SSD ili HDD disk: što odabrati?

Prilikom kupnje stolnog računala ili laptopa, korisnici se danas susreću s brojnim dilemama oko izbora optimalnih komponenti koje će nam omogućiti što bolje korištenje računala. Među glavnim dilemama je koji disk ili komponentu za pohranu odabrati? Dostupne su dvije vrste komponenti za pohranu: SSD i HDD. Pa kako da znamo koji je pravi izbor?

Svaki korisnik ima svoje specifične potrebe, pa se prije odabira prave komponente za pohranu najprije moraju definirati ključni zahtjevi, želje i potrebe. Je li nam važnija brzina operativnog sustava ili veličina diska za pohranjivanje velikih količina podataka?

Drugi odlučujući faktor za većinu kupaca je iznos koji su spremni uložiti u kupnju odabranog uređaja.

laptop

Ukratko: klasična HDD komponenta pravi je odabir ako…

… Nije vas briga koliko dugo se vaše računalo pokreće i otvara programe,

… Ne želite previše ulagati

… Najvažnije, potrebno vam je puno prostora za pohranu.

Međutim, ako ne trebate posebno veliki kapacitet pohrane, ali želite nenadmašne performanse SSD-a i spremni ste platiti malo više novca, sigurno ćete dobiti barem deset prednosti SSD-a:

  • niska potrošnja energije, znači ekonomičan rad
  • tihi rad
  • rad bez vibracija
  • najkraće vrijeme pokretanja
  • manje grijanja
  • minimalna mogućnost kvarova/kvarljivosti
  • optimalna brzina pisanja do 550 MB/s
  • FDE (puno šifriranje diska)
  • sigurnost od utjecaja magnetizma (magneti mogu izbrisati podatke)
  • duži vijek trajanja.

hdd

Klasični HDD (hard disk) tvrdi disk

Klasični tvrdi disk, također poznat kao HDD, na tržištu je od početka računalstva.

Sastoji se od metalnih ploča s magnetskim premazom za pohranu podataka i glave za čitanje/pisanje, na kojoj se također čitaju ili pišu podaci s metalnih ploča. Ploče se rotiraju unutar zatvorenog kućišta različitim brzinama: 5400, 7200 ili 10 000 o/min. O brzini rotacije ovisi i brzina samog računala. Nažalost, brža rotacija uzrokuje i veće pregrijavanje samog uređaja, što je ključni nedostatak, a i izravno utječe na kraći vijek trajanja diska. Brzina sustava stoga ovisi o disku – klasičnom tvrdom disku potrebno je manje od minute da učita sustav.

Solid State Drive (SSD)

SSD obavlja istu funkciju pohranjivanja podataka, ali ima potpuno drugačiji način rada.

Radi lakšeg prikaza, SSD se može predstaviti kao povećana i složenija verzija konvencionalnog USB memorijskog sticka. Budući da se, za razliku od HDD-a, SSD ne sastoji od diskova obloženih magnetom, SSD pohranjuje podatke na međusobno povezane memorijske čipove – takozvane flash memorijske čipove. Podaci se pohranjuju na njima čak i ako je pogon isključen.

ssd

U usporedbi s HDD-ovima, SSD verzije su brže i pouzdanije u isto vrijeme, jer ne sadrže rotirajuće dijelove. Također su otporniji na udarce i troše znatno manje energije za svoj rad. Dostupne su u standardnim veličinama 1,8″, 2,5″ i 3,5″. Potrebno je dvadesetak sekundi da SSD učita sustav. Prednosti kojima se hvale moderni SSD tvrdi diskovi su brzina i bolji odziv računala. Najnovije, najmodernije generacije SSD-a, se bez sumnje mogu se pohvaliti i dužim vijekom trajanja te otpornošću na pokrete i padove.

Koja je razlika u cijeni između HDD-a i SSD-ova i zašto?

Nećemo se lagati, razlika u cijeni između ove dvije vrste je primjetna. No, s razlogom.

SSD od 1TB je oko deset puta skuplji od klasičnog HDD-a iste veličine. Dakle, pri odabiru vrste diska presudna je svrha za koju ćete koristiti odabrano računalo. Odabirete li računalo na koje ćete pohranjivati veće količine podataka ili trajno pohraniti podatke, onda odaberite klasični HDD većeg kapaciteta. HDD je pristupačniji i manje energetski učinkovit, ali ipak zadovoljavajući izbor za prosječne korisnike.

Razlike u cijeni između pojedinih HDD modela i proizvođača više nisu velike, jer su različiti proizvođači uglavnom izjednačili cijenu. Diskovi su također otprilike jednako brzi, pouzdani i također tehnološki napredni. Jedine razlike su brzina rotacije. Standardni HDD, na koji ćete također učitavati sustav, trebao bi imati brzinu od 7200 okretaja u minuti, no ako ga koristite samo za pohranu i sigurnosne kopije bit će dovoljno 5400 okretaja u minuti.

Zahtjevnijim korisnicima koji odabrani disk žele koristiti kao sistemski disk za zahtjevnije programe i računalne igrice, preporučamo SSD verziju jer će biti brža, snažnija, energetski učinkovitija i praktički nečujna.

SSD možete kombinirati i s dodatnim klasičnim diskom, na koji ćete spremati veće količine podataka, a SSD će se prvenstveno koristiti za pokretanje softvera. Kombinacija će također biti pristupačnija jer možete odabrati SSD od 256 GB i dodatni HDD od 1 do 2 TB za pohranu multimedijskih datoteka i sigurnosnih kopija.

prenosivi disk

Međutim, kada odlučujete o pravom izboru za svoj pogon, pobrinite se da imate i odgovarajuću dodatnu opremu za prijenosno računalo.

Nakon što odaberete komponente, preostaje vam još samo odabrati pravi laptop za sebe. Provjerite veliku Harvey Norman ponudu informatike i informatičke opreme kako bi se opremili najnovijom tehnikom po super cijeni.