Pravilno održavanje i čišćenje klime

Prilikom hlađenja prostorija kod kuće ili u uredu, uz odgovarajuću temperaturu jednako je važna cirkulacija zraka, vlažnost i mikrobiološka kvaliteta. Klima uređaji osiguravaju hladan, svjež i čist zrak, ali pod uvjetom da se pravilno i redovito održavaju. Čišćenje klime jako je bitno za kvalitetan zrak i ugodno okruženje.

Kada dođete u rashlađenu prostoriju i otkrijete loš zrak s neugodnim mirisom, to je najvjerojatnije zbog nepravilnog i neredovitog održavanja klima uređaja. Vlažna, prljava i tamna mjesta u klima uređaju postaju idealno mjesto za razvoj i razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica. Udisanje ove vrste zraka se strogo ne preporučuje!

bakterije u klima uređaju

Održavana klima, kvalitetan zrak

Rad klima uređaja ne tako davno izgledao je kao “viša matematika”, ali u stvarnosti je jednostavan. Ispod kućišta unutarnje jedinice skriven je metalni izmjenjivač topline, kroz koji ventilator pokreće zrak u prostoriji. Izmjenjivač topline je hladan tijekom hlađenja, što zauzvrat utječe na temperaturu i vlažnost. Prije nego što zrak napusti izmjenjivač, čisti ga od bakterija, alergena i drugih nečistoća. Redovitom uporabom klima uređaja nečistoće i kondenzat počinju se nakupljati u unutarnjoj jedinici, gdje kondenzacija, koja stvara vlažno okruženje, može uzrokovati razmnožavanje bakterija. Stoga je, kako biste bili okruženi zdravim zrakom, potrebno voditi brigu o redovitom čišćenju i održavanju klime.

Kada i kako?

Za optimalan rad klima uređaja potrebno je svake godine imati redoviti servis od strane ovlaštenog servisera. Time će se pregledati klima, očistiti je i pripremiti za daljnji rad. U slučaju da se na klima uređaj i grijete, preporučamo servisni pregled i čišćenje filtera dva puta godišnje.

U međuvremenu ćete se morati sami pobrinuti za redovito čišćenje. Sve što trebate učiniti je slijediti instrukcije u uputama i moći ćete bezbrižno koristiti svoj klima uređaj. Prije nego što vas upoznamo s nekoliko jednostavnih koraka za čišćenje klima uređaja, upozoravamo vas – nemojte zaboraviti isključiti klima uređaj iz struje prije čišćenja!

čišćenje klime

Čišćenje klime kod kuće

Čišćenje klima uređaja dijeli se na vanjsko i unutarnje čišćenje.

Čišćenje vanjskog dijela klime

Vanjsko čišćenje predstavlja čišćenje površina jedinice koje vidimo. Na površinama se nakuplja masnoća i prašina. Više od 70 posto prašine čine naše mikroskopski male, mrtve čestice kože i prhuti, kojima se ponegdje dodaju grinje, a preostala prašina se unosi u prostore raznim aktivnostima u zatvorenom ili na otvorenom. Prašina također ulazi u prostore kroz prirodnu ventilaciju. Za bolji boravak, kretanje i san u prostoriji preporuča se redovito čišćenje vanjskih površina klima uređaja.

Klimu čistimo izvana samo multifunkcionalnom krpom s iznimno finim mikro vlaknima. U slučaju da je površina klima uređaja prilično prljava, na krpu nanesite posebno sredstvo za čišćenje ili mješavinu sapuna pH vrijednosti oko 7 i mlake vode.

Postupak:

  • Nikada ne čistite klima uređaj razrjeđivačima, benzinom, lakovima ili insekticidima.
  • Očistite poklopac s obje strane mlakom vodom i deterdžentom te ga osušite suhom krpom. Ako se poklopac može ukloniti, temeljito ga osušite prije nego što ga vratite na klima uređaj. Nikada nemojte sušiti bilo koji dio klima uređaja na izravnoj sunčevoj svjetlosti.
  • Ako vaš klima uređaj ima ugrađene senzore pokreta, pazite da ne oštetite senzor tijekom čišćenja.
  • Zaklopke klima uređaja potrebno je čistiti samo jednom godišnje, što obavlja tehničar tijekom redovnog godišnjeg servisa klima uređaja. Neki klima uređaji omogućuju korisnicima da sami uklone poklopac za čišćenje. Ako ćete čistiti zaklopku, učinite to pažljivo i u skladu s uputama, jer nepravilnim rukovanjem možete oštetiti zaklopku ili mehanizam za skretanje zraka.

prljav klima uređaj

Čišćenje unutarnjeg dijela klima uređaja

Unutarnje čišćenje klima uređaja podrazumijeva redovito čišćenje zračnih filtera. Uslijed kondenzacije u klima uređaju se stvara vlažno okruženje, što uzrokuje razvoj mikroskopskih bakterija i gljivica.

Postupak:

  • Kada je klima uređaj u upotrebi, zračni filteri se moraju redovito čistiti. Uz vrlo čestu upotrebu, preporučuje se svaka dva tjedna.
  • Prije čišćenja filter se mora ukloniti iz unutarnje jedinice.
  • Pažljivo isperite filter pod tekućom vodom. Ako se neki dijelovi nečistoće ne mogu ukloniti samo vodom, nježno protrljajte površinu filtera. U nekim slučajevima može se i usisavati, ali oprezno – koristite nastavak za osjetljive površine!
  • Ako je filter oštećen, obratite se svom prodavaču i naručite novi.
  • Neki noviji i napredniji klima uređaji imaju i perive filtere, a najnapredniji čak omogućuju i automatsko čišćenje filtera.
  • Ako se filteri redovito čiste, klima uređaj nije potrebno mijenjati.
  • Klima uređaj ponovno priključite tek nakon što je temeljito očišćen i osušen i uživajte u čistom svježem zraku. Preporučeno vrijeme za čišćenje klime je navečer, kada se uređaj može isključiti na duže vrijeme.

serviser klima

Najčešće greške u čišćenju klima uređaja

Ako nešto ne radite često, ili posebice ako to radite prvi puta postoji velika šansa da ćete negdje pogriješiti. Kako se to ne bi dogodilo, pripazite da nikako ne radite sljedeće:

  • Čišćenje klima uređaja dok je uključen.
  • Dodirivanje metalnih čestica i senzora rukama.
  • Korištenje agresivnih sredstava za čišćenje klime.
  • Namakanje dijelova klime u vodi dulje vrijeme.
  • Izlaganje elemenata klima uređaja sunčevoj svjetlosti radi sušenja.

U velikoj Harvey Norman ponudi možete pronaći najmodernije klima uređaje koji imaju mogućnost samočišćenja i raznih korisnih opcija za poboljšanje vaše kvalitete života u vrućim danima. Za pomoć kod kupovine klima uređaja provjerite infografiku ili nam se javite!