Klasični, štapni ili robotski usisavači – koji su najbolji?

Usisavanje i održavanje čistoće doma igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog i ugodnog okruženja za vas i vašu obitelj. Redovito usisavanje pomaže u uklanjanju prašine, prljavštine, alergena, mikroba i drugih čestica koje se nakupljaju na površinama. To smanjuje rizik od alergija, astme i drugih respiratornih problema te štiti vaše zdravlje. Prašina, alergeni i mikrobi koji se nakupljaju u tepisima, tapecirungu i drugim površinama mogu negativno utjecati na kvalitetu zraka u vašem domu. Redovito usisavanje pomaže u smanjenju tih čestica i poboljšava opću kvalitetu zraka.

U velikoj ponudi usisavača gotovo je nemoguće pronaći savršeni. Klasični, štapni ili robotski usisavači– funkcija im je ista, no vrlo su različiti. U jednom trenutku morate se odlučiti, a odluka ovisi o prostoriji koju usisavate, površini, utičnicama za struju, vašem fizičkom stanju i drugim faktorima. Kada odredite način korištenja usisavača, svoj prostor ćete lako održavati čistim.

Klasični usisavači

klasični usisavač u dnevnom boravku

Klasični usisavač je univerzalni izbor za svaki dom. Ova vrsta najčešće se kupuje i koristi, većinom zbog jednostavnosti korištenja i navika usisavanja. Iako imaju kablove, opcije poput kugličnih ležaja i kvalitetnih kotačića mogu pomoći izbjeći sudaranje.

Prednosti klasičnih usisavača

Izuzetno su funkcionalni jer dolaze s nastavcima kojima možete usisati svaki kut prostorije, riješiti se mrvica ispod ormara ili uskih prostora. Nastavak sa četkicom omogućuje usisavanje svih vrsta podnih površina, a opcija bez četkice odlična je za usisavanje tepiha, garnitura ili zavjesa.

Ovakvi usisavači imaju kapacitet do 4,5 litara prostora za sakupljanje prašine. Prašina i prljavština se može sakupljati u vrećici ili posebnom spremniku. Pogodnost vrećica jest što ih možete baciti nakon punjena. Prednost usisavača sa spremnikom je što štedite novac koji biste potrošili na vrećice i ekološki su bolji izbor, no u samom startu su mrvicu skuplji.

Mane klasičnih usisavača

Klasični usisavači, iako su veoma korisni i široko korišteni za čišćenje domova i poslovnih prostora, imaju svoje nedostatke. Ponajprije, obično su teški i nespretni za korištenje prilikom kretanja, posebno u uskim prostorijama ili teško dostupnim mjestima. Uz to, zahtijevaju povezivanje s električnom utičnicom, što dovodi do ograničenja dužinom kabla.  Negativna strana je što se vrećice često moraju mijenjati i kupovati. Baš tako, kod korisnika često dolazi do fizičkih napora prilikom korištenja klasičnih usisavača. Taj zahtjev za fizičkim naporom prilikom korištenja, može još teže pasti osobama s određenim zdravstvenim ili mobilnim ograničenjima.

Štapni usisavači

osoba koja usisava kuhinju štapnim usisavačem

Štapni ili baterijski usisavač prva je revolucija usisavanja. Nakon klasičnog usisavača kojeg morate vući za sobom, a pri tome paziti na žice koje vam se petljaju ispod nogu, ovo je bio preporod za mnoge kojima je usisavanje zadavalo muke.

Prednosti štapnih usisavača

Kako mu ime kaže, usisavači ove vrste rade na baterije omogućujući vam slobodnije kretanje po prostoriji. Osim lakšeg kretanja, njihov dizajn omogućuje uspravnije držanje i manje pritiska na kralježnicu jer nema hodanja u sagnutom položaju. Bez obzira, vrlo jednostavno možete doći do prašine ispod ormara, a odličan je i za čišćenje stepenica.

