Čišćenje na lakši način: nove tehnologije usisavača

Zamislite da morate odraditi subotnje čišćenje doma, a usisavač prestane raditi ili izgubi snagu! Ako ne usisate dom, jeste li ga uopće očistiti? Budimo iskreni, čišćenje bez usisavanja nije čišćenje. Proizvođači ovog iznimno korisnog uređaja pobrinuli su se da nam bude još jednostavnije, stoga su razvili nove tehnologije usisavača koje vas subotom neće ostaviti na cjedilu.

usisavanje

Od jastučnica do nove tehnologije usisavača

Vjerujemo kako danas više od 90% kućanstva ima usisavač, no ovaj mali kućanski uređaj prije jednog stoljeća bio je prava revolucija. Iako su aspiratori pod tlakom napravljeni i ranije, prvi usisavač na vakuum, ili preteča onog što će kasnije postati usisavač kakvoga ga znamo, napravio je britanski inženjer Hubert Cecil Booth 1901. godine. Četiri godine kasnije, nastao je usisavač koji se prodavao na tržištu te bio dostupan raznim kućanstvima, a napravio ga je Walter Griffith. Osim što je za razliku od većine prethodnika ovaj model usisavao (vakumirao prašinu), a ne ju otpuhivao kao prvi pokušaji usisavača godinama prije, Griffithov usisavač je nalikovao na ono što danas tako nazivamo.

Tada je to bila nova tehnologija usisavača: prijenosni, manji, lako ga je pospremiti, prašina je išla kroz cijev, a na nju su se mogle pričvrstiti razne mlaznice.

povijest usisavača

Zasluga za prvi električni usisavač pripada čuvaru Jamesu Spangleru koji je vodio vlastitu borbu protiv prašine.  Kao rješenje, izumio je usisavač koji je pomoću električnog ventilatora vukao prašinu kroz kutiju sa sapunicom u jastučnicu njegove žene. Da, vrlo inovativno! Osim toga, njegov je model imao i četku. Svoj patent je prodao Henryju Hooveru (zvoni vam nešto?).

Poznata tvrtka Hoover je godinama razvijala kućanske uređaje i dovela do brojnih optimalnih rješenja, novih funkcionalnosti i tehnologija usisavača. Također, u Europi se i poznati brend Electrolux bavio razvojem usisavača, a nakon što su 1921. godine napravili Model V koji je imao metalne kotačiće i tako olakšavao kretanje po prostoriji, standardizirali su usisavač i potaknuli brz razvoj novih funkcionalnosti.

Popularno se s vremenom mijenja

U međuvremenu se izmijenilo mnogo modela. Od ‘uspravnih’ usisavača popularnih u Americi, naših, odnosno europskih ‘kanisterskih’ koje kao kutiju vučemo za sobom, preko usisavača na vodu, onih koje nosimo kao ruksak…

Nove tehnologije usisavača za vaš jednostavniji život

Danas bismo mogli utvrditi da su najpoznatije kategorije klasični, štapni i robotski usisavači. Ako niste sigurni kakva je koja grupa te koji model odabrati, savjete možete pronaći ovdje .

klasični usisavači

Nove tehnologije usisavača posebne su za svaku od ovih kategorija. Kod klasičnih usisavača proizvođači se najčešće nadmeću u raznim dodacima koji dolaze s usisavačem i omogućuju jednostavnije čišćenje raznih površina. Također, osnovna razlika je u spremniku za prašinu, odnosno sakuplja li se prašina u vrećici ili posudi. Za razliku od prvih usisavača od 17 kg, smanjuje se težina uređaja, a radi se i na lakšoj pokretljivosti.

Kako bi se odvojili od konkurencije, nije dovoljno paziti samo na pokretljivost, već i očuvanje podova. Gorenje sa svojim RubberWheels kotačićima to posebno naglašava. Nove tehnologije klasičnih usisavača tiču se uglavnom kontrole i regulacije snage usisa. Electrolux koristi tehnologiju SmartMode koja prepoznaje vrstu površine i prilagođava snagu usisavača. Sigurno znate one momente gdje prođete s parketa na tepih koji odjednom završi pomaknut na drugu stranu i savijen? Točno se oko toga sada ne morate živcirati. Na sličnom principu funkcionira Boschev SmartSensor Control.

dečko usisava

Inovacije u području klasičnih usisavača kroz dugi niz godina nastajale su na području filtriranja. Najpoznatija tehnologiju su HEPA filteri (High Efficiency Particulate Air) koji uklanjaju čestice i veće od 0.3 mikrona. To znači da mogu filtirati prašinu, bakterije, pelud. Aktivni ugljen koji je dio HEPA filtera prikuplja na sebe dim, kemikalije i pare, sve u svrhu čišćeg prostora. HEPA filter može ukloniti i do 99% sitne prašine, a vi dobivate čišći prostor i zrak u prostoriji.

