samo osnovne potrebe ili imaju male kuhinje.

otvoren hladnjak

Mane klasičnih hladnjaka

Nakupljanje leda najočitiji je nedostatak tradicionalnih hladnjaka kada ih se usporedbi s No Frost hladnjacima. Sa klasičnim hladnjacima ima više posla, jer se mora duže čekati da se željena hrana odledi nakon što ju izvadite iz zamrzivača i puno češće hladnjak je potrebno očistiti kako bi se barem djelomično othrvali sa nakupljanjem leda. Osim što je naporno svako toliko se baviti čišćenje leda u zamrzivaču i dugo čekati odleđivanje, najgore je kada se ledeni slojevi stvore na hrani i unutar hladnjaka, jer to uništava okus hrane, a nitko ne želi konačno zgrabiti hranu kojoj se toliko veselio i onda otkriti da ima lošiji okus nego što bi trebala.

Unutar tradicionalnog hladnjaka temperatura nije toliko ravnomjerna, koliko je to slučaj sa NoFrost hladnjacima. To znači da je potreban dodatan oprez s najčešće najtoplijim dijelom hladnjaka – vratima i hranom koja je u njima pospremljena. Bitno je dodatno pripaziti da se ne pokvari. Stariji modeli klasičnog hladnjaka troše više energije. Prema nekim podacima, hladnjak star 25 godina troši oko 1400 kWh električne energije godišnje, dok noviji model istog kapaciteta radi trošeći samo 350 do 700 kWh godišnje.

No Frost hladnjaci

No Frost hladnjaci imaju poseban sustav koji sprečava nastajanje leda pa nećete morati ručno odleđivati svoj hladnjak. No, to nije jedina prednost ovog pametnog hladnjaka. Ovaj hladnjak, zahvaljujući sustavu jednog motora s jednim isparivačem te ventilacijskom uređaju, sprečava stvaranje plijesni i ograničava nastajanje neugodnih mirisa.

crni hladnjak u kuhinji

Prednosti No Frost hladnjaka

Kruženje zraka u hladnjaku sprečava nastajanje kristalića leda i inja tako što eliminira svu vlagu. Vaša hrana se stoga više neće međusobno lijepiti, a zamrzivač će vam se činiti prostranijim i čišćim, jer u njemu više neće biti nepotrebnih nakupina leda. Vaša će hrana dulje biti svježa zbog kružnog kretanja zraka, a i dobit ćete hladnjak koji je energetski vrlo učinkovit jer troši manje energije. Manje leda znači ujedno i veću ekonomičnost, ali i više slobodnog prostora za odlaganje hrane. No Frost hladnjak može održavati ravnomjernu temperaturu unutar svojih odjeljaka. To znači da će svaki dio hladnjaka, uključujući police i ladice biti podjednako hladan. To je važna činjenica, jer različite namirnice zahtijevaju različite temperature za očuvanje svježine. Na primjer, voće i povrće obično zahtijevaju nešto višu vlažnost i nižu temperaturu od mesa ili mliječnih proizvoda.

Mane No Frost hladnjaka

No Frost hladnjaci koristit će dvostruko više električne energije svake godine kada ih usporedimo s modelima s ručnim odleđivanjem. Uz to troše više energije kako bi ohladili unutrašnjost nakon ciklusa odmrzavanja. Pri izboru hladnjaka svakako vodite računa o energetskoj učinkovitosti. Hladnjaci su uređaji koji rade bez prestanka cijelo vrijeme i zato troše najviše električne energije. A razred je energetski najučinkovitiji što znači da troši najmanje energije, za razliku od G razreda koji troši najviše. Naravno da će hladnjaci iz višeg razreda biti skuplji, ali u njih se isplati uložiti. Imajte na umu da kada kupujete hladnjak, ne kupujete nešto što je potrošno, već nešto što bi vam trebalo poslužiti dulje vrijeme.

Kako funkcionira tehnologija No Frost?

Sigurno se pitate kako funkcionira tehnologija koja omogućava da u hladnjaku nema zamrzavanja. Tehnologija No Frost automatski prilagođava i kontrolira temperaturu i razinu vlažnosti unutar hladnjaka.

no frost tehnologija unutar hladnjaka

Sustav cirkulacije zraka

No Frost hladnjaci u sebi imaju ugrađene mjerače vremena za odmrzavanje koji se upale kada je uređaj potrebno odmrznuti. U tom trenu se zavojnice u hladnjaku zagriju i led se počne topiti. Višak tekućine izlazi na poseban otvor u malu posudicu iz koje zatim samo ispari. Zahvaljujući tome više nema inja i leda na stijenkama hladnjaka.

