Novi iPhone 13 – što je novo i zašto ga morate imati?

Ljubitelji Applea prošli su tjedan doživjeli pravo uzbuđenje. Na događaju „California Streaming“ predstavljena je najnovija generacija pametnih telefona- iPhone 13. Kao i u prethodnoj verziji, generaciju čini iPhone 13, Mini, Pro i Pro Max model. Što je novo i koje su razlike od dvanaestice, saznajte u nastavku.

Najvažnija poboljšanja nove generacije

Tehnologija se razvija u interesu poboljšanja cjelokupnog društva i radi jednostavnijeg načina života. Novi iPhone 13 trebao bi nam donijeti upravo to. Više mogućnosti, više brzine i više uživanja.

#Procesor

Na nedavnom predstavljanju, Apple se pohvalio kako je novi procesor iPhonea 13 do 50% brži od konkurencije, odnosno najbrži procesor trenutno. Naime, nova generacija pametnih telefona ima novi A15 Bionic čip koji sadrži čak 15 milijardi tranzistora te 6 jezgri. Od njih 6, dvije su brze, a dvije štedljive. Iz Applea tvrde kako novi iPhone sa svojim specifikacijama može napraviti čak 15,8 trilijuna operacija u sekundi, stoga će biti vrlo koristan za one kojima mobitel služi za naprednije zadatke, a ne samo razgovor.

Grafika, odnosno GPU (graphics processing unit) je 30% brža kod klasičnog i Mini modela, dok su Pro modeli s pet jezgri dosegli 50% veću brzinu.

#Dizajn

Novi modeli po dizajnu se ne razliku previše od svojih  prethodnika. I dalje se radi o zaslonu dijagonale od 5.4“ do 6,7“, od Mini prema Pro Max. Novi je dizajn i stražnjih kamera koje su postavljene dijagonalno (dvije kod regularnog i Mini modela), a kod Pro verzije tri stražnje kamere postavljene su kao kod iPhona 12 Pro.

Stigle su i nove boje. Novi iPhone 13 i Mini dostupni su u rozoj, crnoj, plavoj, crvenoj, srebrnoj i zlatnoj, dok se Pro i Pro Max verzije mogu naručiti u crnoj, srebrnoj, zlatnoj i svijetloplavoj boji. Također, na Pro verziji „notch“ na ekranu je manji za 20% u odnosu na iPhone 12.

#Kamera

Najveći napredak postignut je upravo u ovom segmentu, barem prema tvrdnji Applea. Nova telefoto kamera ima 3 puta jače optičko zumiranje, a najveći napredak se vidi kod noćnog snimanja i u noćnim uvjetima. Zapravo su tehnologije sa prošlogodišnjeg Pro Max modela uvrstili u trinesticu, koji sada ima i SensorShift i najveći senzor ikad do sada.

Fotografiranje i snimanje prema novim specifikacijama trebalo bi postati pravi užitak. Vaše fotke, snimke i selfiji više neće biti mutni, nego ćete u svakom trenutku izgledati točno kako želite, bez obzira na zoomiranje ili svjetlost.

#Baterija

Jača oprema zahtjeva i jaču bateriju. Upravo su to i napravili. U omjerima, iPhone 13 ima 15% jaču bateriju u odnosu na iPhone 12 te ga možete koristiti dva i pol sata dulje. Baterija Mini verzije je 9% jača u odnosu na Mini 12, što je sat i pol dulje trajanje.

S obzirom da Pro modeli po prvi puta imaju 120Hz AMOLED ekran, kod njih je jačina baterije još više izražena. Pro verzija je jača za 12% u odnosu na prethodnu generaciju (trajanje baterije je dulje sat i pol), dok je kod Pro Max modela razlika najvidljivija– povećanje od čak 18,5%! U praksi to znači da Pro Max 13 možete koristiti čak dva i pol sata dulje nego Pro Max 12. Kao i u prethodnoj generaciji, punjač se posebno kupuje.

Kako ga nabaviti?

Nakon perioda prednarudžba, prve isporuke kreću od petka, 24.09. Cijene modela iPhonea 13 kreću se od 6729,00kn za Mini model do 11 569,00kn za Pro Max. Osim iPhone 13 modela, Apple je predstavio novi iPad devete generacije, no i najavio nove pametne satove. S obzirom da je sa svojom ponudom uvijek bio predvodnik revolucioniranih ideja i inovacija, jedva čekamo vidjeti kako će korisnici, no i konkurencija, reagirati na ove nove tehnološke specifikacije.

Isprobajte, provjerite i uživajte u novim iPhone 13 modelima među prvima u svijetu!