OLED TV ili QLED TV – Što izabrati?

Danas je ponuda televizora veća nego ikada. Tehnologija se ubrzano mijenja pa tako na tržištu imamo sve veći broj novih modela. Ako baš kupujete novi TV, postoji šansa da ste zbunjeni od tolike ponude, a vjerojatno se pitate “trebam li izabrati OLED TV ili QLED TV?”

Riječ je o dvije trenutno najpopularnije tehnologije, točnije o vrstama zaslona koje, iako zvuče slično, imaju brojne razlike. 

Mi ćemo vam u nastavku teksta pokušati što jednostavnije objasniti koja je razlika te vam, nadamo se, pomoći izabrati pravi televizor za vas. 

OLED TV ILI QLED TV

OLED TV ili QLED TV – koja je razlik? 

Prije nego što krenemo s usporedbom, predstavit ćemo svaki tip zasebno te istaknuti njegove posebnosti, prednosti, ali i potencijalne nedostatke.

QLED TV

Ovaj bismo TV mogli jednostavnije nazvati običnim LED TV-om s kvantnom točkom. Zapravo je riječ o poboljšanom LED TV-u koji se sastoji od klasičnog LCD ekrana (riječ je o uobičajenom zaslonu koji su dosad imali gotovo svi televizori). Ono što ga “poboljšava” svjetlosne su diode s kvantnim točkama zbog kojih ima puno bolju sliku od klasičnih televizora.

Što su to kvantne točke o kojima govorimo? 

To su sitne poluvodičke čestice koje ne proizvode svoju vlastitu svjetlost, nego zasjaju kada ih pogodi neki drugi izvor svjetlosti. Kod QLED TV-a glavni je izvor svjetlosti LED pozadina koja osvjetljava te mikroskopske čestice.

Dakle, kvante točke smještene su ispred LED zaslona koji na njih baca svoju svjetlost. 

QLED TV

Koja je njihova funkcija? 

Osnovna uloga kvantnih točaka je da daju bolju sliku, točnije živopisnije i iznimno precizne boje te veću razinu svjetlosti. 

Zahvaljujući njima OLED televizori imaju izuzetno visoku kvalitetu slike, a ono po čemu se ističu je širok raspon boja i visoka razina svjetlosti. U tom su aspektu čak bolji i od OLED ekrana čija je slika tamnija. 

Još jedna dobra stvar kod kvantnih točaka je ta da se ne troše kao obični LED zasloni

Koji su sve proizvođači QLED TV-a?

Prve QLED zaslone predstavio je Sony, ali danas ih proizvode i brojni drugi brendovi televizora, poput Hisensea, Samsunga, LG-a, Philipsa, TLC-a,…

Koje su karakteristike QLED TV-a? 

Već smo spomenuli da je prednost ovog televizora kvaliteta slike, i to dubina i raspon boja te razina svjetlosti koju proizvodi, po tom je pitanju bolji i od QLED TV-a.

Druga dobra stvar je što ovaj televizor možete pronaći u različitim dimenzijama i što mu je cijena manja,  za razliku od QLED-a koji je skuplji pa nije za svačiji budžet. 

Najbolji učinak gledanja imat ćete ako ga gledate frontalno, po čemu je lošiji od QLED TV-a koji pruža jednako kvalitetnu sliku neovisno o kutu gledanja. 

OLED TV

OLED TV

OLED TV potpuno je drugačija tehnologija od svih dosadašnjih LED televizora i trenutno je vrhunac televizijske tehnologije. 

Za razliku od QLED televizora on sadrži piksele koji sami proizvode vlastitu svjetlost, nisu ovisni o LED zaslonu u pozaditi. Zato kažemo da je OLED TV emisivan, a ne transmisivan kao QLED. 

Sam OLED skraćenica je za organske svjetleće diode što znači da se sastoji od organskih spojeva. 

Kako funkcioniraju OLED zasloni?

