Samsung Galaxy S20 Ultra ima najbolji fotoaparat, evo zašto

Sjećate li se izjave Dj Koha, Samsungovog CEO-a nakon problema s baterijama Note 7 mobitela? Samsung više neće pošto poto gurati nove, neprovjerene tehnologije nego će se usredotočiti na vrhunsko korisničko iskustvo.

U skladu s time, Samsung je par godina bio konzervativan s kapacitetom baterija u svojim mobitelima i tehnologijama kamera.

Tijekom 2019. ti kompleksi su nestali, a to posebice vrijedi za 2020. modele – S20 ima 4000 mAh, S20+ 4500 mAh te S20 Ultra 5000 mAh baterije – to su brojke u samom vrhu s obzirom na veličinu mobitela.

A kamere? Od fantastičnog S7 (Edge) modela dobivali su na mogućnostima, ali ne i na veličini senzora – četiri generacije je to bio senzor veličine 1/2.55″ s 12 MP, kao i kod većine konkurencije.

Treba priznati da je Samsung mnogo izvlačio iz tih senzora i uvijek je imao mobitele s vrlo dobrom kvalitetom slike no neki konkurenti su počeli ugrađivati veće senzore, i to se osjetilo.

Stiglo je vrijeme da Samsung ugradi veće i sposobnije senzore u svoje flagship modele. Galaxy S20 Ultra tako ima 1/1.33″ 108 MP Samsung Isocell Bright HM1 senzor.

Zašto je važna veličina senzora? Veći senzor hvata više svjetla, nudi bolje low light fotografije, bolji dinamički raspon, bolju dubinsku oštrinu i zapravo je superioran po svim parametrima, ako su ostali uvjeti isti (optika i procesiranje).

Veličina senzora se mjeri veličinom dijagonale. Pogledajte razliku 1/2.55″ vs 1/1.33″. I Galaxy S20 te S20+ su dobili znatno veći 12 MP senzor, dijagonale 1/1.7″.

Osim veličine senzora, bitna je i veličina piksela. Što je piksel veći, to bolje posebno za low light fotografiju, po danu ta razlika nije toliko važna.

No zašto onda imamo 108 milijuna piksela male veličine (0.8 mikrona)? Prethodni senzor (S10+ / Note 10+) je imao 1.4 mikrona, pa to je bolje?

Radi pixel binninga. Dosadašnja rješenja su (hardverski!) spajala četiri piksela u jedan veliki, Samsung to podiže na sasvim novi nivo s Nona Binningom (9 u 1) na S20 Ultra kameri, što rezultira 2.4 mikronskim superpikselom u 12 MP rezoluciji.

U čemu je tajna 4 u 1, a sada i 9 u 1 Bayer filtera? Današnje kamere pretežno koriste RGGB filtere boja. Crvena, dvije zelene i plava.

Zašto dvije zelene? Ljudsko oko je najosjetljivije na zelene nijanse boja.

Razlika između Quad Bayer i “normalnog” senzora izgleda ovako:

Dakle, svaki piksel je podijeljen na četiri a u slučaju Samsunga S20 Ultra na devet potpiksela, koji nezavisno primaju informacije.

Zašto je to dobro? Po danu, možete jedan potpiksel staviti na dugu, drugi na kraću ekspoziciju i dobit ćete HDR sliku, bez image stackinga, koju normalni senzor ne može napraviti.

U uvjetima s manje svjetla, kad na normalnom senzoru piksel pogriješi i snimi šum, tu nema pomoći – taj piksel je upropašten.

No ako na istoj površini senzora imate 4 potpiksela (quad bayer) ili čak devet, 3×3 kao na 108 MP senzoru Samsunga Galaxy S20 Ultra, onda ako jedan ili par potpiksela “poludi” i kreira šum opet vam ostaje mnogo informacija od preostalih potpiksela.

 

Tu je i odgovor na pitanje je li bolji klasični senzor ili Bayer senzor iste veličine. Uostalom, da nije tako ne bi se proizvođači trudili oko pixel binninga, zar ne :-)?

Ok, a što je s fotografiranjem u punoj rezoluciji od 108 MP? Jasno je iz strukture senzora da to nije pravih, DSLR-ovski oštrih 108 MP, ali je znatno bolje od 12 MP.

Prema dojmovima, oštrina fotografija 108 MP senzora po danu je usporediva s klasičnim 64 MP senzorom – što je fantastično za mobitel.

Osim senzora, za kvalitetu fotografije je bitna i optike te procesiranje. Novi ISP čip u Exynosu 990 donosi poboljšanja na svim poljima: od prvog 8K videa na mobitelu, do znatno poboljšanog noćnog moda rada. Uostalom, pogledajte sami kako izgleda fotografija snimljena u mrklom mraku:

S20 Ultra Night Mode
S20 Ultra Night Mode

Ovo je fantastična fotografija. Inače, danas je Samsung objavio nadogradnju koja poboljšava kvalitetu fotografija S20 obitelji. Ovo je snimljeno prije nadogradnje…

Osim fantastične glavne kamere, tu je i rekordan zum od 100x. Naravno, radi se o softverskom zumu ali ne običnom.

Primjerice, Samsung ima pametan algoritam koji prepoznaje slova i brojke i dodatno ih izoštrava. S impresivnim rezultatom, pogledajte ove fotografije (izvor)

S20 Ultra širokokutna kamera
S20 Ultra širokokutna kamera
S20 Ultra glavna kamera
S20 Ultra glavna kamera
S20 Ultra 30x zum
S20 Ultra 30x zum
S20 Ultra 100x zum
S20 Ultra 100x zum

Širokokutna kamera? Ona je i na prethodnoj generacija Samsunga bila najbolja općenito, ovdje se tradicija nastavlja.

Dodajmo tome i najbolji ekran – Dynamic AMOLED – koji je sada dobio pravu killer funkciju: 120 Hz. Jednom kad probate super glatki rad i odzivnost, nema povratka na 60 Hz. Ali doslovno.

Da, troši više struje od 60 Hz. I da, baš me briga, pa Galaxy S20 Ultra ima na raspolaganju 5000 mAh, koje se uz to i super brzo pune.

Nema sumnje, Samsung Galaxy S20 Ultra postavlja nove standarde kvalitete i mogućnosti fotografija. Galaxy S20 Ultra je aktualni šampion kojeg će biti vrlo teško nadmašiti u 2020. godini. Napokon, Samsung je opet na vrhu…

izvor