Mini vodič: Rezolucija TV ekrana

Veličina zaslona i rezolucija TV ekrana svakako su među ključnim kriterijima pri odabiru novog televizora. Što znače svi brojevi i koliko su vidljive razlike između različitih razlučivosti? Povećava li i veća dijagonala TV-a razlučivost zaslona?

Često nailazimo na oznake kao što su 1,080p, Full HD, 4K pa čak i 8K, ali rijetko dobivamo objašnjenje ovih pojmova. Pri kupnji novog televizora važno je da nas ovakav tehnički žargon ne prestraši. Zato smo za vas pripremili kratak pregled svih glavnih koncepata koji će vam olakšati kupnju novog televizora.

4K rezolucija

Što je rezolucija TV zaslona?

Bez obzira na svrhu korištenja, rezolucija TV zaslona, ​​zajedno s veličinom zaslona, ​​ima najveći utjecaj na udobnost i praktičnost gledanja televizije.

Današnji televizori mogu se podijeliti u četiri skupine na temelju rezolucije zaslona:

  • kristalno čista rezolucija 8K,
  • vrlo čista 4K rezolucija,
  • treća najbolja Full HD rezolucija,
  • osnovna HD rezolucija.

Rezolucija se odnosi na broj piksela na televizijskom ekranu. Veća razlučivost, a time i veći broj piksela znači da je slika jasnija i detaljnija. Veći broj piksela tako nam omogućuje veći broj najsitnijih detalja koji se mogu očitati s ekrana. Rezolucija zaslona i njen odabir ovisi o našim potrebama i namjeni. Dobra vijest je, međutim, da su uz ogroman napredak tehnologije čak i najmoderniji zasloni dostupni po potpuno pristupačnim cijenama.

8K rezolucija TV-a

Kristalno jasna slika s 8K TV ekranima

8K televizori potpuni su rezultat najsuvremenije tehnologije zaslonskih ploča, vrhunske tehnologije slike i najbolje tehnologije poluvodiča. Ako tražite TV s najboljom trenutno dostupnom rezolucijom, onda je 8K TV pravi izbor.

Rezolucija 8K znači da TV ima ekran koji se sastoji od 7680 piksela horizontalno i 4320 piksela vertikalno, što je ukupno 33 milijuna piksela. “K” u 8K znači kilo (1000), što znači da televizor ima horizontalnu rezoluciju od oko 8000 piksela.

8K tehnologija pruža neusporedivo dobru kvalitetu slike. Ne samo svi tehnološki entuzijasti, već i prosječni korisnici mogu uočiti zadivljujuću razliku koju razlučivost zaslona od 8K donosi korisničkom iskustvu. Odvodi vas do gotovo beskonačne dubine slike, kao da hodate kroz prizore i promatrate detalje toliko precizno da ih možete gotovo dodirnuti.

Doživite udaljenosti na potpuno novi način, a ova vrsta razlučivosti pruža čistoću koju očekujete od velikog zaslona – bez vidljivih piksela, čak i ako sjedite točno ispred televizora. Boje ćete također percipirati na potpuno drugačiji način, jer će vam u svakom svjetlu vidjeti čiste, bogatije i detaljnije.

Najveća razlučivost TV ekrana trenutno je novost na tržištu, jer trenutno nema puno različitih televizora koji nude tako visoku rezoluciju. U našoj ponudi možete pronaći različite Samsung televizore, 8K rezolucije, koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

razlika HD i 4K

4K rezolucija zaslona

4K rezolucija se često naziva ultra HD rezolucijom. Ova oznaka se odnosi na ultravisoku horizontalnu rezoluciju od 3860 piksela. Otprilike 4 puta je točniji u odnosu na uobičajeni, nešto stariji 1.080p ili full HD modeli.

4K tehnologija znači da je vaš zaslon od 8 megapiksela. Ova zadivljujuća rezolucija pruža vam veličanstveno uzbuđenje sportskih preuzimanja, filmova i igara. Harvey Norman nudi više od 120 različitih modela 4K televizora.

Nekada su 4K TV ekrani bili puno veći financijski zalogaj, no danas im zbog veće ponude možete pristupiti po vrlo pristupačnoj cijeni!

1.080p ili Full HD – financijski povoljan izbor

Što ako želite potpuno osnovni TV i kristalno jasna rezolucija nije dodatna prednost?

Tada je najbolji izbor Full HD ili rezolucija 1.080p. Full HD također sadrži sliku visoke razlučivosti koja vam omogućuje gledanje filmova i sportskih događaja u izvrsnoj kvaliteti. Ako vam ne treba zaslon visoke razlučivosti, Full HD televizori su pristupačnija alternativa.

razlika u tv slici

Najpovoljnija, osnovna rezolucija zaslona

Za sve one koji televizor uglavnom koriste samo za puštanje dodatnog pozadinskog zvuka ili pak za one kojima je potreban dodatni televizor u svom stanu po iznimno povoljnoj cijeni dostupna je i osnovna HD rezolucija.

Nekada je HD rezolucija bila najinovativnija opcija na tržištu, no danas se, između ostalih opcija, smatra samo osnovnom rezolucijom, ali ipak donosi relativno kvalitetnu sliku.

No, imamo još jednu dobru vijest za vas, a to je da su HD televizori opremljeni i Smart TV sustavom.

Osim toga, treba napomenuti da iako vaš novi TV može pružiti najkvalitetniju rezoluciju, o kvaliteti sadržaja koji se reproducira ovisi u kojoj ćete ga rezoluciji moći gledati. Neki TV programi i dalje se emitiraju u 576p rezoluciji, što znači da će takav signal biti kvadratan čak i na velikom ekranu dobre rezolucije.

Međutim, televizijski nakladnici također sve više pokušavaju svojim korisnicima pružiti programe visoke razlučivosti koje će napredniji televizori sigurno pronaći.

Velika ponuda televizora

samsung tv frame

Kod nas možete pronaći najbolje modele televizora po povoljnim cijenama, a redovito nudimo i posebne ponude. Na našoj web stranici možete pregledavati više od 130 televizora i svih vodećih svjetskih brendova kao što su Sony, LG, Philips, Samsung, Panasonic, Toshiba, Hisense i drugi.

Neka kupnja televizora bude promišljena, kako bi vam pružala najveći užitak u gledanju omiljenih sadržaja još dugi niz godina!