Savjeti za pranje i čišćenje pećnice

Kada biste nabrojali najvažnije uređaje u domu, pećnica bi zasigurno bila među njima. Pećnica je, osim ploče za kuhanje, jedan od najčešće korištenih kuhinjskih aparata. Bez njih je kuhanje gotovo nemoguće, ili barem jako ograničeno. S obzirom na često korištenje, i pećnica i ploča za kuhanje su također dva kuhinjska uređaja koja nakupljaju najviše prljavštine i zahtijevaju redovito i temeljito čišćenje. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako čišćenje pećnice postaje jednostavnije i brže.

Koliko često treba čistiti pećnicu?

Jeste li se ikada zapitali koliko često trebate čistiti pećnicu? Je li dovoljno jednom mjesečno? Možda jednom godišnje?

Naš savjet je da nakon svake uporabe očistite pećnicu, bilo da imate električni štednjak, plinski štednjak s pećnicom ili individualnu ugradbenu pećnicu. Znamo da zvuči nemoguće, no čišćenjem pećnice nakon svakog korištenja imat ćete manje posla, a ujedno ćete taj posao moći obaviti brže. Nitko ne želi otvoriti vrata pećnice i vidjeti osušenu masnoću i ostatke hrane. Uz redovito čišćenje, moći ćete koristiti i manje agresivna sredstva.

čišćenje pećnice

Zašto je potrebno čistiti pećnicu?

Osim očitog higijenskog razloga, pećnicu je potrebno očistiti i za optimalan rad. Svi ostaci hrane i sasušena mast na površini i grijaču pećnice sprječavaju ravnomjerno zagrijavanje i pečenje. Hrana koju pripremate u neočišćenoj pećnici bit će neravnomjerno pečena, a ujedno će pećnica trošiti još više struje

Redovito čišćenje pećnice važno je i iz zdravstvenih razloga. Prilikom podgrijavanja, osušene masti počinju ispuštati ugljične plinove koji su opasni za udisanje i utječu na okus i miris hrane.

Čišćenje je važno i iz sigurnosnih razloga, jer se osušene masti mogu čak zapaliti i izgorjeti.

piroliza

Čišćenje pećnice pirolizom

Naprednije pećnice koje su trenutno na tržištu uglavnom su opremljene tehnologijom samočišćenja. U to ulaze uglavnom:

  • samočišćenje parom- oko 15 minuta, uz pomoć kombinacije octa i vode.
  • katalitičko čišćenje – poseban premaz koji uništava prljavštinu pri 250 stupnjeva Celzija
  • nanotehnološka oleofobna zaštita masnoća – poseban premaz s mogućnošću odbijanja masnoće
  • najnaprednije pročišćavanje pirolizom.

Od svih navedenih mehanizama, čišćenje pirolizom smatra se najučinkovitijim i najdugotrajnijim. Podrazumijeva termičku razgradnju masti i ostalih ostataka hrane na temperaturi od 500°C, što znači da je pećnica nakon postupka savršeno očišćena. Ovakav pristup i način čišćenja je ujedno i najbolji jer nam za njega nisu potrebna nikakva kemijska sredstva. Naime, pećnica se čisti samo uz pomoć visoke temperature.

Za početak čišćenja pirolizom potrebno je ukloniti sve dijelove koji se iz pećnice mogu ukloniti (na primjer nosila i rešetke), a pećnicu uključiti na program pirolize. Pećnica će biti zaključana tijekom rada i otključana tek nakon što se ohladi na sigurnu temperaturu. Nakon završetka procesa pirolize, savjetujemo vam da obrišete pećnicu vlažnom krpom jer će se ostaci hrane pretvoriti u fini pepeo.

Ručno čišćenje uklonjivih dijelova

U međuvremenu možete i ručno očistiti nosila i rešetke. Za to će vam trebati neke kemikalije, stoga vam savjetujemo da nosite rukavice kako biste kožu zaštitili od agresivnih kemikalija.

U sudoper ulijte vruću vodu i u njoj otopite tabletu za pranje posuđa. Stavite sve uklonjive dijelove pećnice u sudoper i ostavite da odstoje 20 do 30 minuta. Nakon isteka vremena, prljavštinu ćete moći ukloniti uz pomoć kuhinjske spužve bez naprezanja.

Čišćenje klasične pećnice

Nažalost, nisu svi vlasnici pećnica upoznati s postupcima samočišćenja. Ako kod kuće imate pećnicu koja još ne poznaje program pirolize ili bilo koji drugi postupak samočišćenja, za vas smo pripremili nekoliko korisnih savjeta.

  • Preventivno u borbi protiv mrlja

Stvaranje masnih mrlja donekle se može spriječiti natapanjem krpe u destilirani ocat i trljanjem sa svih strana pećnice.

  • Sol u spas

Ako zaprljate pećnicu tijekom pečenja hrane, nanesite šaku soli na mrlju i tako spriječite širenje neugodnih mirisa, koji bi također utjecali na okus i miris hrane. Stvorit će se pečena korica koja će se lako ukloniti nakon što se pećnica ohladi.

  • Limun za svježinu

Neugodan miris pečenja lako se izbjegne uz pomoć limuna. U posudu za pečenje stavite polovicu svježeg limuna, koji će dok se hladi širiti svježe, citrusne arome. Osim toga, limunska kiselina pomaže u čišćenju.

  • Prirodna sredstva za čišćenje

Ako želite izbjeći agresivne kemikalije, idite na sodu bikarbonu. Prvo lagano navlažite unutrašnjost pećnice, a zatim u nju pospite debeli sloj sode bikarbone. Ostavite da djeluje 3 sata, a zatim uklonite sloj vodom i vlažnom krpom.

Druga je opcija da uzmete tri žlice vode i pomiješate ih sa sodom. Pastu koja se stvori razmažete po unutrašnjosti pećnice te ostavite pola sata. Nakon toga pećnicu jednostavno prebrišite.

Soda bikarbona također izuzetno dobro i brzo uklanja neugodne mirise.

pećenje u pećnici

Piroliza: da ili ne?

S obzirom na sve navedeno, uvjereni smo da smo svi istog mišljenja, naime – vrijeme je za kupnju pećnice s pirolizom. Nakon što je imate, više nećete moći zamisliti život bez nje. Čak i čišćenje pećnice nakon svake upotrebe više se neće činiti nemogućim i zastrašujućim. Pećnica će se sama očistiti, a vi ćete svoje vrijeme provoditi kušajući hranu i dobro društvo!

Cijelu našu ponudu pećnica možete pogledati ovdje.