Zahvaljujući kruženju kretanja zraka u NoFrost hladnjacima održava se ravnomjerna temperatura unutar hladnjaka. NoFrost hladnjaci u sebi sadrže termostat, to omogućuje dosljednu temperaturu i vlažnost u hladnjaku, zbog čega hrana duže traje. Voće, povrće, meso, mliječni proizvodi i pića ostat će dulje svježi zahvaljujući reguliranoj temperaturi i boljoj cirkulaciji zraka.

Ako ste se ikad susreli sa stvaranja vlage u hladnjaku, znate koliko je to problema izazvalo. Kondenzacija nije normalan dio rada hladnjaka i ako se dogodi potrebna je dodatna intervencija ili pomoć servisera. Prednost NoFrost hladnjaka je što zahvaljujući svom načinu rada smanjuju količinu vlage u hladnjaku i spašavaju vas od neplaniranih troškova.

Proces odmrzavanja

Super je i što su NoFrost hladnjaci vrlo jednostavni za održavanje jer ih ne trebate ručno odmrzavati jednom godišnje, kao klasične hladnjake. Jedino što trebate napraviti je povremeno očistiti police i ladice. Tijekom procesa odmrzavanja, grijači smješteni unutar zidova hladnjaka i zamrzivača počinju zagrijavati površinu na kojoj se nakupio led. Toplina topi led i pretvara ga u vodu. Voda se potom odvodi iz uređaja putem odvodnog sustava.

Čak i ako u hladnjak stavite jelo koje je još vruće, temperatura će se brzo izjednačiti. Inovativni NoFrost sustavi održavaju vašu hranu svježom i zdravom dugo vremena. IonAir, Multiflow 360° i DynamiCooling štite ohlađenu hranu od preranog kvarenja.

Razlike u organizaciji prostora

Klasični hladnjaci

I prije nego otvorimo klasičan hladnjak, otprilike znamo kako će raspored unutar njega izgledati. Gornja i donja polica, prostor u vratima i pretinac na dnu hladnjaka. Hrana se u njemu najčešće organizira prema potrebi, no stručnjaci donose i neke savjete o tome kako najbolje organizirati hranu u tradicionalnom hladnjaku kako bi se najbolje iskoristila.

Savjeti za organizaciju hrane u klasičnom hladnjaku:

  • Na gornjoj polici najbolje je čuvati ostatke hrane, pića i namaze
  • Na donjoj polici idealno je čuvati meso, jaja, morske plodove i mliječne proizvode
  • Donju policu nemojte pretrpati jer će to otežati hladnom zraku da cirkulira
  • U vratima je najbolje držati sokove i vodu
  • Nemojte u vrata stavljati jaja i mliječne proizvode
  • Kada slažete stvari u hladnjak, uvijek na stražnji dio polica stavite ono što ne koristite čestohladnjak pun hrane

No Frost hladnjaci

Kada su u pitanju No Frost hladnjaci police i ladice imaju prvenstvenu funkciju očuvanja svježine, tako da nije potrebno kao kod klasičnog hladnjaka da se hrana odlaže na specifično mjesto kako bi se duže očuvala. Prilikom organizacije hrane u No Frost hladnjaku jedino se preporučuje da se voće i povrće u hladnjaku drži unutar plastičnog omota ili folije, jer je se u No Frost hladnjaku koristi suhi tip hladnoće koji može proizvesti sušenje svježe hrane poput voća i povrća.

Osim što je skladištenje hrane u No Frost hladnjaku lakše, jer se inovativnom tehnologijom osigurava da nema zamrzavanja namirnica i nema potrebe za procesom odmrzavanja, odlično je i što No Frost hladnjaci nude povećani kapacitet za skladištenje hrane. No Frost hladnjaci jednostavni su za upotrebu i njihov funkcionalan dizajn omogućava visoku kakvoću pohranjivanja hrane i u odjeljak za hlađenje i u odjeljak za zamrzavanje.

Ponekad se nakupuje toliko hrane da je potrebno i više prostora nego ga u hladnjaku trenutno imamo. Napredak tehnologije i moderna rješenja dorasli su i tom problemi, tako da su poneki modeli No Frost hladnjaka dizajnirani tako da se jednostavnim pritiskom tipke zamrzivač pretvara u hladnjak i omogućava dodatan prostor da još više kupljenog rashladimo.