Mane štapnih usisavača

Baterijski usisavači imaju različito vrijeme upotrebe koje ovisi o vremenu trajanja baterije nakon čega se usisavač mora staviti puniti. Kod kupnje razmišljajte o površini prostora koji usisavate. Neki usisavači imaju vrijeme rada do 80 min, no u ponudi proizvoda nude i usisavače s izmjenjivim baterijskim sklopom s kojim si vrijeme usisavanja možete produljiti. Osim vremena upotrebe, baterijski usisavač definiran je i manjim spremnikom za prašinu. Najčešće su do 1 litre. Nakon što se baterija isprazni, štapni usisavač zahtjeva vrijeme za punjenje prije nego se mogu ponovo koristit. To predstavlja problem korisnicima koji žele brzo završiti čišćenje.

Robotski usisavači

robotski usisavač u svijetloj sobi

Robotski usisavači su autonomni uređaji dizajnirani za automatizirano čišćenje podova. Ovi uređaji koriste senzore, kamere i različite tehnologije za navigaciju i detekciju prljavštine, omogućavajući im da se samostalno kreću po prostoru i usisavaju prašinu i nečistoće.

Prednosti robotskih usisavača

Robotski usisavači obavljaju usisavanje samostalno, što vam omogućava da se posvetite drugim aktivnostima dok se vaš dom čisti. Većina modela ima mogućnost programiranja rasporeda čišćenja. Moguće je postaviti usisavač da automatski čisti u određeno vrijeme, čime se osigurava redovito održavanje čistoće. Većina robotskih usisavača ima senzore koji im omogućuju prepoznavanje prepreka i prilagodbu različitim podlogama, poput tepiha, tvrdih podova i pločica.

Zbog svoje kompaktne veličine i niskog profila, robotski usisavači često mogu doseći i očistiti teško dostupna mjesta, poput ispod kreveta i namještaja. Redovitim korištenjem robotskog usisavača možete održavati konstantnu razinu čistoće, smanjujući potrebu za intenzivnim ručnim čišćenjem.

Mane robotskih usisavača

Ipak, robotski usisavači često imaju manje spremnike za prašinu i manju usisnu snagu u usporedbi s klasičnim usisavačima. Neke robotske usisavače mogu ometati prepreke i uska područja, poput uskih prolaza ili kutova. Većina robotskih usisavača radi na baterijskom napajanju, što znači da će se radno vrijeme smanjivati kako baterija bude slabila. Iako rade samostalno, robotski usisavači mogu se zaglaviti ili zapetljati u kabelima i drugim preprekama, što može zahtijevati vašu intervenciju.

Snaga usisavanja i preformanse

Snaga usisavanja varira između različitih vrsta usisavača (štapnih, klasičnih i robotskih) i modela unutar tih kategorija. U nastavku donosimo detalje snage usisavanja i preformanse klasičnih, štapnih i robotskih usisavača.

osoba koja usisava jastuk

Klasični usisavači

Klasični usisavači dolaze u različitim tipovima snage usisavanja, koji utječu na njihovu učinkovitost u čišćenju različitih površina. Viša snaga obično rezultira snažnijim usisavanjem, što je korisno za dubinsko čišćenje tepiha i površina s dubljim prljavštinama. Klasični usisavači mogu imati ciklonsku tehnologiju koja odvaja prašinu od zraka, održavajući konstantno snažno usisavanje. Dok napredni klasični usisavači mogu imati HEPA filtere koji zadržavaju mikroskopske čestice, alergene i prašinu, poboljšavajući kvalitetu zraka. Neki modeli imaju prilagodljive postavke snage, omogućujući vam prilagodbu snage usisavanja ovisno o vrsti površine.

Štapni usisavači

Štapni usisavači obično imaju visokoučinkovite motore koji pružaju snažno usisavanje. Neki modeli mogu čak doseći ili nadmašiti snagu klasičnih usisavača. S pravim nastavcima, štapni usisavači mogu pružiti dobre performanse na različitim površinama, od tvrdih podova do tepiha. Većina štapnih usisavača ima različite načine rada ili prilagodljive postavke snage, omogućujući vam prilagodbu usisne snage prema potrebama čišćenja.

