Što su IPL epilatori i zašto su najbolji odabir za bezbrižno ljeto?

Dolazi ljeto, a s njime i period u kojem počinjemo više razmišljati o našoj koži i dlačicama. Britvice, kreme i depilacije voskom klasične su metode za uklanjanje dlaka, no IPL epilatori sve su popularniji među ženama. Zanima vas zašto? U nastavku donosimo njihove prednosti i funkcionalnosti.

IPL uređaji

Iako to rijetko koja žena želi priznati, zimsko doba je je po pitanju njege tijela i izgleda opuštenije od ljeta. S druge strane, topliji dani zahtjevaju češće posjete salonima za uljepšavanje, a haljinice i kupaći kostimi više brige oko dlačica na tijelu. Najpoznatije metode njihovog uklanjanja su britvice, epilatori, kreme za depilaciju, depilacije voskom i šećernom pastom, laserski i IPL epilatori.

IPL epilatori – što, tko, kako

Bez obzira kako to nazvali, depilacijom ili epilacijom, svi imaju jedan cilj- glatke noge što dulji period. Najdugotrajnijom metodom u široj zajednici smatra se lasersko uklanjanje, a IPL funkcionira na sličnome principu.

Naime, IPL epilatori upotrebljavaju Intense Pulsed Light tehnologiju, gdje se intenzivne zrake fokusirane svjetlosti usmjeravaju na pigment u dlaci, zagrijavaju ga i sprječavaju ponovni rast dlake unutar folikula. Za razliku od laserskog, IPL uređaj koristi zrake punog spektra koje se raspršuju po širem području omogućujući brže djelovanje.

Zbog šireg raspona svjetlosti, IPL epilatori namijenjeni su široj populaciji. Preporučaju se osobama svijetle puti s tamnoplavim, smećkastim ili crnim dlačicama, dok se ne preporučaju koristiti ako ste tamnoputi, imate izrazito svijetle ili crvene dlačice ili na mjestima gdje imate tetovaže. Tamnija koža ima veću količinu pigmenta i zbog toga postoji šansa da apsorbira više svjetlosti te da koža pocrveni. Također, ako koristite IPL uređaj ne preporuča se posjeta solariju.

depilacija

IPL epilatori funkcioniraju na principu ponavljanja. Rezultate možda nećete primijetiti odmah prilikom prvog korištenja, no nakon par tretmana dlačice će se posvijetliti, prorijediti i postati nježnije, a vaše noge, ruke, bikini i ostali dijelovi tijela dulje glatki.

Ukoliko imate problema s čvrstim tamnim dlačicama, otvorenim porama, prištićima i uraslim dlakama nakon običnih epilatora ili neravnomjernim rastom nakon posjeta kozmetičkim salonima, IPL je uređaj za vas. Rezultat je glatka koža bez boli.

Koji IPL epilator odabrati?

Na tržištu postoje razni proizvođači ove vrste uređaja, no među najpoznatijim su Philipsova Lumea. Najčešće razlike između modela su u nastavcima i količini svjetlosnih impulsa. Naime, kao što je ranije navedeno, IPL epilatori funkcioniraju na principu svjetlosnih zraka, stoga svaki ima ograničen broj bljeskova. Nekad su se oni brojili u par stotina, dok danas osnovni  Philips Lumea Advanced tako ima do 250 tisuća, a IPL epilator PHILIPS BRI955/00 LUMEA i IPL epilator PHILIPS BRI 957/00 LUMEA imaju čak 450 tisuća! Naravno, što je ta brojka veća, veća je i cijena, no i dugotrajnost proizvoda.

philips epilatori

Nastavci se razlikuju po modelima, a IPL epilatorima možete tretirati gotovo svaki dio svojeg tijela. Lumea jedinstveni, zaobljeni nastavci oblikovani su da odgovaraju specifičnim dijelovima tijela, uz maksimalni doticaj s kožom kako bi tretman bio što učinkovitiji. Svaka Lumea ima nastavak za tijelo i lice, no od BRI953 serije modeli sadrže i precizan nastavak koji je posebno prilagođen za pazuhe i bikini liniju. Iako je preporučljivo da uređaj ima veći otvor, on neće biti učinkovit na nepristupačnim mjestima poput bikini zone, stoga prije odabira razmislite za što ćete sve koristiti IPL epilator te provjerite nastavke koji dolaze uz pojedini model.

IPL epilatori

Još jedna od razlika među modelima je primjena. Možete odabrati opciju žičanog IPL uređaja i onog koji ima mogućnost i bežičnog rada. Lumea IPL serija 9000 jedini je bežični IPL uređaj. S obzirom da je vrijeme primjene uređaja od 1,5 do 8,5 min (ovisno i dijelu tijela), zbog praktičnosti savjetujemo tu opciju.

Korisne dodatne funkcije

Philipsovi IPL modeli imaju integrirani senzor detekcije tona kože SmartSkin iliti tehnologija SenseIQ koji podešava svjetlost epilatora vašoj nijansi. Tehnologija je razvijena u suradnji s dermatolozima i klinički testirana, a cilj je bila dodatna sigurnost. Naime, ako senzor detektira nijansu kože koja je pretamna, automatski će se isključiti.

Lumia određeni modeli imaju dostupnu besplatnu aplikaciju za personalizirane programe tretmana.

Učinkovitost i isplativnost

Svatko tko brije noge svjestan je kako je osjećaj nježnosti prisutan dan-dva. Bez obzira što napravite, nakon toga perioda pojavi se onaj hrapavi osjećaj na dodir i procedura se mora ponoviti. Philips Lumea IPL epilatori za kućnu upotrebu u roku 6 mjeseci, odnosno 12 tretmana (svaki drugi tjedan) smanjuju dlačice na nogama za 78% te 64% na bikini području i pazusima. Polovica žena primjećuje rezultate od 92% manje dlačica nakon samo 3 tretmana.

Ako vas brine cijena, računica je podosta zanimljiva. Ako uzmete u obzir da jednokratna britvica košta prosječno 7kn, a vi se brijete svakih tri dana, to je 10 puta mjesečno. U slučaju da britvicu koristite dva puta, to je opet 5 britvica mjesečno i 35kn. To je 420kn na britvice godišnje, s time da su rezultati čvrste dlačice, brz rast i jak korijen. Osim toga, u tu cijenu nismo uračunali kremu za brijanje te kremu poslije brijanja.

IPL epilator

U slučaju posjete kozmetičkom salonu, prosječne cijene za noge i bikini zonu su 200kn. Ako idete jednom mjesečno (što je u slučaju ljetnih mjeseci gotovo nemoguće, posebice ako imate problem s neravnomjernim rastom dlačica), vaš godišnji tretman iznosi okvirno 2 400kn.

Cijene IPL epilatora se kreću od 2300kn na više, ovisno o modelu. S obzirom da se radi o dugoročnoj opciji koja vam omogućuje izostanak brige i dugoročnu glatkoću koju ni jedna druga metoda ne može pružiti, računica je poprilično jasna.

nježna koža

Postupak IPL epilacije s Philips Lumea modelima

  1. Brijanje, epiliranje i depiliranje područja
  2. Odaberite postavku pomoću SmartSkin senzora
  3. Držite uređaj pod kutom od 90 stupnjeva
  4. Pomičite ga po području tako da držite gumb za svjetlosne impulse

I mi bismo naveli korak broj 5.

Uživajte u vidljivom smanjenju gustoće dlačica. Odaberite svoj IPL uređaj i dopustite si ljeto prepuno slobode, uz osjećaj osvježenja i samopouzdanja.