Hoover se hvali svojom naprednom multiciklonskom tehnologijom, a ni Philips sa svojim PowerCyclone serijama ne odstupa od isticanja ove tehnologije. Zahvaljujući cyclone tehnologiji prašina se odmah odvaja od zraka, a pritom ne utječe na usisnu snagu. Tak optimizirani ciklonski protok zraka pomaže kod smanjenja otpora zraka i omogućuje bolje, učinkovitije i temeljitije usisavanje.

Štapni usisavači, više fleksibilnosti

bežični usisavač

I štapni se usisavači mogu pohvaliti ciklonskim sustavima, a usudili bismo se reći, čak i naprednijima. Jedna od najnovijih tehnologija je Samsung JetCyclone. Kako kažu u Samsungu: „Visoka učinkovitost multiciklonske tehnologije koju koristi sustav mlaznog ciklona omogućuje bolje pročišćavanje zraka i pruža iznimnu usisnu snagu. Optimalni protok smanjuje otpor zraka, a njegovih 9 ciklona s 27 ulaza zraka smanjuje gubitak usisne snage. Također higijenski odvaja sitne čestice prašine od zraka.“

Jedan od zasigurno najpoznatijih proizvođača bežičnih usisavača je Dyson. Godine inovacija dovele su do toga da je Dyson danas sinonim za vrhunsku tehnologiju i kvalitetu , a njihovi se usisavači mogu pohvaliti naprednim sustavima poput Radial Root Cyclone gdje 14 ciklona generiraju sile bez začepljivanja filtera i gubitka snage usisa. Određeni Dyson modeli imaju šestoslojni filtracijski sustav, a posebno se hvale sa Torque-drive podnim nastavkom koji se prilagođava svim podovima.

bežični dyson usisavač

Štapnim usisavačima mogu se pohvaliti i Bosch, Electrolux, Gorenje, Hoover, Philips, Rowenta. S obzirom koliku slobodu ovakva bežična vrsta usisavanja omogućuje, ne čudi što tehnologija svakodnevno napreduje. Usisavači dolaze s brojnim nastavcima, pa tako možete kupiti i one koji imaju 3u1 funkciju. Nije loše da s jednim uređajem možete usisati pod, ali i počistiti mrvice sa stola, zar ne? Vjerujemo kako početkom 20. stoljeća nisu ni sanjali da će usisavači doseći ove razine.

Robotska inovacija prava je senzacija

A kad smo kod inovacija, robotski usisavači prava su senzacija. Nastali su kasnih 90tih, a u početku su bili limitirani snagom usisa. Kroz godine, stigli smo do toga da ne samo da se sami kreću i čiste, već i mapiraju vaš dom za optimizaciju čišćenja.

robotski usisavači

Među najpoznatijim robotskim usisavačima današnjice zasigurno pripadaju mala Roomba od iRobota te Deebot od Ecovacsa. Svaki od modela je različit sa svojim specifičnim značajkama, a navesti možemo antiangle sustav Roombe koji sprječava zapetljavanje u žice i resice tepiha, Dirt Detect ™ tehnologiju koja uočava najprljavije dijelove, kao i Home aplikaciju koja korisnicima daje personalizirano iskustvo čišćenja, a može predložiti dodatno čišćenje kada je broj peludi u vašem domu velik ili tijekom sezone linjanja kućnih ljubimaca.

Deebot se može pohvaliti TrueMapping tehnologijom s D-ToF laserskim otkrivanjem, skeniranjem i mapiranjem, senzorima protiv sudara i pada, Smart Navi™ 3.0 tehnologijom. Kažu u Ecovacsu: „Nakon prvog čišćenja vizualna mapa na vašoj aplikaciji ažurirat će se kako bi vaš robot znao koja je mjesta već očistio, a koja nije, i tako čišćenje postaje još učinkovitije i bez napora.“

robot usisava

Novina na tržištu robotskih usisavača je trokutasti Electrolux usisavač, koji jednostavno i lako čisti sve površine vašeg doma, bez obzira na njegov oblik.

Do usisavanja bez znoja i muke

Nove tehnologije usisavača dovele su do jednostavnosti čišćenja koju prije sto godina nitko nije zamišljao. Sada doslovno možemo spavati dok naš usisavač čisti naš dom. Sve što trebamo je putem aplikacije narediti mu da započne s radom. Iako su takvi modeli među skupljima na tržištu, donose fleksibilnost i opuštenost kakvu za sada nema ni jedan drugi kućanski uređaj.

Odlučite li se za bezbrižne subote s nogama na kauču, veliku ponudu uz odlične cijene možete pronaći u našim trgovinama i na našem webshopu 🙂