Sve o posteljini – od veličine i materijala, pa do održavanja

Toliko je različitih vrsta, dimenzija i boja jastučnica, pokrivača i posteljine, da prosječan čovjek može satima razgledavati i birati najbolje za sebe. Kako bismo vam olakšali cijeli proces, na jednom smo mjestu saželi baš sve što trebate znati o kupovini „odjeće“ za krevet.

Udobna i meka krevetnina više nije luksuz koji si mogu priuštiti samo bogataši. Harvey Norman u svojoj raznovrsnoj ponudi ima sve što poželite, a da pritom poštuje vaš budžet. Jednom kada kupite jastuk, pokrivač, poplun ili deku, sigurno ih nećete tako brzo zamijeniti. Ono što ćete svakako učiniti jest oplemeniti ih posteljinom zanimljivih uzoraka.

Ponuda pamučnih posteljina

No, prije negoli se uputite u trgovinu ili krenete pretraživati mrežnu stranicu, promotrite svoju spavaću sobu kako bi prema jednoj osnovnoj karakteristici suzili izbor posteljine – razmislite unaprijed o boji i dizajnu jastučnice i pokrivača. Preporučljivo je odabrati onu boju koja je u skladu s bojama namještaja i zidova prostorije zbog skladnog vizualnog dojma, a i našem će tijelu biti ugodnije spavati.

Posteljina od satena i pamuka

Što veća dimenzije posteljine, to bolje!

Harvey Norman u svojoj ponudi ima veliki izbor kreveta i madraca u različitim dimenzijama, od kojih je šest najčešćih (standardnih):

  • 90×200 cm – krevet za jednu osobu
  • 120×200 cm – prošireni krevet za jednu osobu
  • 140×200 cm – tzv. francuski ležaj; manji bračni krevet
  • 160×200 cm – tzv. Queen size veličina bračnog kreveta
  • 180×200 cm – tzv. King size veličina bračnog kreveta
  • 200×200 cm – tzv. Super King size veličina; prošireni bračni krevet

Velika ponuda posteljina

Kako se ne bi doveli u neugodnu situaciju i kupili krivu veličinu nove posteljine, prije odlaska u kupovinu još jednom izmjerite svoj krevet. Bilo da je klasična ili s gumicom na rubovima, plahta mora pratiti dimenziju vašeg madraca, dok pokrivač treba biti veći. Kako bi se osjećali udobno čak i ako se vrpoljite cijelu noć, kupite poplun koji je s lijeve i desne strane veći od kreveta za barem 20 do 30 cm. Ako spavate sami u krevetu 90×200 cm, idealna dimenzija posteljine je 140×200 cm, dok za bračni krevet veličine 160×200 cm u obzir dolazi posteljina veličine 200×200 cm. Ako ste od onih parova koji tijekom spavanja jedan drugome „krade“ pokrivač, razmislite o kupnji dva popluna manjih dimenzija, da svatko ima svoj.

Posteljina različitih dimenzija

Pamuk za ziheraše, a saten za kraljevski osjećaj

Materijali su iznimno važni kod odabira asortimana za spavanje jer u krevetu ipak provodimo značajan dio dana. Više od 70% cjelokupne svjetske proizvodnje tekstilnih vlakana otpada na pamuk. To je za mnoge najbolji materijal za presvlake jer je prirodan, izdržljiv i lako se održava, koži daje iznimno ugodan osjećaj i dopušta joj da diše tijekom sna.

Na police Harvey Normana dolazi u mnoštvu uzoraka, kojima se najviše raduju oni najmanji. Naime, dječja posteljina najveseliji je dio ponude jer dolazi u brojnim kompletima razigranih boja i uzoraka. No, tu su i posteljine od lana, svile i, u posljednje vrijeme vrlo modernog satena kojeg se cijeni zbog svilenkaste mekoće i sjajne površine. Osim što u vašu spavaću sobu donosi dašak romantike, satenska posteljina pogoduje vašoj koži i nije ju potrebno glačati.

Klasične posteljine

Vodite brigu o higijeni vašeg kreveta!

Ponekad krevet ne služi samo za spavanje, već se u njemu gleda televizija, igra, pa čak i jede. Istraživanja su pokazala da obožavamo uskočiti u svježe opranu posteljinu, ali i da istu ne mijenjamo redovito, a to znači barem svaka dva tjedna. Ako u uputama proizvođača nije drugačije navedeno, sva se posteljina mora oprati na 60°C kako bi se uklonile mrlje, grinje i bakterije. Dopustite joj da se suši „na zraku“ i uvijek imajte još jedan komplet posteljine u rezervi. Harvey Norman u svojoj ponudi ima komplet posteljine po mjeri svakoga. Pronađite i vi svoju!