Sve što trebate znati o novim energetskim oznakama

Od 1. ožujka u cijeloj se Europskoj Uniji promijenio način obilježavanja energetskog razreda. Revidirana podjela energetske učinkovitosti stroža je od dosadašnje te donosi naočigled velike promjene, stoga je dobro znati što nove energetske oznake sada predstavljaju.  U ponudi bijele tehnike ili AV uređaja do sada ste najčešće mogli vidjeti A+++ oznake koje su označavale najučinkovitije proizvode. Više neće biti tako…

Energetske oznake za jednostavniji odabir proizvoda

Poboljšane i jasnije energetske naljepnice na kućanskim aparatima trebale bi pomoći potrošačima te olakšati izbor i kupovinu uređaja. Kategorizacija kućanskih aparata po energetskim oznakama posljednjih je 25 godina pojednostavila rangiranje modela kao i poticala proizvođače da proizvode energetski učinkovitije proizvode. Kako se pažnja sve više usmjeravala na štednju i očuvanje energije, na tržištu se pojavljivalo sve više naprednih proizvoda kategoriziranih kao A+, A++ i A+++. Razmislite o dosadašnjoj ponudi za perilice rublja ili hladnjake. Sve se zelenilo na stranici, je li tako?

energetska ljestvica

 

Iako smo zbog zelene boje znali da je naš traženi proizvod najviši razred, zapravo je rijetko koji potrošač, odnosno kupac proizvoda znao što točno znače plusići pored slova A. Kako se broj efikasnih proizvoda povećavao, plusevi su se dodavali, a kada ni to više nije bilo dovoljno rangirali smo ih prema plusevima i postocima. Zbunjujuće, slažete li se?

Način rangiranja

Nove energetske oznake su jasnije i bolje za vaš budžet. 

Uvrštavanje većine proizvoda u najviše razrede je globalno odličan rezultat, no dostizanje određenih pravila kategorizacije i dostizanje vrha ljestvice kod većine uvijek govori da se ona mora malo pomaknuti i postrožiti. Novi sustav će rangirati proizvode od A do G.

Da bi ljestvica efikasnosti proizvoda bila jasnija i dalje se koristite boje. Najštedljiviji proizvodi označeni su slovom A sa specifičnom zelenom bojom koja i inače simbolično predstavlja ekologiju, prirodu i okoliš dok je najniži razred oznaka G crvene boje. Proizvodi G razreda su najveći potrošači energije.

Ušteda energije i novaca

Osim promjena u rangu, odnosno ljestvici razreda, nove energetske oznake imaju i promijenjeni dizajn, no i intuitivnije piktograme. Preko jednostavnih sličica moći ćete vidjeti volumen, vrijeme pranja, buku i slično, ovisno o uređaju. Također, na naljepnicama se nalazi QR kod koji će skeniranjem (preko pametnog telefona) pružiti više informacija o samom proizvodu.

piktogrami energetske naljepnicenove energetske naljepnice

Ljestvica za TV- HDR i SDR specifikacija

Za mnoge će se korisnost naljepnica možda najviše očitati upravo kod TV ekrana. Naime, nove oznake imat će pojedinačne rangove i prema HDR i SDR specifikaciji. Povećanjem broja sadržaja (filmova, emisija, igrica…) koji je dostupan u HDR formatu, potrošnja energije kod LCD TV-a, kao i ambilight TV-a, znatno raste. Kada LCD prepozna HDR signal pojača pozadinski boju, a samim time se potrošnja energije poveća.

Kod OLED TV razlika u energiji nije toliko vidljiva. Oni kontroliraju svjetlo na razini piksela, stoga će potrošnja energije u HD slici porasti samo ako je ukupna svjetlina slike veća nego u SD verziji.

energetske naljepnice TV
Izvor: Label 2020

Normalna raspodjela- većina u središtu

Potrošnja proizvoda se nije promijenila nego je kategorizacija stroža.

Na prvi pogled, nova ljestvica će stvoriti dojam kao da su svi proizvodi odjednom postali lošiji. Nemojte se dati zavarati. Proizvodi se nisu promijenili niti se promijenila njihova potrošnja, samo se kategorizacija postrožila i nivelirala. Upravo se zato očekuje kako će sada većina proizvoda pripadati sredini kategorizacije, odnosno C ili D razredu. Naime, proizvod koji je do sada imao oznaku A+++ vjerojatno će dobiti oznaku B. Proizvodi koji su do sada bili u A+ razredu, odjednom će pasti u F. Što su uređaji efikasniji i štedljiviji, to se više penju na ljestvici.

Više informacija o energetskim naljepnicama možete vidjeti preko Label 2020  projekta koji djeluje kao pomoć i potpora u tranziciji tržišta.

Nove energetske oznake uvode se za hladnjake, perilice i sušilice rublja, kombinirane perilice-sušilice, perilice posuđa, televizore i zaslone. Do studenog će zbog prilagodbe biti prisutne dvije ljestvice. Odnosno, distributer koji nije u mogućnosti nabaviti novu energetsku oznaku za proizvod na zalihi jer se proizvod više ne proizvodi može prodavati navedene proizvode do 30. studenog 2021. godine.

Od rujna nove oznake dolaze i na izvore svjetlost, odnosno žarulje i svjetiljke. Iako će na prvi pogled možda biti zbunjujuće, ova promjena motivirana je jednostavnijim pretraživanjem, boljim informiranjem, očuvanjem okolišta te u konačnici, velikom uštedom energije i novaca.