Utjecaj na potrošnju energije

No Frost i klasični hladnjaci, koji nemaju No Frost tehnologiju, razlikuju se u načinu na koji rade i to može utjecati na njihovu potrošnju energije. Potrošnja energije hladnjaka ima veliku važnost, jer niža potrošnja energije znači manje račune za struju. Također, veća potrošnja energije hladnjaka znači veću emisiju stakleničkih plinova i negativan utjecaj na okoliš.

ušteda energije

Klasični hladnjaci

Tradicionalni hladnjaci i zamrzivači poznati su ‘žderači’ energije posebno ako je riječ o većim modelima. Neki stručnjaci procjenjuju kako u četveročlanom kućanstvu svaka osoba iskoristi oko 50 litara prostora u hladnjaku. Preporučuje se da jedan osoba za sebe kupi hladnjak od 100 do 150 litara, za kućanstvo od 2 do 4 osobe idealan je hladnjak između 220 i 280 litara, a za kućanstva za više od 5 osoba preporučeni su hladnjaci od više od 300 litara. Logično je da veći hladnjaci troše više energije, stoga se preporučuje da veći hladnjak kupujete jedino ako je to apsolutno neophodno, posebice ako imate na umu da na 24-satni rad hladnjaka otpada oko 15 % ukupne električne energije u kućanstvu.

No Frost hladnjaci

No Frost hladnjaci bolji su u usporedbi s klasičnima zato što uštede energiju samim tim što kod njih nema namirnica koje je potrebno odlediti. Napredak tehnologije koji je doveo do razvoja No Frost hladnjaka doveo je do toga da se troši manje energije prilikom rada samog hladnjaka i općenito zamrzivači i hladnjaci proizvedeni prije deset godina mogu potrošiti triput više energije od novih modela. Stoga ako razmišljate o tome treba li vam doista ažuriranje rashladnog aparata u kuhinji, definitivno uzmite u obzir da ćete dugoročno imati manju potrošnju energije.

 

Bučnost i tišina rada

Još jedna značajka koja je mnogima bitna prilikom odabira hladnjaka je i tihi rad. Dok danju bučan hladnjak u domaćinstvu još možemo nekako ignorirati, noću buka može pošteno smetati. Prema važećim propisima, dopuštena razina buke iz hladnjaka može varirati od 25 dB do 50 dB. Pritom se razina do 34 dB smatra najnižom razinom, do 44 dB se kategorizira kao srednja razina buke, a sve više od 45 dB smatra se šumom.

hladnjak u kuhinji

Klasični hladnjaci

Razina buke u radu klasičnih hladnjaka može varirati ovisno o modelu i proizvođaču, ali obično se kreće unutar određenih raspona. Klasični hladnjaci, koji obično nemaju posebnu tehnologiju za smanjenje buke kao što je “tihi” način rada ili dodatna izolacija zvuka, često proizvode otprilike 35 do 45 decibela u hladnjaku i zamrzivaču. Neki modeli mogu biti tiši, dok drugi mogu biti glasniji, pa je važno provjeriti tehničke specifikacije za konkretni model koji vas zanima.

Treba napomenuti da ljudi percipiraju buku individualno, pa ono što jedna osoba smatra tihim, druga osoba može smatrati bučnim. Ako želite hladnjak koji je tiši u radu, možete potražiti modele koji su posebno dizajnirani za smanjenje buke ili modele koji imaju certifikate za nisku razinu buke.

No Frost hladnjaci

Prema istraživanjima, No Frost hladnjaci su bučniji od klasičnih. Razlog tome je  motor koji je zadužen za održavanje optimalne temperature. Nakon što se ih hladnjaka uzmu namirnice, motor odmah počne raditi na tome da se vrati optimalna temperaturu nakon promjene zbog otvorenih vrata hladnjaka. Korisnici NoFrost u kuhinji čuju zvuk puhanja ili zujanja. Ako vam to predstavlja velik problem, pojedini modeli imaju nižu razinu buke. Ako naslonite svoj NoFrost hladnjak na zid ili ga postavite na hrapavu površinu, primijetit ćete i glasnije zujanje.


