Pitate se kada je Crni petak u 2021. godini?

Prije desetak godina bila je drugačija situacija kod nas, hrvatski trgovci nisu pripremali posebne akcije i sniženja, ali smo povremeno vidjeli poneku zabavnu snimku američkih potrošača kako se hvataju za zadnjim televizorom u trgovini, što nas je ostavilo znatiželjnim i možda malo ljubomornima.. A danas? U ranu jesen Hrvati obično u tražilicama počnu upisivati ​​’kad je crni petak?’. i pripremati se za šoping ludnicu koja je svake godine sve veća!

Kao i svake godine, Crni petak u Hrvatskoj i svijetu održat će se u četvrtom tjednu studenog, i ove će godine biti petak, 26. studenog 2021. Želite li maksimalno iskoristiti prilike za kupnju koje nas očekuju krajem studenog, odvojite minutu za čitanje, za vas smo pripremili nekoliko zanimljivih i korisnih trikova.

U nastavku ćete, između ostalog, naučiti:

• Kratka povijest najpoznatijeg shopping dana u godini

• Koliko Hrvati potroše na kupovinu na Crni petak?

• Zanimljivi podaci iz cijelog svijeta

• Kako najbolje iskoristiti Crni petak?

• Gdje ćemo više kupovati, online ili u trgovini?

Kratka povijest dana najvećih pogodnosti kupovine

1. Godine 1863. predsjednik A. Lincoln proglasio je posljednji četvrtak u studenom državnim praznikom: Dan zahvalnosti. Prvi dan nakon Dana zahvalnosti još nije imao ime, ali je postao neslužbeni početak božićne sezone i shoppinga.

2. Početkom dvadesetog stoljeća američki trgovački lanci organizirali su velike povorke gradskim ulicama svakog prvog dana nakon Dana zahvalnosti, najavljujući sezonu kupovine. Povorke su bile dobro posjećene jer je većina radnika imala slobodan dan.

3. Pedesetih godina prošlog stoljeća, svakog petka nakon Dana zahvalnosti, ulice Philadelphije bile su krcate “lovcima” na velike popuste i navijačima koji su odlazili na poznatu nogometnu utakmicu američke mornarice. Prometna policija, prezaposlena, počela je ovaj dan nazivati ​​“crnim petkom”.

4. Tek 1990-ih pojam je dobio svoje današnje značenje.

5. Nakon 2000. godine, Crni petak je službeno postao pojam u SAD-u za označavanje najvažnijeg shopping dana u godini.

Koliko Hrvati obično potroše na rasprodaje crnog petka?

Kao i većina drugih europskih zemalja, i Hrvatska je usvojila američki praznik kupovine i ne izdvajamo se po udjelu rasta potrošnje novca.

Hrvati su i dalje oprezni i ne kupuju okolo. Podaci govore da smo i prošle godine rado otvarali novčanike posljednje subote prije Božića. Međutim, ova situacija za kupnju možda nije dobro osmišljena. Hrvati po svoj prilici odugovlače s traženjem poklona, a neposredno prije Božića žurimo u kupovinu, iako bi na Crni petak moglo biti jeftinije.

 

Zanimljivi podaci iz cijelog svijeta:

• Krahovi američke burze 1869. i 1929., koji su neslužbeno označeni kao crni dani za američko gospodarstvo, nisu izravno povezani s imenovanjem dana velikim popustima.

• Najviše novca na kupovinu crnog petka troši se u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

• Globalno gledano, kupnje posljednjeg petka u studenom rastu za više od 600% u usporedbi s prosječnim danom.

• Između 2006. i 2018. u SAD-u je prijavljeno 12 smrtnih slučajeva i 117 ozlijeđenih, izravno povezana s kupovinom crnog petka.

Kako najbolje iskoristiti Crni petak?

Isprobajte naš savjet uz koji vi i vaš novčanik možete uspješno izdržati dan ludog shoppinga:

Ne propustite izvanredne prilike + ne kupujte stvari zbog kojih ćete požaliti

To je, naravno, svima jasno, ali u praksi se ta pravila uglavnom zanemaruju – iako su sama po sebi razumljiva. Zašto ne? Jer ne planiramo i ne prepuštamo se strastima.

U nastavku pročitajte četiri osnovna pravila za kupnju na web shopu ili u trgovini. Ako ih slijedite, vaš shopping proći se odlično.

1. Budite promišljeni, napravite popis za kupovinu.

Bilo da planirate potražiti popuste na internetu ili u trgovini, predlažemo da pripremite dvije liste proizvoda; primarni i sekundarni. Na prvu listu stavite proizvode koji vas najviše zanimaju (recimo proizvode koje biste željeli koristiti za božićne i novogodišnje poklone), a kada krenu sniženja, prvo provjerite nalaze li sniženi proizvodi one koje imate na prvoj listi .

2. Pripremite dodatni izbor željenih proizvoda

Na drugu listu napišite sve proizvode za koje znate da će vam kasnije svakako trebati (recimo proljeće ili ljeto). Ako ne kupite sve proizvode s prvog popisa, možete koristiti drugi popis za povoljnu kupnju proizvoda koji bi vas kasnije koštao puno više.

3. Zabilježite vrijednost proizvoda prethodne sezone

Pročitajte specifikacije proizvoda! Često su noviji proizvodi skuplji (samo) zato što su novi. Pogotovo kod tehničke opreme, isplati se pažljivo pročitati specifikacije jer se može dogoditi da dobijete proizvod za istu ili nižu cijenu, koji je iz prethodne sezone, ali je tehnički bolji.

4. Birajte kvalitetu

Možda ćete biti u iskušenju kupiti proizvod generičke marke koji je obično jeftiniji od proizvoda priznate robne marke. Među sniženim proizvodima pronaći ćete i skuplje i jeftinije proizvode, a preporučamo da kupite bolji / snažniji / trajniji proizvod na velikim sniženjima. Razmislite što vam znači više: niža cijena ili bolji proizvod. U Harvey Normanu nudimo vam najvišu kvalitetu po najboljoj cijeni tijekom cijele godine!

 

Gdje ćemo više kupovati, online ili u trgovini?

Što se tiče većine svijeta, 2021. je za Hrvatsku nešto posebnija godina. Naše su se kupovne navike dramatično promijenile, a kupci i trgovci morali su se brzo prilagoditi dominaciji internetske kupovine. Budući da ne možemo točno znati kako će se situacija razvijati, moramo biti spremni na mogućnost da ćemo u bliskoj budućnosti još više kupovati online.

Budite pametni i lovite niske cijene i velike popuste, radije počnite čim otkuca ponoć ili rano ujutro, jer će većina sigurno kupovati kad dođe s posla ili navečer, a tada će online trgovine biti najprometnije.

Možete otići korak dalje i kreirati savršenu strategiju: prethodno posjetite naše trgovine, u miru pregledajte ponudu, pregledajte proizvode koji vam se sviđaju i pitajte naše ljubazne prodajne savjetnike za mišljenje. Kada dođe Crni petak, brzo kliknite na proizvode koje ste već vidjeli na harveynorman.hr prije isteka zaliha. Sretno u shoppingu!