Priča o kavi: od grma do kapsula

Nije pitanje jeste li već popili svoju današnju dozu kave, pitanje je jeste li je sami kuhali ili je to napravio aparat za kavu? Hrvati su prema posljednjim istraživanjima 20. nacija u svijetu po količini popijene kave godišnje. Ovaj podatak ne bi trebao nikoga začuditi. Svi smo svjesni hrvatske tradicije dugog ispijanja kave i sjedenja u kafićima. Za većinu, ne radi se samo o okusu omiljenog napitka, već kava predstavlja dublje značenje– pauzu, odmor, opuštanje, vrijeme za sebe. Osim toga, ova crna tekućina označava i poseban stil života.

Posljednjih mjeseci rutine oko kave su se nažalost, kao i mnoge druge, morale promijeniti. Oni koji su do sada kuhali kavu, naučili su kuhati još bolju. Oni koji nisu imali prakse, počeli su se snalaziti kako znaju i umiju. Nasreću, postoje opcije da kojima si možemo olakšati život i postati pravi kućni bariste!

aparat za kavu

Priča o kavi

Priča o kavi seže u Etiopiju, 9. stoljeće. Ispričat ćemo je na bajkovit način.

Jednom davno na etiopijskim dalekim proplancima šetao pastir Kaldij. Dan je bio topao, a pjev ptičica čuo se iz daljina. Odjednom, uživanje u prirodi i sunčevim zrakama omelo mu je neobično ponašanje njegovih koza. Traživši uzrok tom neuobičajenom, živahnom i temperamentnom ponašanju njegovog stada, Kaldij je otkrio grm s malim crvenim bobicama kakvog nikada prije nije vidio. Znatiželja je bila jača od njega. Probao je malu crnu bobicu i osupnula ga je neobična, snažna količina energije! Svoje otkriće Kaldij je želio podijeliti s drugima, no naišao je na otpor. Koptski svećenici zatvorenog uma u strahu su pokušali uništiti i sakriti crvene bobice bacivši ih u vatru. Odjednom, opojan, jak i zanimljiv miris proširio se prostorijom. Od tog trenutka, svi su živjeli sretno do kraja života, uz ukusan napitak.

Porijeklo kave

Bez obzira na priče i legende o nastanku ovog napitka, sigurno je da se njezino porijeklo veže za Etiopiju i Arapski poluotok. U prilog tome ide i činjenica da je, kada je stigla u Europu, naziv za ovo crno piće bio „arapsko vino“. Trgovina kavom bio je unosan biznis oko prvog tisućljeća, a središte trgovine nalazilo se u gradu Mocha. Podsjeća li vas to na nešto (čitaj mocca J ) ? Osmanlijska osvajanja proširila su tradiciju ispijanja kave, a prvi su se kafići otvorili u 16. stoljeću. Iako su u početku kazne za krijumčarenje kave bile čak i smrtne, a cijene jako visoke tako da su si je mogli priuštiti samo bogati, do kraja 19. stoljeća kava se proširila u sve dijelove svijeta. Tome je najzaslužniji Luji XIV. koji je, nakon neuspjelog pokušaja uzgoja kave u prvim staklenicima ikada, prebacio njezine sjemenke u Latinsku Ameriku. S obzirom na tisuću godina globalnog širenja, ne čudi što se uz kavu i dan danas vrlo često spominje riječ ‘kultura’.

pauza za kavu

Najpoznatije vrste kave

Najpoznatije vrste kave današnjice su Coffea arabica i Coffea robusta. Obje pripadaju rodu Coffea koji broji 25 različitih vrsta. Oko 70% kave na svijetu pripada rodu arabica. Vrsta ovog zrna daje blažu i aromatičniju kavu od robuste, koja se najčešće koristi da svojih gorkom aromom pojača okus prethodne. Ideja o instant kavi razvila se u Drugom svjetskom ratu, a s obzirom da je proizvodnja krenula iz Amerike, vojnici su je zvali George Washington kava.

Ukusni espresso je povezan sa Italijom, koja nema proizvodnju kave, no ima kvalitetan i unaprijeđen način prženja i mljevenja kave. Većina talijanske kave je zapravo coffee mocca. U našim krajevima najpopularnija je nefiltrirana, turska kava i najveći broj populacije je priprema u malim lončićima za kuhanje kave. Ipak, sve više ljudi odlučuje se za brži, ekonomičniji i iznad svega, ukusniji rezultat.

Aparati za kavu

Kako postoji mnogo vrsta kave, tako postoji više tipova aparata za kavu. Najpoznatije kategorije su aparati s filterima, aparati za kapsule i espresso aparati.

