Što trebate znati prije kupnje klima uređaja?

Osim bogatog sunčevog svjetla, ljetni mjeseci donose i značajan porast temperature. Kako bi lakše prevladali vruće dane sustav klimatizacije je idealno rješenje jer osigurava nižu temperaturu u prostoru i čini boravak ugodnijim. Međutim, klima uređaji osim što omogućuju hlađenje također omogućuju grijanje, dehumidifikaciju i pročišćavanje zraka. Pročitajte u nastavku što je sve važno za odabir i kupnju klima uređaja.

Kada je pravo vrijeme za kupnju klima uređaja?

Klima uređaj najviše ćete koristiti ljeti, ali to ne znači da se za kupnju morate odlučiti tada. Pravo je vrijeme za kupnju prije ljeta jer će vam to pružiti dovoljno vremena za pregled ponuda i montažu klima uređaja. Tijekom ljeta gotovo je nemoguće dobiti brzu montažu pa je najbolji mjesec za kupnju klima uređaja travanj, svibanj ili lipanj.

Osnovne razlike između klima uređaja

U brzom pregledu klima uređaja možemo reći da se razlikuju samo po marki i cijeni. Ali to su samo dva parametra koji nisu bitni za samu kupnju. Mnogo je važnija kakvoća pročišćavanja zraka koja ovisi o filteru u klima uređaju. Osim osnovnog filtera, današnje klime također imaju ugrađene i druge filtere:

  • aktivni filter – uklanja neželjene mirise i dim,
  • elektrostatski filter – zajedno s aktivnim filterom također uklanja vrlo male čestice prašine (čak i pelud), apsorbira dim i neželjene mirise,
  • ionizator – zajedno s aktivnim i elektrostatskim filterom, osigurava najbolju kvalitetu zraka.

Još jedna bitna činjenica koju treba znati prije kupnje klima uređaja je potrošnja električne energije. To prvenstveno ovisi o snazi klima uređaja, a na nju utječe položaj, veličina prostorije, vanjska temperatura, vlaga i željena sobna temperatura.

Vrste klima uređaja

Najrašireniji klimatski sustav je split sustav. Takav model klima sastoji se od dvije zasebne jedinice – unutarnje i vanjske. Ovaj sustav pruža širok raspon energije i dodataka pa je stoga najisplativiji. Prema istom principu kao split sistem djeluje i multi split sistem, međutim ima nekoliko unutarnjih jedinica spojenih na jednu vanjsku jedinicu.

Također postoji velika potražnja za inverter klima uređajima koji prilagođavaju snagu potrebama i imaju mogućnost grijanja. Troškovi grijanja s inverter klima uređajima mogu biti niži za više od pola, a pored toga za njih vrijedi da su najtiši među klima uređajima.

Posebnost: Prošle godine pojavio se na tržištu sustav Wind Free, koji pruža idealne uvjete održavanjem ugodne sobne temperature. Rashladni sustav koristi Wind-Free ™ tehnologiju, koja lagano širi hladan zrak kroz 21.000 mikro zračnih otvora i tako sprječava puhanje.

Također poznajemo prijenosne klima uređaje koji se mogu instalirati na svim mjestima gdje imamo izlaz za vrući zrak (pored prozora, otvora u zidu i sl.). Krovni klima uređaji posebno su dizajnirani za prikolice i kamp kućice koji hlade i griju uz minimalnu potrošnju energije.

Troškovi klimatizacije nakon kupnje

Kupnja klime također dolazi s troškovima rada i održavanja. Kao što smo već spomenuli, potrošnja električne energije ovisi o više čimbenika. Općenito vrijedi da ćete za 3 do 4 sata hlađenja s najučinkovitijim uređajem platiti otprilike oko 300 KN. Troškovi slabijih uređaja bit će približno manji za trećinu iznosa. Međutim, trebali biste znati da to vrijedi samo ako razlika između vanjske i unutarnje temperature ne prelazi 7 stupnjeva Celzijusa. Što je veća razlika temperature, veća je i cijena. Svaki dodatni stupanj razlike povećava potrošnju za 3 do 4 posto.

Također, godišnji pregled ovlaštenog servisera mora biti uključen u troškove nakon kupnje klima uređaja. Serviser će provjeriti promjenu tlaka, dopuniti rashladnu tekućinu i provjeriti curenje uređaja. Međutim, prije toga morate voditi brigu o redovitom održavanju klima uređaja. Preporučljivo je ljeti očistiti filtere svakih 14 dana.

Pitanja na koje trebate odgovoriti prije odlaska u trgovinu

Za koju vrstu objekta kupujete klima uređaj? Je li to poslovni prostor, stan ili kuća?
Koja je veličina prostorije u kojoj želite instalirati klima uređaj?
Kakva je izolacija prostorije?
Koji je položaj prostorije?
Koliko ima prozora i vrata u prostoriji? Koliko su veliki?
Koliko će ljudi boraviti u prostoriji?

Besplatno savjetovanje

U našoj Harvey Norman trgovini i na web stranici možete pogledati široki asortiman klima uređaja te naručiti montažu. Naši stručni djelatnici savjetovat će vas koji je klima uređaj najbolji za vaš prostor. Izaberite klima uređaj već danas i uživajte u svježini koju pruža.