Robotski usisavači

Snaga usisavanja kod robotskih usisavača često je manja u usporedbi s klasičnim i štapnim usisavačima. Međutim, bitno je napomenuti i da efikasnost čišćenja ovisi i o radnim algoritmima, putanjama čišćenja i senzorima za prepreke. Robotski usisavači mogu čistiti različite prostorije i površine uz adekvatnu programiranost i senzore za prepoznavanje prepreka. Neki modeli su specijalizirani za određene površine, poput tepiha ili tvrdih podova.

Praktičnost i upotrebljivost

osoba koja upravlja robotskim usisavačem putem mobitela

Svaki od ovih tipova usisavača ima svoje prednosti i mane u pogledu praktičnosti i upotrebljivosti. Praktičnost i upotrebljivost usisavača zavise od vrste usisavača i njihovih karakteristika, kao i od potreba i preferencija korisnika.

Klasični usisavači

Klasični usisavači dolaze s raznovrsnim dodacima i nastavcima koji omogućuju usisavanje različitih površina, kao što su tapecirani namještaj, teško dostupni kutovi i prostorije, tepisi, tvrdi podovi, itd. Uz to, klasični usisavači jednostavni su za upotrebu i odlični za temeljito čišćenje podova zbog svoje visoke snage usisavanja.

Štapni usisavači

Štapni usisavači su bežični, što omogućava veću slobodu kretanja i manje ograničenja pri čišćenju. Štapni usisavači su kompaktni i lakši za upotrebu i manevriranje. Pogodni su za brzo čišćenje i dostizanje teže dostupnih mjesta. Sadrže broje nastavke zbog kojih se mogu prilagoditi različitim vrstama podova.

Robotski usisavači

Robotski usisavači nude programibilne funkcije koje vam omogućuju postavljanje rasporeda čišćenja prema vašim potrebama. Oni se sami pokreću i obavljaju čišćenje unaprijed određenih područja. Oni su praktični za održavanje svakodnevne čistoće, ali možda nisu idealni za dubinsko čišćenje. Lako ih je povezati s pametnim uređajima i njima upravljati na daljinu.

Najbolje je odabrati usisavač koji odgovara vašem domu i načinu života. Ako tražite snažno usisavanje i fleksibilnost pri čišćenju različitih površina, klasični usisavači mogu biti pravi izbor. Ako želite bežičnu praktičnost i lakoću rukovanja, štapni usisavači nude mobilnost i fleksibilnost. Ako se odlučite za autonomno čišćenje uz minimalni napor, robotski usisavači mogu biti idealni.

žuti klasični usisavač u dnevnom boravku

Česta pitanja (FAQ)

Koji tip usisavača je najbolji za kuću s kućnim ljubimcem?

Štapni usisavači često su odličan izbor za kuće s kućnim ljubimcima zbog svoje praktičnosti, bežičnog dizajna i snažnih performansi. Oni omogućuju brzo i jednostavno uklanjanje dlaka i prljavštine koje kućni ljubimci mogu ostaviti za sobom.

Kako se štapni usisavači uspoređuju s klasičnim usisavačima po snazi usisavanja?

Štapni usisavači sve više postaju konkurencija klasičnim usisavačima po snazi usisavanja. Moderni štapni usisavači često imaju snažne motore i učinkovite tehnologije koje im omogućuju pružanje usporedivih performansi s klasičnim usisavačima.

Mogu li robotski usisavači zamijeniti klasično usisavanje?

Robotski usisavači mogu olakšati održavanje čistoće u kućama s kućnim ljubimcima, ali teško mogu potpuno zamijeniti klasično usisavanje, posebno dubinsko čišćenje tepiha i teško dostupnih mjesta.

Koja je autonomija rada štapnih usisavača?

Autonomija rada štapnih usisavača varira ovisno o modelu i načinu rada. U prosjeku, štapni usisavači mogu raditi između 20 do 60 minuta na jednom punjenju baterije.