Aparat za kavu s filterima

Priprema kave ne mora biti zadatak. Uređaji poput aparata za kavu s filterima omogućuju vam da brzo pripremite svoj nadraži napitak, a da pri tome koristite kavu točno po svojem ukusu, no grublje mljevenu. Najbolje od svega, vaša kava neće imati taloga! Osim toga, ovu vrstu aparata možete pronaći po izuzetno pristupačnim cijenama.

Jedan od najpoznatijih proizvođača, a i prvih koji su osmislili prvi električni aparat za filer kavu prije skoro 50 godina je Melitta. Moderan dizajn, pristupačna cijena, jednostavna priprema i opcije poput Aroma selectora za postepeno podešavanje jačine kave dobri su razlozi da odaberete ovog proizvođača. Aparati najčešće imaju 1×4 filter, kao i nivo vode za okvirno 10 ukusnih šalica.

Zanimljive funkcije su mlaznice za raspršivanje vode kod Russell Hobbs aparata kako bi okus kave bio bogatiji ili korisna opcija EasyDescale3 Boschevog aparata za kavu koja vas upozorava na kamenac, uklanja ga i olakšava čišćenje.

Aparat za kavu na kapsule

Ova vrsta aparata također ulazi u kategoriju jeftinijih i cjenovno pristupačnijih, međutim kapsulice u zbroju često koštaju više od ‘kockice’ kave kakve smo navikli kupovati u trgovinama. Kapsule za kavu ima aromatičan, bogat okus i odličan su odabir za one koji preferiraju guštati u različitim vrstama kroz cijeli dan. Najpoznatiji proizvođači ovakve vrste aparata je Nespresso koji ima i svoje kapsule s raznim okusima, po posebno razrađenim razinama intenziteta, gorkosti, prženja, nota…

aparati za kavu s kapsulama

Možete odabrati između malih Mini aparata s modernim dizajnom koji će se uklopiti u svaku kuhinju, vez obzira na veličinu prostora ili većih aparata poput Lattissimme s inovativnim sistemom za svježe mlijekom u kojem će uživati svi ljubitelji espressa, cappucina, macchiata…

Espresso aparat za kavu

Postoje automatski i ručni aparati. Odabir ovisi o vama, odnosno kakvu kavu te koliko je pijete. Također, ove dvije kategorije imaju različit cjenovni rang.

Automatski espresso aparati za kavu

Kao što samo ime govori, ovo je uređaj koji samostalno melje, priprema i kuha kavu. Sve što vi trebate je pritisnuti gumb. S obzirom na jednostavnost pripreme, ovakav tip aparata odlična je za ljude koji piju puno kave ili je često pripremaju za veći broj osoba. Također, kao i kod drugih kategorija i ovdje se modeli razlikuju po specifikacijama, pa je poželjno provjeriti što vaš traženi aparat ima.

Među najpoznatijim aparatima nalaze se odrđeni modeli od proizvođača DeLonghi. Najskuplji i kvalitetniji modeli imaju korisničko sučelje gdje možete vidjeti sve podatke o pripremi vašeg omiljenog napitka. Kava, naravno, može biti svih vrsta. Vi samo pritisnite gumb.

Automatske aparate za kavu možete pronaći i kod proizvođača Philips, Bosch, Krups … Savjetujemo da pogledate mlinac, provjerite ima li aparat automatsku pripremu mliječnih napitaka i koliko se lako čisti. Za praktičnost je poželjno da aparat za kavu ima podesivu visinu za šalice, a kontrola arome je bonus koji će vas oduševiti.

Ručni espresso aparati za kavu

Okus kave, jačina, posebnost i aroma ovisi o vama i vašoj vještini. Ručni aparati imaju ručku, točnije sito koje morate napuniti kavom prije svakog kuhanja, a ostali dio posla aparat sam odradi. Okus je neusporedivo bolji nego da kavu pripremate samostalno u posudicama, a osim toga i ovi modeli imaju svoje dodatne opcije koje možete koristiti po želji.

ručni espresso aparat za kavu

Gotovo svi proizvođači aparata za kavu proizvode ovakvu vrstu, a ona je ujedno i među najpopularnijima. Osim po specifikacijama razlikuju se i po prepoznatljivom dizajnu. Spomenuli bismo DeLongi Dedica aparate sa specifičnim, modernim bojama i Russell Hobbs Retro model.

Uživajte u savršenom spoju okusa

Preporučena dnevna doza kave je 300 miligrama. Dok se nje držite, nema straha od nuspojava koje se često vežu za ovaj napitak te su većinom nepotvrđene. Dapače, kofein vam može izazvati dobro raspoloženje, energiju, jaču koncentraciju, pamćenje i logično zaključivanje, no kao i sve u životu morate ga dozirati.

A sada, vrijeme je za jednu kavu. I odabir vrhunskog aparata. 🙂