OLED paneli sami proizvode svoje vlastito svjetlo kad kroz njih prođe električna energija, tj. imaju samoemitirajuće piksele (piksel je jedno malo svjetlo iliti najmanja jedinica slike). Rezultat toga je vrhunski prikaz crne boje, iznimna kontrola kontrasta, boje i svjetla. 

Uz to troši manje energije od ostalih televizora. 

OLED TV vs QLED TV

Koje su sve prednosti OLED televizora? 

Uz već spomenuti vrhunski prikaz crne boje i kontrolu kontrasta i boja, ovaj TV ima kraće vrijeme odgovora (“response time”). Response time označava vrijeme koje je potrebno da se dioda isključi i uključi, a kraće vrijeme znači bistrije pokrete. Dakle, ovaj će TV imati vrlo bistre pokrete i ne morate se bojati zamućivanja slike. 

Ono po čemu se također ističe jest činjenica da ga možete gledati iz svih kutova, a da se ne naruši kvaliteta slike. Po tome je svakako bolji od QLED televizora. 

Ističe se i svojim dizajnom, tj. izrazito je tanak pa je samim time i vizualno vrlo primamljiv. Jedino će imati malo zadebljanje na donjem dijelu jer se tamo nalazi sva elektronika. 

Imaju li OLED televizori neki nedostatak?

OLED televizori zasigurno imaju više prednosti nego mana, ne nazivaju ih bez razloga superiornim televizorima. Jedino što bismo mogli nazvati manom jest činjenica da zaslon može pregorjeti jer su osjetljiviji od LED zaslona. 

No, ne biste se trebali brinuti oko pregorijevanja jer do toga dolazi samo u vrlo rijetkim situacijama, npr. ako jako dugo ne mijenjate programe ili ako je dugo upaljena ista statična slika. 

I ono što također treba reći, u prosjeku su skuplji od QLED televizora jer je ipak riječ o novijoj tehnologiji. 

Koji su proizvođači OLED televizora?

Prvu OLED tehnologiju plasirao je LG i u početku ju je koristio u svojim najboljim televizorima. Danas, kao i kod QLED televizora, ima mnoštvo proizvođača poput Hisensea, Philipsa, Sonyja i Samsunga

Što zabrati - OLED ili QLED

Usporedba OLED TV ili QLED TV

Budući da smo naglasili osobine svakog pojedinog televizora, sada ćemo još jednom utvrditi koje su razlike, a koje sličnosti. 

Sličnosti OLED TV-a i QLED TV-a

Oba televizora imaju vrhunsku kvalitetu slike i oba postoje u 4K i 8K rezoluciji. 

OLED vs QLED

  • OLED ima bolji prikaz crnih nijansi i bolju kontrolu kontrasta, a QLED veću razinu svjetlosti i precizniji prikaz boja
  • QLED možete pronaći u više dimenzija i s većim ekranom
  • OLED TV ima bolje kutove gledanja, dok je OLED TV najbolje gledati centralno
  • QLED ima bolje zadržavanje slike, a OLED TV kraće vrijeme odgovora (response time)
  • QLED televizori imaju dulji vijek trajanja od OLED televizora
  • OLED TV troši manje energije i bolji je za igranje igrica

gledanje televizije

Nadamo se da smo vam barem malo uspjeli olakšati i da su vam razlike sada nešto jasnije. 🙂

Ako se i dalje pitate “OLED TV ili QLED TV”, bitno je naglasiti da nećete pogriješiti niti s jednim od ovih televizora jer su obje tehnologije vrlo napredne i pružit će vam veći užitak gledanja. Oba su televizora svakako bolja od onih tradicionalnih televizora koji polako padaju u zaborav. 

Pogledajte naš veliki izbor OLED i QLED televizora ili nas posjetiti u trgovinama u Zagrebu i Puli

Uživajte još više u svojoj omiljenoj seriji, filmu i igranju igrica uz ove moćne televizore!