Prilagođenost prostoru

Bitno je da hladnjak, neovisno bio on klasičan ili No Frost, prilagođen prostoru u kojem se nalazi. Prije kupnje hladnjaka važno je dobro proučiti dimenzije novog rashladnog aparata kojeg ćemo kupiti.

pećnica i hladnjak u kuhinji

Klasični hladnjaci

Dimenzije hladnjaka mjere se u visini, dubini i širini. Dimenzije uređaja trebale bi mu omogućiti skladištenje dovoljno za potrebe svih ukućana. Istovremeno, posebno u stanovima male veličine, hladnjak ne bi trebao zauzimati polovicu kuhinje niti blokirati rutu kretanja osobe koja kuha. Stručnjaci savjetuju da dimenzije kupljenog hladnjaka trebaju biti odabrane tako da se prilikom otvaranja vrata ne naslanjaju na zidove ili predmete kuhinjskog namještaja. Kao i da bi se vrata trebala otvoriti tako da omoguće prikladan pristup sa strane površine za kuhanje i sa stola za objedovanje.

No Frost hladnjaci

No Frost hladnjaci dolaze u visini od 81 do 100 cm koliko iznose najniži, do 201 do 230 cm koliko iznose najviši No Frost hladnjaci. Dubina se kreće od 51 do 60 cm za najmanju veličinu, do 81 do 100 cm kolika je maksimalna dubina No Frost hladnjaka. Po pitanju širine, najuži No Frost hladnjaci iznose od 51 do 60 cm, a najširi su širi od 100 cm.

U ovom članku smo vam predstavili sve prednosti i nedostatke No Frost i klasičnih hladnjaka. Hladnjak je definitivno jedan od najvažnijih uređaja u vašem domu, zato se dobro informirajte i promislite kako biste izabrali onaj koji će zadovoljiti sve vaše zahtjeve.

hladnjak u kuhinji

 

Česta pitanja (FAQs)

 

Koje su glavne prednosti klasičnih hladnjaka?

Prilikom korištenja No Frost hladnjaka neće doći do stvaranja inja niti ledenih naslaga na hrani koju ste odložili u zamrzivač. Uz No Frost hladnjake možete zaboraviti na naslage leda, tako da nema više mukotrpnog struganja kada dođe vrijeme za čišćenje. Olakšat će se i planiranje obroka, jer uz No Frost ćete manje vremena trošiti na nabavku zbog značajno produženog životnog vijeka namirnica u odnosu na one pohranjene u klasičnom hladnjaku. Uz to odlična je prednost i što ćete imati više prostora u svom zamrzivaču jer ga led neće ‘ukrasti’.

Kako No Frost tehnologija sprječava stvaranje leda?

Tehnologija No Frost automatski prilagođava i kontrolira temperaturu i razinu vlažnosti unutar hladnjaka. No Frost hladnjaci u sebi imaju ugrađene mjerače vremena za odmrzavanje koji se upale kada je uređaj potrebno odmrznuti. U tom trenu se zavojnice u hladnjaku zagriju i led se počne topiti. Višak tekućine izlazi na poseban otvor u malu posudicu iz koje zatim samo ispari. Zahvaljujući tome više nema inja i leda na stijenkama hladnjaka.

Zahvaljujući kruženju kretanja zraka u No Frost hladnjacima održava se ravnomjerna temperatura unutar hladnjaka. No Frost hladnjaci u sebi sadrže termostat, to omogućuje dosljednu temperaturu i vlažnost u hladnjaku.

Jesu li No Frost hladnjaci skuplji za održavanje?

No Frost hladnjaci nisu skuplji za održavanje u usporedbi s klasičnima. Vrlo ih je jednostavno održavati, jer ih ne trebate ručno odmrzavati jednom godišnje, kao klasične hladnjake. Jedino što trebate učiniti je povremeno očistiti police i ladice.

Kolika je ušteda energije kod No Frost hladnjaka?

Klasični i No Frost hladnjaci omogućuju gotovo podjednaku uštedu energije. No Frost hladnjaci obični se rangiraju u nešto više energetske razrede, no razlika nije dramatična. Ako ih štedljivo i pravilo koristite, No Frost hladnjak ne bi trebao potrošiti previše energije.

Mogu li No Frost hladnjaci smrznuti hranu?

No Frost hladnjaci mogu u sebi sadržavati zamrzivač i samim tim imaju opciju zamrznuti namirnice.

Koliko su bučni klasični hladnjaci u usporedbi s No Frost hladnjacima?

No Frost hladnjaci su bučniji od klasičnih. Razlog tome je  motor koji je zadužen za održavanje optimalne temperature. Nakon što se ih hladnjaka uzmu namirnice, motor odmah počne raditi na tome da se vrati optimalna temperaturu nakon promjene zbog otvorenih vrata hladnjaka.

Koja je prosječna životna dob No Frost hladnjaka?

Prosječni No Frost hladnjak može potrajati i do deset godina, no sve ovisi o modelu. Postoje i premium modeli koji će vas i dulje služiti.